Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1

Υπολογίζεται ότι 1,25 εκατομμύρια Αμερικανών υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1, ο οποίος είναι συχνότερος σε παιδιά και εφήβους. Δείτε ορισμένες συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1 στο άρθρο που ακολουθεί.
Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1
Sergio Alonso Castrillejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαΐου, 2020

Ένα παιδί με διαβήτη χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια ασθένεια. Όμως, όταν ελεγχθεί σωστά, δε μειώνει απαραίτητα την ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν από αυτόν.

Σήμερα, θα σας εξηγήσουμε λίγα πράγματα παραπάνω γι’ αυτή την ασθένεια. Επίσης θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για το πώς να μεγαλώσετε το παιδί σας όταν πάσχει από διαβήτη.

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία. Επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Γενικά, αντιπροσωπεύει το 10% των περιπτώσεων με διαβήτη και είναι συχνότερος μεταξύ των 10 και των 15 ετών.

Στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας χάνει την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον εαυτό του και καταστρέφει τα β-κύτταρα που συνθέτουν και εκκρίνουν ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη, μια πεπτιδική ορμόνη, ρυθμίζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπαρών, και των πρωτεϊνών που προωθούν την απορρόφηση των υδατανθράκων. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η γλυκόζη από το αίμα στο συκώτι, το λίπος και τα μυοσκελετικά κύτταρα τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί αυτή η ανεπάρκεια.

Κύβοι ζάχαρης και διαβήτης
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον έλεγχο της γλυκόζης. Αυτό μπορεί να γίνει με την τακτική χορήγηση ινσουλίνης και με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η υποβόσκουσα αιτία για τον διαβήτη τύπου 1 παραμένει αδιευκρίνιστη. Όμως, ορισμένοι θεωρούν ότι παράγοντες όπως η γενετική και κάποιοι ιοί συμβάλλουν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Παρότι ο διαβήτης τύπου 1 κάνει την εμφάνισή του στην παιδική ή εφηβική ηλικία, είναι δυνατό να ξεκινήσει και στην ενήλικη ζωή.

Συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1

Παιδί με διαβήτη τύπου 1
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 1.

Στη συνέχεια, θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά από γενικές συμβουλές τόσο για την οικογένειά σας, όσο και για το παιδί που υποφέρει από διαβήτη τύπου 1 ώστε να μη διακινδυνεύσει η ποιότητα της ζωής του.

1. Μάθετε περισσότερα για τον διαβήτη τύπου 1

Αν το παιδί σας διαγνωστεί, τότε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικά γι’ αυτή την ασθένεια. Επίσης, είναι απαραίτητο να το βοηθήσετε να μπει σε μια διαδικασία ομαλοποίησης μέσα στο οικείο περιβάλλον του. Αυτό θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής του.

Η οικογένεια και οι δάσκαλοι/ες του θα πρέπει να γνωρίζουν τις απαραίτητες διαδικασίες και να συμμετέχουν στην φαρμακευτική και συναισθηματική φροντίδα του παιδιού.

2. Παιδί με διαβήτη τύπου 1 – Κατανοήστε τις διατροφικές οδηγίες

Φορητός μετρητής σακχάρου
Ένα παιδί με διαβήτη θα πρέπει να ελέγχει τις τροφές που τρώει σε όλη του τη ζωή.

Η διατροφή είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο να υπάρχει έλεγχος και να ακολουθείται συγκεκριμένη διατροφή.

Τα κύρια στοιχεία που θα πρέπει να λάβετε υπόψη είναι:

  • Μια ισορροπημένη διατροφή: Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πώς να ελέγχει την ποσότητα λίπους που καταναλώνει καθώς μειώνει τη δράση της ινσουλίνης και οδηγεί στην παχυσαρκία. Παραδείγματος χάρη, τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως επίσης οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και οι σύνθετοι υδατάνθρακες, θα πρέπει να γίνουν μέρος όλων των γευμάτων.
  • Θα πρέπει να περιοριστεί η πρόσληψη απλών υδατανθράκων. Είναι απαραίτητο να περιορίσει την πρόσληψη τους για να μπορέσει να αποφύγει την ξαφνική αύξηση γλυκόζης στο αίμα. Στις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγει εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης είναι τα πολύ επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα, οι χυμοί, τα σιρόπια, τα μπισκότα και όλες οι μορφές προμαγειρεμένων γρήγορων φαγητών.
  • Οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν να λάβουν το εβδομαδιαίο μενού της σχολικής καντίνας από τους δασκάλους και τις δασκάλες. Επιπλέον, αν το παιδί είναι πολύ νέο, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται ένα δεύτερο πρωινό ή μεσημεριανό για να παραμείνουν σταθερά τα επίπεδα ζάχαρης.

3. Χρησιμοποιήστε φαρμακευτική αγωγή

Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης αρκετές φορές την ημέρα: ινσουλίνη ταχείας δράσης πριν από κάθε γεύμα και βραδείας δράσης μία ή δύο φορές την ημέρα.

Προσπαθήστε να χορηγείτε το φάρμακο σε ένα άνετο περιβάλλον και κατά προτίμηση στο σπίτι. Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες θα πρέπει να γνωρίζουν τη διαδικασία σε περίπτωση που το παιδί είναι πολύ μικρό και χρειάζεται να του χορηγηθούν οι ενέσεις.

4. Παιδί με διαβήτη τύπου 1 – Έλεγχος του σακχάρου

Άτομο μετρά το σάκχαρο
Ένα παιδί μπορεί να ελέγξει εύκολα τα επίπεδα σακχάρου με ένα φορητό μετρητή γλυκόζης.

Ένα παιδί με διαβήτη θα πρέπει να ελέγχεται ανά περιόδους. Αυτό γίνεται με ένα μικρό τρύπημα του δείκτη του ώστε να μάθει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Στο σχολείο, θα πρέπει να μπορεί να το κάνει στην τάξη ή σε κάποιο άλλο μέρος όπου αισθάνεται άνετα.

5. Άσκηση

Τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να κάνουν τις ίδιες φυσικές δραστηριότητες με άλλα παιδιά της ηλικίας τους όσο ακολουθούν τις παρακάτω συστάσεις:

  • Θα πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους πριν και μετά την άσκηση για να προσαρμόσουν ανάλογα τα γεύματά τους.
  • Οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι παρόντες όταν γυμνάζεται το παιδί προκειμένου να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αυτό σε περίπτωση απότομης πτώσης του σακχάρου (υπογλυκαιμία).

Παιδί με διαβήτη τύπο 1 – Συμπέρασμα

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 1, επιτρέπουν μια καλή ποιότητα ζωής στα άτομα που υποφέρουν από αυτόν.

Στην περίπτωση των παιδιών, όλοι οι ενήλικες γύρω τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της ασθένειας. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι για να μπορούν να τα βοηθούν να ρυθμίζουν σωστά το σάκχαρό τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.