Γιατί οι millennials φαίνονται νεότεροι απ' ό,τι είναι;

Ο viral χαρακτήρας του περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα έχει δημιουργήσει αρκετούς μύθους σχετικά με γενιές όπως οι millennials, οι οποίοι λέγεται ότι φαίνονται πολύ νεότεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Γιατί οι millennials φαίνονται νεότεροι απ' ό,τι είναι;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Απριλίου, 2024

Ο viral χαρακτήρας του περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα έχει δημιουργήσει αρκετούς μύθους σχετικά με γενιές όπως οι millennials, οι οποίοι λέγεται ότι φαίνονται πολύ νεότεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Ακόμα και αυτές οι υποθέσεις έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες, λόγω των εμπειριών ορισμένων ανθρώπων που ανήκουν σε αυτή την ομάδα και έχουν γνωστοποιήσει δημόσια τις ιστορίες τους.

Αλλά είναι αλήθεια αυτό; Τι κρύβεται πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς; Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο σε αυτή τη γενιά που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας και θα επανεξετάσουμε αν ισχύει η δήλωση ότι οι millennials φαίνονται πολύ νεότεροι.

Ποιοι είναι οι “millennials”;

Σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, οι millennials είναι η γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000. Ένα από τα γεγονότα που έχει σημαδέψει περισσότερο αυτή την πληθυσμιακή ομάδα είναι η άφιξη της ψηφιακής εποχής και οι συνεχείς εξελίξεις της. Πρόκειται για κάτι που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές και το οποίο έδωσε τη θέση του σε πολύ σημαντικές αλλαγές που θα είχαν να κάνουν ακόμη και με τη φυσική τους εμφάνιση.

Επειδή οι millennials μεγάλωσαν σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι πληροφορίες ήταν εύκολα προσιτές, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ και επειδή η εκπαίδευσή τους περιλάμβανε ένα μεγάλο πνευματικό άνοιγμα, η ομάδα αυτή παγιώνεται ως το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, όσοι ανήκουν σε αυτή τη γενιά τείνουν να έχουν υψηλή γνώση για διάφορα θέματα και έχουν μια απίστευτη ευκολία να μαθαίνουν, γρήγορα, ό,τι τους είναι άγνωστο. Ξέρουν πώς και πού να βρουν το οτιδήποτε.

Ακόμη, λόγω της δίψας για νέες γνώσεις, οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να αλλάζουν θέσεις εργασίας πολύ συχνά. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη που διεξήγαγε η εταιρεία συμβούλων Gallup, η οποία εντόπισε ότι “το 60% των millennials δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί σε μια διαφορετική επαγγελματική ευκαιρία”. Θα μπορούσε αυτό να σχετίζεται με το γεγονός ότι κάποιοι φαίνονται νεότεροι απ’ ό,τι είναι;

5 λόγοι για τους οποίους οι millennials φαίνονται νεότεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα

Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία millennials είναι σήμερα 43 ετών και οι νεότεροι 23 ετών. Με άλλα λόγια, στην ίδια γενιά βρίσκουμε, σύμφωνα με τα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, πιο νέους αλλά και ωριμότερους ενήλικες.

Αυτό θα μας επέτρεπε να διαισθανθούμε ότι τα viral βίντεο του TikTok, τα οποία έχουν περισσότερες από 20 εκατομμύρια προβολές, θα μπορούσαν να αναφέρονται στα νεότερα μέλη των “millennials”.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν τους millennials να φαίνονται πολύ νεότεροι απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Ας τους εξετάσουμε πιο προσεκτικά.

1. Υποβάλλονται σε διάφορες θεραπείες ομορφιάς

Η πρόσβαση σε πληροφορίες και σε viral τάσεις ομορφιάς θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι millennials φαίνονται νεότεροι από ό,τι είναι. Μια μελέτη που διεξήχθη από την Ισπανική Εταιρεία Αισθητικής Ιατρικής (SEME ) περιγράφει λεπτομερώς ότι το 2021 οι αισθητικές θεραπείες αυξήθηκαν στους νέους που βρίσκονται στην ηλικία των 20 ετών.

Αυτό προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, δεδομένου ότι η μέση ηλικία στην οποία οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες ήταν τα 35 έτη. Σύμφωνα με το ίδρυμα, η τροποποίηση των σωματικών χαρακτηριστικών σε αυτόν τον πληθυσμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νέοι είναι εκτεθειμένοι στις υψηλές προσδοκίες που δημιουργούν τα κοινωνικά δίκτυα, όπου υπάρχει πρόσβαση σε φίλτρα που επιτρέπουν την προσομοίωση νέων χαρακτηριστικών.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι πιο συχνές θεραπείες προσώπου στους νέους είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης (42%) και η έγχυση υαλουρονικού οξέος (32%). Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να εξαφανίσουν τις ρυτίδες για κάποιο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνοντας πολύ νεότερα και πιο ινσταγκραμικά πρόσωπα.

2. Έχουν πιο υγιεινές συνήθειες

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE, επικαλούμενο την έκθεση με τίτλο: “Deep understanding of the importance and perception of health by the millennial generation”, που διεξήχθη από το Ίδρυμα Mapfre, ο πληθυσμός αυτός έχει σαφή τάση να φροντίζει τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες των millennials, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς προτιμούν να φτιάχνουν υγιεινές συνταγές (72%) και να ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή (69%), με τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στην καλή διατροφή. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ένας στους τρεις millennials είναι σωματικά δραστήριος ή ασχολείται με κάποιο άθλημα.

Τώρα, οι υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής που ξεκινούν σε νεαρή ηλικία αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και αποτελούν έναυσμα για καλή υγεία. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη λόγος για να διασφαλιστεί ότι οι millennials που ακολουθούν αυτού του είδους τις κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να φαίνονται νεότεροι από ό,τι πραγματικά είναι.

3. Ακολουθούν τις τάσεις της μόδας και της αυτοφροντίδας

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της γενιάς των millennials σχετίζεται με τις καταναλωτικές τους συνήθειες, όντας ένα τμήμα του πληθυσμού που ακολουθεί διαφορετικές τάσεις. Η πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα τους επιτρέπει να εντοπίζουν γρήγορα ποια είναι τα ρούχα, τα υλικά, οι συνδυασμοί και τα προϊόντα που είναι στη μόδα.

Εν ολίγοις, ακολουθώντας αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να φαίνονται πολύ νεότεροι, επειδή ακολουθούν τις τάσεις στην περιποίηση της επιδερμίδας και στη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων για τις ιδιαιτερότητές τους, εκτοπίζοντας ουσίες που θεωρούνται επιβλαβείς για το δέρμα, ακόμη και για τον πλανήτη. Συνήθως υπάρχει μια σαφής τάση να φροντίζουν τόσο τον εαυτό τους όσο και το περιβάλλον.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 10 αιτίες που προκαλούν πόνο στην πλάτη

4. Τείνουν να ζουν λιγότερο περίπλοκες ζωές

Η σαφής τάση των millennials να ταξιδεύουν έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών μελετών. Ανάμεσα σε μερικά από τα ευρήματα, αναδεικνύεται η φιλοσοφία του να μην έχεις τίποτα και ο  μινιμαλισμός. Σύμφωνα με πολλούς millennials, οι εμπειρίες είναι πιο σημαντικές από τα υλικά αγαθά.

Τα ταξίδια και η περιήγηση στον κόσμο, όχι μόνο από τις οθόνες των κινητών τους τηλεφώνων, θα μπορούσαν να είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι millennials φαίνονται νεότεροι, επειδή νιώθουν ότι έχουν λιγότερες ευθύνες. Επίσης, όσοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα υπέρ τους, αφού με τη σημερινή γνώση των τεχνολογικών εργαλείων, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε στον κόσμο.

5. Εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα των κοινωνικών δικτύων

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι όλα όσα εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα όπως φαίνονται. Οι πλατφόρμες έχουν εφαρμόσει διάφορα φίλτρα και στρατηγικές, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να είναι αυτό που θέλουν να είναι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – αρκετά για να αποτυπωθούν σε βίντεο ή φωτογραφίες.

Οι millennials αποτελούν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για έρευνα

Ο εντοπισμός των λόγων για τους οποίους οι millennials φαίνονται νεότεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα μπορεί να μην είναι εύκολη. Εξάλλου, μιλάμε για ανθρώπους, όχι για πράγματα, οπότε δεν είναι τόσο εύκολο να ποσοτικοποιηθεί.

Ωστόσο, ίσως, καθώς περνάει ο καιρός, να ανακαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την τάση. Είναι σαφές ότι διάφορες βιομηχανίες ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τη συμπεριφορά και τις καταναλωτικές συνήθειες αυτού του τμήματος του πληθυσμού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.