Περινεϊκό μασάζ: Τι είναι και πώς να το εκτελέσετε

Το περινεϊκό μασάζ είναι μια φυσική τεχνική που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη των τραυματισμών του πυελικού εδάφους κατά τον τοκετό.
Περινεϊκό μασάζ: Τι είναι και πώς να το εκτελέσετε
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 19 Φεβρουαρίου, 2023

Το περινεϊκό μασάζ είναι μια φυσική τεχνική που χρησιμοποιείται για την προστασία του περινέου από τραύματα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το περίνεο είναι το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσει το κεφάλι του μωρού πριν εγκαταλείψει το σώμα της μητέρας.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού συμβαίνουν συχνά ρήξεις ή άλλα τραύματα στο περίνεο. Αυτό έχει συνέπειες διαφορετικής σοβαρότητας για τη μητέρα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του τραυματισμού. Το περινεϊκό μασάζ είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το περινεϊκό μασάζ είναι μια αποτελεσματική τεχνική για την πρόληψη των επισιοτομών ή των σχισμών κατά τη διάρκεια του τοκετού. Δεν είναι δύσκολο να εκτελεστεί και, με τη σειρά του, επιφέρει πολλά οφέλη. Θέλετε να μάθετε πώς να εφαρμόζετε σωστά την τεχνική;

Τι είναι το περινεϊκό μασάζ;

A woman with a doctor.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σώμα σας και να καταλαβαίνετε πώς να κάνετε περινεϊκό μασάζ για να αποφύγετε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το περινεϊκό μασάζ είναι μια προληπτική τεχνική που συνίσταται στη διέγερση των ιστών και του δέρματος του περινέου. Ο στόχος είναι να μαλακώσει και να τεντώσει το δέρμα και τους ιστούς. Αυτό αυξάνει την ελαστικότητα και την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και, κατά συνέπεια, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το περίνεο είναι το δάπεδο της λεκάνης, γι’ αυτό είναι επίσης γνωστό ως πυελικό έδαφος. Αποτελείται από ένα σύνολο δομών που συνδέονται με τα οστά της λεκάνης και σχηματίζουν ένα είδος αιώρας. Υποστηρίζει ολόκληρο το κάτω μέρος της κοιλιάς.

Το περίνεο λειτουργεί ως ένα εύκαμπτο τόξο που προστατεύει και στηρίζει διάφορα όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη, η μήτρα και το ορθό. Όταν το μυϊκό σύστημα αυτής της περιοχής αποδυναμώνεται, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ακράτεια ούρων και κοπράνων, ουρογεννητική πρόπτωση ή αίσθημα βάρους στον κόλπο.

Σε τι χρησιμεύει αυτή η τεχνική;

Ο τοκετός μπορεί να επηρεάσει την ανατομική και λειτουργική ακεραιότητα του περινέου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να χρειαστεί επισιοτομία, μια χειρουργική τομή που γίνεται στο περίνεο για να διευκολύνει την έξοδο του μωρού. Επίσης, μπορεί να υπάρξουν ρήξεις στην περιοχή.

Το περινεϊκό μασάζ είναι μια τεχνική για την πρόληψη αυτών των τύπων τραυματισμών. Ένα περίνεο με καλό μυϊκό τόνο και επαρκή ελαστικότητα διευκολύνει την έξοδο του κεφαλιού του μωρού, με τις λιγότερες δυνατές βλάβες. Βοηθά επίσης στη μείωση της μυϊκής αντίστασης.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι το περινεϊκό μασάζ είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη ορισμένων ενοχλήσεων μετά τον τοκετό, όπως η ακράτεια αερίων και ο πόνος στην περιοχή για τους επόμενους τρεις μήνες. Βοηθά επίσης τη γυναίκα να εξοικειωθεί με τις διατάσεις στην περιοχή, γεγονός που κάνει τον τοκετό πιο υποφερτό.

Προετοιμασία για μασάζ

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε το περινεϊκό μασάζ ήδη από την 32η εβδομάδα, δηλαδή περίπου επτάμισι μήνες μετά την εγκυμοσύνη. Συνιστάται να το κάνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αν και μπορεί να γίνεται και καθημερινά. Η συνέπεια είναι απαραίτητη.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε κρέμα ή λάδι για να κάνετε το περινεϊκό μασάζ. Είναι καλύτερο να ρωτήσετε το γιατρό ή τη μαία σας για το καταλληλότερο προϊόν. Ωστόσο, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι τα φυσικά έλαια αγριοτριανταφυλλιάς, αμυγδάλου και ελιάς ή ένα υδατικό λιπαντικό.

Θα χρειαστείτε επίσης έναν καθρέφτη. Σας συνιστούμε να παρατηρείτε την περιοχή του περινέου στον καθρέφτη αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσετε το περινεϊκό μασάζ. Αυτό σας βοηθά να εξοικειωθείτε με το σώμα σας. Κάθε γυναίκα μπορεί να εφαρμόσει την τεχνική μόνη της, αλλά είναι επίσης καλό να το κάνει με τη βοήθεια του συντρόφου της.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάζετε: Ποιες στάσεις γιόγκα να κάνω για να χάσω βάρος;

Πώς γίνεται το περινεϊκό μασάζ

Το άτομο που πρόκειται να κάνει το περινεϊκό μασάζ πρέπει να έχει καθαρά χέρια και κοντά νύχια. Είναι καλύτερο να έχει άδεια κύστη και να εφαρμόζει κομπρέσες με ζεστό νερό στην περιοχή πριν ξεκινήσει. Ένα ζεστό ντους είναι επίσης χρήσιμο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να είστε σε άνετη θέση. Το καλύτερο είναι να κάθεστε οκλαδόν. Στη συνέχεια, λιπάνετε τα δάχτυλά σας και τα εισάγετε στον κόλπο, περίπου 3 ή 4 εκατοστά. Στη συνέχεια, εκτελέστε τις ακόλουθες ενέργειες:

 • Σπρώξτε το περίνεο, πρώτα προς τα κάτω, έπειτα προς το ορθό και στη συνέχεια προς τα πλάγια του κόλπου. Η κίνηση πρέπει να είναι σταθερή αλλά ήπια.
 • Συνεχίστε την κίνηση μέχρι να αισθανθείτε μια ελαφρά δυσφορία ή αίσθημα καύσου.
 • Κρατήστε την πίεση σταθερή στην είσοδο του κόλπου, προς την περιοχή του πρωκτού, μέχρι να αισθανθείτε δυσφορία. Αυτό βοηθά να αντιληφθείτε μια αίσθηση παρόμοια με αυτή που βιώνετε όταν περνάει το κεφάλι του μωρού.
 • Τοποθετήστε δύο ή τρία δάχτυλα έξω από την περιοχή του περινέου. Είναι σαν να κρατάτε την περιοχή με έναν σφιγκτήρα.
 • Εκτελέστε μια ταλαντευόμενη, μπρος-πίσω κίνηση για λίγα λεπτά.

Είναι σημαντικό να μην ασκήσετε πίεση στο άνοιγμα της ουρήθρας, το οποίο βρίσκεται πάνω από τον κόλπο. Αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος. Στην αρχή, το περινεϊκό μασάζ μπορεί να είναι άβολο, αλλά όσο περισσότερο το εξασκείτε, όχι μόνο εξαφανίζεται η δυσφορία, αλλά αρχίζει να γίνεται αντιληπτή και η αυξημένη ελαστικότητα.

Αντενδείξεις

Having a perineal massage.
Πριν ξεκινήσετε το περινεϊκό μασάζ, συμβουλευτείτε το γιατρό της εμπιστοσύνης σας.

Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να γίνει περινεϊκό μασάζ. Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτή την πρακτική. Σε γενικές γραμμές, αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ενεργές ή επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις
 • Προδρομικός πλακούντας με κίνδυνο αιμορραγίας
 • Παρουσία βλαβών στον κόλπο
 • Κίνδυνος πρόωρου τοκετού
 • Πρόωρη ρήξη των μεμβρανών
 • Προγραμματισμένη καισαρική τομή
 • Κιρσοί του αιδοίου
 • Επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη
 • Με ιατρική εντολή

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το περινεϊκό μασάζ μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία, αλλά όχι πόνο. Εάν εμφανιστεί πόνος, είναι καλύτερο να σταματήσετε το μασάζ και να το συζητήσετε με το γιατρό ή τη μαία σας για να διερευνήσετε τα αίτια.

Το περινεϊκό μασάζ προσφέρει προφανή οφέλη μόνο όταν γίνεται με συνέπεια. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο επισιοτομής ή ρήξης, αλλά δεν τον εξαλείφει. Ωστόσο, εάν υπάρξει κάποιος τραυματισμός, τότε θα είναι πολύ λιγότερο σοβαρός.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gabriel, R., Bonneau, S., & Raimond, E. (2020). Protección del periné durante el parto. EMC-Ginecología-Obstetricia, 56(1), 1-16.
 • Berzaín Rodríguez, M. C., & Camacho Terceros, L. A. (2014). Episiotomía: Procedimiento a elección y no de rutina. Revista científica ciencia médica, 17(2), 53-57.
 • Córdoba, L. I. G., Cubells, A. A., Moya, P. C., & Coloma, C. L. (2016). Efecto del masaje perineal en el traumatismo perineal y la morbilidad postparto. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (111), 35-40.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.