Μπορείτε να ελέγξετε το άσθμα και τα συμπτώματά του;

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι να σταθεροποιήσετε την αντίδρασή σας και να το καταστήσετε λιγότερο ενοχλητικό. Μάθετε εδώ όλες τις πληροφορίες.
Μπορείτε να ελέγξετε το άσθμα και τα συμπτώματά του;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το να προσπαθείτε να κατανοήσετε ορισμένες ασθένειες μπορεί να είναι μια εξαντλητική διαδικασία. Ειδικά αν προσθέσετε στη λίστα και τις ασθένειες “χωρίς θεραπεία.” Αυτό συμβαίνει και με την πάθηση για την οποία θέλουμε να μιλήσουμε σήμερα: το άσθμα. Υπάρχουν όμως τρόποι να ελέγξετε το άσθμα και τα συμπτώματά του.

Μάλλον θα γνωρίζετε ήδη κάποια περίπτωση που σχετίζεται με το άσθμα και το τι σημαίνει. Όμως, αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι αν γνωρίζετε ή όχι πώς να ελέγξετε το άσθμα και να ελαφρύνετε τα συμπτώματά του (ή ακόμη και να τα αναγνωρίσετε όταν εμφανιστούν). Αν τραβήξαμε την προσοχή σας, ήρθε η ώρα ν’ ανακαλύψετε όλες τις πληροφορίες που σας έχουμε στο Με Υγεία.

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια χωρίς θεραπεία. Οι χρόνιες ασθένειες είναι εκείνες οι οποίες επιμένουν για χρόνια. Αυτό προκαλεί τόσο στους ασθενείς όσο και στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, να περάσουν από μια διαδικασία προσαρμογής, αφομοίωσης και συνεχούς ελέγχου του προβλήματος. Δυστυχώς, όπως είπαμε παραπάνω, μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μονάχα έως το σημείο της σταθεροποίησης των συμπτωμάτων που προκαλούνται όταν έχετε μια κρίση άσθματος.

Μέχρι στιγμής, το άσθμα είναι η πιο σταθερή και διαρκής χρόνια πάθηση στα παιδιά. Τη χαρακτηρίζει μια φλεγμονή στους βρόγχους, προκαλώντας τους εμπόδια και κάνοντάς τους πολύ ευαίσθητους σε οποιοδήποτε ερέθισμα του περιβάλλοντος.

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο συριγμός, ο συνεχής βήχας, ένα βάρος στο στήθος και η δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Τα αίτια των αυξημένων περιστατικών άσθματος ποικίλουν και προκαλούνται από αυξημένη έκθεση στη γύρη έως τη σκόνη στο σπίτι ή τα ακάρεα στον καπνό από τη χρήση καπνικών προϊόντων και παθητικού καπνίσματος. Περισσότερα στοιχεία για το άσθμα και τα συμπτώματά του αναφέρουν σε δημοσίευσή τους οι McGeachie, M. J., Croteau-Chonka, D. C., & Weiss, S. T.

Μάθετε πώς να ελέγξετε το άσθμα και τα συμπτώματά του

Παρότι ίσως φαίνεται δραματικό, το άσθμα είναι αντιμετωπίσιμο

Μπορείτε να ελέγξετε το άσθμα και τα συμπτώματά του, είναι αντιμετωπίσιμο

Είναι απίστευτα σημαντικό, παρόλο που μπορεί να φαίνεται προφανές, τα μέλη της οικογενείας σας ή οι φίλοι σας να μπορούν ν’ αναγνωρίσουν το άσθμα και τα συμπτώματά του. Ορισμένες φορές, ένα άτομο με άσθμα δε γνωρίζει την πάθησή του επειδή συχνά δεν εκδηλώνεται μέχρι τα 17 έως τα 28 έτη.

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, θα πρέπει να καταλάβετε ότι το άσθμα είναι μια ασθένεια που θα υπάρχει πάντα. Ωστόσο, μπορεί να είναι παθητική ή σιωπηλή. Προβλήματα όπως είναι η αλληλεπίδραση με πυκνές και τοξικές αναθυμιάσεις, όπως αυτές των αυτοκινήτων, το νέφος της πόλης ή ο καπνός των τσιγάρωνμπορεί να πυροδοτήσει μια επικίνδυνη κρίση.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένες ασθένειες όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα, η πνευμονία και ο παρατεταμένος βήχας, μοιράζονται αρκετές ομοιότητες με το άσθμα. Όμως, δεν είναι για κανένα λόγο το ίδιο πράγμα. Φυσικά, ο τρόπος αντιμετώπισης είναι εντελώς διαφορετικός. Τι σας προτείνουμε; Να πάρετε μια ειδική, ιατρική γνωμάτευση.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 βότανα για πιο υγιείς πνεύμονες

Αντιμετώπιση μετά τη διάγνωση

Μπορείτε να ελέγξετε το άσθμα και τα συμπτώματά του, αντιμετώπιση μετά τη διάγνωση

Όταν ξεκινήσετε τις θεραπείες για το άσθμα, θα πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό σας. Αυτό ποικίλει από κάθε δύο εβδομάδες, έως κάθε έξι εβδομάδες. Μόλις τεθεί υπό έλεγχο το άσθμα σας, μπορείτε να συνεχίσετε τις ιατρικές επισκέψεις ανάμεσα σε μια φορά τον μήνα και σε μια φορά τον χρόνο.

Στους ελέγχους, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει αν είχατε κάποια κρίση άσθματος μετά την τελευταία σας επίσκεψη. Ίσως να σας ρωτήσει επίσης αν υπήρξαν αλλαγές στα συμπτώματα ή τη διάρκεια τους. Επιπλέον, θα σας ρωτήσει για τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να εκτιμήσει τον βαθμό στον οποίο θα πρέπει να ελέγξετε το άσθμα και τα συμπτώματά του.

Να θυμάστε, είναι όλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σας.

Στις συμβατικές θεραπείες για το άσθμα μπορούν να περιλαμβάνονται:

 • Συμπτωματικές: Ο σκοπός τους είναι να διακόπτουν την κρίση μέσω φαρμάκων γρήγορης δράσης όπως, αδρεναλίνη, κορτικοστεροειδή, οξυγονοθεραπεία, κ.λπ.
 • Αποτρεπτικές: Αυτές περιλαμβάνουν τη συχνή χρήση βρογχοδιασταλτικών, αντιισταμινικών, κορτικοστεροειδών, αναπνευστικής θεραπείας, ανοσοθεραπείας και πολλά άλλα.

Συμβουλές για άτομα με άσθμα και αλλεργίες

Μπορείτε να ελέγξετε το άσθμα και τα συμπτώματά του, συμβουλές

Αυτή η σειρά συμβουλών και μικρών λεπτομερειών μπορεί, με τον καιρό, να κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο ζωής σας και να βελτιώσει τη συχνότητα και τον αριθμό των επεισοδίων άσθματος:

 • Να διατηρείτε το σπίτι καλά αερισμένο και ν’ αποφεύγετε την υγρασία με τη χρήση αφυγραντήρων και κλιματιστικών.
 • Να καθαρίζετε τη σκόνη με ένα υγρό πανί και να βάζετε συχνά σκούπα.
 • Αν έχετε κατοικίδια, να τα πλένετε και να τα βουρτσίζετε τακτικά.
 • Να χρησιμοποιείτε κλιματιστικές μονάδες με φίλτρα, τα οποία αλλάζετε τακτά. Αυτό να το κάνετε και τον χειμώνα και το καλοκαίρι.
 • Να κρατάτε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά σε περιόδους που υπάρχει γύρη. Επίσης, να χρησιμοποιείτε φίλτρα για να απομακρύνετε τη γύρη από το σπίτι σας.
 • Να χρησιμοποιείτε ιονιστές για ν’ αφαιρείτε τα αλλεργιογόνα από τον αέρα και να βεβαιώνεστε ότι αλλάζετε τα φίλτρα κάθε τρεις μήνες.
 • Ν’ αποφεύγετε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι.
 • Ν’ αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων που ερεθίζουν.  Για παράδειγμα, τα αποσμητικά χώρου ή τα καθαριστικά προϊόντα με έντονη μυρωδιά.  Επίσης ν’ αποφεύγετε και τα προϊόντα με βάση το αεροζόλ.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • MAyo Clinic. Asma. mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/asthma/symptoms-causes/syc-20369653
 • Río-Navarro Blanca Estela del, Hidalgo-Castro Emilia María, Sienra-Monge Juan José Luis. Asma. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex.  [revista en la Internet]. 2009  Feb [citado  2019  Feb  19] ;  66( 1 ): 3-33. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100002&lng=es.
 • Braman SS. The global burden of asthma. Chest. 2006; 30 Suppl 1: 45-125.
 • The Global Initiative for Asthma. Global strategy for asthma management and prevention. Definition and Overview; 2006. p. 2-13.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.