Καναπές Chester: Γιατί να τον συμπεριλάβετε στη διακόσμησή σας;

Ο καναπές Chester είναι μια δημοφιλής επιλογή όταν σκέφτεστε έναν καναπέ για το σαλόνι ή για άλλους χώρους, για διάφορους λόγους.
Καναπές Chester: Γιατί να τον συμπεριλάβετε στη διακόσμησή σας;

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 10 Απριλίου, 2023

Ο καναπές Chester είναι μια δημοφιλής επιλογή όταν σκέφτεστε έναν καναπέ για το σαλόνι ή για άλλους χώρους, για διάφορους λόγους. Θα τους γνωρίσουμε λεπτομερώς.

Ο καναπές Chester: Προέλευση και χαρακτηριστικά

Ο καναπές Chester θεωρείται κλασικός στα έπιπλα. Λέγεται ότι έχει αγγλική προέλευση και ότι η δημιουργία του οφείλεται σε παραγγελία του κόμη του Τσέστερφιλντ (1694-1773).

Ο ευγενής αυτός όρισε στον επιπλοποιό ότι το έπιπλο θα πρέπει να αναγκάζει το άτομο να κάθεται σε σωστή στάση. Ωστόσο, δεν υπάρχει αξιόπιστη πηγή για αυτή ή για τις άλλες εκδοχές.

Άλλοι τοποθετούν την προέλευσή του στον 19ο αιώνα.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι άρχισε να χρησιμοποιείται στα σαλόνια των κοινωνικών λεσχών των ανδρών στο βικτοριανό Λονδίνο. Σύντομα, έγινε βασικό συστατικό στα σπίτια της αγγλικής υψηλής κοινωνίας.

Από εκεί εξαπλώθηκε στις πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Έρευνες αναφέρουν τη χρήση του ως χαρακτηριστικό στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης μεταξύ 1870 και 1890, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του καναπέ Chester, επισημαίνονται τα εξής:

 • Μπορεί να είναι διθέσιος ή τριθέσιος.
 • Τα μπράτσα και η πλάτη βρίσκονται στο ίδιο ύψος.
 • Η πλάτη είναι στολισμένη με κουμπιά (στην αρχή αυτά ήταν χρυσά).
 • Είναι καπιτονέ: αποτελείται από ένα ύφασμα και ένα μαξιλάρι και την ταπετσαρία σε μορφή διαμαντιών.
 • Ανάλογα με την προέκταση, έχει τέσσερα έως έξι πόδια, κατασκευασμένα από γυριστό ξύλο ή μερικές φορές από μέταλλο.
 • Αρχικά, είχε δερμάτινη ταπετσαρία, αλλά σήμερα, μπορεί να βρεθεί σε βελούδο και μεγάλη ποικιλία υφασμάτων.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε έναν καναπέ Chester για διακόσμηση;

Ο καναπές Chester είναι ένα από τα πιο γνωστά έπιπλα, σε σημείο που όταν αναφέρεται η λέξη καναπές, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να ανακαλείται το σχέδιό του. Τώρα θα δούμε γιατί αυτή η προτίμηση και ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση του στη διακόσμηση.

Sofá chéster en estilo clásico.
Αυτός ο καναπές είναι απαραίτητος όταν αναζητάτε την εκλέπτυνση και τη φινέτσα.

1. Είναι κλασικός

Με τον όρο κλασικός, υπονοείται κάτι που είναι άξιο μίμησης. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό ισχύει και για τον καναπέ Chester. Στην πραγματικότητα, ορισμένα άλλα μοντέλα έχουν επίσης προέλθει από αυτόν.

2. Δεν βγαίνει ποτέ από τη μόδα

Μια άλλη έννοια του κλασικού έχει να κάνει με αυτό που δεν βγαίνει από τη μόδα. Είναι διαχρονικό ή ανήκει σε διαφορετικές εποχές, πέρα από τη δική του. Αυτό συμβαίνει με ορισμένα μουσικά κομμάτια, με λογοτεχνικά έργα, καθώς και με έπιπλα.

3. Ο καναπές Chester είναι το αρχέτυπο του καναπέ

Ο σχεδιαστής Jasper Morrison, στο βιβλίο του Everything but the walls επισημαίνει ότι ο Chester είναι το σύμβολο όλων των καναπέδων και της άνεσης στο σπίτι.

4. Ο σχεδιασμός είναι αλάνθαστος

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να ειπωθεί για τον καναπέ Chester, αυτό είναι ότι ο σχεδιασμός του είναι αλάνθαστος. Η συνεχής γραμμή από το ένα μπράτσο στο άλλο, καθώς και η πλάτη με τα κουμπιά, είναι το σήμα του.

Όλοι τον αναγνωρίζουν.

5. Ένας καναπές Chester δίνει χαρακτήρα στη διακόσμηση

Με τον ίδιο τρόπο, όταν αυτό το έπιπλο τοποθετείται σε ένα δωμάτιο, προσδίδει στον χώρο την προσωπικότητά του, κάνοντας μάλιστα τα υπόλοιπα στοιχεία να φαίνονται υποδεέστερα στην επιρροή του.

6. Ο καναπές Chester είναι λιτός και κομψός

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι ένα λιτό και κομψό έπιπλο, το οποίο ξεχωρίζει, χωρίς να χρειάζεται να είναι φανταχτερό ή να έχει περιττά διακοσμητικά στοιχεία.

7. Φέρνει μια πινελιά διάκρισης

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, η διακεκριμένη εμφάνισή του κάνει τον χώρο να διαπνέεται από αρχοντιά, σαν να πρόκειται για το σαλόνι ενός αριστοκρατικού αρχοντικού.

8. Είναι λειτουργικός

Όμως ο καναπές Chester δεν είναι ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο. Εκπληρώνει πλήρως τη λειτουργία για την οποία σχεδιάστηκε, δηλαδή να είναι ένα έπιπλο όπου ένα άτομο μπορεί να παραμείνει καθισμένο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας, αναλύοντας το μοντέλο διαφόρων επίπλων (συμπεριλαμβανομένου του Chester), διαπιστώθηκε ότι ο σχεδιασμός έχει παραμείνει στη βασική του μορφή, ακριβώς λόγω της λειτουργικότητάς του.

9. Προσαρμόζεται σε άλλα στυλ

Αν και έχει πολύ έντονη προσωπικότητα, μπορεί να συνεργαστεί ακόμη και με άλλα στυλ ή τάσεις στο πλαίσιο της διακόσμησης. Κυμαίνεται από το vintage μέχρι τον μινιμαλισμό.

10. Ιδανικός για το σαλόνι

Στο σαλόνι, το κεντρικό στοιχείο είναι συνήθως ο καναπές. Και τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από έναν Chester με την προσωπικότητά του, γύρω από τον οποίο διατάσσονται τα υπόλοιπα στοιχεία. Θα σας επέτρεπε ακόμη και να ταιριάξετε το χρώμα των τοίχων.

11. Λειτουργεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα

Υπάρχουν πολλοί βέλτιστοι χώροι για αυτόν τον καναπέ. Είτε στο σπίτι είτε σε ένα γραφείο. Μπορείτε επίσης να τον τοποθετήσετε στο γραφείο του σπιτιού, σε χώρους αναμονής, μέσα σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

12. Καναπές Chester: διάφορες επιλογές μεγέθους

Αν και ο τριθέσιος είναι ένα μεγάλο έπιπλο (2,10 μέτρα), αν έχετε μικρότερο χώρο μπορείτε να επιλέξετε τον διθέσιο, ο οποίος είναι 1,66 μέτρα.

Υπάρχει ακόμη και πολυθρόνα μόλις 90 εκατοστών.

13. Είναι ανθεκτικός

Αν φροντιστεί και συντηρηθεί καλά, ένα έπιπλο Chester μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Και το καλύτερο είναι ότι όσο μεγαλώνει, τόσο πιο πολύτιμο γίνεται- αποκτά έναν αέρα αρχαιότητας που ταιριάζει με το στυλ του.

14. Σχεδιαστικές αναβαθμίσεις

Χωρίς να εγκαταλείπεται η αρχική ουσία του κλασικού καναπέ Chester, υπήρξαν κάποιες σχεδιαστικές αναβαθμίσεις όσον αφορά τόσο την ταπετσαρία όσο και τη μορφή. Από την άποψη αυτή, αξίζει να αναφερθούν οι ακόλουθες παραλλαγές:

 • Τα μπράτσα είναι στενότερα και ελαφρύτερα.
 • Περιλαμβάνουν τώρα υφάσματα ανθεκτικά στους λεκέδες και είναι υποαλλεργικά.
 • Δεν διατίθενται πλέον μόνο στο κλασικό δερμάτινο χρώμα, αλλά και σε μπεζ, λευκό, βιολετί, κόκκινο, ακόμη και με μπαλώματα διαφορετικών χρωμάτων, ως κολάζ.
 • Για όσους αρέσκονται στο αριστοκρατικό στυλ, υπάρχει ο βασιλικός Chester καναπές, που διατηρεί τα κουμπιά και τα διαμάντια, αλλά με πιο περίτεχνα πόδια.
Sofa chéster rojo.
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των υφασμάτων επιτρέπουν να έχετε έναν καναπέ Chester σε διαφορετικές αποχρώσεις.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν αγοράζετε έναν καναπέ Chester;

Όταν αναζητάτε έναν καναπέ Chester για το σπίτι ή το γραφείο σας, πρέπει να λάβετε υπόψη σας παράγοντες που σχετίζονται τόσο με το έπιπλο όσο και με τον χώρο. Ακόμη, με το ποιος πρόκειται να τον χρησιμοποιήσει. Ας δούμε:

 • Η τιμή του μπορεί να διαφέρει: ένα δερμάτινο κάλυμμα είναι πιο ακριβό από το ύφασμα ή τη δερματίνη.
 • Το δέρμα είναι καλύτερο για έναν χώρο με πολλούς ανθρώπους (όπως ένα γραφείο).
 • Για γραφεία ή εταιρείες, τα νηφάλια ή ουδέτερα χρώματα είναι καλύτερα: μαύρα και καφέ.

Φροντίδα του καναπέ

Αν θέλετε να απολαμβάνετε τον καναπέ σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

 • Για τα ξύλινα μέρη, όπως τα πόδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βερνίκι που δεν είναι πολύ ισχυρό.
 • Το ίδιο ισχύει και για το δέρμα ή το ύφασμα, όταν αποφασίσετε να ξεσκονίσετε το έπιπλο.
 • Λάβετε προφυλάξεις κατά τη μετακίνησή του: μπορεί να προκαλέσετε ζημιά όχι μόνο στον καναπέ, αλλά και στην πλάτη σας, καθώς πρόκειται για ένα βαρύ στοιχείο.
 • Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι οι καναπέδες Chester είναι για ενήλικες. Ως εκ τούτου, δεν είναι απολύτως ασφαλείς για παιδιά.
 • Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τα κατοικίδια ζώα, ιδίως τις γάτες, που γρατζουνάνε τα έπιπλα.
 • Τέλος, αν πρόκειται να λείψουν από το σπίτι για μια σεζόν ή αν δεν το χρησιμοποιήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορείτε να του τοποθετήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα ή μια επένδυση.

Ο καναπές Chester:

Ο καναπές Chester μπορεί να είναι ένα από τα πιο διάσημα έπιπλα στον κόσμο, μαζί με τις τραπεζαρίες του Λουδοβίκου XV και τα γραφεία και τις κονσόλες Chippendale. Είναι συχνά παρών σε περιοδικά, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές (π.χ. Friends).

Κάποιοι λένε ότι ακόμη και ο Sigmund Freud, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, είχε έναν για τις συνεδρίες με τους ασθενείς του. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια απίθανη πολυτέλεια και αξίζει να επενδύσετε σε μια τέτοια πολυθρόνα για να απολαμβάνετε καλό διάβασμα ή μια ταινία στο σπίτι.

Φυσικά, να θυμάστε ότι, από καιρό σε καιρό, πρέπει να σηκώνεστε από τον καναπέ σας και να κινείτε λίγο το σώμα σας. Ούτε η καθιστική ζωή είναι πολύ καλή, ακόμα και αν κάθεστε σε έναν καναπέ Chester.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fernandes Queiroz,R. & Lima Bezerra , I. Do lar à passarela. Técnica capitonê aplicada em vestuario. Trilhas da educação profissional. Inovação e criatividade nas práticas pedagógicas do senac ceará, 2, 5-13.
 • Kent, A. M., Phipps, C., Schwarz, E. & Blasquez Cano, M. (2018). Fashion space and place: convergence of consumer experience. Nottingham Trent University.
 • López Soler, M. (2014). Maridaje de las artes decorativas: mueble y vestido en el estilo tapicero. Su valor como lenguaje y documento histórico. En Sauret, T., Rodríguez Ortega, N. & y Sánchez-Lafuente, R. Actas de las jornadas sobre Diseño de interiores y mobiliario. Aportaciones a su historia y estrategias de valoración (Pp. 347-359). Vicerrectorado de Investigación y Transferencia de la Universidad de Málaga.
 • Morrison, J. (2002). Everything but the walls. ‎Lars Müller Publishers.
 • Parvanova, A. (2013). Comparative analysis: bulgarian furniture from the early renaissance and world examples up to the present. Wood, Design & Technology, 2(1), 62-72.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.