Μαγική γόμα: Ανακαλύψτε τις χρήσεις της

Αν σας έλεγε κάποιος ότι υπάρχει ένα αντικείμενο ικανό να σβήσει οποιοδήποτε, σχεδόν, είδος βρομιάς ή μουντζούρας, θα το θέλατε; Αν δεν έχετε ήδη μία, αφότου διαβάσετε το άρθρο μας, θα θέλετε και εσείς ν' αποκτήσετε τη μαγική γόμα!
Μαγική γόμα: Ανακαλύψτε τις χρήσεις της

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η μαγική γόμα είναι ένα λευκό σφουγγάρι κατασκευασμένο από μελαμίνη και είναι ικανό να καθαρίζει λεκέδες που απομακρύνονται δύσκολα με άλλα καθαριστικά προϊόντα, όπως νερό, σαπούνι, ακόμη και χλωρίνη.

Ωστόσο, αυτό το προϊόν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε πριν το χρησιμοποιήσετε. Γι’ αυτό, στο σημερινό μας άρθρο, θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για τις διαφορετικές εφαρμογές της μαγικής γόμας και πώς να τη χρησιμοποιείτε.

Πρόκειται για ένα λειαντικό προϊόν. Έτσι, λειτουργεί με την τριβή. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να καθαρίσει επιφάνειες που δε μπορούν να καθαρίσουν άλλα προϊόντα.

Για την ακρίβεια, λειτουργεί όπως το γυαλόχαρτο, μόνο που είναι πιο διακριτική. Δε συνιστάται η εφαρμογή της σε ευαίσθητα αντικείμενα, ούτε η καθημερινή της χρήση επειδή μπορεί να τα φθείρει πολύ.

Παρότι η μελαμίνη έχει αμφισβητηθεί για την ασφάλειά της, είναι γενικά ένα εγκεκριμένο προϊόν για ανθρώπινη χρήση. Οι παρενέργειές της έχουν βρεθεί, κυρίως, σε αντικείμενα που μπαίνουν σε φούρνο μικροκυμάτων. Οργανισμοί όπως ο Safe Work Australia έχουν πει ότι η μαγική γόμα είναι ασφαλής και δεν έχει παρενέργειες.

Μαγική γόμα – 12 χρήσεις της

Η μαγική γόμα έχει πολλές χρήσεις. Υπάρχει λόγος που τη λένε μαγική. Παρότι αφότου τη χρησιμοποιήσετε θα θέλετε να τη δοκιμάσετε σε όλες τις επιφάνειες, καλό θα ήταν να πειραματίζεστε με προσοχή για να δείτε πού λειτουργεί καλύτερα.

Επίσης, η εταιρεία Procter and Gamble τονίζει ότι, παρόλο που δεν έχει παρενέργειες, δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο δέρμα και θα πρέπει να τοποθετείται μακριά από παιδιά ή κατοικίδια.

Τώρα, είναι ώρα ν’ ανακαλύψουμε 12 χρήσεις της μαγικής γόμας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

1. Απομακρύνει λεκέδες από τοίχους

Αν τα παιδιά σας είναι μικροί καλλιτέχνες, τότε μάλλον έχετε κληθεί να καθαρίσετε τους τοίχους από μαρκαδόρους. Η μαγική γόμα είναι ο καταλληλότερος σύμμαχος σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης, σας βοηθά ν’ αφαιρέσετε τους βρόμικους λεκέδες από τους τοίχους που προκλήθηκαν από λαδωμένα χέρια, λίπη, μακιγιάζ, ή αποτυπώματα παπουτσιών. Όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στους λευκούς τοίχους καθώς δεν μπορεί ν’ αφαιρέσει το χρώμα από τους σκούρους.

Άτομο καθαρίζει ζωγραφιά από τοίχο
Τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να διακοσμούν τους τοίχους με τους μαρκαδόρους τους. Εδώ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγική γόμα.

2. Αφαιρεί λεκέδες από τις κούπες του καφέ

Με τον καιρό, οι κούπες που χρησιμοποιούμε για να πίνουμε τσάι ή καφέ λερώνονται στο κάτω μέρος και γύρω από το εσωτερικό τους. Με σαπούνι και ένα φυσιολογικό σφουγγάρι, είναι σχεδόν αδύνατη η απομάκρυνση αυτών των σημαδιών.

Ωστόσο, τρίβοντάς τα με τη μαγική γόμα, είναι δυνατή η αφαίρεσή τους. Έτσι, θα μπορέσετε να κάνετε τις κούπες να δείχνουν σαν καινούργιες. Παρόλα αυτά, καλό είναι να τις πλύνετε πολύ καλά μετά τη χρήση της γόμας για ν’ αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.

3. Γυαλίστε το ποδήλατό σας

Τα ποδήλατα είναι ένα χρήσιμο και δημοφιλές μέσο μεταφοράς, ένα αντικείμενο διασκέδασης, ή ένας τρόπος άθλησης. Όμως, λερώνονται εύκολα όταν πάτε για ποδηλασία στο βουνό, σε περιοχές εκτός πόλης, ή τα αφήνετε έξω.

Επιπλέον, με την τακτική χρήση, φθείρονται και χάνουν την λάμψη τους. Ωστόσο, η περιστασιακή συντήρηση με τη μαγική γόμα επαναφέρει την αρχική τους λάμψη.

4. Κάντε τα παπούτσια του τένις να δείχνουν καινούργια

Αν είχατε ένα ζευγάρι παπούτσια τύπου Converse ή αθλητικά με λαστιχένια μύτη, τότε γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να τα κρατήσετε λευκά και καθαρά. Η μαγική γόμα σάς επιτρέπει ν’ αφαιρέσετε αυτούς τους επίμονους λεκέδες και να κάνετε τα αθλητικά σας παπούτσια να δείχνουν καινούργια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρέξετε λίγο το σφουγγάρι και να τρίψετε καλά.

5. Γυαλίστε τις βρύσες σας

Οι βρύσες έχουν την τάση να χάνουν τη λάμψη τους με τον καιρό. Επίσης, πολύ συχνά γεμίζουν άλατα. Αυτό δίνει μια δυσάρεστη εμφάνιση στις περιοχές πλυσίματος των χεριών, των ρούχων, και των πιάτων.

Όμως, η μαγική γόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση αυτής της ουσίας ή της βρομιάς, και να επαναφέρει τη λάμψη στις βρύσες σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις παλιές βρύσες, δεδομένης της τραχύτητας της μαγικής γόμας.

6. Καθαρίστε τα γυαλικά σας

Με την πάροδο του χρόνου, το γυαλί και οι καθρέφτες γεμίζουν λεκέδες που αφαιρούνται δύσκολα. Αν έχετε ήδη δοκιμάσει να καθαρίσετε τα γυαλικά σας ανεπιτυχώς, η μαγική γόμα θα κάνει σίγουρα τη δουλειά.

Θα πρέπει να θυμάστε, ωστόσο, ότι θα αφαιρέσει μια μικρή στρώση γυαλιού ή καθρέφτη. Έτσι, θα πρέπει να τη χρησιμοποιείτε με προσοχή.

7. Αφαιρεί λεκέδες από το πάτωμα

Τα πατώματα, ειδικά όσα έχουν ανοιχτά χρώματα, λεκιάζουν εύκολα με τη χρήση και τον καιρό. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως την κουζίνα, όπου πλένετε τα πιάτα και παρασκευάζετε το φαγητό.

Επιπλέον, οι αρμοί γκριζάρουν ή αποκτούν κίτρινο χρώμα. Με τη μαγική γόμα, είναι δυνατό να αφαιρέσετε αυτούς τους λεκέδες και να κάνετε και πάλι λευκούς τους αρμούς.

8. Αφαιρεί το βερνίκι ή τους λεκέδες από βαφές

Πολύ συχνά συμβαίνουν ατυχήματα στο σπίτι με τη βαφή για τα μαλλιά ή το βερνίκι νυχιών. Αυτά τα προϊόντα δημιουργούν λεκέδες στα ρούχα, στο πάτωμα, ή στα έπιπλα του μπάνιου.

Το πρόβλημα είναι όταν δεν τους παρατηρείτε παρά μόνο έπειτα από αρκετές ώρες και η ακετόνη (ασετόν) δεν είναι αποτελεσματική πλέον, ή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ζημιά. Με τη μαγική γόμα μπορείτε ν’ αφαιρέσετε πανεύκολα αυτούς τους λεκέδες.

9. Αφαιρέστε τη σκουριά από τα μέταλλα με τη μαγική γόμα

Τα μέταλλα σκουριάζουν από την υγρασία και το πέρασμα του χρόνου. Η σκουριά αφαιρείται πολύ δύσκολα τις περισσότερες φορές.

Ωστόσο, τρίβοντας τα μέταλλα με τη μαγική γόμα, είναι δυνατή η απομάκρυνση της σκουριάς, δίνοντας νέα πνοή στα μέταλλα. Το πλεονέκτημα είναι ότι είναι πολύ εύκολη στον χειρισμό και μπορεί να προσαρμοστεί σε πολύ μικρές επιφάνειες.

10. Απομακρύνει τις κουτσουλιές

Τα πουλιά αφήνουν παντού κουτσουλιές, στην αυλή, στο αυτοκίνητο, ακόμη και στα παράθυρα του σπιτιού. Πρόβλημα υπάρχει όταν ξεραθούν και δε μπορείτε να τις απομακρύνετε εύκολα.

Τρίβοντας τη μαγική γόμα πάνω από το σημείο δυο-τρεις φορές θα μπορέσετε να καθαρίσετε πλήρως τις επιφάνειες. Θα πρέπει να πετάξετε το σφουγγάρι μετά ή να το χρησιμοποιείτε μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό.

11. Καθαρίστε έπιπλα με λευκό δέρμα με τη μαγική γόμα

Αν έχετε ένα έπιπλο από λευκό δέρμα και έχει λεκέ τον οποίο δε μπορέσατε να αφαιρέσετε με άλλη μέθοδο, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τη μαγική γόμα. Όμως, να προσέξετε πολύ να μη φθείρετε το υλικό.

12. Κάντε πιο όμορφα τα έπιπλα κήπου

Τα έπιπλα στη βεράντα ή τον κήπο λερώνονται λόγω της έκθεσής τους στο περιβάλλον, τον ήλιο, και τη βροχή. Η μαγική γόμα είναι το κατάλληλο εργαλείο για την περιοδική συντήρησή τους ώστε να μη φθαρούν γρήγορα.

Νερό που βγαίνει από βρύση
Στις βρύσες συσσωρεύεται ασβέστης ο οποίος τις κάνει να δείχνουν σκουριασμένες και παλιές. Με τη μαγική γόμα αυτό δεν είναι πρόβλημα πλέον.

Πώς χρησιμοποιώ τη μαγική γόμα;

Η μαγική γόμα είναι πολύ εύκολη στη χρήση της επειδή δεν απαιτεί κάποιο άλλο προϊόν. Κάποιες φορές, ίσως χρειαστείτε λίγο νερό για να λειτουργήσει καλύτερα σε ορισμένες επιφάνειες, όπως στους τοίχους.

Διαφορετικά, απλώς την τρίβετε στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Η ένταση της τριβής θα εξαρτηθεί από το είδος του λεκέ. Αυτό το σφουγγάρι δε θα διαρκέσει για πολλές χρήσεις. Όμως, είναι φτηνό και μπορείτε να έχετε αρκετά τεμάχια στο σπίτι.

Το πρώτο βήμα που πρέπει ν’ ακολουθήσετε όταν χρησιμοποιείτε τη μαγική γόμα είναι να κάνετε μια μικρή δοκιμή στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Καθώς η δράση της είναι όμοια με του γυαλόχαρτου, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις επιφάνειες, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί. Οι επιφάνειες που έχουν την τάση να υποφέρουν περισσότερο από ζημιές είναι όσες έχουν γυαλιστερό φινίρισμα.

Χρησιμοποιήστε τη μαγική γόμα με προσοχή

Όπως διαβάσατε στο άρθρο μας, η μαγική γόμα είναι κατάλληλη για πολλές χρήσεις. Όμως, καθώς είναι ένα λειαντικό προϊόν και αφαιρεί ένα μικρό στρώμα της επιφάνειας, είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε με προσοχή.

Δε συνιστούμε τη χρήση της σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών, όπως υπολογιστών, τηλεοράσεων, ή κινητών τηλεφώνων. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση της στα πληκτρολόγια των Η/Υ καθώς τα γράμματα και οι αριθμοί θα ξεθωριάσουν.

Ταυτόχρονα, μη δοκιμάσετε να σκουπίσετε τα τηγάνια που είναι φτιαγμένα με Teflon. Επίσης, μη τη χρησιμοποιείτε για να γυαλίσετε τα κοσμήματά σας καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά.

Τέλος, αν και αρκετοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για να επιδιορθώσουν τις γρατζουνιές στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να προσέχετε πολύ για να μην προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.