Πόσο διαρκεί το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Είναι μεγάλη ανακούφιση να έχετε έτοιμα τα γεύματα μιας εβδομάδας και απλά να τα ζεσταίνετε. Πόσο καιρό όμως διατηρείται το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;
Πόσο διαρκεί το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 08 Απριλίου, 2023

Η παρασκευή πολλών φαγητών, το μαγείρεμα για τα γεύματα της επόμενης εβδομάδας ή η προετοιμασία φαγητού για μια εκδήλωση είναι λόγοι για να διατηρήσετε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο. Όμως, πόσο διαρκεί το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Αν και η πρακτική αυτή είναι συνηθισμένη, η πραγματοποίησή της χωρίς να γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει το φαγητό μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες. Κάθε τρόφιμο -μαγειρεμένο ή μη- έχει ημερομηνία λήξης, ακόμη και αυτά που μπορείτε να καταψύξετε. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Γιατί είναι απαραίτητο να διατηρείτε το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Οι άνθρωποι συχνά ετοιμάζουν επιπλέον τρόφιμα για να τα ζεστάνουν και να τα φάνε αργότερα. Ωστόσο, η κατανάλωση χαλασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση που μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή.

Όπως επισημαίνει η Mayo Clinic, οι τροφικές ασθένειες έχουν τις ρίζες τους στη μόλυνση των τροφίμων, καθώς καταπίνετε μολυσματικούς οργανισμούς ή τοξίνες από χαλασμένα τρόφιμα.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το άρθρο: 5 κόλπα για να κάψετε θερμίδες χωρίς κόπο!

Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αδυναμία
 • Πονοκέφαλοι
 • Ναυτία και εμετός
 • Πυρετός και ρίγη
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Διάρροια, μερικές φορές με αίμα

Όπως συνιστάται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα περισσεύματα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο το πολύ 2 ώρες μετά το μαγείρεμα ή μία ώρα εάν εκτεθούν σε εξωτερική θερμοκρασία άνω των 32°C.

Cooked food in the fridge.
Η αποθήκευση των μαγειρεμένων τροφίμων στο ψυγείο συμβάλλει στην παράταση της διάρκειας ζωής τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα χρονικό όριο για την κατανάλωση.
Εάν τα πιάτα είναι πολύ ζεστά, περιμένετε να κρυώσουν λίγο πριν τα βάλετε στο ψυγείο.

Πόσο καιρό διατηρείται το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Δεν χρειάζονται όλα τα τρόφιμα ειδική ψύξη, για παράδειγμα, τα τουρσιά, τα αφυδατωμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με λίγα θρεπτικά συστατικά ή πολύ αλάτι. Τα τρόφιμα που την απαιτούν είναι τα ακόλουθα:

 • Αυγά
 • Τυρί
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Κρέμες και σάλτσες
 • Συνταγές που συνδυάζουν μαγειρεμένα και ωμά τρόφιμα

Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, είναι απαραίτητο να πετάξετε τα τρόφιμα που παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης ή που φαίνονται να είναι εντάξει αλλά βρίσκονται στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες.

Αν και το κρύο καθυστερεί την αλλοίωση και, επομένως, τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών, για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη μέση διάρκεια ζωής τους.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες.

Ψάρια

Τα μαγειρεμένα ψάρια και τα θαλασσινά πρέπει να καταναλώνονται μέσα 2 ημέρες από όταν μπουν στο ψυγείο. Στην περίπτωση των κατεψυγμένων λευκών ψαριών, θα πρέπει να καταναλώνονται σε λιγότερο από 3 μήνες, διάστημα που παρατείνεται σε 6 αν είναι ωμά.

Όταν τα ψάρια δεν διατηρούνται επαρκώς στο ψυγείο, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, σύμφωνα με τα Αρχεία Παιδιατρικής της Ουρουγουάης (άρθρο στα ισπανικά).

Κρέας

Στο ψυγείο, το κρέας σε βραστά, σε ζωμούς ή σε σάλτσες μπορεί να καταναλωθεί έως και 2 ημέρες μετά την αποθήκευση. Όταν είναι κατεψυγμένα μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 μήνες. Ο χρόνος καθορίζεται, εκτός από την καλή ψύξη και την αεροστεγανότητα, από την περιεκτικότητα σε λίπος- όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα λίπους, τόσο πιο γρήγορα ταγγίζει.

Πουλερικά

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο και η γαλοπούλα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και 4 ημέρες. Στην κατάψυξη, παραμένουν σε καλή κατάσταση έως και ένα χρόνο.

Αυγά

Υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με τα αυγά. Κάποιοι λένε ότι μπορούν να παραμείνουν από μια εβδομάδα έως και 3 εβδομάδες στο ψυγείο. Ωστόσο, αν πρόκειται για τον ωμό κρόκο ή το ασπράδι, τότε 2 έως 4 ημέρες είναι το μέγιστο.

Σούπες

Οι σούπες στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν μέχρι 4 ημέρες, ενώ αν τις καταψύξετε μπορούν να διατηρηθούν 3 μήνες.

Ζυμαρικά και ρύζι

Τόσο τα ζυμαρικά όσο και το μαγειρεμένο ρύζι διατηρούν τη γεύση τους για 4 ημέρες στο ψυγείο. Αν τα καταψύξετε, τότε καταναλώστε τα μέσα σε ένα μήνα.

Μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο: Συμβουλές

Το CDC αναφέρει ότι τα ψυγεία είναι χρήσιμα για την ασφάλεια των τροφίμων. Η έκθεσή του σημειώνει ότι οι συσκευές αυτές πρέπει να ρυθμίζονται μεταξύ 0°C και 5° C, ενώ οι καταψύκτες ρυθμίζονται στους -17° C ή χαμηλότερα.

Ομοίως, μας προτρέπουν να αποθηκεύουμε τα ζεστά τρόφιμα σε διάφορα ρηχά δοχεία με καπάκια για να επιταχύνουμε την ψύξη.

Άλλοι φορείς συνιστούν να χρησιμοποιούμε τα κεντρικά και πάνω ράφια του ψυγείου για την αποθήκευση των μαγειρεμένων τροφίμων, καθώς είναι η πιο κρύα περιοχή της συσκευής. Άλλες συμβουλές έχουν ως εξής:

 • Διαχωρίστε τα: Κρατήστε τα ωμά τρόφιμα μακριά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
 • Βάλτε ετικέτα: Ταυτοποιήστε τα τάπερ με το είδος του τροφίμου και την ημερομηνία μαγειρέματος, καθώς αυτό βοηθά στον υπολογισμό της ημερομηνίας λήξης.
 • Ενεργήστε γρήγορα: Μην περιμένετε πολύ για να βάλετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα στο ψυγείο, περιμένετε μόνο μέχρι να μην είναι πολύ ζεστά.
Food in the fridge.
Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να διατηρούνται καλά στο ψυγείο.

Η σημασία της καλής συσκευασίας για την αποθήκευση των μαγειρεμένων τροφίμων στο ψυγείο

Η χρήση αεροστεγών δοχείων είναι το κλειδί για να διατηρούνται τα μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερο στο ψυγείο. Η ψύξη του φαγητού μέσα στο ίδιο τηγάνι ή σκεύος στο οποίο το μαγειρέψατε επιταχύνει την οξείδωση και τη φθορά.

Αυτή η διαδικασία προκύπτει από ένα μείγμα υγρασίας, χαμηλών θερμοκρασιών και αλουμινίου. Αν θέλετε να αξιοποιήσετε πλήρως αυτό που ετοιμάσατε, είναι προτιμότερο να αποθηκεύετε τα περισσεύματα σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο, και στις δύο περιπτώσεις με τα καπάκια τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.