Διουρητικό: Τι είναι και πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Ένα διουρητικό είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται γενικά για τη θεραπεία ασθενειών όπως η υπέρταση και τα νεφρικά προβλήματα. Μάθετε περισσότερα για αυτό σε αυτό το άρθρο.
Διουρητικό: Τι είναι και πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Τελευταία ενημέρωση: 26 Νοεμβρίου, 2020

Ένα διουρητικό είναι μια ουσία που βοηθά στην απομάκρυνση του νερού και των ηλεκτρολυτών από το σώμα μέσω των ούρων. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι τα αναφέρουν ως «χάπια νερού». Αυτό συμβαίνει επειδή ενεργούν προκαλώντας τα νεφρά να απελευθερώσουν περισσότερο νάτριο και νερό μέσω των ούρων.

Έτσι, ένα διουρητικό μειώνει την ποσότητα υγρού που κυκλοφορεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων μας. Έτσι, μειώνει την πίεση που ασκεί το ίδιο το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, ένα διουρητικό δεν είναι απαραίτητα φάρμακο. Στην πραγματικότητα, πολλοί τύποι φρέσκων τροφίμων έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμα για τη θεραπεία πολλών άλλων ασθενειών. Για παράδειγμα, μπορείτε να θεραπεύσετε την υπέρταση και την καρδιακή ανεπάρκεια με διουρητικό.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτά και ποιες είναι οι χρήσεις τους.

Πώς λειτουργεί ένα διουρητικό;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ένα διουρητικό δρα γενικά προκαλώντας τα νεφρά να αποβάλλουν περισσότερους ηλεκτρολύτες και περισσότερο νερό μέσω των ούρων. Αυξάνοντας τη ροή των ούρων, είναι δυνατόν να μειωθεί ο συνολικός όγκος του αίματος που κυκλοφορεί μέσω των αγγείων.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι διουρητικών. Η βιομηχανία τα ταξινομεί σύμφωνα με τον μηχανισμό δράσης τους. Το κάνουν αυτό για να επιτρέψουν μια πολύ πιο αποτελεσματική χρήση σε συγκεκριμένες ιατρικές θεραπείες.

νεφρά σε απεικόνιση

Έτσι, ένα διουρητικό μπορεί να είναι:

  • Ένα θειαζιδικό διουρητικό που αποτρέπει τα νεφρά να απορροφήσουν νάτριο και χλώριο. Έτσι, μειώνονται στο αίμα και τα υγρά επίσης. Επίσης, αυτοί είναι οι μόνοι τύποι διουρητικών που επιτρέπουν στα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται κυρίως στη θεραπεία της υπέρτασης.
  • Τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά δρουν σχεδόν το ίδιο με τα προηγούμενα. Ωστόσο, αυτά εμποδίζουν το κάλιο να αποβληθεί μέσω των ούρων. Αυτό είναι σημαντικό για ορισμένες ασθένειες που προκαλούνται από ανισορροπίες καλίου.
  • Ο μηχανισμός των διουρητικών του βρόχου είναι παρόμοιος με τα θειαζιδικά διουρητικά. Στην πραγματικότητα, συνδυάζονται συνήθως. Είναι χρήσιμα σε οξείες θεραπείες λόγω της υψηλής αποτελεσματικότητάς τους στην παραγωγή ούρων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα διουρητικό;

Ένα διουρητικό έχει πολλούς σκοπούς. Πρώτον, μερικοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν ως φάρμακα για τη θεραπεία και τη βελτίωση ορισμένων ασθενειών.

Αυτές περιλαμβάνουν καρδιακή ανεπάρκεια, για παράδειγμα. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει οξυγονωμένο αίμα αποτελεσματικά σε όλα τα μέρη του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύεται σε ορισμένες περιοχές. Έτσι, το υγρό πρέπει να εισέλθει στο ενδιάμεσο διαμέρισμα στα πόδια ή στους πνεύμονες. Επομένως, χρησιμοποιώντας ένα διουρητικό, μειώνετε αυτήν την ποσότητα υγρού και η καρδιά μπορεί να λειτουργήσει ξανά σωστά.

Επίσης, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διουρητικά σε πολλές νεφρικές παθήσεις, ηπατικές παθήσεις και για τη θεραπεία του οιδήματος. Ομοίως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι ένας από τους πυλώνες της θεραπείας της υπέρτασης.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι τα διουρητικά είναι χρήσιμα για την απώλεια βάρους. Δυστυχώς, αυτό είναι ψευδές, καθώς αυτές οι ουσίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του συσσωρευμένου υγρού, αλλά δεν καίνε λίπος. Είναι αλήθεια ότι θα φαίνεστε λιγότερο φουσκωμένοι και θα θεωρείτε τον εαυτό σας πιο λεπτό εάν τα πάρετε. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι χάνετε κυρίως υγρά. Επίσης, να ξέρετε ότι μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο αφυδάτωσης. Έτσι, μην τα πάρετε χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.

Τύποι τροφίμων με διουρητικές ιδιότητες

αγγουράκι σε φέτες

Δεν πρέπει να παίρνετε φάρμακα χωρίς ιατρική παρακολούθηση, αλλά μπορείτε να προσθέσετε φυσικά διουρητικά στη διατροφή σας. Θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε το υπερβολικό υγρό και να βελτιώσετε την υγεία των νεφρών σας αρκεί να τα κάνετε μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μερικοί από τους τύπους τροφίμων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το σκοπό αυτό είναι το σέλινο, τα τεύτλα, τα αχλάδια και τα αγγούρια. Φυσικά, το καρπούζι και τα σπαράγγια μπορούν επίσης να εκπληρώσουν αυτή τη λειτουργία.

Εάν καταναλώνετε διουρητικά, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά για να παραμείνετε σωστά ενυδατωμένοι.

Συμπερασματικά

Ένα διουρητικό είναι μια ουσία που βοηθά στην απομάκρυνση περισσότερου νερού και ηλεκτρολυτών μέσω των ούρων. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του συνολικού όγκου του αίματος, το οποίο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τη θεραπεία ορισμένων παθολογιών, όπως η υπέρταση.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί μαζί τους, καθώς μπορεί να σας βλάψουν εάν τα πάρετε υπερβολικά. Επομένως, μην τα παίρνετε ποτέ σε φαρμακευτική μορφή χωρίς ιατρική παρακολούθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.