Νευρική θεραπεία: Τι είναι και πώς γίνεται;

Η νευρική θεραπεία είναι μια ακμάζουσα θεραπεία που αποσκοπεί στη θεραπεία αλλαγών στο ηλεκτρικό σύστημα του σώματός σας. Στοχεύει στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων υγείας, όπως του νευροπαθητικού πόνου, μέσω της χρήσης τοπικών αναισθητικών.
Νευρική θεραπεία: Τι είναι και πώς γίνεται;

Τελευταία ενημέρωση: 01 Απριλίου, 2021

Η νευρική θεραπεία είναι μια τεχνική που έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής. Ο κύριος σκοπός της είναι η θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από διαταραχές στο ηλεκτρικό σύστημα του σώματος. Αυτές οι ηλεκτρικές διαταραχές είναι γνωστές ως «πεδία παρεμβολών».

Μπορείτε να βρείτε πεδία παρεμβολών σε όργανα, στα γάγγλια, στο δέρμα και σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτός ο τύπος διαταραχής δεν έχει ληφθεί υπόψη από την ιατρική ή έχει υποτιμηθεί. Μέχρι σήμερα, αυτή η θεραπεία εξακολουθεί να είν αι ανοιχτό αντικείμενο στην ιατρική και την έρευνα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι η νευρική θεραπεία και ποια είναι η χρήση της.

Τι είναι η νευρική θεραπεία;

Η νευρική θεραπεία βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να επιταχύνει την ανάκαμψη από πολλές καταστάσεις που μπορεί να μην είχαν βελτιωθεί με συντηρητικές θεραπείες.

Το νευρικό σύστημα είναι ένα σύνολο εξειδικευμένων κυττάρων που δημιουργούν ηλεκτρικά σήματα. Είναι υπεύθυνο για τη διεύθυνση και τον έλεγχο πολλών λειτουργιών που πραγματοποιούνται στο σώμα σας. Παρομοίως, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα σας και στο περιβάλλον.

Το νευρικό σύστημα, όπως και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας, είναι ευάλωτο σε τραυματισμούς ή λοιμώξεις. Για παράδειγμα, το τραύμα ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να το βλάψουν. Γενικά, εάν πρόκειται για μικρό τραυματισμό, το νευρικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί καλά και να ανακάμψει.

Ωστόσο, όταν ο τραυματισμός είναι πολύ επιβλαβής ή παρατεταμένος, μπορεί να βλάψει μόνιμα το νευρικό σύστημα. Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλεί μια σειρά από αισθήσεις, όπως ο πόνος, που δεν έχουν εύκολα αναγνωρίσιμη προέλευση και ενδέχεται να μην εξαφανιστούν μετά από παραδοσιακές θεραπείες.

Εδώ μπαίνει η νευρική θεραπεία. Αυτή η θεραπεία επιδιώκει να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Δηλαδή, βοηθά στην αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών στις οδούς αγωγιμότητας. Έτσι, μπορεί να σταματήσει τον πόνο.

πόνος στο χέρι
Ο νευροπαθητικός πόνος είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί να βοηθήσει η νευρική θεραπεία.

Πώς γίνεται η νευρική θεραπεία;

Η νευρική θεραπεία συνίσταται στην έγχυση τοπικού αναισθητικού στις περιοχές όπου μπορεί να υπάρξει νευρικός τραυματισμός. Κανονικά, τα αναισθητικά που χρησιμοποιούν είναι προκαϊνη ή λιδοκαΐνη. Εγχέουν μικρές ποσότητες αραιωμένες σε φυσιολογικό ορό.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ταχεία βελτίωση του πόνου. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά. Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς έχουν πολύ περισσότερη ενέργεια, αλλά άλλοι αισθάνονται πολύ κουρασμένοι για μέρες.

Στην ιδανική περίπτωση, ο γιατρός σας θα παρακολουθήσει τη θεραπεία, συνήθως περίπου ένα μήνα μετά τις ενέσεις. Ίσως χρειαστείτε αρκετές ενέσεις για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

εμβόλιο
Στη θεραπεία νευρικής θεραπείας, οι γιατροί χρησιμοποιούν τοπικά αναισθητικά.

Τι αντιμετωπίζει;

Η νευρική θεραπεία μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για διάφορες καταστάσεις, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου ή φλεγμονής. Για παράδειγμα, σε καταστάσεις όπως πόνος στην πλάτη, ο τραχηλικός πόνος και η τενοντίτιδα.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να βοηθήσει πιο περίπλοκες καταστάσεις όπως η ινομυαλγία. Χρησιμοποιείται ακόμη και για τη θεραπεία περιπτώσεων νόσου του Crohn και ορισμένων διαταραχών της διάθεσης που γίνονται σωματικά.

Η νευρική θεραπεία, αν και φαίνεται περίπλοκη, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά. Για να το κάνουν αυτό χρειάζεται οι γονείς να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Η νευρική θεραπεία μπορεί να θεραπεύσει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις όπως βρογχίτιδα, κυστίτιδα, ακόμη και γαστρεντερίτιδα.

Τι να θυμάστε

Η αλήθεια είναι ότι για να χρησιμοποιήσετε τη νευρική θεραπεία πρέπει να έχετε κατά νου πολλά πράγματα. Επιπλέον, ένας ειδικός πρέπει να το κάνει πάντα. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε και να ρίξετε μια ματιά σε κάθε περίπτωση.

Ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε ή όχι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Olarte, Diana Marcela Villamizar, and Daicy Rojas de Rangel. “Eficacia de la terapia neural en pacientes con dolor cervical o lumbar, del servicio de medicina física y rehabilitación de un centro hospitalario, 2016.” Revista Colombiana de Medicina Física y Rehabilitación 27.1 (2017): 25-37.
  • De La Torre, Faneth Toscano, and Laura Bibiana Pinilla Bonilla. “Los principios de la terapia neural desde los fundamentos del nervismo hasta la neurociencia actual.” Revista Salud UIS 44.2 (2012).
  • Vinyes, David. “Terapia Neural.” Rev Cubana Ortop Traumatol 9.3 (2005).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.