Πεπερόμια: Πώς να την φροντίσετε στο σπίτι σας

Η πεπερόμια είναι ένα είδος που κινείται μεταξύ παχύφυτων και ποωδών φυτών. Πολλά είδη πεπερόμιας είναι ιδανικά για να τα έχετε στο σπίτι σας.
Πεπερόμια: Πώς να την φροντίσετε στο σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαΐου, 2023

Η πεπερόμια είναι ένα ευπροσάρμοστο φυτό με εντυπωσιακή ικανότητα να ανέχεται τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, παρά το γεγονός ότι έχει μια ορισμένη προτίμηση σε ορισμένες συνθήκες. Το είδος που ανήκει στην οικογένεια Piperaceae συγκρίνεται συχνά με τα παχύφυτα, λόγω της σαρκώδους εμφάνισης των φύλλων του.

Μέσα στο σπίτι, είναι καλό να έχετε αυτά τα φυτά, καθώς το μέγεθός τους προσφέρεται για να τα τοποθετήσετε σε ράφια και τραπέζια ή να τα κρεμάσετε και να τα κάνετε να δείχνουν πιο εντυπωσιακά. Έξω από το σπίτι, μπορούν επίσης να φυτευτούν, αλλά χρειάζονται ένα διακριτικό σημείο με την κατάλληλη ποσότητα φωτός, επειδή ο πολύς ήλιος μπορεί να τα βλάψει. Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτά.

Πεπερόμια: Ένα ξεχωριστό φυτό

Οι πεπερόμιες αποκαλούνται “ακτινοβόλα φυτά” λόγω της προτίμησής τους για ζεστό αέρα και φως. Είναι το γένος με το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ειδών στην οικογένεια Piperaceae, με περισσότερα από 1000 είδη, κυρίως στους τροπικούς και υποτροπικούς της Κεντρικής Αμερικής και της βόρειας Νότιας Αμερικής.

Είναι γεμάτα αιθέρια έλαια, οπότε αναδίδουν αρώματα. Οι πεπερόμιες επιδεικνύουν μικρά άνθη σε αιωρούμενα, αγκαθωτά καρφιά ή συγκεντρωμένα σε υπερυψωμένες συστάδες. Η σαρκώδης υφή των φύλλων τους βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής καθώς τα κάνει πολύ εντυπωσιακά.

Το φυτό αναπτύσσεται αργά και γοητεύει με το φύλλωμά του σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Σε αντίθεση με ορισμένα είδη για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, οι πεπερόμιες δεν είναι τοξικές, οπότε θα γλιτώσετε τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά σας από κάθε ατυχές περιστατικό.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Πεπερόμια: Πώς να τη φροντίζετε

Ορισμένες πεπερόμιες προσαρμόζονται εύκολα σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αλλά ορισμένες ανέχονται μόνο τους φωτισμένους εσωτερικούς χώρους και κάποιες απαιτούν εξωτερικό φωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τα φυτώρια για να μάθετε τι είδους φυτό θα πάρετε στο σπίτι σας.

Οι πληροφορίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για να σας προσφέρουμε εξατομικευμένη φροντίδα ανάλογα με το είδος.

Ωστόσο, όλες οι πεπερόμιες ανταποκρίνονται σε μια σειρά από βασικές συμβουλές φροντίδας και αυτές είναι που εκθέτουμε παρακάτω:

  • Λίγο λίπασμα: Τα φυτά αυτά χρειάζονται λίπασμα. Τους παρέχετε υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα, κυρίως την περίοδο άνοιξη-καλοκαίρι, επειδή αυτή είναι η περίοδος ανάπτυξής τους.
  • Καταφύγιο: Το ελάχιστο όριο των 10 °C είναι αυτό που απαιτούν οι πεπερόμιες. Τοποθετούνται σε χώρους με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 18 °C και 25 °C, σε απόσταση από τους αεραγωγούς και με την προϋπόθεση να προστατεύονται από τον παγετό.
  • Αποστραγγισμένο και αεριζόμενο υπόστρωμα: Στόχος είναι να αποφευχθεί η υφαλμύρωση και η υπερβολική υγρασία. Ως σύσταση, παρέχετε ουσίες που περιέχουν περλίτη ή τύρφη, καθώς πρόκειται για υλικά που ευνοούν την αποστράγγιση.
  • Καμουφλαρισμένος φωτισμός: Αν και πρόκειται για φυτά που τους αρέσει το φως, είναι προτιμότερο να τα κρατάτε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Θα πρέπει να δέχονται έμμεσα έντονο φως. Αν όμως πρόκειται για Piperaceae με πολύ σαρκώδη φύλλα, τότε λίγο περισσότερο φως είναι επιτρεπτό.
  • Μέτρια ενυδάτωση: Μην ποτίζετε μέχρι το υπόστρωμα να είναι αρκετά στεγνό. Τα πολλά υγρά κιτρινίζουν τα φύλλα και τείνουν να σαπίζουν τις ρίζες. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ποτίσματος και μία από αυτές που προτείνονται για αυτά τα φυτά είναι η εμβάπτιση, δηλαδή η βύθιση της γλάστρας, ώστε οι ρίζες να “πίνουν” το νερό που χρειάζονται.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Έξυπνες γλάστρες: Δείτε πώς λειτουργούν και τα οφέλη για τα φυτά σας

Τα καλύτερα είδη από πεπερόμια που μπορείτε να έχετε στο σπίτι

Η γκάμα των επιλογών είναι μεγάλη όταν επιλέγετε μια πεπερόμια. Για να απλοποιήσετε λίγο την απόφαση, παρακάτω θα βρείτε 6 τύπους αυτού του φυτού που μπορείτε να καλλιεργήσετε στο σπίτι.

Πεπερόμια: Πώς να την φροντίσετε στο σπίτι σας
Τα φύλλα σε σχήμα καρδιάς αυξάνουν την ελκυστικότητά τους.

1. Πεπερόμια Hope

Η πεπερόμια tetraphylla Hope είναι μια διασταύρωση μεταξύ της quadrifolia και της deppeana. Παρουσιάζει φύλλα σε οβάλ σχήμα και, ως επίφυτο, μπορεί να κρεμαστεί μόλις ξεπεράσει το κατάλληλο μέγεθος για ένα τραπέζι ή το έδαφος.

2. Caperata

Αυτή η ποικιλία πεπερόμιας, όπως σχολιάζει το University of North Carolina Gardening Extension, έχει σχεδόν μοβ, καρδιόσχημα φύλλα, με μυτερά άνθη σε κρεμ τόνους. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή άκρες βλαστών, είναι θαμνώδης και διακοσμητική.

3. Angulata

Οι βλαστοί αυτών των πεπερομιών είναι παχείς και βγάζουν πράσινα φύλλα από τα οποία προεξέχει ένα ζευγάρι πιο σκούρων, επιμήκων κηλίδων. Το ύψος δεν υπερβαίνει τα 35 εκατοστά. Είναι περιζήτητες για τη διακόσμηση διαδρόμων, δεδομένου ότι αναδεικνύονται σε ψηλά, στενά τραπέζια.

4. Πεπερόμια Prostrata

“Αλυσίδα χελώνας” είναι μια άλλη ονοματολογία της prostrata, καθώς τα φύλλα της προσομοιάζουν το κέλυφος αυτού του ζώου. Ανήκουν στον τύπο των κρεμαστών και των αμπελοειδών φυτών και τους αρέσει το υγρό χώμα, αλλά όχι υπερβολικά, όπως εξηγεί το University of North Carolina Gardening Extension.

Πεπερόμια: Πώς να την φροντίσετε στο σπίτι σας
Πεπερόμια prostrata.

5. Dolabriformis

Πρόκειται για μια περουβιανή πεπερόμια που είναι επίσης γνωστή ως “πεπερόμια προσευχής”. Τα φύλλα είναι σκουροπράσινα στο κέντρο και ανοιχτόχρωμα στα υπόλοιπα.

Παρουσιάζουν μια μικρή πτυχή προς την κορυφή και είναι από αυτά που εκτιμούν το περισσότερο φυσικό φως. Με τη σειρά του, το φυτό αυτό έχει οφέλη που σχετίζονται με την ηρεμία.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Medicina Naturista, το αιθέριο έλαιο της πεπερόμια dolabriformis, σε συνδυασμό με την αρωματοθεραπεία και το διαλογισμό, μείωσε το άγχος και τα επίπεδα ακαδημαϊκού στρες σε μια ομάδα φοιτητών πανεπιστημίου. Έτσι, θα άξιζε τον κόπο να δοκιμάσετε τεχνικές διαλογισμού με έναν αρωματικό διαχύτη που περιέχει αυτήν την πεπερόμια.

6. Nivalis

Πρόκειται για μια από τις μικρότερες πεπερόμιες με μικροσκοπικά φύλλα, ιδανική για να την τοποθετήσετε στο γραφείο σας. Το ύψος της φτάνει το πολύ τα 5 εκατοστά, αν και το στέλεχός της μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά σε μήκος. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το μετακινήσετε.

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη πεπερόμια για το σπίτι σας

Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι αυτών των φυτών, είναι πιο εύκολο να επιλέξετε πεπερόμια με βάση το χρώμα, την υφή και το σχήμα. Ένα άλλο κλειδί είναι να γνωρίζετε, πριν την αποκτήσετε, πού θα την τοποθετήσετε.

Αν και οι διαστάσεις αυτών των θάμνων είναι “διαχειρίσιμες”, δεν είναι το ίδιο να θέλετε ένα φυτό για να διακοσμήσει το γραφείο με το να αναζητήσετε ένα για το κεντρικό τραπέζι του δωματίου ή μια βιτρίνα. Εκεί βρίσκεται το μυστικό: Κατ’ αρχάς, προσδιορίστε το έπιπλο ή το χώρο του σπιτιού που θα φιλοξενήσει το φυτό και εξετάστε αν ο χώρος αυτός προσφέρει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.