Πότε τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους γονείς τους;

Τα μωρά μπορούν να αναγνωρίζουν τους γονείς τους πιο εύκολα όταν οι γονείς τους τους μιλούν κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, από τη στιγμή που γεννιούνται και καθώς μεγαλώνουν, τα μωρά γίνονται όλο και καλύτερα στο να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους.
Πότε τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους γονείς τους;
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου, 2022

Η στιγμή κατά την οποία τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους γονείς τους δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μια στιγμή αυτή καθαυτή, αλλά μάλλον αυτή η ικανότητα είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας κατά την οποία το παιδί κάνει προόδους που δεν είναι πάντα τόσο αισθητές.

Έχουν μάλιστα μια ορισμένη ικανότητα αναγνώρισης από τη στιγμή που γεννιούνται. Ωστόσο, αυτή δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη ή τόσο εμφανής, ώστε η μαμά και ο μπαμπάς να είναι απολύτως βέβαιοι ότι το μικρό τους ξέρει ποιοι είναι.

Στην πραγματικότητα, τα μωρά δεν αργούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τους γονείς τους. Μπορεί να φαίνεται σαν μια αιωνιότητα στους γονείς, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει μόλις λίγους μήνες μετά τη γέννησή τους. Πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία; Πότε ολοκληρώνεται;

Πρώιμη ανάπτυξη

Τα μωρά γεννιούνται με τις πέντε αισθήσεις τους, αλλά δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένες. Η όραση, ειδικότερα, είναι αρκετά περιορισμένη σε ένα νεογέννητο. Στην αρχή βλέπουν μόνο θολά εξογκώματα και μόλις και μετά βίας μπορούν να διακρίνουν το φως από το σκοτάδι.

Αν το φως γίνει πολύ έντονο, το μικρό θα γυρίσει το κεφαλάκι του. Ωστόσο, μπορεί να αντιληφθεί μόνο ό,τι βρίσκεται σε απόσταση 25 εκατοστών ή λιγότερο. Αυτή φαίνεται να είναι η απόσταση μεταξύ του προσώπου της μητέρας και του μωρού όταν θηλάζει. Ή η απόσταση μεταξύ του προσώπου του πατέρα και του μωρού όταν το κουνάει.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και από τη γέννησή τους, τα μωρά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους πατεράδες τους, τουλάχιστον από τη φωνή. Την έχουν ακούσει από τότε που ήταν στη μήτρα και έτσι τους ακούγεται οικεία.

Αναγνωρίζουν επίσης τη μητέρα τους από τη μυρωδιά της. Αν ο πατέρας τα κουβαλάει συχνά, θα εξοικειωθούν και με τη μυρωδιά του και θα τον αναγνωρίσουν από αυτήν.

Babies recognize their parents

Η μητέρα και το μωρό απέχουν 25 εκατοστά μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού, γεγονός που βοηθά το παιδί να αναγνωρίσει το πρόσωπο.

Η ακοή και η όραση είναι οι αισθήσεις που χρησιμοποιούν στην αρχή για να αναγνωρίσουν το περιβάλλον τους.

Πότε τα μωρά αναγνωρίζουν τους γονείς τους;

Αν οι γονείς μιλούν πολύ στο μωρό κατά τη διάρκεια του χρόνου στη μήτρα, το μωρό θα τους αναγνωρίσει πολύ πιο εύκολα από τη φωνή τους όταν γεννηθεί. Είναι σαφές ότι τα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους γονείς τους, σε κάποιο βαθμό, από τη γέννησή τους. Πότε όμως είναι σε θέση να τους αναγνωρίσουν από την όραση;

Η ικανότητα των μωρών να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα εξαρτάται από το πόσο συχνά εκτίθενται σε αυτά. Με άλλα λόγια, όσο πιο συχνά βλέπουν ένα πρόσωπο, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να το αναγνωρίζουν. Στην αρχή, είναι σημαντικό να φέρνετε το πρόσωπο αρκετά κοντά ώστε το μωρό να το αντιληφθεί.

Το παιδί είναι σε θέση να αναγνωρίζει τους γονείς του με την όραση μετά τον πρώτο μήνα της ζωής του, εφόσον τους βλέπει συχνά. Σε αυτή την ηλικία, είναι ήδη σε θέση να αναγνωρίζει τους ανθρώπους που εμφανίζονται τακτικά και να τους διαφοροποιεί από εκείνους που του φαίνονται ξένοι.

Σε κάθε περίπτωση, τα μωρά συνεχίζουν να εξελίσσονται. Μέχρι τον όγδοο μήνα, είναι ήδη ειδήμονες στην αναγνώριση προσώπων.

Για το μικρό, η μητέρα ή όποιος πάρει τη θέση της είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον κόσμο και αυτό που θα αναγνωρίσει καλύτερα. Αν ο πατέρας περνάει πολύ χρόνο μαζί του, θα κατέχει επίσης εξέχουσα θέση.

Η εξέλιξη των δεξιοτήτων

Αν και τα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους πατέρες τους από την ηλικία των 2 μηνών, το καταφέρνουν μόνο όταν βλέπουν πρόσωπα από μπροστά. Όταν βλέπουν το πρόσωπο σε προφίλ, θα δυσκολευτούν πολύ να το αναγνωρίσουν. Η ικανότητα αυτή θα εμφανιστεί στους 6 μήνες.

Αυτό διαπιστώθηκε από μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Chuo το 2018. Στην έρευνα αυτή αναλύθηκε η συμπεριφορά 14 μωρών, ηλικίας 3 έως 8 μηνών. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αναγνωρίζουν τα πρόσωπα σε προφίλ μόνο μετά από μισό χρόνο ζωής.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι δεν είναι όλα τα μωρά ίδια και ότι κάποια καταφέρνουν να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα σε προφίλ λίγο νωρίτερα, ενώ υπάρχουν και εκείνα που το καταφέρνουν αργότερα. Μόνο αργότερα τα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους γονείς τους είτε είναι γυρισμένοι πλάτη είτε από μακριά.

a mother with a baby
Στους 6 μήνες παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αναγνώριση των προσώπων μπροστά και στο προφίλ. Αργότερα θα αναγνωρίσουν τους γονείς από μακριά.

Πότε αναγνωρίζουν τους γονείς τους ευκολότερα;

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, τα νήπια δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν μόνο τους γονείς τους από μπροστά και από το πλάι, αλλά και να αναγνωρίζουν τα μέλη της οικογένειας και τα άτομα που βλέπουν συχνά. Σε αυτή την ηλικία γνωρίζουν ήδη με σαφήνεια ποιος είναι ξένος.

Εάν στους 12 μήνες το παιδί δεν φαίνεται να αναγνωρίζει τους ανθρώπους που βλέπει συχνά, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον παιδίατρο. Σε αυτή την ηλικία, αναγνωρίζουν όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και αντικείμενα. Αυτή είναι η ηλικία του αγαπημένου παιχνιδιού, το οποίο είναι σε θέση να αναγνωρίσουν σε σχέση με όλα τα άλλα.

Ορισμένα μωρά αρχίζουν να δείχνουν κάποιο άγχος απέναντι σε ξένους γύρω στους 8-9 μήνες. Αυτό το άγχος εκφράζεται ως νευρικότητα, δυσπιστία ή ντροπαλότητα όταν βλέπουν ένα άτομο που δεν αναγνωρίζουν.

Η συναισθηματική πτυχή της αναγνώρισης προσώπου

Τα μωρά αρχίζουν να αναγνωρίζουν τους γονείς τους από τη γέννησή τους, αλλά αυτή η δεξιότητα τελειοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Στην αρχή, είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να τους μιλούν κοιτάζοντάς τα κατάματα και από κοντά.

Μέχρι τους 4 μήνες, οι γονείς θα παρατηρήσουν ότι το μωρό τους όχι μόνο τους αναγνωρίζει, αλλά και χαίρεται που τους βλέπει. Μπορεί επίσης να κλαίνε όταν απομακρύνονται.

Σε αυτό το σημείο, τα μωρά δημιουργούν στενό δεσμό με την οικογένειά τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Reyes Platas, D. I. (2021). Estudio del complejo de animación ante la presencia activa y pasiva del cuidador en bebés de 2 a 8 meses de edad (Master’s thesis).
  • Ichikawa, H., Nakato, E., Igarashi, Y., Okada, M., Kanazawa, S., Yamaguchi, M. K., & Kakigi, R. (2019). A longitudinal study of infant view-invariant face processing during the first 3–8 months of life. Neuroimage, 186, 817-824.
  • Herrera, M. M. (2014). Psicopatología y “teoría de las relaciones objetales”. Revista de Ciencias Sociales, (144).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.