Πώς να φτιάξετε έναν κήπο με παχύφυτα

Υπάρχουν είδη παχύφυτων που αντέχουν καλύτερα στις εξωτερικές συνθήκες από ό,τι στις εσωτερικές. Ως εκ τούτου, σας λέμε ποια από αυτά να επιλέξετε για κάθε τύπο κήπου.
Πώς να φτιάξετε έναν κήπο με παχύφυτα

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου, 2023

Αν αγαπάτε τα παχύφυτα, τότε πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο σχετικά με τα καλύτερα είδη για να φτιάξετε έναν όμορφο κήπο. Ακολουθώντας τις συστάσεις μας, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν εσωτερικό ή εξωτερικό κήπο.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι, καθώς τα παχύφυτα είναι πολύ ανθεκτικά φυτά που συγκρατούν το νερό στις δομές τους, η φροντίδα του κήπου σας θα είναι πολύ βασική. Έτσι, θα μπορείτε να τον απολαμβάνετε χωρίς να χρειάζεται να αφιερώνετε πολύ χρόνο σε αυτόν.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα είδη για να δημιουργήσετε έναν κήπο με παχύφυτα.

Είδη για έναν υπαίθριο κήπο με παχύφυτα

Ας ξεκινήσουμε περιγράφοντας λεπτομερώς τα καλύτερα είδη παχύφυτων για τη δημιουργία ενός υπαίθριου κήπου. Σε αυτή την περίπτωση, θα επικεντρωθούμε σε εκείνα που είναι λίγο πιο ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές και που μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα σε αυτές.

Το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι το έδαφος του κήπου επιτρέπει την καλή αποστράγγιση, ώστε το νερό να τρέχει χωρίς να λιμνάζει, καθώς αυτό μπορεί να χαλάσει τα φυτά σας. Αυτά είναι τα παχύφυτα που μπορείτε να επιλέξετε.

Sedum ή Σέδο

Τα Sedum είναι πολύ ανθεκτικά και όμορφα παχύφυτα των οποίων η ελκυστικότητα έγκειται στο χρώμα τους. Τα σαρκώδη, στρογγυλεμένα, κοκκινωπά φύλλα τους έχουν μια σκούρα πράσινη απόχρωση, ενώ τα αστεροειδή λουλούδια τους είναι κίτρινα. Είναι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός που τα κάνει τόσο επιθυμητά.

Είναι ιδανικά για τον υπαίθριο κήπο σας επειδή είναι πολυετές είδος, πολύ εύκολο στη φροντίδα και εύκολα προσαρμόσιμο.
Πώς να φτιάξετε έναν κήπο με παχύφυτα
Τα παχύφυτα Sedum είναι πολύ ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές.

Παχύφυτα για τον κήπο σας: Sempervivum ή Σεμπερβίβο

Τα παχύφυτα Sempervivum είναι ένα άλλο περιζήτητο είδος για εξωτερικούς χώρους, επειδή τα σχήματά τους είναι υπέροχα. Το όνομά τους είναι λατινικό και σημαίνει “αειθαλές”, γεγονός που μας αφήνει να καταλάβουμε ότι είναι ανθεκτικά φυτά, ιδανικά για εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε. Αν και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους είναι πολύ δυνατά, μόλις ανθίσουν, πεθαίνουν. Όχι όμως πριν αφήσουν μια καλή ποσότητα βλαστών που θα δώσουν ζωή στον κήπο σας. Στην πραγματικότητα, το όνομά τους έχει να κάνει με την ικανότητά τους να αναπαράγονται και να είναι πάντα ζωντανά, ακόμη και αν πεθάνουν μετά την ανθοφορία.

Είναι ιδανικά για εξωτερικούς χώρους, επειδή δεν είναι καθόλου απαιτητικά. Αναπτύσσονται πολύ καλά σε οποιοδήποτε έδαφος. Επιπλέον, προσκολλώνται ακόμη και σε ρωγμές και τοίχους που είναι φτωχοί από άποψη θρεπτικών στοιχείων.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Καλαγχόη

Η καλαγχόη είναι πολύ ανθεκτικό παχύφυτό, με την kalanchoe blossfeldiana να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη. Παρόλο που τα καταφέρνουν πολύ καλά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είναι ένα από τα καλύτερα είδη για εξωτερικούς χώρους, επειδή είναι ανθεκτικό στις κρύες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, απαιτεί έκθεση στο φως.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεοεκτήματά του είναι τα λουλούδια του, τα οποία βγαίνουν στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Είναι μικρά, αλλά σε ροζ αποχρώσεις. Υπάρχουν επίσης κίτρινα, λευκά, κόκκινα και πορτοκαλί άνθη.

Πώς να φτιάξετε έναν κήπο με παχύφυτα
Kalanchoe pumila.

Αιώνιουμ ή αιώνιο

Τα αιώνιουμ έχουν επιμήκη φύλλα που αναπτύσσονται από ένα παχύ στέλεχος ως βάση. Είναι πολύ όμορφα, καθώς είναι συνήθως πράσινα με κοκκινωπές αποχρώσεις.

Η φροντίδα που απαιτείται είναι βασική: συνεχές πότισμα το καλοκαίρι και λιγότερο πότισμα το χειμώνα. Θα παρατηρήσετε ότι στις πολύ ζεστές εποχές τα φύλλα τους κατσαρώνουν και αυτό συμβαίνει επειδή χάνουν γρήγορα νερό. Επομένως, είναι απαραίτητο να τους παρέχετε αρκετή υγρασία κατά τη διάρκεια της ζέστης. Αντίθετα, το χειμώνα, ποτίστε τα μόνο όταν το χώμα είναι ξηρό.

Αλόη βέρα

Η αλόη βέρα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά παχύφυτα που μπορούμε να βρούμε. Για το λόγο αυτό, τις βλέπουμε πολύ συχνά σε υπαίθριους κήπους. Αναπτύσσεται πολύ και ανθίζει, όντας μια εξωτική ομορφιά με αιχμές στα φύλλα της.

Ωστόσο, προτιμάται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες που αποδίδονται στο τζελ που περιέχεται στα φύλλα της. Επιστημονικές δημοσιεύσεις επισημαίνουν ότι είναι κατάλληλο για τη βελτίωση των δερματικών εγκαυμάτων. Μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά και φαρμακευτικές κρέμες.

Πώς να φτιάξετε έναν κήπο με παχύφυτα
Το τζελ αλόης βέρα μπορεί να εξαχθεί στο σπίτι για να εφαρμοστεί στο δέρμα ως καλλυντικό.

Τα ιδανικά παχύφυτα για εσωτερικό κήπο

Αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν εσωτερικό κήπο με παχύφυτα, θα σας πούμε ποια είναι τα καλύτερα είδη για αυτή την περίπτωση. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτά που αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα, αλλά εδώ θα βρείτε διαφορετικές επιλογές για αλλαγή.

Έτσι, αν προτιμάτε να έχετε ταυτόχρονα εσωτερικό και εξωτερικό κήπο με παχύφυτα, θα έχετε την πολυτέλεια να έχετε διαφορετικά δείγματα σε κάθε χώρο. Εδώ είναι αυτά που προτείνουμε!

Παχύφυτα για εσωτερικό κήπο: Κάκτος

Οι κάκτοι θεωρούνται πολύ μοντέρνα φυτά. Υπάρχουν μερικοί που ανθίζουν το φθινόπωρο, όταν αυτά τα αγκαθωτά μπουμπούκια είναι πιο τρυφερά από ποτέ.

Είναι πολύ ανθεκτικοί και μπορούν να ζήσουν αρκετά χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα. Οι καλύτερες περιοχές του σπιτιού για να τοποθετήσετε έναν κήπο με παχύφυτα είναι εκεί όπου έχουν αρκετό ηλιακό φως. Απαιτούν μέτριο πότισμα και υπόστρωμα που επιτρέπει στο νερό να στραγγίζει καλά.

κάκτοι
Οι κάκτοι είναι παχύφυτα που τα καταφέρνουν πολύ καλά σε εσωτερικό κήπο.

Το δέντρο της αφθονίας είναι ιδανικό για έναν κήπο με παχύφυτα

Το δέντρο της αφθονίας ή αλλιώς κοινή κράσουλα είναι ένα μεγάλο παχύφυτο. Για το λόγο αυτό, είναι επίσης γνωστό ως θάμνος ελέφαντα.

Για να ευδοκιμήσει, θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο όπου δέχεται άφθονο ηλιακό φως, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως, αν υπάρχουν παράθυρα. Κάτω από το μεγεθυντικό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα από το τζάμι, τα φύλλα του μπορεί να καούν.

Το πότισμα γίνεται κάθε δύο εβδομάδες και πρέπει να γίνεται πολύ αραιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έτσι είναι πολύ εύκολο να το φροντίσετε.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τα καλύτερα δέντρα και θάμνοι για ιδιωτικότητα στον κήπο

Λίθοπες

Οι λίθοπες είναι ένα άλλο είδος κάκτου που προέρχεται από τη νότια Αφρική. Το όνομά του προέρχεται από την εμφάνισή του, καθώς μοιάζει πραγματικά με πέτρες.

Αυτό το φυτό αποτελείται από δύο φύλλα με μια αυλάκωση στη μέση, όπου γεννιούνται τα λουλούδια του, παρόμοια με τις μαργαρίτες. Είναι ιδανικό για να το έχετε σε έναν εσωτερικό κήπο με παχύφυτα, επειδή είναι μικρό αλλά εντυπωσιακό.

γλάστρα
Οι λίθοπες χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση λόγω της ομοιότητάς τους με πέτρες.

Ουρά του γαϊδάρου

Η ουρά του γαϊδάρου είναι ένα παχύφυτο που ανήκει στην οικογένεια sedum και είναι ιδανικό όταν πρόκειται για έναν κρεμαστό κήπο. Οι μίσχοι του αναπτύσσονται προς τα κάτω.

Αυτό το ενδημικό φυτό του Μεξικού και της Ονδούρας έχει γκριζοπράσινα φύλλα που γίνονται ροζ μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού. Δεν αντέχουν πολύ καλά τον άμεσο ήλιο.

Βήμα προς βήμα για να φτιάξετε έναν όμορφο κήπο με παχύφυτα

Το να φτιάξετε έναν κήπο με παχύφυτα είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι φαντάζεστε. Αφού έχετε ξεκαθαρίσει αν τον θέλετε σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματα που μοιραζόμαστε μαζί σας:

  1. Προετοιμάστε το χώμα: εγγυηθείτε τις συνθήκες φωτισμού που απαιτεί το είδος που έχετε επιλέξει και ελέγξτε ότι το υπόστρωμα επιτρέπει την καλή αποστράγγιση. Αερίστε το χώμα ανακατεύοντας το βαθιά και προσθέστε περλίτη και ίνες καρύδας.
  2. Φυτέψτε τα παχύφυτά σας: Να θυμάστε ότι αυτά τα φυτά δεν έχουν συνήθως πολύ βαθιές ρίζες, οπότε όταν τα φυτεύετε, μην τα καλύπτετε πολύ. Το συνιστώμενο βάθος είναι μεταξύ 5 και 7 εκατοστών.
  3. Φτιάξτε ένα σχέδιο: παίξτε με τα μεγέθη και τα σχήματα για να κάνετε τον κήπο σας να φαίνεται αισθητικά όμορφος. Συνιστάται να λαμβάνετε υπόψη το ύψος των παχύφυτων, αφήνοντας τα ψηλότερα στη μέση και φυτεύοντας γύρω γύρω άλλα.
  4. Προσθέστε βράχια ή πέτρες: αυτά θα βοηθήσουν στην αποστράγγιση του νερού και θα χρησιμεύσουν για να οριοθετήσετε τις περιοχές του κήπου σας με τα παχύφυτα.
  5. Ποτίστε ανάλογα με τις ανάγκες: όπως βλέπετε, τα παχύφυτα δεν χρειάζονται συνεχές πότισμα, αλλά μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ειδών. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε τον κήπο σας όσο το δυνατόν πιο ομοιογενή από αυτή την άποψη και να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα, ώστε να μην υπερβάλλετε στο πότισμα, αλλά ούτε και να το ξεχνάτε.

Απολαύστε τον κήπο με τα παχύφυτα!

Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός για το πώς να δημιουργήσετε έναν κήπο με παχύφυτα και ποια είναι τα καλύτερα είδη για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θα σας φανεί πολύ χρήσιμος. Η βασική ιδέα είναι να διασκεδάσετε και να παρακολουθήσετε τα φυτά σας να μεγαλώνουν όμορφα και να σας δίνουν τα λουλούδια τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • R.N. Domínguez-Fernández y col./ Revista Mexicana de Ingeniería Química, Vol. 11, No. 1 (2012) 23-43.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.