15 κόλπα στο WhatsApp που δεν γνωρίζετε

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο λαμβάνει συνεχείς ενημερώσεις και συχνά προστίθενται νέες λειτουργίες.
15 κόλπα στο WhatsApp που δεν γνωρίζετε

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 06 Νοεμβρίου, 2023

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp έγινε ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην ψηφιακή επικοινωνία. Με δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, η εφαρμογή παραμένει στην κορυφή των εφαρμογών που κατεβαίνουν και χρησιμοποιούνται περισσότερο. Παρόλο που οι βασικές λειτουργίες της είναι απλές, υπάρχουν ορισμένα κόλπα στο WhatsApp που πιθανώς δεν γνωρίζετε.

Οι μόνιμες ενημερώσεις που γίνονται τροποποιούν και ενσωματώνουν νέα εργαλεία. Ωστόσο, αυτές οι λεπτομέρειες διευκολύνουν κατά πολύ τους χρήστες, τόσο στην εργασία όσο και σε ομάδες φίλων ή μελέτης.

Ανακαλύψτε τα κόλπα στο WhatsApp που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλές διαφορετικές εργασίες.

Το WhatsApp και η σημασία του στην επικοινωνία

Από τότε που ξεκίνησε το 2009, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Ιδιαίτερα από το 2014, όταν εξαγοράστηκε από την εταιρεία Meta, η οποία τότε ονομαζόταν ακόμη Facebook. Σήμερα, έχει περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες και είναι η πρώτη στην κατηγορία της.

Ξεπερνά τον αριθμό των χρηστών που έχουν οι πιο άμεσοι ανταγωνιστές της, όπως το Telegram και το Facebook Messenger. Μέρος αυτής της συνεχούς επιτυχίας έχει να κάνει με τις συνεχείς ενημερώσεις που γίνονται, τόσο στις εφαρμογές για smartphones όσο και στην έκδοση για υπολογιστές.

Αν συγκρίνουμε τις πρώτες εκδόσεις του WhatsApp με τις πιο πρόσφατες, μπορούμε να δούμε ότι σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων. Η εφαρμογή έγινε εργαλείο εργασίας, οργάνωσης, ατζέντας και αποθήκευσης.

15 εργαλεία και κόλπα στο WhatsApp που πιθανώς δεν γνωρίζετε

Λόγω της τεράστιας ανάπτυξής της και της θέσης της ως η κορυφαία υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, οι προγραμματιστές του WhatsApp είναι υπεύθυνοι για τη διατήρησή του στην πρώτη γραμμή. Οι ενημερώσεις και οι νέες εκδόσεις της εφαρμογής είναι συνεχείς και κάθε μία ενσωματώνει νέα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, είναι σύνηθες πολλά από αυτά τα εργαλεία να περνούν απαρατήρητα. Ας δούμε μερικά:

1. Σταματήστε τις αυτόματες λήψεις

Αν έχετε βαρεθεί το γεγονός ότι το  WhatsApp κατεβάζει αυτόματα όλο το περιεχόμενο πολυμέσων που αποστέλλεται σε ομάδες, θα πρέπει να γνωρίσετε το παρακάτω κόλπο. Στην ενότητα “Ρυθμίσεις” και, στη συνέχεια, στην ενότητα “Αποθήκευση και δεδομένα”, είναι δυνατή η απενεργοποίηση των αυτόματων λήψεων.

Για παράδειγμα, φωτογραφίες ή βίντεο. Είναι επίσης δυνατό να επιλέξετε σε ποια ομάδα ή συνομιλία θα επιτρέπετε αυτές τις λήψεις.

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά κόλπα του WhatsApp, καθώς τα αρχεία πολυμέσων καταλαμβάνουν συχνά πολύ χώρο στο τηλέφωνο. Επιπλέον, εάν δεν ρυθμιστεί αυτή η επιλογή, ενεργοποιείται η χρήση δεδομένων και μπορεί να επιβαρυνθεί η μηνιαία σας χρέωση.

Whatsapp tricks.
Η αυτόματη λήψη γεμίζει το τηλέφωνο με περιεχόμενο, οπότε μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του.

2. Κόλπα του WhatsApp για προσωρινά μηνύματα

Αν υπάρχει ανάγκη διαγραφής μηνυμάτων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, για οποιονδήποτε λόγο, το WhatsApp διαθέτει τη δυνατότητα δημιουργίας προσωρινών μηνυμάτων. Αυτά διαγράφονται αυτόματα μετά από 1 εβδομάδα. Η επιλογή αυτή πρέπει να ενεργοποιηθεί στις ρυθμίσεις της ομαδικής ή ατομικής συνομιλίας στην οποία θέλετε να στείλετε προσωρινά μηνύματα.

3. Διαγραφή δεδομένων

Αν θέλετε να κάνετε διαγραφή των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στις συνομιλίες, πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής. Στη συνέχεια, μεταβείτε στην επιλογή συνομιλίας και, τέλος, στο ιστορικό.

Όταν κάνετε κλικ στην επιλογή διαγραφή όλων των συνομιλιών, διαγράφεται ολόκληρο το αρχείο των μηνυμάτων του λογαριασμού. Αυτή είναι η έσχατη λύση, που εφαρμόζεται μόνο όταν θέλετε να επαναφέρετε εντελώς το WhatsApp.

4. Υπογράμμιση και έντονη γραφή

Δεν χρειάζεται να ανοίξετε άλλη εφαρμογή για να κάνετε τα μηνύματα πιο ενδιαφέροντα. Αν θέλετε να στείλετε λέξεις με έντονη γραφή, πρέπει να τοποθετήσετε το κείμενο ανάμεσα σε αστερίσκους, για παράδειγμα, *Γεια σας*.

Για να χρησιμοποιήσετε πλάγια γραφή, πρέπει να γράψετε το κείμενο μέσα σε υπογράμμιση, όπως στο ακόλουθο παράδειγμα: _Αντίο_. Αν θέλετε η λέξη να φαίνεται σαν να την έχετε διαγράψει, εφαρμόστε το σύμβολο ~ με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, μπορείτε επίσης απλά να πατήσετε σε μια λέξη που έχετε ήδη γράψει και θα εμφανιστούν όλες αυτές οι επιλογές, τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να επιλέξετε.

5. Συντομεύσεις

Αν θέλετε συνεχή πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη συνομιλία ή ομάδα, είναι δυνατό να δημιουργήσετε μια συντόμευση στην αρχική οθόνη. Για να το κάνετε αυτό, πατήστε παρατεταμένα το εικονίδιο WhatsApp για μερικά δευτερόλεπτα. Θα ανοίξουν οι πιο συχνές συνομιλίες. Κάνοντας κλικ στην επιθυμητή, θα δημιουργηθεί η συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας.

6. Αποστολή φωτογραφιών με καλή ποιότητα

Η αποστολή φωτογραφιών μέσω του WhatsApp είναι γρήγορη και ασφαλής. Ωστόσο, η εφαρμογή έχει σαν προεπιλογή να μειώνει την ποιότητά τους.

Για να μοιραστείτε μια φωτογραφία με την αρχική ποιότητα, στείλτε την ως αρχείο. Δηλαδή, διαλέξτε την επιλογή αποστολής αρχείων ή εγγράφων και αντί για πολυμέσα.

7. Κόλπα στο WhatsApp για να κερδίσετε χώρο

Για να διαγράψετε κάποια από τα αρχεία που καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο στη μνήμη του τηλεφώνου, μεταβείτε στις ρυθμίσεις. Στη συνέχεια, μεταβείτε στην επιλογή δεδομένα και αποθήκευση και, τέλος, στη διαχείριση του αποθηκευτικού χώρου.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατή η διαχείριση του χώρου επιλέγοντας τα έγγραφα που θέλετε να διαγράψετε, χωρίς να χρειάζεται να διαγράψετε τα πάντα.

8. Αποστολή συνομιλίας μέσω email

Αν, για κάποιο λόγο, πρέπει να στείλετε ολόκληρη τη συνομιλία του Whatsapp μέσω email, ένα από τα κόλπα του WhatsApp σας επιτρέπει να το κάνετε. Στις επιλογές της συνομιλίας ή της ομάδας, αναζητήστε τη λεζάντα Περισσότερα και στη συνέχεια εξαγωγή συνομιλίας.

Εκεί είναι δυνατόν να στείλετε τα πάντα σε ένα συμπιεσμένο αρχείο, μέσω email, Google ή Dropbox. Μπορούν να συμπεριληφθούν αρχεία πολυμέσων και ήχου, οπότε είναι επίσης μια εναλλακτική λύση για να διαβάσετε κάποια μηνύματα χωρίς να το καταλάβει ο αποστολέας.

9. Αποφύγετε το μπλε τσεκάρισμα

Επίσης, για να διασφαλίσετε ότι ο αποστολέας ενός μηνύματος δεν θα μάθει ότι το διαβάσατε, είναι δυνατόν να αποτρέψετε το διπλό μπλε τσεκάρισμα ή την επιβεβαίωση ανάγνωσης. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το πετύχετε αυτό, ο ευκολότερος είναι να αναζητήσετε την επιθυμητή συνομιλία στο μεγεθυντικό φακό που έχει η εφαρμογή στο επάνω μέρος.

Εκεί εισάγετε το όνομα ή το ψευδώνυμο και στη συνέχεια το WhatsApp εμφανίζει τα μηνύματα ανά ώρα. Όταν τα διαβάζετε με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται το διπλό μπλε τσεκάρισμα.

10. Κόλπα στο WhatsApp για φωνητικές σημειώσεις

Οι φωνητικές σημειώσεις ήταν μια από τις καλύτερες προσθήκες στην εφαρμογή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να τις ακούνε σε συγκεκριμένες ώρες, ειδικά αν είναι πολύ μεγάλες, και μπορεί να χρειαστεί να ελέγξουν τις δικές τους πριν τις στείλουν.

Υπάρχουν κόλπα για όλες αυτά τα θέματα:

  • Αποφύγετε το τσεκάρισμα. Ένας άλλος τρόπος για να ακούσετε το μήνυμα χωρίς να το γνωρίζει ο αποστολέας είναι να ανοίξετε το παράθυρο ειδοποιήσεων του τηλεφώνου. Εκεί θα εμφανιστούν τα τελευταία ακουστικά μηνύματα, μαζί με την επιλογή αναπαραγωγής τους.
  • Ακούστε πριν από την αποστολή. Αν δεν είστε σίγουροι για την αποστολή του μηνύματος που μόλις ηχογραφήσατε, είναι δυνατή η έξοδος από την εφαρμογή, εφόσον έχει ήδη ηχογραφηθεί. Όταν συνδεθείτε ξανά, η ίδια σημείωση θα παραμείνει στη γραμμή σας, όπου μπορείτε να την ακούσετε και, αν χρειαστεί, να την επεξεργαστείτε πριν την στείλετε.
  • Συνεχίστε την ακρόαση. Για πολύ μεγάλα φωνητικά μηνύματα, το WhatsApp δημιούργησε την επιλογή να μπορείτε να συνεχίζετε να τα ακούτε ακόμα και όταν αλλάζετε παράθυρο, όπως ακριβώς σε μια μουσική εφαρμογή. Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μυστικό, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτή την πρόσφατη αλλαγή.

11. Επεξεργασία εικόνων

Μπορεί να φαίνεται λίγο περίπλοκο, αλλά το WhatsApp σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε μια εικόνα ή μέρος μιας εικόνας. Όταν επιλέγετε τη φωτογραφία στη γκαλερί που θέλετε να στείλετε και πριν πατήσετε επιβεβαίωση, πρέπει να επιλέξετε το εικονίδιο με το μολύβι.

Στη συνέχεια, ανοίγουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις στο κάτω άκρο. Το εικονίδιο pixel εμφανίζεται στο άκρο δεξιά. Με αυτό, μπορείτε να θολώσετε την εικόνα για να αποκρύψετε ανεπιθύμητα μέρη.

12. Πάνω απ’ όλα, ασφάλεια

Όπως τα τηλέφωνα, γενικά, έχουν τη δυνατότητα ξεκλειδώματος με δακτυλικό αποτύπωμα, είναι επίσης δυνατό να το ενεργοποιήσετε και για το WhatsApp. Στις ρυθμίσεις λογαριασμού, στην ενότητα απορρήτου, υπάρχει μια επιλογή που ονομάζεται κλείδωμα με δακτυλικό αποτύπωμα.

Όταν είναι ενεργοποιημένη, ο λογαριασμός προστατεύεται με αυτό το μέτρο. Είναι επίσης δυνατό το δακτυλικό αποτύπωμα να μην ζητηθεί για 30 λεπτά.

WhatsApp tricks with fingerprinting.
Τα βιομετρικά μέτρα ασφαλείας είναι επίσης διαθέσιμα για την εφαρμογή.

13. Κόλπα του WhatsApp για ένα ιδιωτικό προφίλ

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μην εμφανίζουν καμία εικόνα στο προφίλ της εφαρμογής. Για να εκτελέσετε αυτή την ενέργεια, πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις απορρήτου και στη συνέχεια στην εικόνα προφίλ. Μεταξύ των πιθανών επιλογών, μπορείτε να εμφανίσετε την εικόνα σε επιλεγμένες επαφές, σε όλες ή σε καμία.

14. Συνομιλία με τον εαυτό σας

Για να δημιουργήσετε μια συνομιλία με τον εαυτό σας, μεταβείτε σε οποιαδήποτε συνομιλία και πληκτρολογήστε τα εξής: wa.me/κωδικός χώρας και αριθμός τηλεφώνου. Αυτό ανοίγει ένα άλλο παράθυρο με τη δική σας συνομιλία, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να στείλετε αρχεία ή υπενθυμίσεις στον εαυτό σας.

15. Αγαπημένες αντιδράσεις

Μια από τις πιο πρόσφατες επιλογές της εφαρμογής είναι η προσθήκη αντιδράσεων στα μηνύματα. Αυτές οι αντιδράσεις, από προεπιλογή, προσφέρουν περιορισμένα emojis. Ωστόσο, στο άκρο δεξιά, υπάρχει ένα σύμβολο +, όπου είναι δυνατόν να επιλέξετε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για να αντιδράσετε.

Τα κόλπα του WhatsApp προσφέρουν πολλές διαφορετικές επιλογές

Με τόσες προτάσεις, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή με πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Επειδή το WhatsApp προσθέτει περισσότερες λειτουργίες με κάθε ενημέρωση, οι δυνατότητες χρήσης του γίνονται όλο και ευρύτερες. Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ πιθανό να προστίθενται τακτικά νέες λειτουργίες στο μέλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rodríguez Valerio D. Más allá de la mensajería instantánea: WhatsApp como una herramienta de mediación y apoyo en la enseñanza de la Bibliotecología. ICS [Internet]. 19 de mayo de 2020 [citado 20 de septiembre de 2022];(42):107-26. Disponible en: http://revistascientificas.filo.uba.ar/index.php/ICS/article/view/7391
  • Baishya, Diganta, and Saurabh Maheshwari. “Whatsapp Groups in Academic Context: Exploring the Academic Uses of Whatsapp Groups among the Students.” Contemporary Educational Technology 11.1 (2020): 31–46. Disponible en: https://doi.org/10.30935/cet.641765
  • Guiñez-Cabrera, Nataly, Mansilla-Obando, Katherine. Uso de WhatsApp en los trabajadores de la salud en el proceso de vacunación chileno contra la pandemia COVID-19. COMUNI@CCION: Revista de Investigación en Comunicación y Desarrollo [Internet]. 2022;13(1):5-15. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=449870430001
  • Masoni, Marco, and Maria Renza Guelfi. “WhatsApp and Other Messaging Apps in Medicine: Opportunities and Risks.” Internal and Emergency Medicine 15.2 (2020): 171–173. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s11739-020-02292-5
  • Rubio-Romero, Juana, Lamo de Espinosa, Marta Perlado.  El fenómeno WhatsApp en el contexto de la comunicación personal: una aproximación a través de los jóvenes universitarios. ICONO 14, Revista de comunicación y tecnologías emergentes [Internet]. 2015;13(2):73-94. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=552556568005

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.