10 σημάδια ότι βγαίνετε με ένα νάρκισσο

Ένας νάρκισσος σύντροφος θα σας κάνει να νιώσετε κατώτεροι. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι και υποτιμημένοι.
10 σημάδια ότι βγαίνετε με ένα νάρκισσο
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ίσως υπάρχουν κάποια σημάδια στη σχέση σας που σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Ωστόσο, δεν μπορείτε να καταλάβετε τι είναι ακριβώς αυτό που σας ενοχλεί. Εάν ο σύντροφός σας μιλάει πάρα πολύ για τον εαυτό του και τα προβλήματά του και προβάλλει μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού του, τότε ίσως να βγαίνετε με ένα νάρκισσο.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια και τι πρέπει να κάνετε.

Διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Stephen Johnson, ένας νάρκισσος είναι κάποιος που «έθαψε την αληθινή αυτο-έκφρασή του ως απάντηση σε πρώιμους τραυματισμούς και την αντικατέστησε με έναν πολύ ανεπτυγμένο, αντισταθμιστικό ψεύτικο εαυτό».

Επομένως, η παραδοσιακή εικόνα του ναρκισσιστή που ερωτεύεται τον εαυτό του δεν είναι η εικόνα που αντιστοιχεί στον πραγματικό νάρκισσο. Αντίθετα, ο ναρκισσιστής δεν ερωτεύεται τον εαυτό του. Αντ ‘αυτού, ερωτεύεται την εξιδανικευμένη εικόνα που δημιούργησε ο ίδιος. Στην πραγματικότητα, είναι άνθρωποι βαθιά πληγωμένοι, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κρύβονται κάτω από τους εξιδανικευμένους εαυτούς τους αντί να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα.

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε ένα ναρκισσιστή. Στην πραγματικότητα, η ανάγκη τους να αισθάνονται ανώτεροι μπορεί ακόμη και να τους κάνει να  υποτιμούν τους άλλους.

Παρακάτω, θα μοιραστούμε μερικές από τις τυπικές συμπεριφορές των νάρκισσων και τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτούς.

Σημάδια ότι βγαίνετε με ένα νάρκισσο

1. Οι συζητήσεις τους μοιάζουν με ατελείωτους μονόλογους.

10 σημάδια ότι βγαίνετε με ένα νάρκισσο
Οι ναρκισσιστές είναι πάντα το κέντρο των συνομιλιών.

Μια συνομιλία με έναν ναρκισσιστή μπορεί να είναι μια κουραστική, απογοητευτική εμπειρία. Αυτό συμβαίνει επειδή, στην πραγματικότητα, ένας ναρκισσιστής δεν «συνομιλεί» αλλά αρχίζει έναν ατελείωτο και κουραστικό μονόλογο. Δεν κάνουν ποτέ διάλογο, καθώς δεν υπάρχει ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν προσπαθήσετε να λάβετε το λόγο, δεν θα σας επιτρέψουν να συμμετάσχετε. Θα σας διακόψουν απλώς με λέξεις όπως «καλά», «επομένως» ή «αλλά». Αυτό συμβαίνει επειδή ένας ναρκισσιστής πιστεύει συχνά ότι ξέρει τα πάντα. Εάν καταφέρετε να εκφράσετε τις απόψεις σας, θα σας αγνοήσουν ή θα σας διορθώσουν.

Για αυτόν τον λόγο, είναι φυσιολογικό να νιώθετε απογοητευμένοι αφού προσπαθήσετε να συνομιλήσετε με έναν ναρκισσιστή.

2. Όλες οι συνομιλίες περιστρέφονται γύρω τους.

Το θέμα της συνομιλίας καταλήγει πάντα σε αυτούς. Στην πραγματικότητα, ακόμη και σε συνομιλίες με περισσότερα άτομα, ένας ναρκισσιστής θα προσπαθεί πάντα να γυρίσει τη συνομιλία πίσω στον εαυτό του ή σε ένα αντικείμενο – ή άτομο που τους δοξάζει. Για αυτόν τον λόγο, οι ναρκισσιστές είναι άνθρωποι που διακόπτουν συνεχώς και παίρνουν το λόγο χωρίς να σέβονται τους άλλους.

Επιπλέον, όχι μόνο δεν ακούνε τους άλλους, αλλά τους αγνοούν και μονοπωλούν οποιαδήποτε συζήτηση. Για αυτόν τον λόγο, εάν ο σύντροφός σας είναι ναρκισσιστής, είναι λογικό να αισθάνεστε ότι σας υποτιμά.

3. Τους αρέσει να παραβιάζουν τους κανόνες

Ένας ναρκισσιστής πρέπει να αισθάνεται διαφορετικός και ανώτερος. Για αυτόν τον λόγο, είναι σύνηθες για τους ναρκισσιστές να απολαμβάνουν την παραβίαση των κανόνων. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μη τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας, να παίρνουν μέρος του εξοπλισμού του γραφείου κ.λπ.. Αυτές οι ενέργειες τους κάνουν να αισθάνονται ότι υπερβαίνουν το νόμο, τους κανόνες και την κοινωνία. Αισθάνονται ότι είναι ανώτεροι και πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν με οτιδήποτε.

4. Βγαίνετε με ένα νάρκισσο εάν ο σύντροφός σας δεν σέβεται τα όρια.

γυναίκα που γίνεται στόχος
Ένας ναρκισσιστής νοιάζεται μόνο για τις ανάγκες του και δεν σέβεται τις ανάγκες των άλλων.

Δεδομένου ότι αισθάνονται ανώτεροι, θα είστε πάντα κάτω από αυτούς. Για αυτόν τον λόγο, οι ναρκισσιστές δεν σέβονται, ούτε ικανοποιούν τις ανάγκες του συντρόφου τους. Ο εαυτός τους είναι η μόνη τους προτεραιότητα.

Τους έχετε δανείσει ποτέ χρήματα που δεν επέστρεψαν ποτέ; Υπονομεύουν τα συναισθήματα ή τα επιτεύγματά σας; Σας αποθαρρύνουν από το να έχετε χρόνο και χώρο για τον εαυτό σας;

Εάν ναι, τότε ίσως να βγαίνετε με ένα νάρκισσο.

5. Προβάλλουν μια ψευδή εικόνα του εαυτού τους.

Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό ενός ναρκισσιστή. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να αφιερώσουν πάρα πολύ χρόνο στον εαυτό τους, επειδή πρέπει να εντυπωσιάσουν τους άλλους. Επίσης, συνήθως συμπληρώνουν τον εαυτό τους μπροστά σε άλλους, λέγοντας πράγματα όπως «Κοιτάξτε πόσο μου πάει αυτό» ή «Είμαι τόσο ξεχωριστός».

Νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν τους άλλους να πιστεύουν ότι αξίζουν θαυμασμό. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, είναι βαθιά ανασφαλείς άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

6. Πιστεύουν ότι πρέπει να είναι το κέντρο του κόσμου σας.

Όχι μόνο οι ανάγκες σας είναι λιγότερο σημαντικές, αλλά ένας ναρκισσιστής περιμένει να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του πριν από τις δικές σας. Ένας ναρκισσιστής πιστεύει ότι είναι ο πιο σημαντικός σύντροφος σε μια σχέση, γι ‘αυτό θα απαιτήσει να τον προσέχετε ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σας.

7. Εάν βγαίνετε με ένα νάρκισσο, θα πείτε ότι ήταν γοητευτικοί στην αρχή.

Ζευγάρι που η γυναίκα είναι λυπημένη
Στην αρχή, η εικόνα που προβάλλουν είναι μιας γοητευτικής ζωής. Ωστόσο, ο αληθινός τους εαυτός τελικά θα κυριαρχήσει.

Ήταν γοητευτικοί όταν προσπαθούσαν να σας κερδίσουν. Πιστεύατε ότι ήταν χαρισματικοί, πειστικοί, γοητευτικοί και στοχαστικοί. Ωστόσο, καθώς η σχέση προχώρησε και το ενδιαφέρον να σας κερδίσει εξαφανίστηκε, κάτι άλλαξε.

Ο ναρκισσιστής πρέπει να είναι ο καλύτερος σε όλα. Έτσι, πρέπει επίσης να είναι τέλειοι. Μόλις βαρεθούν με το παιχνίδι, τα πράγματα αλλάζουν.

8. Αν βγαίνετε με ένα νάρκισσο, το κάνουν φαίνεται ότι είναι ήρωας.

Εφόσον αισθάνονται ανώτεροι, χτίζουν μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους. Συχνά, παρουσιάζονται ως ήρωες ή ηρωίδες, κάποιος που είναι εξαιρετικός και ανώτερος από τους άλλους.

Για αυτόν τον λόγο, μπορεί πραγματικά να πιστεύουν ότι δεν είστε τίποτα χωρίς αυτούς.

9. Ορισμένοι ναρκισσιστές θυματοποιούνται.

Ένας καλός τρόπος για τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας για να τραβήξουν την προσοχή είναι να θυματοποιηθούν. Έτσι, θα σας κάνουν να ξεχάσετε τις ανάγκες σας και να εστιάσετε σε αυτούς. Αυτός είναι ο στόχος τους από την αρχή.

Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ένας ναρκισσιστής μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι για το πώς τους αντιμετωπίζετε εάν δεν τους αντιμετωπίζετε με τον τρόπο που θέλουν.

10. Είναι χειραγωγητικοί.

Για τους ναρκισσιστές, οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι παρά ένα μέσο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξουν έναν σύντροφο που είναι όμορφος ή πλούσιος μόνο για να τον δείχνουν στους άλλους ή για να διασφαλίσουν ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.

Τι να κάνετε αν βγαίνετε με ένα νάρκισσο

Εάν θέλετε να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να είστε πιο επιθετικοί. Γι ‘αυτό:

 • Συνειδητοποιήστε ότι χρειάζονται βοήθεια. Εάν θέλετε να παραμείνετε στη σχέση, πρέπει να καταλάβετε ότι οι ναρκισσιστές είναι ανασφαλείς άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
 • Ενθαρρύνετέ τους να αναζητήσουν θεραπεία. Μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει σοβαρά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, για να μην αναφέρουμε αυτήν των γύρω τους. Η ψυχολογική θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους βοηθήσετε να επιδιορθώσουν τις πληγές που οδήγησαν από την αρχή στη διαταραχή και, ως εκ τούτου, να τη θεραπεύσουν ή να την αποτρέψουν από την πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων.
 • Λάβετε θεραπεία. Εκτός από την ενθάρρυνσή τους να λάβουν θεραπεία, εάν πρόκειται για μια σχέση στην οποία έχετε δεσμευτεί, πρέπει και εσείς επίσης να ζητήσετε βοήθεια. Στη θεραπεία, μπορείτε να μάθετε πώς να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας στη σχέση σας.
 • Δείξτε τους ότι σας ενοχλεί η συμπεριφορά τους. Πρέπει να τους κάνετε να καταλάβουν τα πράγματα που σας ενοχλούν, όπως το ότι δεν μπορείτε να συνομιλήσετε μαζί τους, το γεγονός ότι πάντα δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες τους σε σχέση με τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις.
 • Μείνετε θετικοί. Ακόμα και όταν τους εξηγείτε ότι είστε και εσείς σημαντικοί, πρέπει να φροντίσετε να μην τους δείξετε ότι η συμπεριφορά τους σας ενοχλεί και σας εξαγριώνει. Εάν τους πείτε ότι είστε πραγματικά θυμωμένοι, μπορεί να επαναβεβαιώσετε ακούσια την ανωτερότητά τους. Αντ ‘αυτού, εξηγήστε αυτά τα πράγματα ήρεμα και ορίστε κατάλληλα όρια.
 • Μείνετε συγκεντρωμένοι. Παρόλο που οι ναρκισσιστές προσπαθούν να σας κάνουν να δείτε ότι οι στόχοι τους είναι πιο σημαντικοί, θυμηθείτε ότι έχετε και τους δικούς σας. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί και μην ξεχνάτε ότι έχετε επίσης τη δική σας προσωπικότητα, ανάγκες, στόχους και όνειρα.

Αναγνωρίζετε μερικά από αυτά τα σημάδια; Εάν το κάνετε, ενεργήστε τώρα! Ανεξάρτητα από το αν θέλετε να διακόψετε τη σχέση επειδή σας κάνει να νιώθετε άσχημα ή αποφασίσετε να μείνετε σε αυτήν, μην ξεχνάτε ότι είστε εξίσου σημαντικοί με τον σύντροφό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • American Psychiatric Association. Narcissistic personality disorder. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013;669-672.
 • NIH.GOV (MEDLINEPLUS). “Trastorno de Personalidad Narcisista”.
 • López-Ibor Aliño, Juan J. & Valdés Miyar, Manuel (dir.) (2002). DSM-IV-TR. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Texto revisado. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445810873.
 • Millon, Theodore & Davis, Roger D. Trastornos de la personalidad. Más allá del DSM-IV. Primera edición 1998. Reimpresiones 1999 (2), 2000, 2003, 2004. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445805183.
 • Grossman, Seth Millon, Carrie Meagher, Sarah, Ramnath, Rowena. Trastornos de la personalidad en la vida moderna. Primera edición 2001, segunda edición 2006. Barcelona: Editorial Masson & Elsevier. ISBN 9788445815380.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.