Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα και θεραπεία

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας τύπος καρκίνου που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα σας. Συχνά ανιχνεύεται όταν ένα ανώδυνο, αισθητό κομμάτι εμφανίζεται στην μπροστινή πλευρά του λαιμού.
Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα και θεραπεία
Jael Garrido Dominguez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Jael Garrido Dominguez.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο καρκίνος είναι η ανώμαλη και επιταχυνόμενη ανάπτυξη των κυττάρων σε ένα όργανο. Ο θυρεοειδής αδένας είναι επίσης ευαίσθητος σε αυτές τις αναπτύξεις. Αυτός ο αδένας είναι υπεύθυνος για την έκκριση ορμονών που συμβάλλουν σε σημαντικές διαδικασίες όπως ο μεταβολισμός, ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία του σώματος και η αρτηριακή πίεση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για τα συμπτώματα και τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου, το 2018 αυτός ο τύπος καρκίνου αποτελούσε το 3,2% των νέων περιπτώσεων καρκίνου που διαγνώστηκαν. Επιπλέον, οι ειδικοί εκτιμούν ότι προκάλεσε περισσότερους από 41.000 θανάτους παγκοσμίως τον ίδιο χρόνο.

Το πιο εμφανές σύμπτωμα του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι οι μάζες, γνωστές ως οζίδια, που εμφανίζονται πάνω από τον αδένα στον λαιμό. Αυτή η κακοήθης πάθηση εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς άνω των 60 και κάτω των 30 ετών. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, το 2021 θα διαγνωστούν 52.890 περιπτώσεις μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτού του τύπου καρκίνου; Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι σημαντικές για όλους. Όπως κάθε άλλος τύπος ασθένειας, η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία βελτιώνουν την πρόγνωση. Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται συνήθως ως ανώδυνη και ψηλαφητή μάζα στην μπροστινή πλευρά του λαιμού. Αυτή η μάζα, που αντιστοιχεί σε ένα οζίδιο του θυρεοειδούς, θα πρέπει να διαφοροποιείται από ένα καλοήθη οζίδιο του θυρεοειδούς. Τα καλοήθη οζίδια του θυρεοειδούς βρίσκονται στο 7% περίπου του πληθυσμού.

Ο πόνος σχετίζεται με άλλες καλοήθεις ασθένειες του θυρεοειδούς, όπως η οξεία ιική θυρεοειδίτιδα. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι:

  • Επίμονη βραχνάδα
  • Προβλήματα κατάποσης φαγητού
  • Δυσκολία αναπνοής
  • Συνεχής βήχας

Η πίεση που ασκεί η μάζα στους αεραγωγούς και τον οισοφάγο στο λαιμό σας προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, στα πρώτα στάδια μπορεί να μην τα παρατηρήσετε. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας μόλις αντιμετωπίσετε κάτι ασυνήθιστο.

πρόβλημα με θυρεοειδή
Ένα σημάδι του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι μια ψηλαφητή μάζα στην μπροστινή πλευρά του λαιμού σας. Εάν το παρατηρήσετε, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Διάγνωση και θεραπεία

Το τελευταίο βήμα της διάγνωσης είναι να διαφοροποιηθούν οι κακοήθεις μάζες από τις καλοήθεις και, επομένως, να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς έχουν καρκίνο και ποιοι όχι. Οι κύριες διαγνωστικές μέθοδοι είναι το ιατρικό ιστορικό, η φυσική εξέταση, οι εργαστηριακές εξετάσεις και η βιοψία αναρρόφησης λεπτών βελόνων (FNAB).

Ο γιατρός, αφού θέσει μια σειρά ερωτήσεων, θα αισθανθεί την περιοχή του λαιμού και θα αισθανθεί επίσης τον θυρεοειδή αδένα. Στη συνέχεια, μπορεί να ζητήσουν μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων και, εάν αισθάνονται κάτι ασυνήθιστο, μπορεί να ζητήσουν υπερηχογράφημα για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει.

Αφού επιβεβαιώσουν τη φύση της μάζας στο λαιμό σας, μπορεί να προτείνουν και FNAB. Το FNAB είναι το οριστικό διαγνωστικό μέσο για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Σε αυτό το τεστ εξάγουν κύτταρα από την ύποπτη περιοχή και τα αναλύουν σε εργαστήριο.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι να αφαιρεθεί χειρουργικά η μάζα. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε έναν ασθενή για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, ο γιατρός θα κάνει μια διαδικασία που ονομάζεται λαρυγγοσκόπηση.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός καθορίζει εάν οι φωνητικές χορδές κινούνται κανονικά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός παρατηρεί το λαιμό για να εξετάσει τον λάρυγγα με ειδικούς καθρέφτες ή έναν ειδικό σωλήνα με φως και φακό στο τέλος.

Κάνουν λαρυγγοσκόπηση λόγω του κινδύνου βλάβης στις φωνητικές χορδές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση και την αξιολόγηση, ο γιατρός σας μπορεί στη συνέχεια να προτείνει άλλες συμπληρωματικές θεραπείες όπως ακτινοθεραπεία.

εξέταση θυρεοειδή

Τι πρέπει να θυμάστε;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας τύπος καρκίνου που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Αυτός ο τύπος καρκίνου έχει υψηλό ποσοστό επιβίωσης και αποτελεί περίπου το 3,2% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στον κόσμο. Συνήθως διαγιγνώσκεται αναγνωρίζοντας μια ανώδυνη μάζα στο μπροστινό μέρος του λαιμού και για τη θεραπεία της πρέπει να αφαιρέσετε τη μάζα χειρουργικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.