Ο καρκίνος των όρχεων του Sebastien Haller της Μπορούσια Ντόρτμουντ

Η πρόσφατη προσθήκη της Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν θα είναι σε θέση να παίξει για περίπου 9 μήνες. Ο Sebastien Haller έχει καρκίνο των όρχεων και εδώ σας λέμε τα πάντα για την ασθένεια αυτή.
Ο καρκίνος των όρχεων του Sebastien Haller της Μπορούσια Ντόρτμουντ
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η είδηση της διάγνωσης του καρκίνου των όρχεων του Sebastien Haller αιφνιδίασε τον νέο του σύλλογο και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ο 28χρονος επιθετικός ήταν το πρόσφατο απόκτημα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, με σκοπό να αντικαταστήσει τον Erling Braut Håland. Τι είναι ο καρκίνος των όρχεων;

Ο Γάλλος από την Ακτή Ελεφαντοστού θα μείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον εννέα μήνες. Αυτή είναι η εκτιμώμενη διάρκεια της χημειοθεραπείας και της επακόλουθης αποθεραπείας του.

Ο καρκίνος των όρχεων του Sebastien Haller φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα ταμπού για τους άνδρες, είτε είναι ποδοσφαιριστές είτε όχι. Γι’ αυτό θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την είδηση για να σας πούμε τι είναι αυτή η ασθένεια και πώς μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα.

Τι είναι ο καρκίνος των όρχεων;

Αυτή η κακοήθης ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε έχει όρχεις. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα ανδρικά όργανα έχουν μέσα τους δύο τύπους κυττάρων: έναν που παράγει σπερματοζωάρια και άλλα που παράγουν ορμόνες.

Έτσι, μπορούμε να καταγράψουμε τρεις διαφορετικούς τύπους καρκίνου των όρχεων:

 • Στρωματικά κύτταρα: Αυτός είναι ένας όγκος που αναπτύσσεται από τα ορμονοπαραγωγά κύτταρα.
 • Σεμινώματα: Πρόκειται για μια αργά αναπτυσσόμενη μορφή που προέρχεται από τα κύτταρα που παράγουν σπερματοζωάρια.
 • Μη σεμινώματα: Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή αυτού του καρκίνου και προέρχεται επίσης από τα κύτταρα που σχηματίζουν το σπέρμα.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της νόσου είναι ότι έχει σαφή τάση να προσβάλλει νεαρούς άνδρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται σε άνδρες που δεν είναι μεγαλύτεροι από 35 ετών. Ωστόσο, η πιθανότητά του δεν αποκλείεται και πέραν της ηλικίας των 40 ετών, αν και είναι αλήθεια ότι η συχνότητά του μειώνεται σημαντικά.

Ο καρκίνος των όρχεων του Sebastien Haller της Μπορούσια Ντόρτμουντ
Οι νέοι άνδρες πλήττονται περισσότερο από τη νόσο αυτή. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μέχρι την ηλικία των 35 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματά του;

Δεν υπάρχουν πάντα εμφανή συμπτώματα αυτού του τύπου καρκίνου. Υπάρχουν ακόμη και άτομα που διαγιγνώσκονται τυχαία όταν ελέγχονται για άλλους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένα σημεία είναι ύποπτα και, εφόσον υπάρχουν, δικαιολογούν άμεση συμβουλή, όπως τα ακόλουθα:

 • Η παρουσία ενός εξογκώματος σε έναν από τους όρχεις.
 • Πόνος στην περιοχή των όρχεων, είτε κατά την ανάπαυση είτε κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο. Αυτή ήταν η ενόχληση που ειδοποίησε τον Sebastien Haller για τον καρκίνο των όρχεων.
 • Οίδημα στο όσχεο, με διεύρυνση της μιας πλευράς του θύλακα που περιέχει τους όρχεις.

Όταν ο όγκος είναι στρωματικός, είναι πιθανό να υπάρχουν, πρώτα, ορμονικά συμπτώματα. Δηλαδή, αντί για εντοπισμένα σημάδια στους όρχεις, ο άνδρας μπορεί να παρατηρήσει ότι υπάρχουν αλλαγές σε άλλα σημεία του σώματος που δεν συνάδουν με την ηλικία του. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει αύξηση του μαστού (γυναικομαστία) ή αλλαγές στη φωνή (χωρίς να βρίσκεται στην εφηβεία).

Η εξέλιξη αυτού του καρκίνου είναι πιθανή. Μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει μεταστάσεις, άλλες πιο κοντά (στους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα) και άλλες πιο μακριά. Τα συμπτώματα γίνονται διάχυτα σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορεί να υπάρχει πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, πόνος στη μέση, δύσπνοια, ακόμη και πονοκέφαλος.

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος των όρχεων;

Όπως συμβαίνει με πολλές ογκολογικές ασθένειες, δεν γνωρίζουμε ακόμη την αιτία του καρκίνου των όρχεων και υποθέτουμε ότι είναι πολυπαραγοντική. Αυτό σημαίνει ότι συγκλίνουν διάφορες συνθήκες για την εμφάνισή του.

Έχουν εντοπιστεί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου. Δεν είναι όλοι τροποποιήσιμοι, αν και όσοι είναι επιλύσιμοι μπορούν να αντιμετωπιστούν για να μειωθεί ο μελλοντικός κίνδυνος.

Μεταξύ αυτών των τροποποιήσιμων παραγόντων έχουμε τους εξής:

 • Κρυψορχία: Πρόκειται για όρχεις που δεν έχουν κατέβει από την κοιλιά στο εμβρυϊκό στάδιο. Ως εκ τούτου, η ανώτερη θέση τους προδιαθέτει για καρκίνο, καθώς βρίσκονται σε διαφορετική θερμοκρασία. Η πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης για τη μείωσή τους θεωρείται προστατευτική ενέργεια.
 • HIV: Τα άτομα με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας είναι πιο επιρρεπή στον καρκίνο. Η θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Από την άλλη πλευρά, οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι οι εξής:

 • Να έχουν εμφανίσει καρκίνο των όρχεων στο παρελθόν
 • Να έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου σε στενούς συγγενείς

Είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί ο καρκίνος των όρχεων. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που χρησιμεύουν για να κρατήσουν ολόκληρη την ανδρική κοινότητα μακριά από τον κίνδυνο.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση των όρχεων

Αυτό που είναι δυνατό είναι να κάνουμε αυτοεξέταση των όρχεων για να επιταχύνουμε τη διάγνωση σε περίπτωση που έχουμε αυτή τη νόσο. Είναι ιδανική για την έγκαιρη ανίχνευσή της προκειμένου να εφαρμοστεί η αντίστοιχη θεραπεία.

Τα καλά νέα είναι ότι το 95% των ασθενών επιβιώνει 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η αυτοεξέταση δεν είναι δύσκολη και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά στους άνδρες να κάνουν μία ανά μήνα μετά το ντους. Ο χρόνος αυτός προάγει τη χαλάρωση του όσχεου και καθιστά τους όρχεις πιο προσιτούς για ψηλάφηση.

Τα βήματα είναι τα εξής:

 1. Διαχωρίστε το πέος από τους όρχεις ώστε να μην παρεμποδίζεται η πρόσβαση στο όσχεο. Θα πρέπει να εξετάζετε έναν όρχι κάθε φορά.
 2. Κρατήστε έναν από τους όρχεις ανάμεσα στον αντίχειρά σας και τα υπόλοιπα δάχτυλά σας.
 3. Κάντε τον όρχι να γλιστρήσει κατά μήκος των δακτύλων σαν να τον κυλάτε ανάμεσά τους.
 4. Αναζητήστε την παρουσία εξογκωμάτων ή οζιδίων, αλλαγές στο σχήμα ή αλλαγές στη συνοχή σε σύγκριση με προηγούμενες αυτοεξετάσεις.
 5. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία με τον άλλο όρχι.
Ο καρκίνος των όρχεων του Sebastien Haller της Μπορούσια Ντόρτμουντ
Η αυτοεξέταση στο ντους είναι καλύτερη, επειδή το όσχεο είναι πιο χαλαρό και διατεταμένο.

Ο καρκίνος των όρχεων του Sebastien Haller δεν είναι ο μοναδικός στο ποδόσφαιρο

Το ταμπού σχετικά με αυτή την ανδρική ασθένεια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την έγκαιρη ανίχνευση. Πολλοί άνδρες διστάζουν να εξετάσουν τα γεννητικά τους όργανα και αρνούνται να επισκεφθούν γιατρό εξαιτίας αυτού.

Ο Sebastien Haller κατάφερε να ανιχνεύσει τον καρκίνο των όρχεων επειδή πήγε για έγκαιρη εξέταση όταν ένιωσε δυσφορία. Το ίδιο συνέβη και με τον Marco Richter της Hertha Berlin, ο οποίος παρατήρησε πόνο στην περιοχή των όρχεων και, μετά τη συμβουλή, έλαβε την ίδια διάγνωση.

Ο Richter έχει ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και τώρα υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία σε ηλικία 24 ετών. Ο ίδιος δεν γνωρίζει πότε θα αγωνιστεί ξανά, αν και επικεντρώνεται στην αποθεραπεία του, η οποία είναι πιο σημαντική από την επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους.

Αποφάσισα ότι έπρεπε να υποβληθώ σε εξετάσεις, επειδή ένιωσα κάποιον πόνο σε εκείνη την περιοχή του σώματός μου. -Marco Richter

Συνεχίζοντας με την Bundesliga, πριν από περίπου τρεις μήνες, ο Timo Baumgartl της Union Berlin διαγνώστηκε επίσης με καρκίνο των όρχεων. Αυτό συμπληρώνει το περίεργο στατιστικό στοιχείο των τριών περιπτώσεων της ίδιας ασθένειας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ συλλόγων από την ίδια χώρα.

Τι περιμένει τον Haller;

Ο Sebastien Haller έχει ήδη υποβληθεί σε επέμβαση για τον καρκίνο των όρχεων. Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει χημειοθεραπεία, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο και τις κατευθυντήριες γραμμές από το Εθνικό Ολοκληρωμένο Δίκτυο για τον Καρκίνο .

Εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σε επίσημους αγώνες πριν από το τέλος του έτους. Αν και αναμένεται καλή ανάρρωση, η αλήθεια είναι ότι πρέπει πρώτα να επουλώσει τα σημάδια του και μετά να ξεπεράσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Σε αυτό το σημείο, θα ξαναρχίσει τις προπονήσεις μέχρι να φτάσει στην ιδανική φυσική του κατάσταση. Η διαδικασία θα απαιτήσει μια ενεργητική δαπάνη των πόρων του σώματος για να αντιμετωπίσει τη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2023, θα έχει σίγουρα αποκατασταθεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Manecksha, Rustom P., and John M. Fitzpatrick. “Epidemiology of testicular cancer.” BJU international 104.9b (2009): 1329-1333.
 • Hale, Graham R., et al. “Lymph node imaging in testicular cancer.” Translational Andrology and Urology 7.5 (2018): 864.
 • Huang, Junjie, et al. “Worldwide Distribution, Risk Factors, and Temporal Trends of Testicular Cancer Incidence and Mortality: A Global Analysis.” European Urology Oncology (2022).
 • Wang, Xingyuan, et al. “Evaluating the Effect of Cryptorchidism on Clinical Stage of Testicular Seminoma.” Cancer Management and Research 12 (2020): 4883.
 • Gilligan, T., Lin, D. W., Aggarwal, R., Chism, D., Cost, N., Derweesh, I. H., … & Pluchino, L. A. (2019). Testicular cancer, version 2.2020, NCCN clinical practice guidelines in oncology. Journal of the National Comprehensive Cancer Network17(12), 1529-1554.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.