Συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κυστίτιδας

Η κατάσταση αυτή μπορεί συχνά να είναι οδυνηρή και ενοχλητική.
Συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κυστίτιδας
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κυστίτιδας. Η κυστίτιδα, γνωστή επίσης και ως ουρολοίμωξη, είναι μια μόλυνση της κύστης που οφείλεται σε βακτήρια. Η κατάσταση αυτή μπορεί συχνά να είναι οδυνηρή και ενοχλητική και αποδίδεται σε διαφορετικές αιτίες -κυρίως σε αντιδράσεις σε φάρμακα, σε ανεπαρκή υγιεινή ή σε άλλες ασθένειες.

Η συνηθισμένη αγωγή για την αντιμετώπιση της κυστίτιδας είναι τα αντιβιοτικά, ωστόσο υπάρχουν μερικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμησή της επειδή, ως διουρητικές και αντιοξειδωτικές, διεγείρουν την αποβολή των υγρών.

Συμπτώματα

Όπως αναφέρει και η Mayoclinic τα συμπτώματα της κυστίτιδας είναι τα παρακάτω:

 • Πόνος στην κοιλιά.
 • Αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση.
 • Ρίγη.
 • Γενική αδιαθεσία.
 • Πυρετός

Συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κυστίτιδας

Πίνετε αρκετό νερό

Αντιμετώπιση της κυστίτιδας - Γυναίκα πίνει νερό

Το σώμα σας χρειάζεται να έχει αρκετό νερό για να λειτουργεί κανονικά. Στο νερό συμπεριλαμβάνονται επίσης τα εγχύματα, οι σούπες, τα ροφήματα και γενικά οτιδήποτε είναι υγρό και ενυδατώνει το σώμα. Αν έχετε κυστίτιδα, πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Μερικές φορές αυτό αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, επειδή για την ανακούφιση της κυστίτιδας τα βακτήρια πρέπει να απομακρυνθούν, κάτι για το οποίο είναι υπεύθυνα τα ούρα. Προσπαθείτε να πίνετε άφθονο νερό!

Πρόσθετες συστάσεις:

 • Πίνετε ένα ποτήρι νερό με δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο πριν από κάθε γεύμα.
 • Πίνετε έγχυμα μαϊντανού με άδειο στομάχι.
 • Πριν πάτε για ύπνο, βράστε δύο κουταλιές της σούπας χαμομήλι και τρεις ωμές σκελίδες σκόρδο σε ένα λίτρο νερό. Περιμένετε να κρυώσει το έγχυμα και έπειτα πλύνετε με αυτό τα γεννητικά σας όργανα χρησιμοποιώντας μια πετσέτα.
 • Πίνετε τρία ποτήρια χυμό κράνμπερι (βακίνιο) την ημέρα. Είναι θαυμάσιο για το σώμα σας, επειδή περιέχει μια ουσία που εμποδίζει τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα των ουροφόρων οδών, κάτι που διευκολύνει την αποβολή τους μέσω των ούρων.
 • Βράστε δύο κουταλιές της σούπας θυμάρι και δύο κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο σε ένα λίτρο νερό. Πλύνετε τα γεννητικά σας όργανα με το έγχυμα χρησιμοποιώντας ένα πανί.
 • Βράστε μία κουταλιά της σούπας φλισκούνι σε ένα φλιτζάνι νερό και πίνετε το έγχυμα μετά από κάθε γεύμα.

Μην αναβάλλετε την επίσκεψη στην τουαλέτα

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε υπερβολικά πριν πάτε στην τουαλέτα. Αυτό κάνει την κύστη σας να εξασθενεί από τη συγκράτηση των ούρων. Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στο σώμα σας να αποβάλλει αυτές τις άχρηστες ουσίες, οι οποίες γενικά αποτελούν στοιχεία που δεν χρειάζεται.

Εφαρμόστε θερμότητα για την αντιμετώπιση της κυστίτιδας

Ζεστάνετε λίγο νερό και βρέξτε με αυτό μια πετσέτα. Προσέξτε να μην καίει πολύ και τοποθετήστε το στην κοιλιά σας πάνω από την περιοχή της κύστης. Αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του πρηξίματος. Είναι επίσης καλό για την ανακούφιση από τη μυϊκή ένταση.

Προσπαθείτε να τηρείτε άριστη υγιεινή για την αντιμετώπιση της κυστίτιδας

Αντιμετώπιση της κυστίτιδας - Γυναίκα με πετσέτα στην ευαίσθητη περιοχή

Οποιοσδήποτε παράγοντας αυξάνει την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει αυτές τις μολύνσεις. Ξεκινήστε από τα σερβιετάκια. Αυτά έχουν αμφισβητηθεί πολύ από τους ειδικούς καθώς συνδέονται με διάφορες κολπικές μολύνσεις, επειδή μπορεί να αυξήσουν την υγρασία και τον ιδρώτα γύρω από τον κόλπο. Παρομοίως, αν δεν τα αλλάζετε συχνά, μπορεί να προκληθούν εξωτερικές μολύνσεις, επιτρέποντας στα βακτήρια να εισβάλουν στην ουροφόρο οδό.

Ας περάσουμε τώρα στο ζήτημα των σεξουαλικών σχέσεων, επειδή και σε αυτή την περίπτωση είναι ουσιαστική η τήρηση της υγιεινής για την πρόληψη της κυστίτιδας. Ζητάτε από το σύντροφό σας να πλένει καλά τις ευαίσθητες περιοχές και να θυμάστε ότι είναι καλό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Μετά τη σεξουαλική επαφή κάντε ένα ντους, επειδή τα υγρά που παραμένουν μπορούν επίσης να προκαλέσουν μολύνσεις.

Στενά εσώρουχα

Δεν συνιστώνται, επειδή η περιοχή των γεννητικών οργάνων πρέπει να παραμένει στεγνή. Όταν φοράτε κάτι πολύ στενό, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και ιδρώνετε. Όπως είπαμε παραπάνω, είναι καλύτερο να μην υπάρχουν αλλαγές στη θερμοκρασία ή στο pH του κόλπου.

Πότε να επισκεφτείτε το γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας όταν προκύψουν οι παρακάτω επιπλοκές:

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κυστίτιδας αλλά και τις συμβουλές του γιατρού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.