6 συμβουλές για να μεγαλώσετε υγιή και όμορφα παχύφυτα

Η αφαίρεση των πεσμένων φύλλων, η μεταφύτευση και το φειδωλό πότισμα είναι μερικές από τις συμβουλές για όμορφα παχύφυτα.
6 συμβουλές για να μεγαλώσετε υγιή και όμορφα παχύφυτα

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 25 Απριλίου, 2023

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό των παχύφυτων φυτών είναι η ικανότητά τους να συγκρατούν το νερό. Αυτή η κατάσταση τα βοηθά να προσαρμόζονται σε ποικίλα περιβάλλοντα, ακόμη και σε πιο ζεστά και ξηρά από άλλα είδη. Παρά την ανθεκτικότητα και την εύκολη φροντίδα τους, έχουμε μερικές εξαιρετικές συμβουλές για να καλλιεργήσετε υγιή και όμορφα παχύφυτα.

Αυτή η ομάδα φυτών, που αποτελείται από πολλές οικογένειες και γένη, διακρίνεται επίσης για την αργή ανάπτυξή της. Με τις παρακάτω συστάσεις, είναι δυνατόν να επιταχύνετε τη διαδικασία, αποκτώντας παράλληλα υγιή δείγματα με πιο έντονα χρώματα.

Η βέλτιστη συντήρηση των παχύφυτων σχετίζεται με τη χαμηλή συχνότητα ποτίσματος, την καθαριότητα και την έκθεση στο φως.

Τι είναι τα παχύφυτα φυτά;

Τα παχύφυτα είναι ένα είδος φυτού που αποτελείται από μια ποικιλία γενών και οικογενειών. Δεν είναι όλα γενετικά συνδεδεμένα, αλλά έχουν μια σειρά χαρακτηριστικών που τα ομαδοποιούν.

Το πιο σημαντικό είναι η ικανότητά τους να αποθηκεύουν νερό. Μέσω διαφορετικών αποθεματικών οργάνων, αποθηκεύουν νερό σε μεγάλες ποσότητες.

Μερικές φορές μέχρι και το 95% της δομής τους αποτελείται από αυτό το υγρό. Αυτό το χαρακτηριστικό τα βοηθά να αντέχουν στην ξηρασία πολύ καλύτερα από άλλα είδη. Μπορούν να προσαρμοστούν σε θερμά κλίματα και σε έλλειψη νερού για αρκετές ημέρες. Ωστόσο, απαιτούν μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως.

Αν και οι εργασίες φροντίδας τους είναι πολύ απλές, λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητάς τους, τα παχύφυτα τείνουν να παρουσιάζουν αργή ανάπτυξη. Επιπλέον, αν δεν δώσετε προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες, μπορεί να χάσουν το χρώμα, το μέγεθος και τη δύναμή τους. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ληφθούν ορισμένα μέτρα που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε υγιή και όμορφα παχύφυτα.

Παραδείγματα

Όντας μια τόσο ποικιλόμορφη ομάδα, πολλές οικογένειες φυτών εμπίπτουν στην κατηγορία. Για παράδειγμα, τα Agavaceaen Apocynaceae και Cactaceae.

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα παχύφυτα σε σπίτια και κήπους:

6 συμβουλές για να μεγαλώσετε υγιή και όμορφα παχύφυτα
Δείγμα τριαντάφυλλου της ερήμου (Adenium obesum).

Οι καλύτερες συμβουλές για υγιή και όμορφα παχύφυτα

Τα παχύφυτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για το σπίτι. Είτε για τη διακόσμηση του κήπου είτε για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, είναι πολύ δημοφιλή δείγματα, των οποίων η αισθητική και η ευκολία στη φροντίδα γοητεύουν τους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι πώς να καλλιεργούν υγιή και όμορφα παχύφυτα.

1. Συμβουλές ποτίσματος

Η ανάπτυξη των παχύφυτων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα. Καθώς τα φυτά αυτά χαρακτηρίζονται από την αποθηκευτική τους ικανότητα, το πότισμα πρέπει να είναι σποραδικό. Όχι συχνότερα από κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Για να βελτιώσετε περαιτέρω τις συνθήκες τους, ποτίστε τα με καθαρισμένο νερό, καθώς τα άλατα μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους. Ορισμένοι χρησιμοποιούν απευθείας το νερό της βροχής για να ενισχύσουν τα παχύφυτα.

2. Ελέγξτε την υγρασία του εδάφους για όμορφα παχύφυτα

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι η κατάσταση του εδάφους. Για να αναπτυχθούν υγιή και όμορφα τα παχύφυτά σας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε οργανικό υπόστρωμα και όχι κοινό χώμα. Από την άλλη πλευρά, καθώς έχουν συγκεκριμένη αποθηκευτική ικανότητα, επηρεάζονται ιδιαίτερα από την υφαλμύρωση.

Εάν το έδαφος είναι πολύ υγρό, είναι καλύτερο να σταματήσετε το πότισμα για 15 ημέρες ή μέχρι να ξαναστεγνώσει. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε γλάστρες με μικρές τρύπες για να επιτρέπει την αποστράγγιση του νερού. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπετε την εμφάνιση μυκήτων.

3. Κλάδεμα

Όπως και άλλα είδη, τα παχύφυτα χάνουν φύλλα κατά την ανανέωσή τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνεται ένα λεπτό κλάδεμα ή καθαρισμός των κλαδιών. Η αφαίρεση των αδύναμων και πεσμένων φύλλων είναι μια υποχρεωτική εργασία.

4. Παρέχετε επαρκή ηλιακή ακτινοβολία

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι η έκθεση στο ηλιακό φως, η οποία είναι σημαντική για τα είδη αυτά. Διαφορετικά, τα φύλλα χάνουν τη λάμψη και το χρώμα τους.

Βεβαιωθείτε ότι η έκθεση στον ήλιο δεν είναι πάντα άμεση, καθώς αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο. Απόδειξη ότι λαμβάνει τη σωστή ποσότητα είναι η ετήσια ανθοφορία του.

Τα παχύφυτα με υγιή ανάπτυξη συνήθως αναπτύσσουν λουλούδια μία φορά το χρόνο. Αντίθετα, αν το φυτό τεντώνεται πολύ προς τα πάνω, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αναζητά το φως του ήλιου, οπότε αυξήστε την έκθεσή του.

5. Διατηρήστε τη φωτεινότητα και την ανάπτυξη

Μια συμβουλή για να ευνοήσετε την ανάπτυξη υγιών όμορφων παχύφυτων, η οποία ισχύει και για άλλα είδη, είναι να αλλάξετε τη γλάστρα με μεγαλύτερη. Με αυτόν τον τρόπο, το φυτό γνωρίζει ότι έχει περισσότερο χώρο και συνεχίζει να αναπτύσσεται πιο δυνατά.

Μια μικρή γλάστρα περιορίζει την ανάπτυξή του. Ωστόσο, στην περίπτωση των παχύφυτων, είναι σημαντικό για εσάς να μεταφυτεύετε κατά τους θερμότερους μήνες.

6 συμβουλές για να μεγαλώσετε υγιή και όμορφα παχύφυτα
Τα παχύφυτα θα επιδιώξουν να γίνουν μεγαλύτερα και πιο δυνατά, αν έχουν το χώρο.

6. Ελέγξτε τις άκρες

Οι άκρες των παχύφυτών σας μπορεί να φανερώνουν σημάδια κακής φροντίδας. Εάν οι άκρες είναι καμένες, τότε το φυτό μπορεί να εκτίθεται υπερβολικά στον ήλιο.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι μπορεί να βρίσκεται σε πολύ κρύο περιβάλλον. Για να τα προστατέψετε από μύκητες, εγκαύματα και σήψη των ριζών, αποφύγετε να τα τοποθετείτε πάνω σε πιατάκι, καθώς αυτό εμποδίζει την αποστράγγισή τους.

Γρήγορες μέθοδοι για να καλλιεργήσετε όμορφα παχύφυτα

Εκτός από όλα τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους, ίσως να θέλετε να επιταχύνετε λίγο την αργή ανάπτυξή τους. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε λίπασμα στο υπόστρωμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από την άλλη πλευρά, αφαιρέστε τυχόν μοσχεύματα που αναπτύσσονται παράλληλα με το φυτό. Με αυτά μπορείτε να ξεκινήσετε νέα φυτά και δεν θα χρησιμοποιούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους που χρειάζεται το κύριο φυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gheribi, Rim, and Khaoula Khwaldia. “Cactus Mucilage for Food Packaging Applications.” Coatings 1 Oct. 2019. Disponible en: https://doi.org/10.3390/coatings9100655
  • Andrade  , José Luis,  Barrera  , Erick de la,  Reyes García, Casandra,  Ricalde  , M. Fernanda,  Vargas Soto, Gustavo,  Cervera  , J. Carlos,  El metabolismo ácido de las crasuláceas: diversidad, fisiología ambiental y productividad. Boletín de la Sociedad Botánica de México [Internet]. 2007; (81):37-50. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57708102
  • Mariani, John F. “Agave.” The Encyclopedia of American Food and Drink. Bloomsbury Publishing Plc, 2020. 20–30. Disponible en: https://doi.org/10.5040/9781635577068-0012

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.