Κιρσοί του αιδοίου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι οι κιρσοί του αιδοίου, γιατί εμφανίζονται, τα συμπτώματά τους και τις πιθανές θεραπείες.
Κιρσοί του αιδοίου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2023

Οι κιρσοί του αιδοίου είναι φλεβικά εξογκώματα που οφείλονται στην αυξημένη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται συνήθως κατά την 20ή εβδομάδα της κύησης, αν και δεν εμφανίζονται σε όλες τις έγκυες γυναίκες.

Αν και δεν είναι επικίνδυνοι, μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά επώδυνοι. Ομοίως, τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται όταν στέκεστε για πολλή ώρα όρθιες, ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας.

Τι είναι οι κιρσοί του αιδοίου;

Τόσο από σωματική όσο και από συναισθηματική άποψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται αρκετές αλλαγές. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές είναι προσωρινές.

Μεταξύ των ενοχλήσεων που προκύπτουν σε αυτό το στάδιο είναι η γνωστή πρωινή ναυτία, καθώς και προβλήματα κατακράτησης υγρών, καούρες, υπνηλία και δυσκοιλιότητα, μεταξύ άλλων.

Μία από τις λιγότερο γνωστές ή αναφερόμενες αλλαγές είναι οι κιρσοί του αιδοίου. Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για ένα φλεβικό εξόγκωμα στο εξωτερικό του κόλπου.

Όπως και σε άλλες περιοχές του σώματος, το αιδοίο διαθέτει αιμοφόρα αγγεία διαφόρων μεγεθών. Συγκεκριμένα, οι κιρσοί εδώ εμφανίζονται περίπου από την 20ή εβδομάδα στις επιφανειακές φλέβες του αιδοίου.

Μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι εσωτερικοί.

Από την άλλη πλευρά, ενώ είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο ποσοστό εγκύων γυναικών εμφανίζει κιρσούς στα πόδια, αυτό δεν ισχύει για τους κιρσούς του αιδοίου. Αυτοί εμφανίζονται μόνο στο 20% των περιπτώσεων, σύμφωνα με έρευνες επί του θέματος. Φυσικά, είναι δυνατόν να έχετε και τους δύο τύπους ή και στις δύο περιοχές.

Κιρσοί του αιδοίου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;
Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας. Μεταξύ αυτών, οι αλλαγές στο πεπτικό και το αναπαραγωγικό σύστημα είναι οι πιο αισθητές.

Συμπτώματα

Με τους κιρσούς στο αιδοίο, τα συμπτώματα δεν είναι πάντα παρόντα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες γυναίκες δεν τους παρατηρούν καν.

Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να γίνουν επώδυνοι. Ακόμα και όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανιστούν ενοχλήσεις ή να επιδεινωθούν καθώς αυξάνεται η φλεβική πίεση.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με τον μήνα που διανύει η γυναίκα, μπορεί να εμφανιστούν οι ακόλουθες ενοχλήσεις:

 • Αίσθηση πίεσης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 • Πρήξιμο των χειλέων, του αιδοίου γενικά και του περινέου.
 • Ογκίδια με μπλε χρώμα που είναι ορατά με γυμνό μάτι.

Αυτές οι ενοχλήσεις μπορεί να βιώνονται μόνο στη μία πλευρά, αλλά μπορεί να εξαπλωθούν και να επηρεάσουν άλλες περιοχές, όπως το ορθό. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες δραστηριότητες συχνά προκαλούν αύξηση των ενοχλήσεων. Για παράδειγμα, κάποιες σωματικές ασκήσεις που ασκούν πίεση στην περιοχή ή η ορθοστασία για πολλή ώρα.

Υπάρχει επίσης περισσότερος πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Γιατί εμφανίζονται οι κιρσοί του αιδοίου;

Με την εγκυμοσύνη, υπάρχει αύξηση της ροής του αίματος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει επίσης αύξηση της φλεβικής πίεσης καθώς το έμβρυο μεγαλώνει. Οι ορμονικές ανισορροπίες που είναι συνυφασμένες με την εγκυμοσύνη έχουν αντίκτυπο στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Κατά συνέπεια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του αίματος που συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σώματος, τόσο στη λεκάνη όσο και στα άκρα. Αυτό θα οδηγήσει σε φλεβικά εξογκώματα στο αιδοίο, την περιοχή της πυέλου, το περίνεο και τα πόδια.

Οι κιρσοί του αιδοίου δεν εμφανίζονται σε όλες τις έγκυες γυναίκες. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής τους, όπως οι ακόλουθοι:

 • Κληρονομικές συνιστώσες.
 • Προϋπάρχοντες κιρσοί στα πόδια.
 • Υψηλά επίπεδα προγεστερόνης.
 • Υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κιρσοί του αιδοίου δεν εμφανίζονται μόνο κατά την εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης.

Κιρσοί του αιδοίου: Θεραπεία

Οι κιρσοί του αιδοίου δεν επηρεάζουν τον τοκετό, ακόμη και όταν αυτός είναι κολπικός. Συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό, περίπου μετά από 6 εβδομάδες, χωρίς να χρειάζεται καμία παρέμβαση.

Η θεραπεία, όταν πραγματοποιείται, μπορεί να στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, εφαρμόζοντας κάποια από τα παρακάτω μέτρα:

 • Τοποθέτηση ενός ενδύματος στήριξης ειδικά σχεδιασμένου για την αιδοιοπερινεϊκή περιοχή
 • Χρήση καλτσών συμπίεσης
 • Εφαρμογή ψυχρών κομπρεσών
 • Ανύψωση των ποδιών

Σε περιπτώσεις πυελικού συμφορητικού συνδρόμου, μπορεί να εξεταστούν και άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως τα φλεβοτονικά φάρμακα, ο εμβολισμός φλεβών ή η σκληροθεραπεία. Ωστόσο, μετά την επίλυσή τους, οι κιρσοί του αιδοίου μπορεί να επανεμφανιστούν.

Κιρσοί του αιδοίου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;
Οι κάλτσες συμπίεσης θα βοηθούσαν στη βελτίωση της φλεβικής ροής σε όλο το κάτω μέρος του σώματος. Ως δευτερεύον όφελος, θα βελτίωναν την πίεση στην περιοχή του αιδοίου.

Μπορούν να προληφθούν;

Η πρόληψη των κιρσών του αιδοίου δεν είναι πάντα δυνατή, αν και είναι δυνατόν να επηρεαστούν ορισμένοι από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που συνιστώνται είναι τα ακόλουθα:

 • Μην φοράτε παπούτσια με ψηλά τακούνια
 • Να κοιμάστε από την αριστερή πλευρά
 • Να εκτελείτε μέτρια σωματική δραστηριότητα
 • Αποφεύγετε να στέκεστε όρθιοι ή να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα
 • Μη φοράτε ρούχα που είναι πολύ στενά στην περιοχή της βουβωνικής χώρας ή των ποδιών
 • Αποφύγετε την έκθεση στη ζέστη, καθώς διαστέλλει περισσότερο τα αιμοφόρα αγγεία
 • Λάβετε μέτρα για να αποφύγετε ή να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα
 • Βάλτε τα πόδια σας ψηλά για είκοσι λεπτά
 • Μην κάνετε αποτρίχωση στην περιοχή του μπικίνι
 • Παρακολουθήστε την αύξηση του σωματικού βάρους

Ένα άλλο σπουδαίο άρθρο για παρόμοιο θέμα: 4 καταπραϋντικές θεραπείες για τον κολπικό κνησμό

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό;

Οι κιρσοί του αιδοίου μπορεί να είναι επώδυνοι, ειδικά αν είναι μεγάλοι, αλλά δεν επηρεάζουν τον τοκετό. Στην πραγματικότητα, οι σοβαρές περιπτώσεις είναι σπάνιες, αν και μερικές φορές μπορεί να υπάρξει επιφανειακή φλεβική θρόμβωση (φλεγμονή λόγω σχηματισμού θρόμβου).

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρηθούν ενοχλήσεις (πόνος ή εξογκώματα) στην περιοχή του αιδοίου, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό. Ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση και θα προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Drazic  O, Zárate  C, Valdés  F, Mertens  R, et al . Dolor pélvico crónico secundario a síndrome de congestión pélvica. Resultados del tratamiento endovascular de la insuficiencia venosa pelviana y várices genitales. Rev. méd. Chile. 2019; 147(1): 41-46.
 • Gavrilov S. Vulvar varicosities: diagnosis, treatment, and prevention. Int J Womens Health. 2017; 9: 463-475.
 • Guzmán D, Tello N, López J. Varices en el embarazo y la vulva. Rev Fac Cien Med (Quito). 2017; 27(1): 48-51.
 • Kornberg A, Turek M, Sánchez F, Eiselle G. Dolor pélvico crónico. Síndrome de congestión pélvica. Diagnóstico y tratamiento. Flebología. 2013; 39(1): 30-39.
 • Lozano Sánchez F, González Porras J, Zarco Castillo J, Alberca Silva I. La trombosis venosa superficial: ¿es una enfermedad benigna? Angiología. 2011; 63(1): 25-30.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.