Εννέα βότανα και μπαχαρικά για τον καθαρισμό του αίματος

Πέρα από την αναζήτηση μιας μεθόδου για τον καθαρισμό του αίματός σας ή οποιουδήποτε οργάνου του σώματός σας, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ο πιο ενδεδειγμένος (και αποτελεσματικός) τρόπος για τη διατήρησή του.
Εννέα βότανα και μπαχαρικά για τον καθαρισμό του αίματος
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Έχετε σκεφτεί ποτέ να καθαρίσετε το αίμα σας; Αν ναι, ποιες μεθόδους έχετε σκεφτεί; Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν ορισμένα προσωρινά διατροφικά πλάνα που μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του αίματος. Υπάρχουν επίσης κάποια ροφήματα που είναι πολύ εύκολο να ετοιμάσετε στο σπίτι.

Το αίμα είναι ο συνδετικός υγρός ιστός που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά των απαραίτητων στοιχείων που επιτρέπουν στα κύτταρα να εκτελούν τις λειτουργίες τους:

  • Αναπνευστική λειτουργία: Μεταφέρει οξυγόνο και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα μέσω των πνευμόνων σας.
  • Ανοσοποιητική: Προστατεύει το σώμα με λευκά αιμοσφαίρια και αντισώματα στο πλάσμα.
  • Απεκκριτική: Συλλέγει τα απόβλητα και τα κατάλοιπα και τα αποβάλλει.
  • Μεταφορά: Μεταφέρει πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ορμόνες κ.λπ.
  • Ρυθμιστική: Διατηρεί την ισορροπία του νερού και των ιόντων στο σώμα και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Χάρη στις ιδιότητες και τις λειτουργίες του αίματος είναι δυνατή η ζωή. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι θεωρούν απαραίτητο να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο αίμα τους. Γνωρίζουν επίσης ότι το αίμα μπορεί να συσσωρεύει τοξίνες και να κάνει τον οργανισμό πολύ πιο ευάλωτο σε ασθένειες.

Μερικοί από τους παράγοντες που σχετίζονται με τη συσσώρευση τοξινών είναι οι εξής:

  • Στρες.
  • Μη επαρκής σωματική δραστηριότητα.
  • Αφυδάτωση.
  • Κακή διατροφή, γεμάτη τηγανητά, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά κ.λπ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τι είναι οι τοξίνες και πώς δρουν στο σώμα σας;

Μπαχαρικά που βοηθούν στον καθαρισμό του αίματός σας

Οι κακές συνήθειες μπορούν να μετατραπούν σε σοβαρά προβλήματα. Επομένως, αν θέλετε να έχετε ένα υγιές σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του αίματος, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας και να υιοθετείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Ορισμένοι άνθρωποι στρέφονται σε ορισμένα τρόφιμα (βότανα και μπαχαρικά) για να καθαρίσουν το αίμα με φυσικό τρόπο και να προάγουν την ευεξία τους. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές και ας συζητήσουμε τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία.

Σημαντική σημείωση για τον καθαρισμό του αίματος

Δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οποιαδήποτε τροφή, φυτό, βότανο ή υγρό μπορεί να καθαρίσει το αίμα ως τέτοιο. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η συμπερίληψή τους στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σας.

Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι η καλή ενυδάτωση και η ισορροπημένη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ροής του αίματος.

1. Σκόρδο

Εννέα βότανα και μπαχαρικά για τον καθαρισμό του αίματος

Το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τρόφιμο για το καρύκευμα κάθε είδους πιάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένες πεποιθήσεις, λόγω της περιεκτικότητάς του σε αλισίνη και διάφορα θρεπτικά συστατικά, θα μπορούσε να βοηθήσει στον καθαρισμό του αίματος και στην προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας, γενικότερα.

Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει τις αρτηρίες σας, ιδίως την αορτή, τις στεφανιαίες και τις εγκεφαλικές αρτηρίες, επιτρέποντας τη ροή του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά αίματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ισπανικού Ιδρύματος Καρδιάς, το σκόρδο βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση).

2. Κουρκουμάς

Το γνωστό αυτό φυτό προέρχεται από την Ινδία και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Αν και συνήθως χρησιμοποιείται για τη γεύση του, έχει επίσης πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες που αξίζει να μάθουμε.

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη του, έχει τη δύναμη να αποτρέπει τη βλάβη των κυττάρων και αντιφλεγμονώδη δράση που βελτιώνει τα συμπτώματα των χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών. Χρησιμοποιείται επίσης για την ικανότητά του να αποτρέπει τον σχηματισμό αθηρωματικών βλαβών.

3. Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα βότανο με πολλά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο βασιλικός μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των τοξινών που συσσωρεύονται στο σώμα και στη διατήρηση της καλής υγείας του αίματος. Αυτό οφείλεται στη διουρητική του δράση όταν καταναλώνεται ως τσάι.

4. Κόλιανδρος

Σύμφωνα με τη λαϊκή πεποίθηση, ο κόλιανδρος είναι ένα άλλο βότανο που μπορεί να καθαρίσει το αίμα, λόγω της πεπτικής και της διουρητικής του δράσης. Για να επωφεληθείτε από αυτό, μπορείτε να το δοκιμάσετε σε διάφορα πιάτα και τσάγια.

5. Γαϊδουράγκαθο για τον καθαρισμό του αίματος

Οι σπόροι γαϊδουράγκαθου είναι διάσημοι στον τομέα της φυσικής ιατρικής για τα φλαβονοειδή τους. Επιπλέον, βοηθούν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων και προστατεύουν τα νέα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

6. Τσουκνίδα για τον καθαρισμό του αίματος

Εννέα βότανα και μπαχαρικά για τον καθαρισμό του αίματος

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα φύλλα τσουκνίδας είναι καλά στον καθαρισμό του αίματος λόγω των δραστικών τους παραγόντων όπως η ισταμίνη και το μυρμηκικό οξύ. Είναι επίσης αιμοστατική, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να σταματά τις αιμορραγίες.

Υπάρχει επίσης η δημοφιλής πεποίθηση ότι η τσουκνίδα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας, της δυσμηνόρροιας, της αιμόπτυσης και των διαταραχών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Σημείωση: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε την τσουκνίδα στην κανονική σας διατροφή, ώστε να αποφύγετε τυχόν αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τσάι από βότανα για να βοηθήσετε στον καθαρισμό του αίματος

Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, τα ακόλουθα τσάγια από βότανα μπορούν να βοηθήσουν στον φυσικό καθαρισμό του αίματος. Αν πρόκειται να δοκιμάσετε κάποιο από αυτά, θυμηθείτε να το καταναλώνετε με μέτρο και αποφύγετε την ανάμειξη πολλών βοτάνων μαζί ταυτόχρονα.

1. Neem

Τα αντιοξειδωτικά του neem (Azadirachta indica) απομακρύνουν τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, φιλτράροντας το αίμα. Για να αποκτήσετε αυτά τα αποτελέσματα, μπορείτε να πίνετε τσάι από αυτό το φυτό.

2. Cuscuta

Το Cuscuta, κοινώς γνωστό ως dodders ή amarbel, είναι ένα παρασιτικό φυτό που περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Για το λόγο αυτό, μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του αίματος και να διατηρήσει την καρδιά και το δέρμα σας υγιή.

3. Πικραλίδα για τον καθαρισμό του αίματος

Η πικραλίδα φυτρώνει άγρια στις άκρες των χωραφιών και των κήπων και έχει χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη και πριονωτά φύλλα. Με αυτήν μπορεί να παρασκευαστεί ένα διουρητικό τσάι που συμβάλλει στην αποβολή των αποβλήτων και στην κατακράτηση υγρών, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στον καθαρισμό του αίματος.

Some dandelions for a blood cleanse.

Μερικές συμβουλές αν θέλετε να καθαρίσετε το αίμα σας

Για να απολαύσετε τα οφέλη που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά αυτών των διαφόρων τροφίμων, βοτάνων και μπαχαρικών, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς και καλή ενυδάτωση.

Λάβετε υπόψη ότι για να αποκτήσετε ένα συγκεκριμένο όφελος, πρέπει να συμπεριλαμβάνετε το τρόφιμο με την ιδιότητα που σας ενδιαφέρει σε τακτική βάση στη διατροφή σας. Φυσικά, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με αυτό το θέμα, καθώς αυτός είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας συμβουλεύσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.