5 Συμβουλές για να μείνετε σε έναν ξενώνα

Η διαμονή σε ξενώνα μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έχετε στο ταξίδι σας. Θα μοιραστούμε τις καλύτερες συμβουλές για να κάνετε τη διαμονή σας υπέροχη.
5 Συμβουλές για να μείνετε σε έναν ξενώνα

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι ταξιδιώτες επιλέγουν έναν ξενώνα ως κατάλυμα για το ταξίδι τους. Παρόλο που ένας ξενώνας είναι μια από τις φθηνότερες επιλογές στην αγορά, είναι επίσης αλήθεια ότι οι ξενώνες έχουν κάποια πολύ περίεργα χαρακτηριστικά που δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όλους. 5 συμβουλές για να μείνετε σε έναν ξενώνα.

Παρακάτω, θα μιλήσουμε για το τι είναι ένας ξενώνας και θα σας δώσουμε τις καλύτερες συμβουλές για να μείνετε σε έναν ξενώνα.

Τα χαρακτηριστικά ενός ξενώνα: Πότε να πάτε και πότε να μην πάτε

Σύμφωνα με ένα γλωσσάριο τουριστικών όρων, ένας ξενώνας είναι ένας τύπος καταλύματος που έχει βασικές υπηρεσίες. Με τις βασικές υπηρεσίες εννοούμε την καθαριότητα, την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα (σε κάποιο βαθμό) και την άνεση.

Ωστόσο, ένας ξενώνας είναι πολύ φθηνότερος από ένα κανονικό ξενοδοχείο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ξενώνες άλλαξαν με την πάροδο των ετών και έγιναν μια επιλογή διαμονής για όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για τους ταξιδιώτες με σακίδια.

Συνήθως, οι ξενώνες συχνά προσφέρουν κοινόχρηστα δωμάτια, καθώς και εγκαταστάσεις μπάνιου. Συχνά, οι κοινόχρηστοι χώροι χαρακτηρίζονται από ευρύχωρα δωμάτια και διαθέτουν μπαρ και τηλεοράσεις. Τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν κουζίνα και τραπεζαρίες για κοινή χρήση, που είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα για φαγητό.

Σε έναν ξενώνα, όλα είναι προετοιμασμένα έτσι ώστε όσοι μένουν να είναι μέρος μιας ανοιχτής, φιλικής κοινότητας στην οποία μπορούν να γίνουν φιλίες μεταξύ αγνώστων. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους: να μοιράζονται ένα δωμάτιο με αγνώστους και να ζουν τον ενθουσιασμό και να συναντούν συνεχώς νέους ανθρώπους. Ωστόσο, αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι όλο και περισσότεροι ξενώνες προσφέρουν ιδιωτικές υπηρεσίες δωματίου.

Ποιος λοιπόν πρέπει να πάει σε ξενώνα;

Σε γενικές γραμμές, είναι κατάλυμα για άτομα που ταξιδεύουν μόνοι ή με μια ομάδα φίλων. Επίσης, είναι υπέροχο για όσους έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό αλλά πάνω απ ‘όλα θέλουν να γνωρίσουν νέα άτομα και να κάνουν φίλους.

Ποιος προτιμά άλλα είδη διαμονής;

Οι οικογένειες και οι επαγγελματίες ταξιδιώτες συχνά αναζητούν πιο παραδοσιακά καταλύματα. Ωστόσο, εάν είστε εσωστρεφής που προτιμά την ιδιωτικότητα πάνω από όλα, τότε σας προτείνουμε να επιλέξετε έναν άλλο τύπο καταλύματος.

Viaje de mochilero para alojarse en hostales.
Οι ξενώνες λειτουργούσαν παραδοσιακά ως επιλογή διαμονής για ταξιδιώτες με low budget

Συμβουλές για διαμονή σε ξενώνα

Όπως έχουμε ήδη πει, ένας ξενώνας μπορεί να είναι το τέλειο κατάλυμα για κάποιους και εφιάλτης για άλλους. Εάν πρόκειται να το δοκιμάσετε επειδή πιστεύετε ότι μπορεί να είναι μια μοναδική εμπειρία, ας δούμε μερικές συμβουλές για να μείνετε σε έναν ξενώνα που θα σας βοηθήσουν.

1. Επιλέξτε έναν καλό ξενώνα

Υπάρχουν πολλές επιλογές και το πιο ακριβό δεν θα είναι πάντα το καλύτερο. Το καθένα θα έχει τα υπέρ και τα κατά του.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε εκ των προτέρων την ποιότητα του ξενώνα είναι να διαβάσετε τις κριτικές του. Πολλοί ιστότοποι είναι αφιερωμένοι στις κριτικές για καταλύματα. Ακόμα και με τη μηχανή αναζήτησης Google, μπορείτε να βρείτε κριτικές για τον ξενώνα που έχετε στο μυαλό σας.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν ξενώνες για πάρτι που δεν θα ήταν πολύ κατάλληλοι αν θέλετε να ξεκουραστείτε ή να ησυχάσετε.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα, την ασφάλεια και την τοποθεσία. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας είναι ζωτικής σημασίας για τους μεμονωμένους ταξιδιώτες, καθώς οι κεντρικοί ξενώνες είναι οι πιο κατάλληλοι.

2. Συμβουλές για να μείνετε σε έναν ξενώνα: Επιλέξτε τον τύπο δωματίου

Αναφέραμε ότι οι ξενώνες προσφέρουν δωμάτια για κοινή χρήση, αλλά μερικά έχουν ιδιωτικά δωμάτια με αποκλειστικά μπάνια. Σε περίπτωση που επιλέξετε κοινόχρηστο δωμάτιο που προσφέρει κουκέτες, μην διστάσετε να επιλέξετε το επάνω κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο, το άλλο άτομο δεν θα σας ξυπνήσει όταν θα ανέβει στο κρεβάτι. Σας προτείνουμε επίσης να έχετε μαζί σας ωτοασπίδες ή ακουστικά και μάσκα ύπνου.

Ανάλογα με τον προορισμό, μερικά καταλύματα σας συμβουλεύουν να φέρετε τα δικά σας κλινοσκεπάσματα και πετσέτες, καθώς ενδέχεται να υπάρχει επιπλέον χρέωση. Εάν η περιοχή έχει χαμηλές θερμοκρασίες, ένας υπνόσακος μπορεί να είναι μια καλή λύση. Μην ξεχνάτε τα λαστιχένια πέδιλά σας για μπάνιο, ειδικά αν το μπάνιο είναι κοινόχρηστο. Τέλος, αν είστε γυναίκα, κλείστε δωμάτιο μόνο για γυναίκες.

3. Πάρτε λουκέτο

Οι ξενώνες διαθέτουν θυρίδες όπου μπορείτε να βάλετε τα πολύτιμα αντικείμενα και να τα κλειδώσετε με λουκέτο. Η ατμόσφαιρα σε αυτά τα καταλύματα είναι πολύ χαλαρή. Ωστόσο, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ντουλάπια για να μπορείτε να ξεκουραστείτε και να κάνετε εκδρομές χωρίς να μεταφέρετε όλα τα υπάρχοντά σας.

4. Συμβουλές για μείνετε σε έναν ξενώνα: Σεβαστείτε τους κανόνες της συνύπαρξης

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες στον ξενώνα που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε την κουζίνα ή οποιονδήποτε άλλο κοινόχρηστο χώρο, θα πρέπει να την αφήσετε καθαρή και τακτοποιημένη. Προσπαθήστε να μην κάνετε θορύβους που θα ενοχλήσουν τους άλλους επισκέπτες.

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε τις αποσκευές σας έτοιμες το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μην χρειάζεται να το κάνετε νωρίς το πρωί και να ενοχλείτε τους άλλους. Χρησιμοποιήστε έναν φακό κεφαλής για να μην χρειαστεί να ανάψετε τα φώτα τη νύχτα.

5. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να γνωρίσετε κόσμο

Η δυνατότητα συνάντησης ανθρώπων από όλο τον κόσμο είναι ό, τι καλύτερο μπορεί να σας προσφέρει ένας ξενώνας. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις δραστηριότητες που διοργανώνονται εκεί έχουν σχεδιαστεί για να συναναστρέφονται οι ταξιδιώτες μεταξύ τους. Υπάρχουν παιχνιδιάρικες συναντήσεις, διοργανώνονται δωρεάν εκδρομές και ίσως βρείτε έναν σύντροφο ταξιδιού.

Viaje en compañía tras alojarse en un hostal.
Μπορεί ακόμη και να βρείτε έναν σύντροφο ταξιδιού όταν μένετε σε έναν ξενώνα.

Αυτές οι συμβουλές για να μείνετε σε έναν ξενώνα θα σας βοηθήσουν να έχετε μια αξέχαστη εμπειρία

Πιστεύουμε ότι αξίζει να δοκιμάσετε τους ξενώνες. Μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα, ειδικά αν το κατάλυμα έχει κοινή κουζίνα, καθώς θα μπορείτε να ετοιμάσετε τα γεύματά σας. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται κυμαίνονται από πρωινό, κλινοσκεπάσματα και πλυντήριο ρούχων έως το διαδίκτυο.

Επιπλέον, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι οι συνδέσεις που μπορεί να κάνετε. Οι άνθρωποι που μένουν εκεί είναι συνήθως περισσότερο φιλικοί και είναι πάντα έτοιμοι να κάνουν φίλους. Σας ενθαρρύνουμε λοιπόν να επιλέξετε τον ξενώνα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και να απολαύσετε τις διακοπές σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Soria, L. (2005). Los hostales, el Punto G de la ciudad. Revista Quehacer, (155), 84-94.
  • Huertas Berro, A. B. (2020). Perfil y características específicas de los hostales en el contexto de la oferta hotelera en España.
  • Horak, S., & Weber, S. (2000). Youth tourism in Europe: Problems and prospects. Tourism Recreation Research25(3), 37-44.
  • Busch-Geertsema, V., & Sahlin, I. (2007). The role of hostels and temporary accommodation. European Journal of Homelessness _ Volume.
  • Conte, V. G. (2009). Hostels en Argentina (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Mar del Plata).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.