Κατανάλωση οξειδωμένων φρούτων: Ποιες είναι οι συνέπειες

Η κατανάλωση οξειδωμένων φρούτων δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, μειώνει τις ιδιότητές τους. Επομένως, πρέπει να τηρείτε καλές μεθόδους διατήρησης για να καθυστερήσετε αυτήν τη διαδικασία.
Κατανάλωση οξειδωμένων φρούτων: Ποιες είναι οι συνέπειες
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα φρούτα οξειδώνονται όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα. Αυτή η οξείδωση δεν σημαίνει ότι το φρούτο δεν είναι πλέον κατάλληλο για κατανάλωση, αλλά υπάρχουν ορισμένες αλλαγές σε αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ας μάθουμε τι σημαίνει η κατανάλωση οξειδωμένων φρούτων.

Υπάρχουν οργανοληπτικές αλλαγές και επίσης αλλαγές στη θρεπτική σύνθεση που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του καρπού και τη λειτουργία του. Επομένως, πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τα οξειδωμένα φρούτα.

Η πρώτη συνέπεια της οξείδωσης είναι η εμφάνιση ελεύθερων ριζών. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με ορισμένα προβλήματα υγείας, επομένως πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωσή τους. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση οξειδωμένων φρούτων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών, είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγετε να τα τρώτε σε αυτήν την κατάσταση.

Σημειώστε ότι η οξείδωση είναι αλυσιδωτή αντίδραση. Τα μήλα και τα αβοκάντο είναι μερικές τροφές από τις πιο επιρρεπείς στην οξείδωση.

κομμένα φρούτα

Φαινόλες και η κατανάλωση οξειδωμένων φρούτων

Η επαφή με το οξυγόνο οδηγεί σε μείωση των φαινολικών ενώσεων. Αυτά είναι τα αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, η πρώτη συνέπεια των οξειδωμένων φρούτων είναι ότι μειώνονται τα φυσικά οφέλη τους.

Οι φαινολικές ενώσεις έρχονται σε επαφή με το ένζυμο πολυφαινόλη οξειδάση όταν κόβετε τον καρπό. Αυτή τη στιγμή, ξεκινά η διαδικασία οξείδωσης που κάνει το φρούτο να γίνει καφέ.

Λάβετε υπόψη ότι οι ελεύθερες ρίζες οδηγούν σε σοβαρές κυτταρικές επιδράσεις και παίζουν σημαντικό ρόλο στις εκφυλιστικές ασθένειες. Έτσι, πρέπει να καταναλώνετε αντιοξειδωτικά για να αποτρέψετε την οξειδωτική βλάβη.

Βιταμίνες και η κατανάλωση οξειδωμένων φρούτων

Ομοίως, υπάρχει οξείδωση των βιταμινών των φρούτων. Για παράδειγμα, η οξείδωση της βιταμίνης C εξακολουθεί να επιτρέπει τη διέλευση αυτού του μορίου αλλά σε ανενεργή μορφή. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή η διαδικασία ακυρώνει την αποτελεσματικότητά της σε οποιεσδήποτε διαδικασίες που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία.

Έτσι, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η οξείδωση μειώνει σημαντικά πολλά από τα οφέλη για την υγεία των φρούτων. Ως εκ τούτου, η απώλεια της λειτουργικότητας της βιταμίνης είναι σημαντική και το ίδιο και η αντιοξειδωτική τους ικανότητα.

Πώς να αποφύγετε τα οξειδωμένα φρούτα;

Τα φρούτα που περιέχουν κιτρικό οξύ δεν οξειδώνονται. Εφαρμόστε λοιπόν χυμό λεμονιού σε κομμάτια φρούτων που είναι πιο ευαίσθητα στην οξείδωση καθώς μειώνει και καθυστερεί τη διαδικασία.

Ομοίως, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην έρθει ο καρπός σε επαφή με οξυγόνο. Επιλέξτε να τα αποθηκεύσετε σε πλαστικές σακούλες ή συσκευασίες κενού για να αποτρέψετε αποτελεσματικά τη διαδικασία οξείδωσης.

Στη βιομηχανία, συνήθως τοποθετούν τα τρόφιμα σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες που περιέχουν λιγότερο οξυγόνο, ώστε να καθυστερήσει το φρούτο να σαπίσει και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του. Επιπλέον, η ψύξη επιβραδύνει επίσης αυτήν τη διαδικασία. Έτσι, η αποθήκευση των φρούτων στο ψυγείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αποφυγή της οξείδωσης.

περιεχόμενα ψυγείου

Το μαγείρεμα είναι μια άλλη επιλογή

Η οξείδωση είναι μια διαδικασία που μπορείτε να αποτρέψετε με τη θερμότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή καταστρέφει τα ένζυμα που το προκαλούν. Έτσι, το μαγείρεμα φρούτων μαζί με άλλες συνταγές μπορεί να αποτρέψει την οξείδωση και την υποβάθμιση των θρεπτικών τους ιδιοτήτων.

Για παράδειγμα, είναι πολύ συνηθισμένο να εμφανίζεται οξείδωση στα ωμά μήλα. Ωστόσο, διαρκούν πολύ περισσότερο χωρίς ζημιά στον πολτό όταν τα βάζετε στο φούρνο.

Συμπέρασμα

Γενικά, η κατανάλωση οξειδωμένων φρούτων δεν συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, μειώνει τις ιδιότητες ενός συγκεκριμένου φρούτου.

Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλές μεθόδους διατήρησης για να καθυστερήσετε αυτήν τη διαδικασία. Τέλος, τόσο ο κρύος χυμός εσπεριδοειδών όσο και η συσκευασία κενού είναι καλές επιλογές για την πρόληψη της οξείδωσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sharma GN., Gupta G., Sharma P., A comprehensive review of free radicals, antioxidants, and their relationship with human aliments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2018. 28 (2): 139-154.
  • Hung PV., Phenolic compounds of cereals and their antioxidant capacity. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (1): 25-35.
  • Dewhirst RA., Fry SC., The oxidation of dehydroascorbic acid and 2,3-diketogulonate by distinct reactive oxygen species. Biochem J, 2018. 475 (21): 3451-3470.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.