Λόγοι που τα χέρια πρήζονται! Μάθετε περισσότερα!

16 Ιουνίου 2019
Σας έτυχε ποτέ να κοιτάξετε τα χέρια σας και να διαπιστώσετε ότι τα δαχτυλίδια σας βυθίζονται στο δέρμα σας και ότι τα δάχτυλά σας μοιάζουν πρησμένα και έχουν διαφορετικό χρώμα;

Σας έτυχε ποτέ να κοιτάξετε τα χέρια σας και να διαπιστώσετε ότι τα δαχτυλίδια σας βυθίζονται στο δέρμα σας και ότι τα δάχτυλά σας μοιάζουν πρησμένα και έχουν διαφορετικό χρώμα; Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα χέρια πρήζονται και, ενώ οι περισσότεροι δεν είναι καθόλου σοβαροί, άλλοι μπορεί να φανερώνουν ότι πάσχετε από κάποια ασθένεια. Θα εξηγήσουμε λεπτομερέστερα παρακάτω.

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα χέρια πρήζονται;

Τα χέρια πρήζονται - Ανδρικά πρησμένα χέρια

Το φαινόμενο αυτό είναι στην πραγματικότητα πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζετε. Μερικές φορές, αφού έχετε περπατήσει για λίγο, αισθάνεστε ένα μικρό μυρμήγκιασμα και, κοιτάζοντας τα χέρια σας, διαπιστώνετε ότι έχουν πρηστεί. Στην ουσία αυτό έχει να κάνει με την κυκλοφορία του αίματός σας: όταν ασκείστε, περισσότερο αίμα στέλνεται στα χέρια σας και έτσι τα χέρια πρήζονται.

Από την άλλη πλευρά, αν έχει πρηστεί μόνο ένα δάχτυλο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό ή σε κάποια μόλυνση. Ωστόσο θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι το πρήξιμο αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος στις αρθρώσεις σας. Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικότερα.

  • Πληγή ή αμβλύ τραύμα: χτυπήσατε το χέρι σας πάνω σε κάτι; Το μαγκώσατε κάπου; Σας δάγκωσε σκύλος; Τα γεγονότα αυτά είναι αρκετά προφανή, όμως μερικές φορές μπορεί να χτυπήσατε το χέρι σας πάνω σε κάτι και να μην το προσέξατε. Έπειτα, ώρες αργότερα, αρχίζει να εμφανίζεται πρήξιμο.
  • Τραυματισμένος σύνδεσμος ή χόνδρος: αν η εργασία σας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα καθήκοντα και τις ίδιες κινήσεις με τα χέρια ή με τα δάχτυλά σας ξανά και ξανά, τα δάχτυλά σας μπορεί να μοιάζουν πρησμένα στο τέλος της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του χόνδρου.
  • Θυλακίτιδα (οίδημα του θύλακα που προστατεύει τις αρθρώσεις σας και απορροφά τους κραδασμούς): Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή κατάσταση που προκαλεί πρήξιμο των δαχτύλων του ασθενούς, ειδικά στην περιοχή της άρθρωσης. Μερικές φορές εμφανίζεται ένα μικρό, οδυνηρό εξόγκωμα.
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: πιθανώς γνωρίζετε ήδη αυτή την οδυνηρή πάθηση, που είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες. Οφείλεται στην πίεση πάνω σε ένα νεύρο που περνάει από τον καρπό, κάτι που συχνά κάνει τα δάχτυλα να πρήζονται, να μουδιάζουν ή ακόμα και να παρουσιάζουν δυσκαμψία. Είναι πολύ οδυνηρό.
  • Γάγγλιο: η πάθηση αυτή εμφανίζεται όταν το άνω μέρος της άρθρωσης ή του τένοντα διογκώνεται ή πρήζεται. Το πρήξιμο μπορεί να μεταφερθεί στα δάχτυλα.
  • Μόλυνση: δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε αυτή την πιθανότητα. Υπάρχει ένα μολυσματικό βακτήριο που ονομάζεται χρυσίζων σταφυλόκοκκος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρήξιμο στα δάχτυλα. Είναι οδυνηρό και μπορεί να σας προκαλέσει ακόμα και πυρετό.
  • Παρανυχίδα: η κατάσταση αυτή σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σας, αφού τείνει να προσβάλλει μόνο ένα δάχτυλο. Πρόκειται για μια οδυνηρή μόλυνση κοντά στο νύχι που κάνει το δάχτυλό σας να πρήζεται, ειδικά γύρω από το νύχι. Μπορεί να υπάρχει ακόμα και πύον.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: δυστυχώς η πάθηση αυτή είναι πολύ συνηθισμένη, θα πρέπει λοιπόν να την έχετε υπόψη σας όταν αναζητάτε την αιτία για το πρήξιμο των χεριών σας. Πρόκειται για ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τις αρθρώσεις σας. Είναι πολύ συνηθισμένη στα δάχτυλα, κάνοντάς τα να πρήζονται και να πονάνε.
  • Σηπτική αρθρίτιδα: αυτό το είδος αρθρίτιδας είναι μεταδοτικό και είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, επειδή τα συμπτώματα είναι συνήθως τα ίδια. Θα πρέπει επομένως να δείτε κάποιο γιατρό για τη διάγνωση.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Μόλυνση στο λαιμό: φυσικές θεραπείες

Όταν πρήζεται ένα ή περισσότερα από τα δάχτυλά σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δίνετε προσοχή στα συμπτώματα. Σιγουρευτείτε για το αν πρόκειται για ένα δάχτυλο ή για ολόκληρο το χέρι σας. Αν είναι πρησμένο ολόκληρο το χέρι σας, πρόκειται συνήθως για πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα ή στο μετακάρπιο. Αν είναι πρησμένο μόνο ένα δάχτυλο, ελέγξτε πρώτα τα νύχια σας και έπειτα σκεφτείτε αν χτυπήσατε κάπου αυτό το δάχτυλο ή το τραυματίσατε με κάποιο τρόπο. Μπορεί ακόμα και να οφείλεται στο τσίμπημα κάποιου εντόμου. Αν όμως το πρήξιμο παραμένει και μετά από πέντε μέρες, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

Πώς μπορώ να μειώσω το πρήξιμο των χεριών μου;

Τα χέρια πρήζονται - Τζίντζερ ολόκληρο και σε σκόνη

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Απώλεια βάρους με τη χρήση λεμονιού, πιπερόριζας και σπόρων chia

Προφανώς, όπως είπαμε παραπάνω, αν διαπιστώσετε ότι τα χέρια πρήζονται και το πρήξιμο παραμένει για αρκετές μέρες, θα πρέπει να δείτε γιατρό. Ωστόσο, στο σπίτι, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

1.Κρύο και καυτό νερό με δεντρολίβανο: το δεντρολίβανο είναι θαυμάσιο για τη μείωση του πρηξίματος στις αρθρώσεις και στους χόνδρους. Μπορείτε να βάλετε δύο βλαστούς από το συγκεκριμένο φαρμακευτικό φυτό σε καυτό νερό και έπειτα να βυθίσετε τα πρησμένα σας δάχτυλα σε αυτό για τρία λεπτά. Μετά κάντε το ίδιο σε ένα μπολ με κρύο νερό. Με την εναλλαγή αυτών των δύο θερμοκρασιών, η ροή του αίματός σας θα βελτιωθεί, έτσι θα μειωθεί το πρήξιμο. Για να ολοκληρώσετε τη θεραπεία, μπορείτε να κάνετε μασάζ όταν τα χέρια πρήζονται με μερικές σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου.

2.Αν υποψιάζεστε ότι το πρήξιμο στα δάχτυλά σας είναι αποτέλεσμα βακτηριακής μόλυνσης, τρίψτε μια σκελίδα σκόρδο στην πάσχουσα περιοχή. Το φυτό αυτό έχει εξαιρετικές αντιβακτηριακές ιδιότητες που θα συμβάλλουν στη μείωση του πρηξίματος.

3.Επίδεσμος με ρίζα τζίντζερ: αυτή η φαρμακευτική ρίζα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος. Πρώτα τρίψτε μερικές φέτες ρίζας τζίντζερ και βάλτε τις σε καυτό νερό. Βυθίστε τα πρησμένα σας δάχτυλα σε αυτό για μερικά λεπτά. Έπειτα βγάλτε το τριμμένο τζίντζερ από το νερό και εφαρμόστε το στην πάσχουσα περιοχή, χωρίς να πιέζετε υπερβολικά. Αυτό οπωσδήποτε θα βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος. Για τη φαρμακευτική δράση του τζίντζερ έχει διεξαχθεί μελέτη στην οποία συμμετείχε και το Τμήμα Κλινικής και Ανατομικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Qazvin.

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο πάνω στις κύριες αιτίες που τα χέρια πρήζονται και στην αντιμετώπιση του πρηξίματος.