Το να δίνετε χώρο δεν είναι δειλία αλλά σοφία

Το να δίνετε χώρο στους άλλους είναι εξίσου σημαντικό με το να τους κάνετε να σέβονται το δικό σας. Αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να αποστασιοποιηθείτε για να προστατευτείτε εφόσον γνωρίζετε τι είναι το καλύτερο για σας.
Το να δίνετε χώρο δεν είναι δειλία αλλά σοφία
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το να δίνετε χώρο είναι ένα από τα πιο καλά και τα πιο σοφά πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε σεβασμό στους άλλους προσφέροντάς τους το χώρο που προάγει την προσωπική τους εξέλιξη.

Όταν αυτό δεν ισχύει για σας, όταν οι άλλοι άνθρωποι δεν σέβονται το χώρο, τα δικαιώματα και τις ανάγκες σας, τότε πρέπει να αποστασιοποιηθείτε.

Η πράξη αυτή δεν αποτελεί έκφραση δειλίας αλλά μάλλον σοφίας. Όταν οι άνθρωποι εισβάλλουν στον προσωπικό σας χώρο, στις περιοχές του νου σας όπου φυλάτε τα όνειρα, τις ανάγκες και τις αξίες σας, επιτίθενται στην ταυτότητα και στην αυτοεκτίμησή σας.

Είναι σημαντικό να το θυμάστε αυτό, έτσι θα θέλαμε να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω.

Δίνετε χώρο για την προαγωγή της προσωπικής ελευθερίας

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι. Όταν λέμε ότι πρέπει “να δίνετε χώρο”, δεν εννοούμε την απλή διαπροσωπική φυσική απόσταση. Η συγκεκριμένη ιδέα πηγαίνει πιο πέρα και ορίζεται ως εξής:

 • Δίνετε χώρο για να επιτρέψετε στο άλλο άτομο να έχει τη δική του φωνή και γνώμη και να υπερασπίζεται τις αξίες του, καθώς και για να εξασφαλίζεται ότι αυτές γίνονται σεβαστές.
 • Ο σεβασμός του προσωπικού χώρου επίσης προάγει την προσωπική εξέλιξη των άλλων. Τους δίνετε φτερά για να φτάσουν τους στόχους τους χωρίς να τους επιβάλλετε τις πεποιθήσεις ή τις επιλογές σας.

Η παραβίαση του προσωπικού χώρου είναι κάτι συνηθισμένο στις σχέσεις γονέων-παιδιών και στις ερωτικές σχέσεις. Αλλά είναι ακριβώς σε αυτές τις προσωπικές σχέσεις που οι άνθρωποι βλάπτονται περισσότερο από την έλλειψη χώρου. Ας ρίξουμε μια προσεκτικότερη ματιά.

δίνετε χώρο

Οικογενειακός χώρος και προσωπικός χώρος

Εκπαίδευση των παιδιών σας δεν σημαίνει έλεγχός τους ή παρακολούθηση κάθε τους βήματος και των επιλογών που κάνουν. Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του όνειρα και τις δικές του ελπίδες που πρέπει όλοι να σεβόμαστε.

 • Αν προσπαθείτε να κάνετε τα παιδιά “ακριβώς όπως τα θέλετε”, παραβιάζετε εντελώς τον ιδιωτικό τους χώρο και την προσωπική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι σωστό.
 • Τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να απολαμβάνουν κοινούς χώρους όπου μπορούν να μιλήσουν και να παρέχουν καθοδήγηση και συμβουλές, όμως κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να πιστεύει στις αξίες του και να επιδιώκει τα όνειρά του.

Ο χώρος του ζευγαριού και ο ατομικός χώρος, δίνετε χώρο

Όταν δύο άνθρωποι είναι ζευγάρι, αυτό σημαίνει ότι δημιουργούν έναν κοινό χώρο μέσα στον οποίο δεν παύουν να είναι ο εαυτός τους. Παρά το γεγονός ότι κάθε ζευγάρι πρέπει να μάθει πώς να ισορροπεί αυτή την πολύπλοκη ένωση, μόνο τα ζευγάρια που επιτυγχάνουν τη συγκεκριμένη ισορροπία έχουν μια ικανοποιητική σχέση με διάρκεια.

 • Ο χώρος του ζευγαριού είναι εκείνος όπου οι σύντροφοι μοιράζονται τα μελλοντικά σχέδια για την ενίσχυση του δεσμού τους, επισημαίνουν τις αξίες που τους ενώνουν και καταλήγουν σε συμφωνίες.
 • Ταυτόχρονα όμως, κάθε σύντροφος πρέπει να έχει τον προσωπικό του χώρο, όπου μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται ως άτομο με επαγγελματικά σχέδια, φιλίες, στόχους. Ο χώρος αυτός δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζεται ή να καταστρέφεται από τη σχέση.

Όταν ο προσωπικός μου χώρος δέχεται επίθεση, θα τον υπερασπιστώ

δίνετε χώρο

Φανταστείτε ότι υπάρχουν αρκετοί αόρατοι τοίχοι γύρω σας οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι να σας προστατεύουν. Βρίσκεστε πίσω από αυτούς με όλα όσα σας ορίζουν και σας κάνουν ευτυχισμένους.

 • Τις αξίες σας.
 • Τα όνειρά σας.
 • Τους θριάμβους σας.
 • Τις εμπειρίες σας και όσα μάθατε από αυτές.
 • Την αυτοεκτίμησή σας.
 • Την προσωπική εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας, αυτή που σας ικανοποιεί.
 • Τις σημαντικές σχέσεις με τους ανθρώπους που αγαπάτε και είναι πολύτιμοι για σας.

Τώρα φανταστείτε ότι ο/η σύντροφός σας, κάποιος φίλος από τη δουλειά ή ο αδελφός ή η αδελφή σας αρχίζει να εισχωρεί σε αυτούς τους τοίχους και να επιτίθεται σε κάθε έναν από τους θησαυρούς που κρύβετε μέσα σας και οι οποίοι σας ορίζουν: επικρίνει τις αξίες σας, το σώμα σας, γελοιοποιεί τους φίλους σας.

Τι συμβαίνει τότε; Παραβιάζει τον προσωπικό σας χώρο, επομένως πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Ας εξηγήσουμε πώς.

Τρόποι υπεράσπισης του προσωπικού σας χώρου

 • Καταστήστε σαφές ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ξεπερνάει αυτά τα όρια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να γνωρίζουν από την αρχή. Αν κρατήσετε το στόμα σας κλειστό σήμερα και αύριο, αν κρατήσατε το στόμα σας κλειστό χτες, τελικά οι άλλοι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα όριά σας και θα βλάψουν την αυτοεκτίμησή σας.
 • Αν παραβιάζουν τον προσωπικό σας χώρο, δημιουργήστε “χώρο” ανάμεσα σε σας και σε αυτούς. Αποστασιοποιηθείτε από ό,τι σας βλάπτει. Αν δεν το κάνετε, σιγά-σιγά θα χάσετε τον εαυτό σας και θα καταλήξετε τόσο άδειοι μέσα σας που θα μετατραπείτε στη σκιά αυτού που κάποτε ήσασταν. Δεν αξίζει τον κόπο.
 • Το να δίνετε χώρο και να αποστασιοποιείστε δεν είναι ποτέ δειλία. Μάλιστα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Οι άνθρωποι που μπορούν να αφήνουν πίσω τους όσα τους πληγώνουν ενεργούν με τη σοφία και το θάρρος των ανθρώπων που είναι ικανοί να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Πρόκειται για έναν τρόπο να φροντίσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Συνιστούμε να εφαρμόσετε αυτή την τακτική από σήμερα κιόλας. Υπερασπιστείτε τον προσωπικό σας χώρο και σεβαστείτε το χώρο των άλλων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Graziano, M. S., & Cooke, D. F. (2006). Parieto-frontal interactions, personal space, and defensive behavior. Neuropsychologia, 44(6), 845-859.
 • Kennedy, D. P., Gläscher, J., Tyszka, J. M., & Adolphs, R. (2009). Personal space regulation by the human amygdala. Nature neuroscience, 12(10), 1226-1227.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.