Θερμός μινιμαλισμός: Τι είναι και πώς να τον εφαρμόσετε στο σπίτι

Θέλετε να πετύχετε μια λιτή ατμόσφαιρα όπου η ζεστασιά κυριαρχεί; Τότε ανακαλύψτε τις βασικές αρχές του ζεστού μινιμαλισμού.
Θερμός μινιμαλισμός: Τι είναι και πώς να τον εφαρμόσετε στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 05 Απριλίου, 2023

Ξέρετε τι είναι ο θερμός μινιμαλισμός; Πρόκειται για ένα στυλ που συνδυάζει στοιχεία του κλασικού μινιμαλισμού με μικρές παραλλαγές στα χρώματα, τις υφές και τα υλικά που προσφέρουν ζεστασιά.

Ανακαλύψτε μια τάση που επιδιώκει να δημιουργήσει ζεστά και χαρούμενα περιβάλλοντα χωρίς να θυσιάσει την απλότητα του “less is more”. Είναι ιδανική όταν θέλετε να εκμεταλλευτείτε χώρους με τη σωστή ποσότητα διακοσμητικών, επίπλων και φωτισμού. Μάθετε περισσότερα παρακάτω.

Τι είναι ο ζεστός μινιμαλισμός και ποια είναι η προέλευσή του;

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ο θερμός μινιμαλισμός είναι μια παραλλαγή του μινιμαλισμού, της καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής τάσης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Στην κλασική της πτυχή, η τάση αυτή προτείνει τη μείωση της “ακαταστασίας” ενός χώρου στο ελάχιστο και το ουσιώδες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί καλλωπισμός από απογυμνωμένα περιβάλλοντα.

Υπάρχουν πολλά ρεύματα που υιοθετούν τις προϋποθέσεις του μινιμαλισμού για να οργανώσουν τους εσωτερικούς χώρους των δωματίων. Στις μέρες μας, όταν ο υπερβολικός καταναλωτισμός και η οπτική υπερδιέγερση είναι διαρκώς παρούσες, η ιδέα της επιστροφής στα βασικά συνδέεται με την τάξη και την ευεξία.

Μια δημοσίευση του Journal of Environmental Psychology υποδηλώνει ότι η ακαταστασία των αντικειμένων μέσα σε ένα δωμάτιο έχει αρνητικό αντίκτυπο, επειδή δημιουργεί μια αίσθηση χάους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο θερμός μινιμαλισμός προσκολλάται στις κλασικές επιταγές, αλλά με τη συμβολή χρωμάτων, υφών και φυσικών υλικών. Ο στόχος είναι να αντικατασταθεί η ψυχρότητα που συχνά δημιουργεί το κλασικό ρεύμα με κάποιες ελαφριές συνεισφορές που επιδιώκουν μια αίσθηση ζεστασιάς.

Wam minimalism.
Ο θερμός μινιμαλισμός προτείνει να διατηρηθεί η έννοια του less is more, αλλά ενσωματώνοντας ζεστούς τόνους και διάφορες υφές.

Περιβαλλοντική προοπτική

Αυτό το νέο στυλ, που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο σε χιλιάδες σπίτια, έχει περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση της κατανάλωσης και της κατοχής αντικειμένων. Σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace , ο υπερβολικός καταναλωτισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πλανήτη.

Η δημοσίευση αναφέρει ότι στις μέρες μας εξάγονται 50% περισσότεροι φυσικοί πόροι από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Πολλοί από αυτούς συνδέονται με τη συσσώρευση και την απόρριψη περιττών αγαθών και άλλοι από την παρουσία διακοσμητικών υλικών φυσικής προέλευσης, όπως το ξύλο και τα οικολογικά υφάσματα.

Θερμός μινιμαλισμός: Πώς να τον εφαρμόσετε στο σπίτι

Η δημιουργία ενός οπτικά ταξινομημένου δωματίου, απογυμνωμένου από υλικά και άνετου είναι μια απλή υπόθεση όταν εφαρμόζονται κάποιες προϋποθέσεις του θερμού μινιμαλισμού. Το κύριο πράγμα σε αυτή την τάση είναι να μειώσετε τα στοιχεία στα βασικά και να συμπεριλάβετε φυτά, έπιπλα με καμπύλες γραμμές και χρώματα σε ζεστούς τόνους.

Για να το κάνετε αυτό, είναι επίσης δυνατό να υιοθετήσετε χαρακτηριστικά του oosouji μια αρχαία τελετουργία βουδιστικής προέλευσης που επιδιώκει να καθαρίσει τους χώρους μέσω της υλικής απομάκρυνσης. Με αυτή την έννοια, ο θερμός μινιμαλισμός είναι παρόμοιος με τον κλασικό μινιμαλισμό, αλλά παίρνει κάποιες άδειες για να παράγει πιο ευχάριστα περιβάλλοντα. Πώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε;

Υφές και υφάσματα φυσικής προέλευσης

Ένας από τους τρόπους για τη δημιουργία ζεστασιάς στο χώρο είναι τα υφάσματα φυσικής προέλευσης. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αξεσουάρ όπως μαξιλάρια, χαλιά και κουρτίνες.

Η ιδέα είναι να συνδυάσετε ίνες όπως το βαμβάκι, το λινό ή το μαλλί με κλασικά υλικά όπως το μάρμαρο ή το τσιμέντο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο θερμό μινιμαλισμό, οι λείες επιφάνειες έχουν προτεραιότητα έναντι των μοτίβων.

Ζεστή χρωματική γκάμα

Στην κλασική της παραλλαγή, η τάση αυτή χρησιμοποιεί το λευκό ως κεντρικό χρώμα και την γκάμα των διαφόρων γκρι ως συμπλήρωμα. Από την άλλη πλευρά, ο θερμός μινιμαλισμός ενσωματώνει και κάποιες άλλες αποχρώσεις που προσδίδουν ζεστασιά στο χώρο.

Το καφέ, η ώχρα, το μπεζ και οι σειρές που βρίσκονται κοντά σε ένα γήινο χρώμα -αλλά μαλακότερο- είναι εξαιρετικές επιλογές για να ευνοηθεί η φωτεινότητα.

Έπιπλα και υλικά

Όσον αφορά το σχεδιασμό επίπλων, η ιδέα είναι να μειωθεί η οπτική ακαμψία που παράγεται από τις ευθείες γραμμές του μινιμαλισμού. Ως εκ τούτου, είναι σύνηθες να προστίθενται στρογγυλεμένα έπιπλα. Μπορούν να βρουν κοινό σημείο με το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης.

Το κύριο υλικό είναι το ξύλο, καθώς φέρνει χρώμα και ζεστασιά στο δωμάτιο. Ταυτόχρονα, είναι φυσικής προέλευσης, οπότε ταιριάζει απόλυτα με την τάση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ποιότητα έχει προτεραιότητα έναντι της ποσότητας. Η ιδέα είναι να συνεχίσουμε να κρατάμε τους χώρους απογυμνωμένους από περιττά αντικείμενα.

Φυτά

Η κατ’ εξοχήν φυσική συμβολή στη διακόσμηση είναι τα φυτά. Για μια τάση που επιδιώκει τη χαλάρωση, τη ζεστασιά και την επιστροφή στο ουσιώδες, η ύπαρξη μιας ομάδας φυτών εσωτερικού χώρου είναι ζωτικής σημασίας. Μερικά πιθανά δείγματα είναι ο φίκος, η κέντια ή η καλανχόη.

Φωτισμός και θερμός μινιμαλισμός

Η είσοδος του φυσικού φωτός είναι απαραίτητη στο θερμό μινιμαλισμό. Θα πρέπει να αναζητηθούν διάφοροι τρόποι για να το ευνοήσετε, όπως η τοποθέτηση ανοιχτόχρωμων κουρτινών που δεν εμποδίζουν πολύ τα παράθυρα. Για τις νυχτερινές ώρες, συνιστάται η τοποθέτηση τεχνητού φωτισμού που προσφέρει ζεστασιά.

Warm minimalism.
Η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού είναι το κλειδί για να δώσετε ζεστασιά στο σπίτι.

Θερμός μινιμαλισμός: Η σημασία της τάξης

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, αυτό το στυλ υιοθετεί χαρακτηριστικά από τον μινιμαλισμό και τη σκανδιναβική διακόσμηση. Ωστόσο, δεν χάνει την κεντρική σημασία της τάξης ως οπτικής προτεραιότητας του χώρου. Ένα τακτοποιημένο δωμάτιο έχει θετικά αποτελέσματα στη διάθεση, όπως αποδεικνύεται από το έργο της Marie Kondo.

Επιπλέον, αν έχετε τα σωστά και απαραίτητα αντικείμενα, είναι πιο εύκολο να διανείμετε το χώρο και να τον προσαρμόσετε. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι μεταδίδουν πληροφορίες για την ταυτότητά τους μέσω των αντικειμένων που υπάρχουν στο σπίτι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.