Πώς να καθαρίζετε σωστά τα ηλιακά πάνελ

Η γνώση του τρόπου καθαρισμού των ηλιακών πάνελ είναι σημαντική, προκειμένου να επωφεληθείτε από όλα τα πλεονεκτήματά τους. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.
Πώς να καθαρίζετε σωστά τα ηλιακά πάνελ

Έχει γραφτεί από Pablo Andrés Rojas Ramírez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Η μετάβαση στην ηλιακή ενέργεια είναι μια καλή ιδέα που ωφελεί το περιβάλλον. Αλλά είναι επίσης μια μεγάλη επένδυση που χρειάζεται συντήρηση. Εάν έχετε ηλιακά πάνελ ή σκέφτεστε να αγοράσετε, τότε θα πρέπει να μάθετε πώς να τα καθαρίζετε, καθώς η σκόνη και η βρωμιά μπορεί να τα κάνουν λιγότερο αποδοτικά και να παράγουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ευτυχώς, ο καθαρισμός των ηλιακών συλλεκτών είναι πολύ απλός. Απλώς πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις και, αν είναι εύκολα προσβάσιμοι, είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να κάνετε μόνοι σας, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Αν θέλετε να μάθετε πώς να καθαρίζετε σωστά τα ηλιακά πάνελ, διαβάστε παρακάτω.

Γιατί λερώνονται τα ηλιακά πάνελ;

Επειδή εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους και είναι στο έλεος των στοιχείων της φύσης, τα ηλιακά πάνελ μπορούν εύκολα να λερωθούν. Αυτό μπορεί να γίνει από φύλλα δέντρων, γύρη, περιττώματα πουλιών, ρύπανση, σκόνη ή φυτικά υπολείμματα.

Αυτές οι ακαθαρσίες προκαλούν πτώση της παραγωγικότητάς τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τον εξοπλισμό σας, καθώς η βρωμιά θα τα κάνει λιγότερο αποδοτικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, αν δεν έχετε καθαρίσει ποτέ τους ηλιακούς συλλέκτες σας από την εγκατάστασή τους, ήρθε η ώρα να το σκεφτείτε. Εάν δεν το κάνετε, θα σπαταλήσετε μεγάλο μέρος της ενέργειας που θα μπορούσατε να είχατε παράγει.

Δείτε επίσης: Συνταγή για βιολογικό σπιτικό απορρυπαντικό

Χρειάζεται να καθαρίζονται τα ηλιακά πάνελ;

Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν μια γυάλινη επιφάνεια που τα καλύπτει και τα προστατεύει. Αυτό είναι το μέρος που πρέπει να διατηρούμε καθαρό, καθώς η συσσώρευση βρωμιάς θα αποδυναμώσει την ισχύ με την οποία τα πάνελ δέχονται τις ακτίνες του ήλιου.

Μια μεγάλη ποσότητα βρωμιάς στην επιφάνεια των πάνελ εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να αναπηδήσουν ελεύθερα, μειώνοντας την παραγόμενη ενέργεια.

Για να λειτουργεί άψογα ο ηλιακός μας εξοπλισμός, είναι απαραίτητο να παρέχουμε μια απλή συντήρηση. Ευτυχώς, πρόκειται για έναν απλό καθαρισμό που αποτελείται από μερικά απλά βήματα.

Υλικά για τον καθαρισμό των ηλιακών πάνελ

Το να καθαρίσετε τους φωτοβολταϊκούς σας συλλέκτες είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Απλώς πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς δεν πρέπει ποτέ να πατάτε τα πάνελ για λόγους ασφαλείας. Γι’ αυτό στις περισσότερες εγκαταστάσεις απαιτείται ασφαλής εξοπλισμός αναρρίχησης.

Τα μόνα υλικά που χρειάζεστε για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών είναι τα εξής:

  • Απομεταλλωμένο νερό
  • Πανί μικροϊνών
  • Μια σκάλα ή κάτι παρόμοιο

Παρόλο που ο καθαρισμός είναι συνήθως μια απλή και εύκολη διαδικασία, θα πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να αποφύγετε να καταστρέψετε τον εξοπλισμό και να μην χρειαστεί να τον εγκαταστήσετε ξανά. Λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τα ηλιακά πάνελ πριν αρχίσετε να τα καθαρίζετε, προκειμένου να αποφύγετε πιθανά ατυχήματα, όπως εγκαύματα ή βραχυκύκλωμα.
  • Συνιστάται να μην καθαρίζετε τον εξοπλισμό σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας ή το απόγευμα. Είναι καλύτερο να καθαρίζετε τους ηλιακούς συλλέκτες πριν από τις 9:00 π.μ. ή μετά τις 6:00 μ.μ.
  • Μην στέκεστε πάνω στα φωτοβολταϊκά πάνελ για κανέναν λόγο και μην ασκείτε υπερβολική πίεση κατά τον καθαρισμό των ρύπων.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν χαλαρά καλώδια ή σπασμένα γυαλιά στην επιφάνεια.
  • Προσπαθήστε να ξεπλένετε συχνά το πανί μικροϊνών και να το διατηρείτε καθαρό. Αυτό συμβάλλει στο να μην εξαπλωθεί η σκόνη σε άλλες περιοχές.
Πώς να καθαρίζετε σωστά τα ηλιακά πάνελ
Ένα πανί με μικροΐνες είναι το ιδανικό αντικείμενο για να καθαρίσετε τα πάνελ χωρίς να αφήσετε ακαθαρσίες στην επιφάνεια.

Πώς να καθαρίσετε σωστά τα ηλιακά πάνελ;

Αυτός ο απλός οδηγός θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τα ηλιακά πάνελ εύκολα και χωρίς να τα καταστρέψετε. Να θυμάστε ότι αυτός ο εξοπλισμός είναι πολύ ευαίσθητος, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί.

1. Κλείστε το ρεύμα

Όταν εγκαταστάθηκαν οι ηλιακοί συλλέκτες στο σπίτι σας, ο ειδικός θα πρέπει να τους έχει συνδέσει στον ηλεκτρικό πίνακα που παρέχει ρεύμα σε ολόκληρο το σπίτι. Σε μια σωστή εγκατάσταση, τα πάνελ θα πρέπει να έχουν το δικό τους διακόπτη στον πίνακα.

Αυτός μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Έτσι, πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τον φωτοβολταϊκό σας εξοπλισμό, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το ρεύμα.

2. Ελέγξτε προσεκτικά όλο τον εξοπλισμό

Τα ηλιακά πάνελ έχουν ένα γυάλινο κάλυμμα σε ολόκληρη την επιφάνειά τους. Πριν αρχίσετε να αφαιρείτε τη βρωμιά, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά όλο τον εξοπλισμό, αναζητώντας ενδείξεις σπασμένου γυαλιού ή εκτεθειμένων καλωδίων.

Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος όταν χρησιμοποιείτε νερό για τον καθαρισμό της σκόνης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να σταματήσετε και να ζητήσετε βοήθεια από την εταιρία που σας τα εγκατέστησε.

3. Χρησιμοποιήστε άφθονο νερό

Αφού βεβαιωθείτε ότι οι ηλιακοί συλλέκτες είναι αποσυνδεδεμένοι και δεν έχουν προβλήματα, είναι ώρα να ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού. Με τη βοήθεια της σκάλας ή του γερανού, ανεβείτε στο ύψος των πάνελ και βρέξτε τα με άφθονο νερό.

Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε απομεταλλωμένο νερό για να αποφύγετε τη δημιουργία μπαλωμάτων όταν τα πάνελ στεγνώσουν εντελώς. Έτσι θα απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης.

4. Καθαρίστε όλα τα πάνελ

Χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών για να ξεκινήσετε απαλά και προσεκτικά τον καθαρισμό των ηλιακών πάνελ. Μην ασκείτε μεγάλη πίεση και προσπαθήστε να κινηθείτε με γραμμική κίνηση, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.

Το προηγούμενο βήμα θα πρέπει να έχει αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος της συσσωρευμένης βρωμιάς, οπότε απλά περάστε όλη την επιφάνεια του ηλιακού εξοπλισμού με το πανί μικροϊνών.

5. Περάστε και χαράξτε την επιφάνεια

Σε αυτό το σημείο, οι ηλιακοί σας συλλέκτες θα πρέπει να είναι πρακτικά καθαροί. Αλλά αν τους θέλετε γυαλιστερούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο καθαρό, υγρό πανί μικροϊνών για τις τελευταίες πινελιές.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό γυαλιού για να δώσετε λάμψη στα πάνελ. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι διαβρωτικό και ότι είναι κατάλληλο για χρήση σε επιφάνειες που δέχονται άμεσο ηλιακό φως.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται τα ηλιακά πάνελ;

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της επένδυσης και της εγκατάστασης ηλιακών πάνελ στο σπίτι (εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον) είναι ότι δεν χρειάζονται ως επί το πλείστον συντήρηση για έως και 25 χρόνια, που είναι η ωφέλιμη διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών πάνελ. Επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για την κλήση τεχνικού, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Ωστόσο, τα ηλιακά πάνελ θα πρέπει να καθαρίζονται 2 ή 3 φορές το χρόνο. Όλα εξαρτώνται από την περιοχή στην οποία ζείτε. Αν ζείτε στην πόλη, αρκεί μία φορά κάθε 6 μήνες.

Έτσι θα αποφευχθεί η συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και την αποδοτικότητα του πάνελ. Αν δεν έχετε χρόνο να το κάνετε, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτού του είδους τις εργασίες και η αμοιβή τους είναι συνήθως αρκετά προσιτή.

Πώς να καθαρίζετε σωστά τα ηλιακά πάνελ
Τα ηλιακά πάνελ εγκαθίστανται από επαγγελματίες, αλλά μετά από αυτό είναι δυνατόν να τα καθαρίσουμε εμείς, αν είναι ασφαλές να το κάνουμε.

Προχωρήστε και καθαρίστε τα ηλιακά πάνελ στο σπίτι σας

Τώρα που είδατε τον βήμα προς βήμα οδηγό μας για τον σωστό καθαρισμό των ηλιακών πάνελ, ήρθε η ώρα να πάρετε το αγαπημένο σας πανί με μικροΐνες και να πιάσετε δουλειά. Να θυμάστε ότι αυτού του είδους ο εξοπλισμός δεν απαιτεί επαγγελματική συντήρηση αν ακολουθήσετε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Απλά προσπαθήστε να κρατάτε τα πάνελ καθαρά από σκόνη και βρωμιά για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη τους.

Σημειώστε ότι αν θεωρείτε ότι ο καθαρισμός των ηλιακών σας συλλεκτών μόνοι σας θα ενέχει οποιασδήποτε μορφής κίνδυνο, τότε σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Style, Oliver. Energía Solar Autónoma: Planificación, dimensionado e instalación de un sistema fotovoltaico autónomo. Oliver Style, 2012.
  • Perales, Tomas. Instalación de paneles solares térmicos. Creaciones Copyright, 2007.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.