3 προτάσεις για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου

Έχετε διαγνωστεί ποτέ με υπέρταση και σας έχουν συμβουλέψει να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου; Εδώ έχουμε 3 συμβουλές για να κάνετε ακριβώς αυτό.
3 προτάσεις για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Για πολλούς η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι αναπόφευκτη επειδή από αυτό εξαρτάται η υγεία του καρδιαγγειακού τους. Αυτό το μέταλλο βρίσκεται σε αφθονία στο σώμα και εκτελεί λειτουργίες πολύ σημαντικές, όπως την εξασφάλιση της μετάδοσης των νευρικών παλμών.

Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη σχετίζεται με την κακή πρόγνωση για άτομα με υπέρταση. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να το μειώσετε στη διατροφή σας. Αν τις εφαρμόσετε, θα παρατηρήσετε βελτίωση στην υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Παρόλα αυτά, αυτές οι συμβουλές θα πρέπει ν’ ακολουθούνται μόνο απ’ όσους έχουν προβλήματα με αυτό το μέταλλο. Επίσης, για τους αθλητές ή τα άτομα που ιδρώνουν πολύ, ίσως χρειαστεί διαφορετική προσέγγιση. Αν έχετε προβλήματα, φροντίστε να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Πώς γίνεται η μείωση της πρόσληψης νατρίου

Παρακάτω, θα συζητήσουμε για τις τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας. Να θυμάστε ότι αν έχετε αμφιβολίες για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, η καλύτερη επιλογή είναι να μιλήσετε με κάποιον ειδικό ο οποίος θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το καλύτερο πλάνο διατροφής.

1. Προσοχή στις κονσέρβες

Τα τουρσιά ή οι κονσέρβες είναι μια καλή επιλογή για προϊόντα που δεν είναι η εποχή τους ή για μεγαλύτερο χρόνο ζωής κάποιον προϊόντων. Είναι ελκυστικές και βολικές επιλογές για να καταναλώνετε ορισμένα λαχανικά όλον τον χρόνο.

Τα κονσερβοποιημένα όσπρια, για παράδειγμα, χαρακτηρίζονται ως υγιεινά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η τακτική τους κατανάλωση εξασφαλίζει επαρκή τροφοδοσία ινών οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση της υγείας του εντέρου. Αυτό επιβεβαιώνει και η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Clinical Practiceόπου αυτά τα τρόφιμα υποστηρίζουν τη μείωση των προβλημάτων με την κυκλοφορία του αίματος σε ηλικιωμένους.

Όμως, τα τουρσιά και οι ελιές συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, το οποίο μπορεί να βλάψει ορισμένα άτομα. Οι ειδικοί συνδέουν την πρόσληψη αυτού του μετάλλου μέσω της διατροφής με την αυξημένη πίεση, αν και πρόσφατα επιστημονικά άρθρα δε συμφωνούν με το παραπάνω.

Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, η ιατρική συμβουλή είναι η μείωση της πρόσληψης νατρίου σε άτομα με υπέρταση.

Διάφορα λαχανικά τουρσί σε βάζα και κονσέρβες
Η ποσότητα νατρίου στα τουρσιά είναι πολύ υψηλή και έτσι είναι βλαβερά για τα άτομα με υπέρταση.

2. Μείωση της πρόσληψης νατρίου μέσα από τις σάλτσες

Οι σάλτσες περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες άλατος. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, καλό θα ήταν να αφαιρέσετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας.

Ωστόσο, το χειρότερο με αυτά τα προϊόντα δεν είναι η περιεκτικότητά τους σε μέταλλα, αλλά το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρουσία τρανς λιπαρών είναι ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας. Αυτά τα λιπαρά συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων φλεγμονωδών νόσων, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ.

Αν θελήσετε να φάτε μια σάλτσα, είναι καλύτερο να είναι σπιτική. Έτσι, θα γνωρίζετε τα υλικά που περιέχει και την προέλευσή τους.

Όταν αγοράζετε βιομηχανοποιημένες σάλτσες, είναι σημαντικό να βλέπετε την ετικέτα και ν’ αποφεύγετε όσες περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, λιπιδίων, και πρόσθετων τρανς. Καλό είναι να μάθετε να διαβάζετε τους διατροφικούς πίνακες των συσκευασιών.

3. Αποφύγετε το γρήγορο φαγητό

Η βιομηχανία του γρήγορου φαγητού προσθέτει πολύ συχνά μεγάλες ποσότητες άλατος για να βελτιωθεί η γεύση των φαγητών. Γι’ αυτό και η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι πολύ υψηλή. Επίσης, τα γεύματα από αλυσίδες γρήγορου φαγητού περιέχουν πρόσθετα χημικά τα οποία μπορούν να βλάψουν την υγεία σας. Αυτά τα φαγητά είναι συνήθως τηγανιτά και έτσι μειώνεται ακόμη περισσότερο η θρεπτική τους αξία.

Για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, θα πρέπει να συμπεριλάβετε φρέσκα τρόφιμα στη διατροφή σας. Ταυτόχρονα, καλό θα ήταν να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών ώστε ν’ αποφύγετε τις ουσίες που μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Ως μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης, οι διατροφολόγοι προτείνουν τη δραστική μείωση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής δε θα έχει άμεση πρόσβαση σε φαγητό το οποίο περιπλέκει την ισορροπία των εσωτερικών υγρών, κάτι που οδηγεί στην αύξηση της πίεσης.

Τρία hamburgers
Το γρήγορο, πρόχειρο φαγητό δεν είναι υγιεινό καθώς περιέχει πολύ αλάτι και χημικά πρόσθετα που βελτιώνουν την εμφάνιση του για τις πωλήσεις.

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου ίσως να είναι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις

Αν έχετε υψηλή πίεση, ένας ειδικός ίσως σας προτείνει να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου προκειμένου ν’ αποφύγετε τυχόν επιπλοκές από την πρόοδο της ασθένειας. Για ν’ ακολουθήσετε τις οδηγίες του, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας τις συμβουλές που σας δώσαμε σε αυτό το άρθρο.

Να θυμάστε ότι η βάση για μια υγιεινή διατροφή είναι η ποικιλία, και πάνω απ’ όλα, τα φρέσκα προϊόντα και λαχανικά. Θα πρέπει επίσης να συνδυάζετε την καλή διατροφή με τακτική άσκηση για να προάγετε την υγεία σας.

Τέλος, αν είστε αθλητής, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο πριν αποφασίσετε να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και κατά συνέπεια την αθλητική σας επίδοση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
  • Pathak CM., Ix JH., Anderson CAM., Woodell TB., et al., Variation in sodium intake and intra individual change in blood pressure in chronic kidney disease. J Ren Nutr, 2018. 28 (2): 125-128.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Castro-Martínez, María Guadalupe, et al. “Ácidos grasos trans de la dieta y sus implicaciones metabólicas.” Gaceta Médica de México 146.4 (2010): 281-288.
  • Pastor-Zarandona, Omar Alonso, and Juan Manuel Viveros-Paredes. “Ingesta de comida rápida y su influencia en la producción de N-aciletanolaminas involucradas en el ciclo hambre-saciedad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 8.2 (2017): 171-184.
  • Soto, Juan Ramón. “Tratamiento no farmacológico de la hipertensión arterial.” Revista Médica Clínica Las Condes 29.1 (2018): 61-68.
  • Sánchez, Ramiro A., et al. “Guías latinoamericanas de hipertensión arterial.” Revista chilena de cardiología 29.1 (2010): 117-144.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.