Ο κίνδυνος που κρύβουν οι υψηλές προσδοκίες

Μερικές φορές δίνουμε τόσα πολλά στους άλλους που παραμελούμε τη φροντίδα του εαυτού μας, επειδή έχουμε από εκείνους τις ίδιες υψηλές προσδοκίες.
Ο κίνδυνος που κρύβουν οι υψηλές προσδοκίες

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2019

Περνάμε πολύ χρόνο έχοντας προσδοκίες από τους άλλους ανθρώπους. Αναμένουμε ότι οι ανάγκες μας θα καλυφθούν και ότι εκείνοι για τους οποίους νοιαζόμαστε θα μας φερθούν με τον ίδιο τρόπο: με αμοιβαιότητα. Ωστόσο ο κόσμος μερικές φορές πηγαίνει ανάποδα συντρίβοντας τις υψηλές προσδοκίες μας.

Όμως μην επιτρέπετε σε αυτό να σας απογοητεύσει. Όλοι χρειαζόμαστε ορισμένα πράγματα από τους ανθρώπους προκειμένου να βιώσουμε μια αίσθηση ασφάλειας. Όπως ένα παιδί γνωρίζει ότι οι γονείς του το αγαπούν, εμείς ως ενήλικες περιμένουμε ότι οι σύντροφοί μας θα μας φέρονται όπως τους φερόμαστε εμείς.

Παρά το γεγονός ότι μια υγιής, ισορροπημένη σχέση θα πρέπει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, συχνά οδηγεί σε απογοήτευση: περιμένουμε πολλά όταν στην πραγματικότητα δεν παίρνουμε τίποτα.

Ας σκεφτούμε λίγο πάνω σε αυτό.

Όταν οι υψηλές προσδοκίες σας δεν ικανοποιούνται

Μερικοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι ευτυχία είναι να δίνεις, όχι να παίρνεις. Ίσως αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε, ωστόσο αυτή η εξαιρετικά ευγενής αξία παραβλέπει μια ουσιαστική πτυχή της επιβίωσης: την αυτοεκτίμηση.

Ο κίνδυνος που κρύβουν οι υψηλές προσδοκίες

Έχετε κι εσείς το δικαίωμα να παίρνετε

Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε πολλές από αυτές τις ιδέες που είναι αντίθετες με τη συναισθηματική ισορροπία μας. Το να δίνουμε χαρά είναι μια ευγενής πράξη που μας εμπλουτίζει. Θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί ακόμα και ως υποχρέωση. Είναι καλό να δίνουμε, αλλά το να παίρνουμε είναι κι αυτό μια υποχρέωση.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Κανείς δεν αξίζει την αγάπη σας περισσότερο από εσάς τους ίδιους.

 • Δεν μιλάμε για υλικά αγαθά ούτε και για χάρες. Όταν κάνουμε κάτι για κάποιον, ένα αυθόρμητο δώρο που έρχεται από την καρδιά, δεν είναι υποχρεωτική η ανταπόδοση με ένα ακόμα μεγαλύτερο δώρο.
 • Κάτι που όλοι έχουμε το δικαίωμα ή ακόμα και την υποχρέωση να δεχόμαστε είναι ο σεβασμός. Αν δίνετε αγάπη, δεν θα πρέπει να δέχεστε αδιαφορία και εγωισμό.
 • Στις ερωτικές σχέσεις το “δούναι και λαβείν” είναι και δικαίωμα και υποχρέωση. Είναι ένα είδος ενέργειας που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, το οποίο προάγει την εξέλιξη και τροφοδοτείται από το σεβασμό και την αμοιβαιότητα.

Περιμένουμε πολλά επειδή θα ήμασταν πρόθυμοι να δώσουμε πολύ περισσότερα

Ίσως κάποιος σας είπε κάτι όπως: “έχεις υψηλές προσδοκίες από τους ανθρώπους” ή “είσαι υπερβολικά ευαίσθητος/η και όλα σε στενοχωρούν”

 • Αυτά τα λόγια, πάνω απ’όλα, αντικατοπτρίζουν μια έλλειψη ενσυναίσθησης για μια καρδιά που δίνει υπερβολικά πολλά στους άλλους χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται.
 • Ίσως λέτε στον εαυτό σας πράγματα όπως: “πρέπει να μάθω να αγαπώ λιγότερο”. Όμως στην πραγματικότητα αυτό που θα πρέπει να λέτε στον εαυτό σας είναι “πρέπει να μάθω να αγαπώ τον εαυτό μου περισσότερο”.

Όταν αγαπάτε κάποιον, αυτό σημαίνει ότι κάνετε χώρο στην καρδιά σας για το άλλο άτομο βάζοντάς το στο κέντρο του σύμπαντός σας και κατασκευάζοντας τον κόσμο σας γύρω του.

Γιατί έχουμε υψηλές προσδοκίες

Ωστόσο πρέπει να αποφεύγουμε αυτά τα άκρα και να μην παραμελούμε τις δικές μας ανάγκες. Μπορείτε να έχετε υψηλές προσδοκίες από κάποιο άλλο άτομο, όμως μην ξεχνάτε να αναμένετε τα ίδια πράγματα από τον εαυτό σας:

 • Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας κάθε μέρα. Μη βάζετε τους άλλους σε προτεραιότητα σε βαθμό που παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες.
 • Προσφέρετε τη στοργή, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα σας… όμως να έχετε τις παραπάνω προσδοκίες και από τους άλλους.

Ανακαλύψτε επίσης τα 4 βασικά θεμέλια μιας σχέσης.

Πώς να αντιδράσετε όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε πάρει ποτέ τίποτα από τους άλλους

 • Η καρδιά σας θα σας πει πότε έχετε φτάσει στα όριά σας. Αν ξυπνάτε με περισσότερα μαύρα σύννεφα παρά με ελπίδα, αν περνάτε όλο σας το χρόνο απογοητευμένοι και έτοιμοι να κλάψετε, τότε είναι η στιγμή να ενεργήσετε.
 • Όταν δεν παίρνετε τίποτα από τους άλλους, αισθάνεστε άδειοι και ίσως ακόμα και ανάξιοι να δεχτείτε στοργή, φροντίδα ή προσοχή. Μην επιτρέπετε στο συναισθηματικό κενό των άλλων να σας κάνει να πιστέψετε ότι δεν αξίζετε την αγάπη.
 • Η αγάπη που δεν θα σας αφήσει ποτέ είναι η αγάπη που δίνετε στον εαυτό σας. Θα σας εξασφαλίσει τη δύναμη να ακολουθήσετε το δικό σας μονοπάτι προς την προσωπική ισορροπία και την εσωτερική γαλήνη.
υψηλές προσδοκίες - απογοήτευση

Μια ιδέα που προωθούν οι ψυχολόγοι είναι ότι είναι καλύτερα να μην περιμένετε τίποτα από τους άλλους και αντί αυτού να έχετε υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σας. Όμως αυτή η ιδέα έχει πολλά επίπεδα σημασίας.

 • Μπορούμε να αναμένουμε ορισμένα πράγματα από τους ανθρώπους του στενού μας κύκλου. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε την ασφάλεια που μας παρέχει η γνώση ότι μας αγαπούν.  Και κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή τη βεβαιότητα.

Αυτό που αξίζουμε πάνω απ’όλα είναι ο σεβασμός, από τον εαυτό μας και από τους άλλους. Μη σταματήσετε να αγωνίζεστε γι’αυτό. Αγάπη σημαίνει αμοιβαιότητα, υποστήριξη και ειλικρίνεια.

Αν δεν βρίσκετε τις παραπάνω ιδιότητες στη σχέση σας, αυτό αποτελεί σημάδι ότι η σχέση δεν είναι ούτε γνήσια ούτε υγιής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Argyle, M. (1987). La psicología de la felicidad. Madrid: Alianza.
 • Avia, M., y Vázquez, C. (1998). Optimismo inteligente. Madrid: Alianza.
 • Russell, B. (1991). La conquista de la felicidad. Madrid: Espasa-Calpe.
 • Savater, F. (1994). El contenido de la felicidad. Madrid: Santillana.
 • Klein, S. (2004). La fórmula de la felicidad. Barcelona: Urano.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.