Θεραπείες για την κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες

Μια κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Θέλετε να μάθετε πώς να την ξεφορτωθείτε με φυσικούς τρόπους; Εδώ έχουμε ορισμένες αποτελεσματικές θεραπείες γι' αυτό το πρόβλημα.
Θεραπείες για την κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αυτές οι σπιτικές θεραπείες για την κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες συνδυάζουν συστατικά που βοηθούν στο σταμάτημα της ανάπτυξης του Candida albicans.

Παρότι αυτός ο μικροοργανισμός βρίσκεται φυσικά στους κόλπους των γυναικών, όταν αναπτύσσεται υπερβολικά μπορεί να προκαλέσει κνησμό και δυσφορία. Επίσης, προκαλεί κολπικές εκκρίσεις και μια άσχημη μυρωδιά. Ακόμη, μια κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες προκαλεί, ορισμένες φορές, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πιστεύετε ότι έχετε αυτό το πρόβλημα; Μη διστάσετε να ακολουθήσετε κάποια από τις θεραπείες που ακολουθούν για να το ξεφορτωθείτε.

Σπιτικές θεραπείες για την κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Παρότι μπορεί να τη διεγείρει η σεξουαλική επαφή, οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να την εμφανίσει, ακόμη και όσες δεν είναι σεξουαλικά δραστήριες.

Οι αλλαγές στη βακτηριακή χλωρίδα του κόλπου, όπως και η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το πρόβλημα. Επίσης, σχετίζεται με ορισμένες ορμονικές αλλαγές, το άγχος, και τον διαβήτη.

Σήμερα, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ορισμένες θεραπείες για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες στο σπίτι.

1. Έλαιο καρύδας

Έλαιο καρύδας σε γυάλινο δοχείο
Μελέτες έδειξαν ότι οι αντιμυκητιακές ιδιότητες του ελαίου καρύδας μπορούν να ενισχύσουν τη δράση ορισμένων φαρμάκων.

Το έλαιο καρύδας είναι ένα φυσικό αντιμυκητιακό σύμφωνα με έρευνες. Αν και δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του, αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση ορισμένων μυκήτων.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν ότι μικροοργανισμοί όπως ο Candida albicans είναι αρκετά ευάλωτοι στο έλαιο καρύδας. Η δόση είναι μικρότερη από τη φλουκοναζόλη, ένα αντιμυκητιακό φάρμακο που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πώς το χρησιμοποιείτε;

 • Αρχικά, αγοράστε ένα καλής ποιότητας, ψυχρής έκθλιψης, παρθένο έλαιο καρύδας. Τα επεξεργασμένα είναι χαμηλότερης ποιότητας.
 • Για να καταπολεμήσετε την κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες, μουλιάστε ένα καθαρό ταμπόν στο έλαιο καρύδας και τοποθετήστε το στον κόλπο σας.
 • Αφήστε το για μία με δύο ώρες και έπειτα αφαιρέστε το.

Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε αυτή τη θεραπεία αν δεν είστε σίγουρες ότι έχετε κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες. Επίσης, αποφύγετέ τη αν είστε έγκυες ή αλλεργικές στο έλαιο καρύδας.

2. Αντιμετωπίστε την κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες με έλαιο άγριας ρίγανης

Το έλαιο άγριας ρίγανης είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες γι’ αυτό το πρόβλημα. Χάρη στις αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές δυνάμεις του, χρησιμοποιείται συχνά στην εναλλακτική ιατρική ως συμπλήρωμα για πολλά είδη λοιμώξεων.

Πώς το χρησιμοποιείτε;

 • Διαλύστε 3 ή 4 σταγόνες ελαίου άγριας ρίγανης σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
 • Πίνετέ το 2 ή 3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Μπορείτε να το βάλετε σε κάψουλες για ευκολότερη κατάποση.

3. Βορικό οξύ

Κάψουλες με βορικό οξύ
Αυτή η θεραπεία απαιτεί ιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση.

Το βορικό οξύ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία όταν θέλετε να εξουδετερώσετε τους μύκητες. Χάρη στο όξινο pH του αλλοιώνει το περιβάλλον που αναπτύσσονται οι μύκητες διευκολύνοντας τον έλεγχο της λοίμωξης.

Ωστόσο, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε με προσοχή όταν θέλετε να θεραπεύσετε την κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες.

Πώς το χρησιμοποιείτε;

 • Πρώτα, προμηθευτείτε βορικό οξύ με συμπύκνωση λιγότερη από 2%. Αν επιλέξετε με παραπάνω συμπύκνωση, θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
 • Έπειτα, χωρίστε το σε κάψουλες. Μπορείτε να βρείτε άδειες κάψουλες στα φαρμακεία. Στη συνέχεια, τοποθετήστε μία κάψουλα στον κόλπο σας.
 • Αν επιμένουν τα συμπτώματα, επαναλάβετε την επόμενη μέρα. Μην επαναλαμβάνετε τη θεραπεία πάνω από μία φορά την ημέρα.

Προσοχή: Αν έχετε άλλο είδος μόλυνσης ή είστε έγκυες, αποφύγετε αυτή τη θεραπεία. Δε θα πρέπει να λαμβάνεται δια στόματος. Συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας αν έχετε ερωτήσεις.

Διαβάστε επίσης: 5 συνταγές για τη ρύθμιση του pH της ευαίσθητης περιοχής

4. Μολόχα

Αυτό το φυτό δε θα σκοτώσει τον μύκητα που προκαλεί τη λοίμωξη. Όμως, η εξωτερική εφαρμογή του μέσω του μπάνιου, μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση των συμπτωμάτων όπως είναι ο ερεθισμός, ο κνησμός, και οι υπερβολικές κολπικές εκκρίσεις. Οι ιδιότητες του φυτού είναι καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις.

Πώς το χρησιμοποιείτε;

 • Ξεκινήστε βράζοντας λίγα φύλλα μολόχας σε νερό.
 • Έπειτα, αφού βράσει το νερό, αφαιρέστε το από τη φωτιά. Αφήστε τα φύλλα να ποτίσουν μέχρι να γίνει κατάλληλη για μπάνιο η θερμοκρασία του νερού.
 • Στη συνέχεια, σουρώστε το διάλυμα και κάντε ένα εδρόλουτρο.
 • Τέλος, επαναλάβετε την επόμενη μέρα αν επιμένουν τα συμπτώματα.

Έχετε δοκιμάσει κάποια από τις παραπάνω θεραπείες;

Μη διστάσετε να τις φτιάξετε στο σπίτι αν βιώνετε κάποιο από τα συμπτώματα. Φυσικά, να θυμάστε ότι είναι πάντα προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας για να λάβετε μια ακριβή διάγνωση. Εκείνος/η θα σας προτείνει και άλλες θεραπείες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ogbolu, D. O., Oni, A. A., Daini, O. A., & Oloko, A. P. (2009). In Vitro Antimicrobial Properties of Coconut Oil on Candida Species in Ibadan, Nigeria . Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2006.1209
 • Fife, B. (2013). Health properties of coconut oil. Agro Food Industry Hi-Tech.
 • Manohar, V., Ingram, C., Gray, J., Talpur, N. A., Echard, B. W., Bagchi, D., & Preuss, H. G. (2001). Antifungal activities of origanum oil against Candida albicans. Molecular and Cellular Biochemistry. https://doi.org/10.1023/A:1013311632207
 • Bona, E., Cantamessa, S., Pavan, M., Novello, G., Massa, N., Rocchetti, A., … Gamalero, E. (2016). Sensitivity of Candida albicans to essential oils: are they an alternative to antifungal agents? Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/jam.13282
 • De Seta, F., Schmidt, M., Vu, B., Essmann, M., & Larsen, B. (2009). Antifungal mechanisms supporting boric acid therapy of Candida vaginitis. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkn486
 • Ray, D., Goswami, R., Dadhwal, V., Goswami, D., Banerjee, U., & Kochupillai, N. (2007). Prolonged (3-month) mycological cure rate after boric acid suppositories in diabetic women with vulvovaginal candidiasis. Journal of Infection. https://doi.org/10.1016/j.jinf.2007.06.008
 • Jeannin, J. M. (2017). Malva sylvestris. Schweizerische Zeitschrift Fur GanzheitsMedizin. https://doi.org/10.1159/000478915

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.