Τι θα πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε μεταφύτευση

Παρότι δεν είναι δύσκολη η μεταφύτευση, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια διαδικασία για να διατηρήσετε υγιή τα φυτά σας. Εδώ σας έχουμε μερικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν όταν κάνετε μεταφύτευση.
Τι θα πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε μεταφύτευση

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Αν και η μεταφύτευση φαίνεται απλή, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε μεταφύτευση ώστε να διατηρήσετε υγιή τα φυτά σας.

Να θυμάστε πως η μεταφύτευση δεν είναι κάτι φυσικό για ένα φυτό και όταν αλλάζετε το δοχείο του ή το σημείο που βρίσκεται υπάρχει περίπτωση να το βλάψετε. Να έχετε υπόψιν σας πως στο φυσικό του περιβάλλον δεν θα μεταφυτευόταν ποτέ.

Έτσι, η μεταφύτευση είναι μια μεγάλη αλλαγή γι’ αυτό και αν δε γίνει σωστά, μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά το φυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το φυτό ίσως επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, σε σημείο που μπορεί να πεθάνει. Συνεχίστε την ανάγνωση για να δείτε ορισμένες συμβουλές ώστε να κάνετε σωστή μεταφύτευση.

Συμβουλές για να κάνετε μεταφύτευση

Η εποχή

Γλάστες και κηπευτικά εργαλεία
Κάποιες εποχές είναι καλύτερες από άλλες για μεταφύτευση. Η επιλογή της σωστής εποχής θα βοηθήσει το φυτό να προσαρμοστεί ταχύτερα στο νέο του περιβάλλον.

Για να κάνετε μεταφύτευση σε ένα φυτό που μόλις αγοράσατε, είτε αυτή γίνεται σε γλάστρα είτε στο έδαφος, δεν παίζει ρόλο η εποχή. Η μεταφύτευση των νέων φυτών μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή χωρίς να βλάψει ιδιαίτερα το φυτό. Αυτά τα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν άμεσα.

Από την άλλη, αν μεταφυτεύετε ένα φυτό από το έδαφος σε μια γλάστρα, η εποχή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο λόγος είναι πως η διαδικασία περιλαμβάνει την πρόκληση ζημιάς στις ρίζες του, έτσι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι να ελαχιστοποιηθεί η δραστηριότητα του φυτού. Η καλύτερη εποχή λοιπόν είναι ο χειμώνας.

Ωστόσο, αν μεταφυτεύετε ένα φυτό από μια γλάστρα στο έδαφος, θα πρέπει να σκεφτείτε την άρδευση. Η καλύτερη εποχή λοιπόν είναι το καλοκαίρι γι’ αυτά τα φυτά. Έτσι, θα είστε σίγουροι/ες ότι το φυτό θα λαμβάνει περισσότερο νερό επειδή διαφορετικά θα μαραθεί πολύ εύκολα.

Επιλέξτε τη σωστή γλάστρα όταν κάνετε μεταφύτευση

Μία από τις σημαντικότερες πτυχές όταν κάνετε μεταφύτευση είναι η επιλογή της γλάστραςΜια μικρή γλάστρα ή μια πολύ μεγάλη μπορεί να βλάψει το φυτό. Οι μικρές γλάστρες δεν έχουν αρκετό χώρο για να μεγαλώσουν και να επεκταθούν οι ρίζες, αλλά μια πολύ μεγάλη γλάστρα αποτρέπει το φυτό να λάβει αρκετό νερό.

Είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε την ανάπτυξη του φυτού και να επιλέξετε μια γλάστρα που θα του επιτρέψει να μεγαλώσει υγιεινά. Για να γίνει αυτό, η γλάστρα θα πρέπει να έχει λίγα εκατοστά περιθώριο σε βάθος και σε πλάτος. Να θυμάστε ότι αν το φυτό ακόμη αναπτύσσεται και μπορεί να μεγαλώσει παραπάνω, ίσως χρειαστεί και νέα μεταφύτευση.

Αναφορικά με το υλικό της γλάστρας, τόσο οι πήλινες, όσο και οι πλαστικές γλάστρες έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Οι πλαστικές γλάστρες είναι πολύ ελαφριές και φθηνές, έτσι αποτελούν έναν οικονομικό και εύκολο τρόπο μεταφοράς.

Ένα από τα μειονεκτήματα των πλαστικών γλαστρών είναι πως με την πάροδο του χρόνου ο ήλιος αποδυναμώνει το πλαστικό και μπορούν να σπάσουν. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι πως πρόκειται για μη πορώδες υλικό, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις ρίζες του φυτού.

Οι πήλινες γλάστρες είναι πολύ ανθεκτικές και επιτρέπουν στις ρίζες να αναπτυχθούν σωστά. Επίσης, είναι αναμφισβήτητα πιο όμορφες από τις πλαστικές. Όμως, είναι πιο ακριβές, και αν πέσουν ή τις χτυπήσει κάτι τότε θα σπάσουν.

Η εξαγωγή του φυτού

Πώς να κάνετε μεταφύτευση
Η εξαγωγή και η μεταφύτευση του φυτού είναι οι πιο ευαίσθητες στιγμές της διαδικασίας.

Η εξαγωγή του φυτού είναι το πιο ευαίσθητο σημείο της μεταφύτευσης, ειδικά αν το φυτό μεταφέρεται από μια γλάστρα σε μια άλλη. Θα πρέπει να αφαιρέσετε το φυτό με μεγάλη προσοχή ώστε η βάση του, η οποία συναντά το χώμα, να μην χωρίσει. Αν συμβεί αυτό, το φυτό θα προσαρμοστεί δυσκολότερα στο νέο του περιβάλλον.

Το πότισμα είναι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της μεταφύτευσης. Μόλις υγρανθεί το χώμα, χτυπήστε τη γλάστρα για να βοηθήσετε στην αποκόλληση του χώματος. Τέλος, εξάγετε προσεκτικά το φυτό χρησιμοποιώντας το στέλεχος ή τον κορμό του.

Τοποθετώντας το φυτό στο νέο του περιβάλλον

Για να βάλετε το φυτό στη νέα του γλάστρα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε πως το φυτό βρίσκεται στο κέντρο της γλάστρας, ούτε πολύ ψηλά, ούτε πολύ χαμηλά, ούτε πολύ μακριά από την άκρη. Τέλος, γεμίστε την περιοχή με επιφανειακό χώμα, εφαρμόζοντας πίεση με τη γροθιά σας ώστε το χώμα να παραμείνει άθικτο.

Είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε το επιφανειακό χώμα από πριν σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού σας. Αυτό θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί στο περιβάλλον και θα το βοηθήσει να πάρει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.