7 τύποι καθαριστικών προσώπου και πώς να τα χρησιμοποιείτε

Τα καθαριστικά προσώπου έχουν συστατικά που διευκολύνουν τον βαθύ καθαρισμό του δέρματος. Σας λέμε πώς να χρησιμοποιείτε κάθε τύπο.
7 τύποι καθαριστικών προσώπου και πώς να τα χρησιμοποιείτε

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου, 2024

Στην αγορά κυκλοφορούν διαφορετικοί τύποι καθαριστικών προσώπου με φόρμουλες που προσαρμόζονται σε κάθε τύπο δέρματος. Η γνώση των χαρακτηριστικών τους και του τρόπου σωστής χρήσης τους είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ιδιότητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόσωπό σας θα είναι ενυδατωμένο, φωτεινό και λαμπερό.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κύρια λειτουργία τους είναι να απομακρύνουν τα υπολείμματα του μακιγιάζ, τον ιδρώτα, το λάδι, τα νεκρά κύτταρα και άλλες ακαθαρσίες που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο λειτουργίας τους και ποια είναι η καταλληλότερη για τις ατομικές ανάγκες. Διαβάστε παρακάτω!

Τύποι καθαριστικών προσώπου και η σωστή χρήση τους

Ανεξάρτητα από τον τύπο τους, τα καθαριστικά προσώπου έχουν χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να απομακρύνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ίχνη ρύπανσης του περιβάλλοντος, το μακιγιάζ, τον ιδρώτα, το λάδι, τους μικροοργανισμούς και τα ίχνη του νεκρού δέρματος.

Όλα αυτά πρέπει να γίνονται χωρίς να μεταβάλλεται το pH του δέρματος και χωρίς να καταστρέφεται ο υδρολιπιδικός φραγμός. Για το λόγο αυτό, οι φόρμουλές τους έχουν συνήθως pH που κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 8. Περιέχουν επίσης ενεργά συστατικά που διαλύουν τα υπολείμματα λιπαρότητας.

Δεδομένου ότι το νερό από μόνο του δεν έχει τέτοια λειτουργία, τα χαρακτηριστικά αυτά τα καθιστούν τα καλύτερα συμπληρώματα για βαθύ καθαρισμό. Ποιοι είναι οι τύποι καθαριστικών και πώς να τα χρησιμοποιείτε; Ακολουθεί ο τρόπος χρήσης τους.

1. Γαλακτώματα

Τα γαλακτώματα είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους τύπους καθαριστικών προσώπου. Προσδιορίζονται επίσης ως “γαλακτώματα καθαρισμού σε μορφή κρέμας” ή “γαλακτώματα για την αφαίρεση μακιγιάζ”. Η κύρια λειτουργία του προϊόντος αυτού είναι η απομάκρυνση λιπόφιλων (λιπαρών) και υδρόφιλων (υγρών) ουσιών που υπάρχουν στο δέρμα. Διατίθενται σε δύο ποικιλίες:

  • Κρέμα κρύου τύπου: Αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ως εκ τούτου, όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, εξατμίζονται και δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας.
  • Εβαπορέ: Αυτά έχουν σύνθεση που αποτελείται από βάση ελαίου, στεατικό οξύ και ορυκτά και φυτικά έλαια. Η υδατική τους βάση έχει υγραντικές ουσίες και τριαιθανολαμίνη.

Ο σωστός τρόπος χρήσης αυτού του καθαριστικού είναι η εφαρμογή του με βαμβάκι ή απευθείας με τα χέρια. Προηγουμένως, το δέρμα πρέπει να υγραίνεται με ζεστό νερό, να γίνεται πολύ καλό μασάζ και στη συνέχεια να αφαιρείται με ζεστό νερό για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα λίπους. Λόγω αυτής της λιπόφιλης βάσης, δεν συνιστάται για χρήση σε μικτό ή λιπαρό δέρμα.

2. Έλαια καθαρισμού

Τα έλαια καθαρισμού αποτελούνται από φυσικά έλαια, κεριά, βούτυρα ή άλλα λιπίδια που μπορεί να είναι συνθετικά. Επειδή δεν έχουν υδατική φάση, είναι ιδανικά για το ξηρό δέρμα, επειδή προσθέτουν μια καλή ποσότητα λιπαρότητας. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν την ενυδάτωση και την αποκατάστασή του.

Δεν συνιστώνται για το μικτό και λιπαρό δέρμα. Αρκεί να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα στο πρόσωπο για να επιτύχετε το αποτέλεσμά τους. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα υπολείμματα με χλιαρό νερό και μια μαλακή πετσέτα. Εάν παραμένει μια αίσθηση λιπαρότητας, μπορείτε να συμπληρώσετε τον καθαρισμό με ένα ουδέτερο σαπούνι.

3. Καθαριστικά με αφρό

Τα καθαριστικά με αφρό είναι πολύ ελαφριά προϊόντα των οποίων η σύνθεση είναι κυρίως υδατική. Η βάση τους μπορεί να είναι αποσταγμένο νερό ή υδρολικές ενώσεις. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχουν λιπαρές ενώσεις όπως φυτική γλυκερίνη, επιφανειοδραστικές ουσίες και φυσικά συντηρητικά.

Το προϊόν αυτό είναι πολύ απλό στη χρήση. Το δοχείο αντλείται για να ληφθεί ο αφρός στα χέρια σας ή σε ένα βαμβάκι. Στη συνέχεια εφαρμόζεται με απαλό μασάζ και ξεπλένεται με κρύο νερό. Επειδή είναι τόσο ρευστό, είναι ιδανικό για λιπαρό ή μεικτό δέρμα.

4. Τζελ καθαρισμού

Τα τζελ καθαρισμού έχουν μια βάση νερού με φυσικά εκχυλίσματα, και ενυδατώνει, μεταξύ άλλων. Ομοίως, έχουν ένα αλκοολούχο συστατικό που δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνει το 20% της συνολικής σύνθεσης. Η υφή τους είναι απαλή, όχι πολύ λιπαρή και πολύ δροσιστική.

Για να το χρησιμοποιήσετε, είναι απαραίτητο να υγραίνετε λίγο το πρόσωπο. Αφού γίνει αυτό, τρίψτε το τζελ με τα δάχτυλά σας στο δέρμα. Καλό είναι να κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις, ώστε το προϊόν να διεισδύσει καλά. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό ή κρύο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.

5. Διφασικά καθαριστικά

Τα διφασικά καθαριστικά ή προϊόντα αφαίρεσης μακιγιάζ μπορούν να αναγνωριστούν με μια ματιά επειδή έχουν δύο χρώματα, το καθένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μπορείτε να δείτε ότι το ένα βρίσκεται πάνω από το άλλο και, ακόμη και αν τα αναμίξετε, θα διαχωριστούν ξανά.

Αυτό συμβαίνει επειδή το προϊόν αποτελείται από δύο βάσεις, μία ελαιώδη και μία υδατική- η δεύτερη βρίσκεται πάντα στο κάτω μέρος και περιέχει τα επιφανειοδραστικά συστατικά. Είναι ιδανικό προϊόν για όλους τους τύπους δέρματος, ειδικά για το μικτό δέρμα.

Η δημοτικότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι βοηθά στον καθαρισμό όλων των τύπων μακιγιάζ, ακόμη και του αδιάβροχου μακιγιάζ.

Πριν από τη χρήση, πρέπει να αναμιχθεί καλά, ώστε οι δύο βάσεις να ενωθούν πλήρως. Εφαρμόστε με ένα βαμβάκι και σκουπίστε όλο το πρόσωπο για να διασφαλίσετε ότι απομακρύνονται όλα τα πιθανά ίχνη ρύπων. Για την απομάκρυνση των λιπαρών υπολειμμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφρό ή τζελ καθαρισμού.

6. Μικυλλιακό νερό

Αυτό το προϊόν έχει κερδίσει δημοτικότητα χάρη στα οφέλη του ως καθαριστικό προσώπου. Αποτελείται από μικύλλια και επιφανειοδραστικές ουσίες που έχουν μεγάλη ικανότητα να απομακρύνουν τους ρύπους από το πρόσωπο. Μπορεί να είναι λιποδιαλυτό ή υδροδιαλυτό.

Διαθέτει επίσης στυπτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ουσίες. Διατίθεται στην αγορά σε διάφορες μορφές και μάρκες. Μπορείτε να επιλέξετε αυτό με τα χαρακτηριστικά που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Για να το εφαρμόσετε, τοποθετήστε επαρκή ποσότητα σε ένα βαμβάκι. Στη συνέχεια, τρίψτε το με απαλές κινήσεις σε όλο το πρόσωπό σας. Αφήστε το να δράσει για μερικά δευτερόλεπτα και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις για να απομακρύνετε τους ρύπους.

7. Τύποι καθαριστικών προσώπου: Μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ

Τα μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ έχουν επίσης μια θέση σε αυτή τη λίστα με τα καθαριστικά προσώπου. Αποτελούν μια γρήγορη επιλογή για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ, το λίπος ή τη βρωμιά που συσσωρεύεται στο πρόσωπο.

Ωστόσο, η χρήση τους δεν πρέπει να είναι πρωταρχική, καθώς δεν είναι προϊόν σχεδιασμένο για βαθύ καθαρισμό. Συνιστάται μάλιστα, μετά τον καθαρισμό με αυτά, να χρησιμοποιείτε νερό ή άλλο ελαφρύ προϊόν.

Ποιον από αυτούς τους τύπους καθαριστικών προσώπου προτιμάτε;

Τώρα γνωρίζετε επτά τύπους καθαριστικών προσώπου και το σωστό τρόπο εφαρμογής τους. Γνωρίζετε επίσης ποια είναι τα πιο κατάλληλα για κάθε τύπο δέρματος. Επιλέξτε, λοιπόν, αυτό που πιστεύετε ότι σας βοηθάει περισσότερο να επιτύχετε βαθύ καθαρισμό του προσώπου σας.

Να θυμάστε ότι η ρουτίνα καθαρισμού του δέρματος δεν πρέπει να παραβλέπεται. Η παραμονή ρύπων και υπολειμμάτων καλλυντικών στο δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα, ξηρότητα και πρόωρες ρυτίδες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.