Μαζί για πάντα: πέθαναν χέρι-χέρι μετά 75 χρόνια γάμου

Καθώς έβλεπε ότι δεν υπήρχε κάποια βελτίωση στην υγεία του άντρα της παρά μόνο επιδείνωση της κατάστασής του, η Jeannette άρχισε να αντιμετωπίζει και η ίδια προβλήματα υγείας μέχρι που κατέληξε κλινήρης, όπως ακριβώς και ο έρωτας της ζωής της.
Μαζί για πάντα: πέθαναν χέρι-χέρι μετά 75 χρόνια γάμου

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Για πολλούς ανθρώπους, η αληθινή αγάπη είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στα παραμύθια ή στα βιβλία. Στ ην πλειοψηφία τους οι σχέσεις δεν διαρκούν και πολλά άτομα πρέπει να γνωρίσουν αρκετούς συντρόφους μέχρι να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο για να το ερωτευτούν και να μείνουν μαζί για πάντα. 

Αν και αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπάρχουν μερικές απίστευτες ιστορίες που αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Δυο άνθρωποι μπορούν να είναι μαζί για πάντα, ακόμη και μέχρι το θάνατο.

Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού που ζούσε στην Καλιφόρνια. Γνωρίστηκαν στα 8 τους χρόνια και από τότε ήταν αχώριστοι. Τώρα, καθώς πλησίαζαν τα 75 χρόνια γάμου, φαινόταν ότι θα ήταν μαζί για πάντα.

Μαζί για πάντα, στη ζωή και τον θάνατο

Η Jeannette και ο Alexander Toczko, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ήταν παντρεμένοι για 75 ολόκληρα χρόνια και ακόμη πιο πολύ ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι πέθαναν και οι δυο με διαφορά λίγων ωρών. Ο ένας στην αγκαλιά του άλλου· εξέφρασαν την αγάπη που τους κράτησε μαζί σε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι το τέλος.

Αυτή η ιστορία αγάπης έχει καταγραφεί από την Aimee Toczo-Cushman, την κόρη του ζευγαριού, που αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία τους και να συγκινήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Alexander Toczko και η σύζυγός του, Jeannette, κατάγονταν από το Κονέκτικατ και γνωρίστηκαν όταν ήταν μόλις 8 ετών. Όταν ενηλικιώθηκαν, το 1940, πήραν την απόφαση να παντρευτούν.

Σύμφωνα με την κόρη τους: “Δεν άντεχαν να είναι χώρια. Οι καρδιές τους χτυπούσαν σαν να ήταν μια.”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης: Πώς να τερματίσετε μια σχέση με υγιή τρόπο

Ο Alexander, ηλικίας 95 ετών, λάτρευε το γκολφ μέχρι που η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε λόγω μιας πτώσης που είχε μερικές εβδομάδες πριν το θάνατό του. Αν και είχε εξεταστεί από ειδικούς, η υγεία του δεν βελτιωνόταν και χειροτέρευε με την πάροδο του χρόνου.

Παρατηρώντας ότι ο σύντροφός της δεν σημείωνε καμία βελτίωση αλλά αντιθέτως χειροτέρευε, η Jeannette, ηλικίας 96 ετών, άρχισε να αντιμετωπίζει κι εκείνη προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να μείνει κλινήρης, όπως ακριβώς και ο σύζυγός της. Παρόλο που δεν της είχε απομείνει πολλή δύναμη, η γυναίκα ζήτησε από το προσωπικό του νοσοκομείου να μεταφέρουν το κρεβάτι της δίπλα στο κρεβάτι του άντρα της για να τον φροντίζει μέχρι το τέλος.

Μαζί για πάντα

Το ζευγάρι διένυε μια κρίσιμη περίοδο. Αυτός ήταν αδύνατο να σηκωθεί από το κρεβάτι της και γι αυτό η σύζυγος είχε κατάθλιψη. Ωστόσο, και οι δυο ανυπομονούσαν να έρθει η 29η Ιουνίου. Ήταν η ημέρα που θα γιόρταζαν την 75η επέτειο του γάμου τους.

Δυστυχώς, δεν κατάφεραν να γιορτάσουν εκείνη την ημέρα. Ο Alexander πέθανε το βράδυ στις 17 Ιουνίου και η Jeannette το πρωί. Το ζευγάρι δεν πρόφτασε να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του.  Κατάφερε όμως να εκπληρώσει τις τελευταίες του επιθυμίες… Εκείνος ήθελε να πεθάνει στην αγκαλιά της και εκείνη ήθελε να είναι μαζί του σύντομα μετά το θάνατό του.

Η Aimee Toczko-Cushman που βρισκόταν στο πλευρό των γονιών της μαζί με τα τέσσερα αδέρφια της αποκάλυψε επίσης ότι εκείνη μετέφερε στη μητέρα της τα νέα για τον θάνατο του πατέρα της. “Της είπα ότι ο μπαμπάς είχε φύγει. Τον αγκάλιασε και είπε “Είδες; Έγινε αυτό που πάντα ήθελες: να πεθάνεις μέσα στην αγκαλιά μου. Σ’ αγαπώ. Περίμενέ με, πολύ σύντομα θα είμαι κοντά σου.”

Πρέπει να ρίξετε μια ματιά: 5 συμβουλές για να είστε πάντα χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι

Εκείνη τη στιγμή βγήκαν από το δωμάτιο για να αφήσουν μόνη τη μητέρα τους με τον άντρα που λάτρευε σε ολόκληρη τη ζωή της.

Προς έκπληξη όλων, σε λιγότερο από 24 ώρες ανακάλυψαν ότι πέθανε κι εκείνη, με τα άψυχα σώματά τους αγκαλιασμένα.

Η στιγμή αυτή απαθανατίστηκε σε μια φωτογραφία που έκανε το γύρο του κόσμου.  Μέσα από το διαδίκτυο συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους αποδεικνύοντας ότι η αγάπη αντέχει μέχρι το τέλος.

Η Jeannette και ο Alexander Toczko τάφηκαν μαζί στο Εθνικό Νεκροταφείο Μιραμάρ στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Parkes, C. M., Benjamin, B., & Fitzgerald, R. G. (1969). Broken heart: a statistical study of increased mortality among widowers. Br med J1(5646), 740-743.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.