Το κόλπο με παγωμένο λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ολόκληρα λεμόνια και να επιλέγετε βιολογικά, αν είναι δυνατόν, ώστε να αποφύγετε την ανάγκη να τα απολυμάνετε για να απομακρύνετε τα κατάλοιπα παρασιτοκτόνων.
Το κόλπο με παγωμένο λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για πώς βοηθά το λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων. Το λεμόνι συγκαταλέγεται στις πιο φημισμένες τροφές στον κόσμο και είναι γνωστό όχι μόνο για τις πολλές χρήσεις του στην κουζίνα αλλά και για τις εξαιρετικές φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το χυμό του λεμονιού σε εκατοντάδες συνταγές καθώς και σε θεραπείες, χάρη στη μοναδική γεύση και στην περιεκτικότητά του σε θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Έχει αποδειχτεί ότι ο χυμός του λεμονιού συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των οργάνων που καθαρίζουν το αίμα σας (συκώτι, νεφρά). Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα και επιβραδύνει τη δράση των ελεύθερων ριζών, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Όμως πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα από τα σημαντικότερα μέρη του λεμονιού όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά είναι η φλούδα του, την οποία συνήθως πετάμε.

Η φλούδα του λεμονιού από μόνη της περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών και αιθέριων ελαίων από οποιοδήποτε άλλο μέρος του και, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, θα μπορούσε να βοηθήσει αυτό το μέρος από το λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Η θεραπευτική δύναμη της φλούδας λεμονιού.

Το κόλπο με το παγωμένο λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων

Είναι γνωστό και επιβεβαιώνεται εδώ και χρόνια ότι το λεμόνι έχει αντιβιοτικές και αντιικές ιδιότητες, ικανές να επιβραδύνουν διάφορους μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και ασθένειες.

Το λεμόνι συμβάλλει επίσης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εντερικών παρασίτων και σκουληκιών, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαφόρων διαταραχών του νευρικού συστήματος.

Όμως αυτό που δεν ήταν πολύ γνωστό, ούτε είχε μελετηθεί επαρκώς μέχρι πρόσφατα είναι το λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τις συμβατικές ιατρικές θεραπείες -πιθανώς έχοντας σημαντικότερη δράση από ό,τι η χημειοθεραπεία. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Γνωρίζετε ήδη ότι το εκχύλισμα ή το έλαιο λεμονιού μπορεί να έχει πολύ ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Έχει επίσης ισχυρή δράση κατά των καρκινικών κυττάρων, αφού είναι ικανό να τα καταστρέφει χωρίς να επηρεάζει τα γειτονικά φυσιολογικά κύτταρα, κάτι που αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα με τη χημειοθεραπεία.

Οι αλκαλικές ιδιότητες του λεμονιού μεταβάλλουν επίσης το περιβάλλον που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται μέσα στο σώμα. Όπως αναφέρουν και ερευνητές του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας Mario Negri στο Μιλάνο της Ιταλίας, τα εσπεριδοειδή έχουν προστατευτικό ενάντια στον καρκίνο και κυρίως κατά του καρκίνου του εντέρου και της αναπνευστικής οδού. Την έρευνα αυτή μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων - Καρκινικά κύτταρα

Τα ευρήματα από περισσότερες από 20 ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εσπεριδοειδές φρούτο περιέχει μεγάλες ποσότητες “λεμονοειδών”, που είναι υπεύθυνα για τη δράση που έχει το λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων, ειδικά όταν πρόκειται για τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Μάλιστα έχει υποστηριχθεί ότι το συγκεκριμένο φρούτο είναι μέχρι και 10.000 φορές περισσότερο αποτελεσματικό από την αδριαµυκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο στα πλαίσια της χημειοθεραπείας για τη διακοπή της εξάπλωσης του καρκίνου.

Όμως το καλύτερο απ’όλα είναι ότι, αντίθετα με τις φαρμακευτικές αγωγές, το εκχύλισμα λεμονιού δεν καταστρέφει τα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος, έτσι η χρήση του είναι απολύτως ασφαλής.

Πέρα από τον καρκίνο του μαστού, οι χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως λεμονοειδή μπορούν επίσης να έχουν θετικές επιδράσεις όταν χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των εξής:

 • Καρκίνος του παχέος εντέρου.
 • Καρκίνος του παγκρέατος.
 • Καρκίνος του προστάτη.
 • Καρκίνος του ήπατος.
 • Νευροβλάστωμα.
 • Λευχαιμία.

Η συνταγή: ένα ολόκληρο λεμόνι, παγωμένο και τριμμένο

Λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων - Λεμόνι παγωμένο, λεμόνι κανονικό και τριμμένη φλούδα

Για να αξιοποιήσετε τις ωφέλιμες ιδιότητες του λεμονιού κατά του καρκίνου, συνιστάται να καταναλώνετε το συγκεκριμένο φρούτο τακτικά, χωρίς να το στύβετε και χωρίς να πετάτε τη φλούδα.

Ο σωστός τρόπος είναι να τρίψετε τη φλούδα του λεμονιού αφού το παγώσετε:

 • Καταρχάς πλύντε καλά το λεμόνι σας με λίγο νερό και μαγειρική σόδα ή μηλόξυδο. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, ειδικά αν δεν ξέρετε αν το φρούτο είναι βιολογικό ή όχι.
 • Μόλις είναι καθαρό, βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να γίνει πολύ σκληρό.
 • Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από την κατάψυξη και χρησιμοποιήστε έναν τρίφτη τυριού για να μετατρέψετε τη φλούδα σε έναν παγωμένο πολτό.

Μπορείτε να προσθέσετε το ξύσμα του λεμονιού σε πολλές συνταγές ή σε ποτά όπως χυμούς και κοκτέιλ.

Είναι αυτή η μέθοδος εξίσου αποτελεσματική με την κατανάλωση χυμού λεμονιού;

Λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων - Λεμόνι σε στίφτη και χυμός λεμονιού

Όχι βέβαια. Ο χυμός του λεμονιού έχει τις δικές του εκπληκτικές ιδιότητες που είναι πολύ πιο ωφέλιμες όταν πρόκειται για άλλες πτυχές της υγείας σας. Όταν όμως πρόκειται για την καταπολέμηση του καρκίνου, οι χημικές ουσίες που περιέχονται στη φλούδα περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν την ισχυρή της δράση.

Τα περισσότερα λεμονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση ή στην εξάλειψη των κακοήθων όγκων βρίσκονται στη φλούδα.

Μάλιστα εκτιμάται ότι ένα ολόκληρο λεμόνι μπορεί να περιέχει μέχρι και 22 διαφορετικές χημικές ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε τις εξής:

 • Λιμονένιo.
 • Πηκτίνη.
 • Φλαβονόλες και γλυκοσίδες.
 • Βιταμίνη C.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Λεμονάδα με αγγούρι, τζίντζερ και μέντα.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το λεμόνι για την καταπολέμηση όγκων;

Σύμφωνα με έρευνες από την Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) στην Αυστραλία, ένα ολόκληρο λεμόνι θα μπορούσε να μειώσει την παρουσία κάποιων καρκινικών όγκων μέχρι και κατά 50%.

Για προληπτικούς λόγους, συνιστούμε να καταναλώνετε τουλάχιστον 150 γραμμάρια λεμονιού την εβδομάδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Arnoux, B., & Pascard, C. (1980). Structures de trois nouveaux limonoïdes cytotoxiques: aphanastatine, amoorastatine, hydroxy-12 amoorastatine. Acta Crystallographica Section B Structural Crystallography and Crystal Chemistry. https://doi.org/10.1107/s0567740880009752.
 • Clark M. J, Slavin J. L. The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. Journal of the American College of Nutrition. 2013. 32 (3): 200-11.
 • Ferrari N. Making one change -getting more fiber- can help with weight loss. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Febrero 2015.
 • Fukuchi Y, Hiramitsu M, et al. Lemon polyphenols superas diet-induced obesity by up-regulation of mRNA levels of the enzymes involved in beta-oxidation in mouse white adipose tissue. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Noviembre 2008. 43 (3): 201-209.
 • García-Salas, P., Gómez-Caravaca, A. M., Arráez-Román, D., Segura-Carretero, A., Guerra-Hernández, E., García-Villanova, B., & Fernández-Gutiérrez, A. (2013). Influence of technological processes on phenolic compounds, organic acids, furanic derivatives, and antioxidant activity of whole-lemon powder. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.02.124.
 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027.
 • Nair Ajikumaran S., Kurup Rajani Sr., Akhila Nair S., Sabulal B., Citrus peles prevent cáncer. Phytomedicine, 2018. 50: 231-237.
 • Rockman J. C, Barrett D. M, et al. Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture. Marzo 2007. 87 (6): 930-944.
 • Wood M. Health benefits of citrus limonoids explored. Febrero 2005. Agricultural Research Service. U. S. Department of Agriculture.
 • Yazgan H., Ozogul Y., Kuley E., Antimicrobial influence of nanoemulsified lemon essential oil and pure lemon essential oil on food- borne pathogens and fish spoilage bacteria. Int J Food Microbiol, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.