Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει ατονία και ευερεθιστότητα στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, όταν η παρουσία αυτών των ενοχλήσεων είναι παρατεταμένη, μπορεί να αντιμετωπίζουμε μια περίπτωση καλοκαιρινής κατάθλιψης.
Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουλίου, 2022

Ίσως οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τη θλίψη, την ατονία ή την επιθυμία να μείνουμε κλεισμένοι και να μην βγούμε έξω με μια εποχή όπως ο χειμώνας. Αν και η εποχική κατάθλιψη τείνει να είναι πιο διαδεδομένη το χειμώνα, υπάρχει και η καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Σχεδόν για όλους, η καλοκαιρινή περίοδος σημαίνει ότι βγαίνουμε έξω και περνάμε μέρες σε εξωτερικούς χώρους, σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, στην πισίνα, στην παραλία και σε πολλά άλλα μέρη. Ωστόσο, για άλλους, η σκέψη για το τι συμβαίνει “εκεί έξω” προκαλεί δυσφορία ή αυτό που είναι γνωστό ως “εποχιακή συναισθηματική διαταραχή“. Θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτήν;

Καλοκαιρινή κατάθλιψη: Συμπτώματα

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Psychiatry, μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων επαναλαμβανόμενης κατάθλιψης ακολουθούν ένα εποχικό μοτίβο. Και ενώ δεν είναι τόσο επαναλαμβανόμενη το καλοκαίρι όσο το φθινόπωρο ή το χειμώνα, πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Εξάντληση ή κόπωση. Μία από τις αιτίες είναι η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ημέρες είναι μεγαλύτερες και πολλοί άνθρωποι μένουν ξύπνιοι αργότερα και κοιμούνται λιγότερο. Επιπλέον, ο ύπνος τους διακόπτεται επειδή οι νύχτες είναι συχνά ζεστές. Ο κιρκάδιος ρυθμός με τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης επηρεάζεται από τις ώρες της ημέρας.
 • Επιβράδυνση. Η υπερβολική ζέστη κάνει τα πάντα να αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς, γιατί η αλήθεια είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, με θερμοκρασίες πάνω από 36 βαθμούς, αρχίζει να επηρεάζεται. Η απόδοση και η παραγωγικότητα είναι χαμηλότερη, μαζί με τον παράγοντα που συνδέεται με την ανάπαυση, τον οποίο ήδη αναφέραμε.
 • Άγχος. Σε πολλούς ανθρώπους, η αίσθηση ότι “δεν κάνουν τίποτα” το καλοκαίρι τους προκαλεί μεγάλη δυσφορία, μια αίσθηση ότι ο χρόνος πάει χαμένος. Αυτό αυξάνεται επειδή πολλοί δημόσιοι οργανισμοί κλείνουν τις πόρτες τους, γεγονός που θέτει πολλές δραστηριότητες και διαδικασίες σε αναμονή.
 • Νευρικότητα ή ευερεθιστότητα.
 • Απώλεια της όρεξης. Μπορεί να υπάρχει λιγότερη επιθυμία για φαγητό.
 • Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν αισθήματα θανάτου, με σκέψεις αυτοκτονίας.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε πόσο διαρκούν αυτά τα συμπτώματα, καθώς, στην αρχή, μπορεί να πρόκειται απλώς για μια προσωρινή περίοδο που αισθάνεστε λίγο πεσμένοι. Ωστόσο, εάν διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Summer depression.
Η καλοκαιρινή κατάθλιψη τείνει να εκδηλώνεται με υπερβολική θλίψη, ευερεθιστότητα, εξάντληση και άγχος.

Γιατί εμφανίζεται η καλοκαιρινή κατάθλιψη;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία για την καλοκαιρινή κατάθλιψη. Αντίθετα, πρέπει να αναλύσουμε μια σειρά παραγόντων που εμπλέκονται στον βιολογικό τομέα, καθώς και τις ατομικές-προσωπικές και κοινωνικές πτυχές. Όσον αφορά τον βιολογικό τομέα, έχουμε ήδη αναφέρει την επίδραση που έχει η ζέστη στον οργανισμό.

Από την άλλη πλευρά, ένα σύμπτωμα όπως το άγχος -που αναφέρθηκε παραπάνω- επίσης αυξάνεται το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, σχετίζεται με το κλείσιμο των κύκλων και με ό,τι συνεπάγεται η μετάβαση στις διακοπές. Η τακτοποίηση του σπιτιού, η προετοιμασία των βαλιτσών, η αγορά εισιτηρίων και άλλες εργασίες έρχονται όλα μαζί αυτές τις ζεστές μέρες, γεγονός που καταλήγει να προκαλεί στρες.

Η αλήθεια είναι ότι η ρουτίνα μας δίνει τάξη στην καθημερινότητά μας. Το καλοκαίρι, οι υποχρεώσεις και τα χρονοδιαγράμματα γίνονται λιγότερα και, κατά συνέπεια, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν αυτό το αίσθημα απώλειας ελέγχου που τους εμποδίζει να συνδεθούν με την απόλαυση.

Με τη σειρά του, το να βλέπει κανείς στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες ανθρώπων που περνούν καλά και ομάδες φίλων και οικογενειών μαζί μπορεί να αποβεί σε πολλούς επιζήμιο. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη μοναξιάς, κάτι που κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους μπορεί να αποκρύπτεται από το βάρος των καθημερινών υποχρεώσεων.

Η ποσότητα του φωτός έχει επίσης επίδραση. Παρόλο που, για τους περισσότερους ανθρώπους, το περισσότερο φως αποτελεί προστατευτικό παράγοντα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν αντίστροφη αντίδραση στο φως. Αυτό σημαίνει ότι πέφτουν σε κατάθλιψη αν οι μέρες είναι μεγαλύτερες και φωτεινότερες.

Επίσης, η κοινωνική πίεση του να πρέπει να αγαπάτε το καλοκαίρι σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη δυσφορία που μπορεί να νιώθουν οι άλλοι. Τέλος, παίζει ρόλο και ο οικονομικός παράγοντας. Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, είτε για διακοπές είτε για να βγαίνουμε πιο συχνά έξω.

Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, δεν έχουν όλοι τους ίδιους πόρους και κάποιοι άνθρωποι χρεώνονται περισσότερο. Έτσι, η πίεση και το άγχος συσσωρεύονται και καταλήγουν να επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Ομάδες και παράγοντες κινδύνου για την καλοκαιρινή κατάθλιψη

Η καλοκαιρινή κατάθλιψη ή εποχική συναισθηματική διαταραχή είναι ένας από τους αναγνωρισμένους τύπους κατάθλιψης και δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους εξίσου. Αν και υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες, επηρεάζονται και άλλες ομάδες. Ανάμεσά τους, συναντάμε τις ακόλουθες:

 • Οι ηλικιωμένοι και όσοι χρειάζονται συχνότερη φροντίδα. Αυτοί επηρεάζονται κυρίως, καθώς, σε γενικές γραμμές, το κοινωνικό τους δίκτυο υποστήριξης αρχίζει να μεταβάλλεται λόγω της έναρξης των διακοπών. Αυτό αυξάνει το αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης, ακόμη και αν πρόκειται μόνο για λίγες εβδομάδες.
 • Γυναίκες που φροντίζουν άλλους. Αυτή η ομάδα γυναικών επηρεάζεται επίσης συχνά από την καλοκαιρινή κατάθλιψη. Έχουν την τάση να συνηθίζουν να φροντίζουν τους άλλους, σκεπτόμενες ελάχιστα τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό τις κάνει να νιώθουν μοναξιά και άχρηστες όταν τα παιδιά ή άλλα μέλη της οικογένειας πηγαίνουν διακοπές.
 • Έφηβοι. Σε μια ηλικία όπου η ομάδα συνομηλίκων σημαίνει τα πάντα, ο φυσικός αποχωρισμός αποτελεί ενδιάμεσο παράγοντα για την κατάθλιψη. Το να περνάτε εβδομάδες μακριά από τους φίλους σας μπορεί να οδηγήσει στην αίσθηση ότι το καλοκαίρι δεν είναι τόσο ευχάριστο.
 • Οι άνθρωποι που τείνουν να είναι πολυπράγμονες και έχουν έναν έντονο ρυθμό εργασίας κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους συχνά δυσκολεύονται να “βρουν τον εαυτό τους” και να βρουν κάτι να κάνουν το καλοκαίρι. Επιπλέον, καθώς δεν έχουν συνηθίσει να αποσυνδέονται, δεν βρίσκουν και πολύ νόημα στο να “ξαπλώνουν για να μην κάνουν τίποτα”. Αυτό αποτελεί συχνά πηγή σύγκρουσης στις οικογένειες ή στα ζευγάρια για όσους είναι σε θέση και θέλουν να περνούν χρόνο μαζί.
 • Το καλοκαίρι είναι επίσης μια εποχή που επηρεάζει τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το σώμα τους ή είναι δυσαρεστημένοι με αυτό με κάποιο τρόπο. Ο καταπιεστικός καιρός είναι μια πρόσκληση για να φορέσουν πιο ελαφριά ρούχα, εκτός από την πίεση για το τι σημαίνει κοινωνικά ένα τέλειο και όμορφο σώμα. Έτσι, κάποιοι άνθρωποι -κυρίως γυναίκες- θα ήθελαν να μπορούν να διασκεδάσουν στην πισίνα ή στην παραλία, αλλά δεν αισθάνονται άνετα με τους άλλους ανθρώπους που τους/τις κοιτάζουν. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν προβλήματα εφίδρωσης, των οποίων η δυσφορία αυξάνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
A depressed woman.
Οι νέοι και οι ηλικιωμένοι είναι οι πληθυσμοί που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Θεραπεία και συμβουλές

Ορισμένες από τις συστάσεις και τις υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να έχετε κατά νου για να κάνετε την καλοκαιρινή περίοδο πιο υποφερτή είναι οι ακόλουθες:

 • Ο ήλιος είναι απαραίτητος γιατί φέρνει βιταμίνη D στον οργανισμό και η αποφυγή του δεν είναι επίσης ιδανική. Αντ’ αυτού, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να παίρνετε λίγο ήλιο νωρίς το πρωί. Έτσι αποφεύγεται η έκθεση στις επιθετικές ακτίνες.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Έχετε πάντα μαζί σας νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
 • Κοιμηθείτε αρκετά. Με τον ερχομό του καλοκαιριού, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να κοιμούνται λιγότερο. Επομένως, πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσουμε μια καλή ξεκούραση. Για παράδειγμα, κάντε κάποια χαλαρωτική δραστηριότητα πριν κοιμηθείτε, αποφύγετε τις οθόνες κατά τη διάρκεια της νύχτας και βρείτε ένα ήσυχο και άνετο μέρος.
 • Αποφύγετε την αναστολή των καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά μάλλον αναπροσαρμόστε τις. Λόγω της ζέστης, πολλοί άνθρωποι σταματούν την άσκηση, γεγονός που τους προκαλεί μεγάλη δυσφορία. Το καλύτερο είναι να μην τη διακόψετε, αλλά να προσπαθήσετε να βρείτε μια ώρα που η ζέστη δεν είναι τόσο έντονη, για παράδειγμα, στο τέλος της ημέρας. Ομοίως, όσοι υποφέρουν από τη ζέστη, αλλά τους αρέσει να συναντιούνται με φίλους, μπορούν να αλλάξουν το πρόγραμμα ή να επιλέξουν δροσερά μέρη για τη συνάντηση.
 • Καλό είναι επίσης να προσπαθείτε να διατηρείτε μια ρουτίνα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες και τις αλλαγές στο μοτίβο του φωτισμού. Ιδανικά, μείνετε σε δροσερά μέρη κατά τις πιο ζεστές ώρες και κοιμηθείτε σε απόλυτο σκοτάδι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να είναι χρήσιμο να φοράτε ειδικά γυαλιά ηλίου αργά το απόγευμα, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με αυτό.
 • Επισκεφθείτε έναν ειδικό. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε κατάθλιψη, αναζητήστε αμέσως βοήθεια. Μην περιμένετε μέχρι να χειροτερέψετε, καθώς η λύση μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη αν αφήσετε τον χρόνο να περάσει.

Ζέστη, ήλιος και φάρμακα

Από την άλλη πλευρά, εάν λαμβάνετε φαρμακολογική θεραπεία για την κατάθλιψη, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα εφίδρωσης, προκαλώντας ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων και επιδεινώνοντας τον έλεγχο της εσωτερικής θερμοκρασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ιδανικό είναι να αποφεύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες και να ενυδατώνεστε καλά.

Επιπλέον, τα αντικαταθλιπτικά (ιδίως τα παλιά) μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, οπότε η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται η χρήση ενός καλού αντηλιακού.

Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από μια “κατρακύλα”

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία μιας κακοδιαθεσίας όπως η κατάθλιψη, καθώς μερικές φορές δεν πρόκειται απλώς για “κακή διάθεση”. Μερικές φορές, οι διαβουλεύσεις ή τα αιτήματα για βοήθεια έρχονται μετά από αρκετούς μήνες δυσφορίας, οπότε η δυσκολία αντιμετώπισής της είναι ακόμη μεγαλύτερη. Είναι προτιμότερο να μη βασίζεστε στη σκέψη ότι “θα περάσει” και, αντίθετα, να δίνετε στην ψυχική σας υγεία τη θέση που της αξίζει.

Η υπερβολική ζέστη είναι κάτι που επηρεάζει όλους μας συναισθηματικά, ειδικά αν πολλοί διασκεδάζουν, ενώ άλλοι εργάζονται. Η ευερεθιστότητα και η ατονία είναι παρούσες, αλλά είναι διαλείπουσες, όχι μόνιμες.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πόσο διαρκούν τα συμπτώματα, καθώς δεν είναι πάντα κάτι προσωρινό, αλλά κάτι που είναι πάντα παρόν και που αυξάνεται σε ορισμένες περιόδους. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για διευκρινίσεις και θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gatón Moreno, M. A., González Torres, M. Á., & Gaviria, M. (2015). Trastornos afectivos estacionales,” winter blues”. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría35(126), 367-380.
 • Roecklein KA, Rohan KJ. Seasonal affective disorder: an overview and update. Psychiatry (Edgmont). 2005;2(1):20-26.
 • Melrose S. Seasonal Affective Disorder: An Overview of Assessment and Treatment Approaches. Depress Res Treat. 2015;2015:178564. doi:10.1155/2015/178564
 • Behar, R., Arriagada, M. I., & Casanova, D. (2005). Trastornos de la conducta alimentaria y trastornos afectivos: Un estudio comparativo. Revista médica de Chile133(12), 1407-1414.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.