Όνειρα για τον θάνατο: Διάφορες ερμηνείες

Τι σημαίνει να ονειρεύεστε θάνατο; Σε αυτό το άρθρο, 6 πιθανές ερμηνείες και γιατί αυτό το όνειρο είναι τόσο κοινό.
Όνειρα για τον θάνατο: Διάφορες ερμηνείες

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η ιδέα ότι τα όνειρα μπορούν να ερμηνευτούν μέσω συμβόλων είναι κάτι που πάντα συνόδευε την ιστορία της ανθρωπότητας. Αν και όντως έφτασε στο απόγειό της ως μοντέλο στο πλαίσιο της ψυχανάλυσης, στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την πρακτική. Σήμερα, σας εξηγούμε τι σημαίνει να ονειρεύεστε θάνατο, ένα από τα πιο συνηθισμένα όνειρα.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι όλες οι ερμηνείες των ονείρων θανάτου αρνητικές. Ωστόσο, κάθε ανάλυση πρέπει να αφομοιώνεται με προσοχή, καθώς πολλές μεταβλητές καθορίζουν το πραγματικό νόημα των ονείρων σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε έξι πιθανές ερμηνείες που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα όνειρο για το θάνατο.

Τι σημαίνει να ονειρεύεστε θάνατο

Το να ονειρεύεστε τον θάνατο, ανεξάρτητα από το αν είναι «απλώς ένα όνειρο», είναι αιτία για ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Είναι πιθανό μετά το όνειρο να ξυπνήσετε τρομαγμένοι ή και φοβισμένοι.

Εάν το όνειρο είναι επαναλαμβανόμενο και όχι απλώς μια καθημερινή εμπειρία, αυτό μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από ένα σύμβολο κάτι που είναι πολύ πέρα από την ερμηνεία του μυαλού σας. Ακολουθούν έξι πιθανές εξηγήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξετυλίξετε το μυστήριο.

1. Ένα όνειρο με θάνατο θα μπορούσε να υποδηλώνει το φόβο θανάτου

Soñar con la muerte es común en aquellas personas que le tengan miedo
Οι περισσότερες κοινωνίες σήμερα θεωρούν τον θάνατο ως κάτι αρνητικό, επομένως ο φόβος του θανάτου υπάρχει από την ανάπτυξη της συνείδησης.

Ναι, μπορεί να φαίνεται σαν μια πολύ προφανής ερμηνεία, αλλά δεν πρέπει να μείνει έξω από τη λίστα μας!

Ο φόβος του θανάτου είναι ίσως ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους. Όταν γίνεται χρόνιος και επηρεάζει την ποιότητα ζωής, αναφέρεται ως θανατοφοβία.

Σύμφωνα με έρευνα του 2017 από το Πανεπιστήμιο Chapman, έως και 20,3% των Αμερικανών φοβούνται τον θάνατο. Επιπλέον, ορισμένοι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι η αφοσίωση στη θρησκεία αυξάνει τον φόβο του θανάτου.

Το να ονειρεύεστε τον θάνατο μπορεί να είναι μια από τις πολλές εκδηλώσεις του φόβου σας για αυτήν την εμπειρία. Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, μπορεί να είναι ένας τρόπος να ειδοποιήσετε τον εαυτό σας ότι μια τέτοια μέρα θα έρθει τελικά. Οι οικείες εμπειρίες με τον δικό σας θάνατο ή τον θάνατο κάποιου κοντινού σας προσώπου μπορούν να αυξήσουν αυτόν τον φόβο.

2. Ένα όνειρο για το θάνατο μπορεί να υποδηλώνει άγχος για το άγνωστο

Ο θάνατος τρομάζει τους ανθρώπους γιατί συνεπάγεται ένα ραντεβού με το άγνωστο. Αυτό ισχύει και για τον φόβο για το σκοτάδι. Δεν είναι ότι φοβάστε τον θάνατο, αλλά δεν ξέρετε τι συμβαίνει όταν κάποιος πεθαίνει.

Το να ονειρεύεστε τπ θάνατο μπορεί τότε να σημαίνει αγωνία για το άγνωστο. Ίσως πρόκειται να αντιμετωπίσετε κάτι σημαντικό στη ζωή σας, κάτι που ήδη γνωρίζετε, το οποίο σας προκαλεί άγχος. Μπορεί να είναι μια νέα δουλειά, μια μετακόμιση, η έναρξη μιας νέας σχέσης, η έναρξη ενός νέου εγχειρήματος ή οποιοδήποτε είδος εμπειρίας που οδηγεί σε άγχος.

3. Κάτι σημαντικό τελειώνει

Μια άλλη πιθανή ερμηνεία είναι ότι κάτι που φτάνει στο τέλος του. Ο θάνατος συνεπάγεται το τέλος της ζωής, το σημείο στο οποίο κορυφώνεται κάθε είδους εμπειρία που σχετίζεται με αυτόν.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη εξήγηση στην οποία πρόκειται να ξεκινήσετε κάτι νέο, σε αυτήν την περίπτωση, το όνειρο ενσαρκώνει μια κατάσταση που πρόκειται να αφήσετε πίσω σας.

Ίσως τερματίζετε τη σχέση σας λόγω απιστίας. Ίσως μετακομίζετε από μια πόλη όπου ζείτε για πολύ καιρό, έχετε αφήσει τη δουλειά που ήταν η δουλειά των ονείρων σας για πολλά χρόνια ή οποιαδήποτε παρόμοια κατάσταση, για παράδειγμα.

4. Ένα όνειρο για το θάνατο μπορεί να συμβεί σε στιγμές αλλαγής ή μετάβασης

Για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει ζωή πέρα από το θάνατο, ο θάνατος δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο προς την αληθινή ζωή. Σε αυτό βασίζονται πολλές φιλοσοφικές θεωρίες, καθώς και οι κύριες θρησκείες.

Σύμφωνα με αυτές τις έννοιες, το να ονειρεύεστε τον θάνατο μπορεί να σημαίνει στιγμές αλλαγής στη ζωή σας. Τα παραδείγματα που δώσαμε είναι έγκυρα για αυτήν την ερμηνεία και είναι πιο ακραία—για παράδειγμα, μια αλλαγή στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τη σωματική διάπλαση ή τις ιδέες σας.

5. Μια απώλεια αθωότητας

Soñar con la muerte puede ser consecuencia de perder la inocencia
Όταν περνάμε δύσκολες καταστάσεις και αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, χάνουμε τη συμβολική μας αθωότητα. Αυτή η σημαντική μεταμόρφωση μπορεί να εκδηλωθεί στα όνειρα.

Το να ονειρεύεστε το θάνατο μπορεί επίσης να σχετίζεται με την απώλεια της αθωότητας. Κάθε είδους εμπειρία που περιλαμβάνει μια αντιπαράθεση με την αθωότητα μπορεί να ταράξει όλες τις αισθήσεις. Στη διαδικασία αφομοίωσης αυτού, μπορεί να έχετε όνειρα που σχετίζονται με στενοχώρια, όπως να ονειρεύεστε το θάνατο.

Μπορείτε να χάσετε την αθωότητα των ιδεών σας, των ψευδαισθήσεων σας, των προσδοκιών σας. Μπορείτε επίσης να χάσετε την αθωότητά σας όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο ή πιστεύετε ότι είναι οι άλλοι. Εφόσον αυτή η απώλεια συνεπάγεται πάντα έκπληξη, είναι φυσικό να επηρεάζονται και τα όνειρά σας.

6. Φόβος για κάτι που σας βλάπτει

Τέλος, το να ονειρεύεστε θάνατο μπορεί επίσης να είναι σύμβολο κάτι ή κάποιου που μπορεί να σε βλάψει.

Η υλική ιδέα του θανάτου – η τυπική φιγούρα με κουκούλα με ένα δρεπάνι – συνδέεται συχνά με κακό, πόνο και ταλαιπωρία. Αν εμφανίζεται στα όνειρά σας, μπορεί να είναι μια αναπαράσταση για κάτι ή για κάποιον που σας προκαλεί ζημιά στην πραγματική ζωή.

Ωστόσο, μην σκέφτεστε μόνο τη σωματική βλάβη. Μπορεί επίσης να είναι συναισθηματική. Κάποιος που σας ταπεινώνει, σας πειράζει, σας προσβάλλει ή σας μειώνει, σας προκαλεί επίσης ζημιά.

Με αυτή την τελευταία ιδέα, θα θέλαμε να κλείσουμε τις έξι ερμηνείες μας για το όνειρο του θανάτου. Λάβετε υπόψη σας ότι όλες αυτές οι εξηγήσεις είναι γενικές, αφού λαμβάνουν ως αναφορά ένα σύμβολο που σχετίζεται με τον θάνατο. Επομένως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξηγήσεις σύμφωνα με τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Με αυτό, θέλουμε να σας πούμε ότι θα πρέπει πάντα να προσαρμόζετε το αντικείμενο των ερμηνειών των ονείρων. Αξιολογήστε προσεκτικά αν ταιριάζουν με την εμπειρία της ζωής σας, ώστε να αποφύγετε την αφομοίωση άσχετων ιδεών.

Τέλος, πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι τα όνειρα δεν χρειάζεται πάντα να έχουν κρυφό νόημα. «Ένα πούρο μερικές φορές είναι απλώς ένα πούρο », όπως είπε κάποτε ο Φρόιντ!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ellis, L., Wahab, E. A., & Ratnasingan, M.  Religiosity and fear of death: a three‐nation comparison. Mental Health, Religion & Culture. 2013; 16(2): 179-199.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.