Μερικές φορές το να είστε μόνοι είναι το τίμημα της ελευθερίας

Μερικές φορές η μοναξιά είναι το τίμημα που πληρώνετε για την ελευθερία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαστικά κάτι κακό. Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε...
Μερικές φορές το να είστε μόνοι είναι το τίμημα της ελευθερίας
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Μερικές φορές το να είστε μόνοι είναι το τίμημα της ελευθερίας. Δεν πρέπει να επιτρέπετε στον εαυτό σας να παρασύρεται από τις κοινωνικές πιέσεις όταν πρόκειται για την ευημερία σας. Το να είστε μόνοι απέχει πολύ από το να είναι κάτι αρνητικό. Μπορείτε να το δείτε ως μια ευκαιρία να εξελιχθείτε.

Λέγεται συχνά ότι το να είμαστε μόνοι μας διδάσκει πολύ περισσότερα από ό,τι η συντροφιά οποιουδήποτε άλλου. Είμαστε κοινωνικά όντα και χρειαζόμαστε αλληλεπίδραση για να εξελιχθούμε, να μάθουμε και να ζήσουμε. Όμως το κλειδί πάντα είναι να διατηρούμε την ισορροπία μας.

Οι στιγμές που μένουμε μόνοι είναι απολύτως απαραίτητες για την ψυχική υγεία. Οι στιγμές αυτές είναι στιγμές ηρεμίας και εσωτερικής σύνδεσης. Όμως υπάρχουν επίσης στάδια στον κύκλο της ζωής σας στα οποία αισθάνεστε “δεμένοι”, σχεδόν σαν να σας πνίγουν ορισμένα πράγματα ή ορισμένοι άνθρωποι.

Τη στιγμή που καταλαβαίνετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο, την ικανότητά σας να επιλέγετε ή την ευκαιρία να διαλέγετε ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσετε ή όχι, λόγω πιέσεων από το περιβάλλον, είναι ώρα να δράσετε.

Μερικές φορές η μοναξιά είναι το τίμημα που πληρώνετε για την ελευθερία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαστικά κάτι κακό. Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε…

Όταν το να είστε μόνοι είναι η μοναδική οδός

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κίνα. Είναι πολύ ενδιαφέρον και ταιριάζει στη συζήτησή μας για το τίμημα της ελευθερίας.

Στην Κίνα, μόλις μια γυναίκα γίνει 25 ετών, αν δεν έχει ακόμα παντρευτεί θεωρείται “σενγκ-νου”, που μεταφράζεται ως “γυναίκα που έχει ξεμείνει”.

  • Πιστεύει πως το γεγονός ότι δεν έχει σύντροφο είναι ντροπιαστικό και για τον εαυτό της και για την οικογένειά της. Λόγω αυτού σήμερα υπάρχει μια αγορά “για νεαρές εργένισσες” με σκοπό να βρει σε αυτές τις γυναίκες συζύγους και έτσι να τις “κανονικοποιήσει” σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.
  • Στην Κίνα δεν υπάρχει πλέον ο νόμος του “ενός παιδιού”, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τη μητρότητα. Το γεγονός ότι υπάρχουν γυναίκες οι οποίες θεωρείται ότι δεν έχουν εκπληρώσει το “φυσικό σκοπό” τους, δημιουργεί μια σκληρή και καταστροφική πίεση.
  • Ευτυχώς πολλές από αυτές τις γυναίκες αντιδρούν. Πρώτα αντιδρούν απέναντι στην οικογένειά τους και έπειτα απέναντι στην ίδια την κοινωνία.

Όλες γνωρίζουν ότι το τίμημα γι’αυτό είναι η μοναξιά και η απόρριψη από πολλούς στενόμυαλους ανθρώπους. Ωστόσο εξακολουθούν να αισθάνονται ελεύθερες επειδή είναι “ολοκληρωμένες γυναίκες” με το δικαίωμα να ζουν όπως τους ευχαριστεί.

να είστε μόνοι

Όταν η πίεση του περιβάλλοντος απαγορεύει την ελευθερία

Όλοι ξέρουμε ότι το να είναι κανείς μόνος δεν αντιμετωπίζεται πάντα θετικά. Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα όπου συμβαίνει αυτό. Απλώς σκεφτείτε όλα τα στερεότυπα στο δικό σας περιβάλλον τα οποία αυτή τη στιγμή συνδέονται με το να μην είστε σε σχέση.

  • Όποτε μια ερωτική σχέση τελειώνει, χωρίς αμφιβολία θα συναντήσετε κάποιον που θα σας πει, “μην ανησυχείς, σύντομα θα γνωρίσεις κάποιον/α άλλο/η”. Λες και ο χρόνος που μένει κανείς μόνος χαρακτηρίζεται από δυστυχία ή είναι κάτι ακατανόητο.
  • Είναι επίσης συνηθισμένο τα μέλη της οικογένειας να μην καταλαβαίνουν γιατί ζείτε μόνοι, γιατί θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι μόνοι σας ή απλώς το ότι σας αρέσει να έχετε προσωπικό χρόνο κατά τον οποίο μπορείτε να βρίσκεστε σε ηρεμία με τον εαυτό σας.

Ακόμα και σήμερα το να είναι κανείς μόνος συνεχίζει να αντιμετωπίζεται αρνητικά. Ίσως γι’αυτό αισθάνεστε “δεμένοι” εξαιτίας ορισμένων ανθρώπων ή πραγμάτων, επειδή πρέπει να περάσετε τη γραμμή του πυρός και να δεχτείτε κριτική ή να ακούσετε ανεπιθύμητα σχόλια.

να είστε μόνοι

Το να είστε μόνοι δεν είναι επικίνδυνο

Ο συγγραφέας και ποιητής Τσαρλς Μπουκόφσκι ξεκαθάρισε ένα πράγμα: η απομόνωση είναι μερικές φορές πραγματικό δώρο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποσυνδεθείτε για πάντα από το περιβάλλον σας, τους ανθρώπους, τη βουή της κοινωνίας, το γέλιο, τις συναντήσεις, την αγάπη και τη φιλία.

Διαβάστε ακόμα: Πένθος, η εσωτερική διεργασία για την οποία κανείς δεν είναι έτοιμος

  • Αυτό σημαίνει ότι είστε επιλεκτικοί και βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα, κάτι που είναι ωφέλιμο και θεραπευτικό. Το να είστε μόνοι είναι αναμφίβολα μια προσωπική διάσταση που πρέπει να βιώνετε πότε-πότε χωρίς να φοβάστε.
  • Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Harvard Business Review, το να είναι κανείς μόνος αρχίζει τώρα να θεωρείται ως μια στρατηγική για τη βελτίωση πολλών γνωστικών λειτουργιών και για την εύρεση μεγαλύτερης συναισθηματικής ισορροπίας.
  • Οι άνθρωποι που είναι ικανοί να αποσυνδέονται από το “θόρυβο” γύρω τους, από τις κρίσεις σχετικά με την προσωπική αξία τους και από τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων από αυτούς, είναι άνθρωποι που είναι πιο ελεύθεροι, πιο δημιουργικοί και ανοιχτοί στην εύρεση νέων ευκαιριών.
να είστε μόνοι

Μπορεί να είναι ώρα να γκρεμίσετε τους μύθους και τα στερεότυπα. Η εκούσια επιλογή του να είναι κανείς μόνος είναι μια θαρραλέα πράξη.

Οι άνθρωποι που ενδίδουν, που παραιτούνται και συνεχίζουν να ακολουθούν μια οδό δυστυχίας πρέπει να καταλάβουν ότι το να παραμένουν αιχμάλωτοι δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Για να είστε ελεύθεροι, πρέπει να είστε μόνοι. Ίσως αυτό να μην είναι και τόσο επικίνδυνο, αν σας επιτρέπει να φροντίσετε περισσότερο την αυτοεκτίμησή σας και να επιλέγετε ποια οδό θα ακολουθήσετε ή όχι.

Γνωρίζουμε ότι είναι εύκολο να το λέμε… να λέμε “ρισκάρετε και απελευθερωθείτε”.

Πρόκειται για μια προσωπική επιλογή που απαιτεί στοχασμό και ένα θαρραλέο άλμα πίστης, όμως αξίζει να τη δοκιμάσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Birditt, K., Manalel, J., Sommers, H., Luong, G., & Fingerman, K. L. (2018). Better off alone: daily solitude is associated with lower negative affect in more conflictual social networks. Innovation in Aging2(Suppl 1), 855–856. https://doi.org/10.1093/geroni/igy023.3188
  • Toyoshima, A., & Sato, S. (2017). Age differences in the effects of preference for solitude on emotional well-being. Innovation in Aging, 1(suppl_1), 1177–1177. https://doi.org/10.1093/geroni/igx004.4289

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.