Μινοξιδίλη: Θεραπεία για την αλωπεκία και την τριχόπτωση

Η μινοξιδίλη, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών. Μεταξύ των πιο συχνά αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι αυτές που αφορούν το δέρμα.
Μινοξιδίλη: Θεραπεία για την αλωπεκία και την τριχόπτωση
Sara Viruega

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sara Viruega.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η μινοξιδίλη είναι ένα φάρμακο που βοηθά στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών και στην πρόληψη της τριχόπτωσης. Αρχικά, η μινοξιδίλη ήταν ένα φάρμακο που χορηγούνταν από το στόμα για τη θεραπεία της υπέρτασης λόγω της αγγειοδιαστολής της. Ωστόσο, ορισμένοι από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με αυτό το φάρμακο υπέφεραν από την εμφάνιση ανεπιθύμητων τριχών σε διάφορα σημεία του σώματος.

Λόγω αυτού, ο τύπος εμπλουτίστηκε για να δημιουργήσει ένα διάλυμα νερού-αλκοόλης για τοπική εφαρμογή σε περιπτώσεις αλωπεκίας. Αργότερα εγκρίθηκε και αποδείχθηκε ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας ή της απώλειας μαλλιών.

Περισσότερα για την μινοξιδίλη

αλωπεκία σε άνδρα

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να πάρουν αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία της αλωπεκίας και της τριχόπτωσης. Ως γενική οδηγία, συνιστάται γενικά η συγκέντρωση 5% για τους άνδρες και το 3 ή το 4% στις γυναίκες για την πρόληψη της εμφάνισης των τριχών του προσώπου. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε συγκέντρωση 2%. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να την εφαρμόζετε δύο φορές την ημέρα. Η συνιστώμενη δόση είναι 2 ml την ημέρα.

Εκτός από τις διαφορετικές συγκεντρώσεις που αναφέραμε, μπορείτε επίσης να βρείτε τη μινοξιδίλη στην αγορά σε διάφορες μορφές και με πολλές εμπορικές ονομασίες. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη φαρμακευτική μορφή είναι η λοσιόν. Επίσης, μια νέα μορφή της γίνεται ολοένα και πιο διάσημη: αφρός μινοξιδίλης.

Γιατί συμβαίνει η αλωπεκία;

Η αλωπεκία είναι η απώλεια της τριχοειδούς πυκνότητας. Είναι ένα κοινό ιατρικό πρόβλημα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι επηρεάζει περισσότερο από το 50% των ανδρών και το 30% των γυναικών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από αυτήν. Για αυτόν τον λόγο, δεν είναι καθαρά αισθητικό ζήτημα. Ο ασθενής πρέπει να λάβει επαρκείς ιατρικές πληροφορίες για την πρόληψη σχετικών ψυχολογικών διαταραχών, ιδίως εκείνων που έχουν σχέση με την αυτοεκτίμηση.

Σήμερα, είναι γνωστά περισσότερα από 100 είδη αλωπεκίας. Το πιο συνηθισμένο είναι, όπως αναφέραμε παραπάνω, η ανδρογόνος αλωπεκία. Αυτός ο τύπος προκαλείται από ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, εκτός από τις ορμονικές αλλαγές, άλλες αιτίες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αλωπεκία:

 • Διατροφή
 • Σωματικό ή συναισθηματικό στρες
 • Αναιμία ή ανεπάρκεια σιδήρου
 • Ανοσολογικές ασθένειες
 • Μεταβολές του θυρεοειδούς
 • Μερικά φάρμακα

Επειδή πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αλωπεκία, είναι σημαντικό να κάνετε μια καλή ιατρική διάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός μπορεί να υποδείξει την καταλληλότερη θεραπεία για κάθε περίπτωση.

Συμπτώματα αλωπεκίας

άνδρας με αλωπεκία

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλωπεκίας είναι η απώλεια της τριχοειδούς πυκνότητας (τριχόπτωση). Μερικές φορές, ένα άτομο μπορεί να αντιληφθεί ότι χάνει περισσότερα μαλλιά. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχουν από αυτήν την ασθένεια.

Η απώλεια της τριχοειδούς πυκνότητας συνήθως εκδηλώνεται με μια υποχωρούμενη γραμμή μαλλιών και φαλακρά στους άνδρες και την αραίωση των μαλλιών στις γυναίκες. Επίσης, ορισμένοι τύποι αλωπεκίας μπορεί να εκδηλωθούν με κνησμό, ακόμη και με πόνο στο τριχωτό της κεφαλής.

Πώς να αποτρέψετε την αλωπεκία και η μινοξιδίλη

Οι υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το να μην καπνίζετε, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο μπορεί να ευνοήσουν τη σωστή υγεία των μαλλιών.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική ιατρική θεραπεία για την πρόληψη της αλωπεκίας. Επομένως, το πιο χρήσιμο μέτρο για τη βελτίωση της πρόγνωσης είναι η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία, όπως η μινοξιδίλη, μόλις εκδηλωθεί η αλωπεκία.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες από την μινοξιδίλη

γυναίκα με τριχόπτωση

Η μινοξιδίλη, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ανεπιθύμητων παρενεργειών. Μεταξύ των πιο συχνά αναφερόμενων ανεπιθύμητων παρενεργειών είναι αυτές που αφορούν το δέρμα. Κάποιες από αυτές είναι:

 • Φαγούρα
 • Δερματίτιδα
 • Ξηρότητα
 • Δερματική ενόχληση
 • Έκζεμα
 • Υπερτρίχωση

Συνήθως, αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ήπιες έως μέτριες και εξαφανίζονται μόλις ο ασθενής διακόψει τη θεραπεία. Μπορεί να εξαρτώνται από τη δόση του φαρμάκου και τη μορφή της χορήγησης.

Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι η επίπτωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών και τα στατιστικά δεδομένα υπολογίστηκαν από τα δεδομένα 1932 ασθενών που έλαβαν μινοξιδίλη 50 mg / ml, καθώς και τα δεδομένα που ελήφθησαν μετά την κυκλοφορία της.

Συμπέρασμα

Η μινοξιδίλη είναι ένα χρήσιμο φάρμακο για τη θεραπεία της αλωπεκίας. Συζητήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε απορίες και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.