Μεταμιζόλη: Χρήσεις και παρενέργειες από την ουσία αυτή

Σε αντίθεση με άλλα μη οπιοειδή αναλγητικά φάρμακα που δρουν στη σύνθεση της προστακυκλίνης, η μεταμιζόλη δεν προκαλεί κακές γαστρεντερικές επιδράσεις.
Μεταμιζόλη: Χρήσεις και παρενέργειες από την ουσία αυτή

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η μεταμιζόλη είναι ένα φάρμακο που, εκτός από ισχυρό αντιφλεγμονώδες, έχει και άλλες φαρμακολογικές δράσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ανήκει στην οικογένεια των πυραζολώνων, οι οποίες, με τη σειρά τους, είναι μια ομάδα φαρμάκων στα ΜΣΑΦ ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Θα εξετάσουμε τις χρήσεις και τις παρενέργειες της μεταμιζόλης σε αυτό το άρθρο.

Η μεταμιζόλη είναι μια εξαιρετική θεραπεία για τον πόνο και τον πυρετό. Έτσι, οι εταιρείες την εμπορεύονται σε δύο διαφορετικές μορφές: νατριούχος μεταμιζόλη και μεταμιζόλη μαγνησίου.

Γενικά, οι άνθρωποι κάνουν κατάχρηση αυτού του φαρμάκου. Όντας ένα αρκετά ισχυρό φάρμακο, συνιστάται κυρίως σε ασθενείς με κολικούς και με πόνο ογκολογικής και εσωτερικής προέλευσης. Επίσης, για τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και τη μείωση του πυρετού που δεν μπορεί να μειωθεί από άλλα φάρμακα.

Τα εργαστήρια την συνέθεσαν το έτος 1920. Αλλά μόλις το 1922 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά με τις μάρκες «Novalgin» και «Dipyrone», μεταξύ άλλων.

Σήμερα, τα εργαστήρια πωλούν μεταμιζόλη με πολλά εμπορικά σήματα παγκοσμίως και επίσης με τα γενικά ονόματά της.

Πυρετός

γυναίκα με πυρετό

Ο πυρετός είναι μια προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Μια ασθένεια την προκαλεί συνήθως. Στην πραγματικότητα, ο πυρετός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα μας.

Η φυσιολογική ανθρώπινη θερμοκρασία είναι 36,6ºC, αλλά μπορεί να έχει έως και 1ºC διακύμανση σε υγιή άτομα. Οι αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες ορίζουν πυρετό στην κεντρική θερμοκρασία μεγαλύτερη ή ίση με 38 ° C. Αυτό είναι ακριβώς πάνω από το ανώτερο όριο της κανονικής ανθρώπινης θερμοκρασίας, ανεξάρτητα από την αιτία.

Ο πυρετός που προκαλείται από πυρογόνο εμφανίζεται μέσω πολλών μηχανισμών. Η αλληλεπίδραση εξωτερικών πυρογόνων, όπως μικροοργανισμών. Ή ενδογενών, όπως οι ιντερλευκίνες IL. Επίσης, ο παράγοντας νέκρωσης όγκου TNF-άλφα, μαζί με μια δομή υποθαλάμου που ονομάζεται αγγείο του τελικού ελάσματος, οδηγεί στο σχηματισμό πυρετού.

Ωστόσο, ο πυρετός δεν προκαλείται μόνο από λοίμωξη, μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες που τον προκαλούν, όπως:

  • Πυρετός που σχετίζεται με φλεγμονή
  • Πυρετός που προκαλείται από φάρμακα
  • Πυρετός μετά από εγκεφαλικό τραυματισμό
  • Ενδοκρινικός πυρετός

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Νεφρική ανεπάρκεια: 8 πρώιμα σημάδια.

Πώς επιδρά η μεταμιζόλη στο σώμα;

Όπως γνωρίζουμε, η μεταμιζόλη δρα ενάντια στον πόνο και τον πυρετό. Επομένως, οφείλει τη δράση της στην ικανότητά της να μειώσει τη σύνθεση των προ-φλεγμονωδών προσταγλανδινών. Αυτό επιτυγχάνεται, αναστέλλοντας τη δράση της συνθετάσης της προσταγλανδίνης, η οποία είναι ένα ένζυμο που καταλύει, όπως υποδηλώνει το όνομα, τη σύνθεση νέων προσταγλανδινών.

Οι προσταγλανδίνες είναι ουσίες λιπιδικής φύσης που συμμετέχουν, μεταξύ πολλών άλλων διαδικασιών, σε φλεγμονώδεις αποκρίσεις, διεγείροντας τα νευρικά άκρα του πόνου και στην παραγωγή πυρετού.

Ωστόσο, η μεταμιζόλη, σε αντίθεση με άλλα ΜΣΑΦ, είναι επίσης ικανή να αναστέλλει πυρετό που προκαλείται από λιποπολυσακχαρίτες. Επιπλέον, εκτός από την αναστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών, είναι ένας μη επιλεκτικός αναστολέας του ενζύμου κυκλοοξυγενάσης και από αυτήν την αναστολή προκύπτει η αναλγητική της δράση.

Παρενέργειες της μεταμιζόλης

πολλά χάπια

Αν και η μεταμιζόλη είναι ένα πολύ ασφαλές φάρμακο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν το εμπορευματοποιούν λόγω των παρενεργειών της. Σε αντίθεση με άλλα μη οπιοειδή αναλγητικά φάρμακα που δρουν στη σύνθεση της προστακυκλίνης, η μεταμιζόλη δεν παράγει σημαντικά γαστρεντερικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, όπως τα περισσότερα φάρμακα, η μεταμιζόλη μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλους τύπους ανεπιθύμητων ενεργειών που πρέπει να λάβουν υπόψη οι άνθρωποι κατά τη χορήγηση.

Η ανεπιθύμητη παρενέργεια που ξεχωρίζει περισσότερο στη χρήση αυτού του φαρμάκου, και την οποία ένα άτομο πρέπει να παρακολουθεί στενά, είναι η ακοκκιοκυττάρωση. Επιπλέον, μπορεί επίσης να προκαλέσει λευκοπενία και θρομβοπενία. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Επιπλέον, ορισμένα από τα ακόλουθα αποτελέσματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν:

  • Σύνδρομο Lyell και Stevens-Johnson.
  • Ασθματική κρίση
  • Κρίσιμες πτώσεις στην αρτηριακή πίεση, οι οποίες εξαρτώνται από τη δοσολογία.

Συμπέρασμα

Η μεταμιζόλη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως από τον γενικό πληθυσμό για τη θεραπεία του πόνου και του πυρετού. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, καθώς, όπως οποιοδήποτε φάρμακο στην αγορά, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιπλέον, πρέπει να συμβουλευτείτε τον τοπικό φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση της μεταμιζόλης πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία με αυτήν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.