Παιδική ακράτεια και βρέξιμο του κρεβατιού

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η παιδική ακράτεια, δηλαδή η ακούσια ούρηση, επιλύεται μόνη της καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά. Όμως, αν επιμένει τότε θα πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής των παιδιών.
Παιδική ακράτεια και βρέξιμο του κρεβατιού
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η παιδική ακράτεια, δηλαδή η ακούσια ούρηση, ονομάζεται και νυχτερινή ενούρηση. Τα άτομα με αυτό το πρόβλημα είναι συνήθως παιδιά, και βρέχουν το κρεβάτι τους ενώ κοιμούνται σε μια ηλικία που δε θα έπρεπε να συμβαίνει πλέον. Ωστόσο, η ακράτεια ίσως να μην περιορίζεται σε νυχτερινά επεισόδια.

Επιπλέον, αυτές οι άτυχες στιγμές για να θεωρηθούν ασθένεια θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες σε παιδιά άνω των τεσσάρων ετών.

Η ακράτεια είναι συχνότερη σε αγόρια. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), τα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά με παρατεταμένη ενούρηση συχνά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επίσης, οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι αυτά τα περιστατικά μειώνονται όσο μεγαλώνουν τα παιδιά.

Παιδική ακράτεια και νυχτερινή ενούρηση

Τα αίτια της ενούρησης

Γυναίκα με ακράτεια στην τουαλέτα
Η ενούρηση είναι μια φυσιολογική διαδικασία για τα νεαρά παιδιά, και συχνά εξαφανίζεται όταν μεγαλώνουν.

Η παιδική ακράτεια δεν έχει, ακόμη, μια συγκεκριμένη αιτία. Όμως, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που ίσως αποτελούν κλειδιά για την εμφάνισή της:

  • Μικρή κύστη: Σε αυτή την περίπτωση, η κύστη δεν έχει αναπτυχθεί καλά ακόμη και δε μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα που παράγονται.
  • Ανικανότητα αναγνώρισης μιας γεμάτης κύστης: Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί που κοιμάται βαριά και δεν ξυπνά όταν γεμίζει η κύστη του. Ίσως να συμβαίνει επειδή τα νεύρα που ελέγχουν την κύστη δεν έχουν ωριμάσει αρκετά.
  • Έλλειψη ορμονικής ισορροπίαςΑυτό συμβαίνει όταν το παιδί δεν έχει επαρκή παραγωγή αντιδιουρητικής ορμόνης ή αγγειοπιεσίνης.
  • Ουρολοίμωξη: Σε αυτή την περίπτωση, πέραν της ακούσιας ούρησης, τα ούρα έχουν κόκκινο ή ροζ χρώμα και το παιδί πονά.
  • Άπνοια ύπνου: Ορισμένες φορές, η ακούσια ούρηση είναι σημάδι αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Αυτή είναι μια διαταραχή κατά την οποία διακόπτεται η αναπνοή του παιδιού όταν κοιμάται.
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι ίδιοι μύες που χρησιμοποιούνται για την αφόδευση, χρησιμοποιούνται και για την ούρηση. Γι’ αυτό, όταν υπάρχει χρόνια δυσκοιλιότητα, αυτοί οι μύες ίσως αρχίσουν να δυσλειτουργούν και να συμβάλλουν στην ενούρηση.

Πέραν από τις παραπάνω αιτίες, αυτή η πάθηση έχει και κληρονομική φύση πολλές φορές. Έτσι, αν ένας από τους δύο γονείς είχε επεισόδια ενούρησης όταν ήταν παιδί, είναι πιθανό να την έχουν και τα παιδιά του.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αγχωτικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν επίσης στο βρέξιμο του κρεβατιού.

Συμπτώματα και επιπλοκές

Αυτή η πάθηση δεν απειλεί την υγεία του ατόμου, όσο δεν είναι παθολογικό το αίτιο. Η ακούσια ούρηση είναι το κύριο πρόβλημα εδώ. Επιπλέον, συνήθως συμβαίνει τη νύχτα (έτσι βγαίνει και η ονομασία “βρέξιμο του κρεβατιού”), και η συχνότητά της είναι τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις δευτερεύουσες επιπτώσεις, αυτές είναι κυρίως συναισθηματικής φύσης. Ο λόγος είναι πως το παιδί ή το επηρεαζόμενο άτομο, ίσως νιώσει ντροπή ή χάσει την αυτοπεποίθησή του εξαιτίας του προβλήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί/ες μαζί του και να το βεβαιώσετε πως θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Αντιθέτως, αν η ενούρηση είναι αποτέλεσμα ενός παθολογικού προβλήματος και δεν επιλυθεί, τότε μπορεί να πυροδοτήσει άλλες επιπλοκές. Επιπροσθέτως, το παιδί μπορεί να αποκτήσει εξανθήματα αν κοιμάται με βρεγμένο εσώρουχο.

Σκεφτείτε την πιθανότητα χρήσης πάνας το βράδυ.

Παιδική ακράτεια: Αντιμετώπιση και προφυλάξεις

Παιδί κάθεται σε γιο γιο με πολλές πάνες γύρω του
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι η δημιουργία καλών νυχτερινών συνηθειών.

Ξεκινώντας, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αποκτήσουν τη συνήθεια να πηγαίνουν στο μπάνιο συγκεκριμένες ώρες τόσο τη μέρα, όσο και τη νύχτα. Αυτό για να αποφευχθεί η ενούρηση.

Ακόμη και αν το πρόβλημα εξαφανίζεται όσο μεγαλώνει το παιδί, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο ζωής του όπως η μείωση της κατανάλωσης υγρών πριν τον ύπνο.

Έπειτα, αν δε βοηθήσουν τα παραπάνω, ο/η γιατρός ίσως σας συμβουλέψει να χρησιμοποιήσετε συναγερμούς υγρασίας. Πρόκειται για συσκευές που συνδέονται σε ένα επίθεμα ευαίσθητο στην υγρασία. Στη συνέχεια, αρχίζει να χτυπά όταν αρχίζει να ουρεί το παιδί προκειμένου να ξυπνήσει.

Τέλος, καταφύγετε στη φαρμακευτική αγωγή μόνο σαν τελευταία λύση. Πέραν από τις παρενέργειες, μονάχα καθυστερούν τη νυχτερινή παραγωγή ούρων και ίσα που κατευνάζουν την κύστη.

Πέραν από αυτά τα μέτρα, υπάρχουν διάφορες προφυλάξεις οι οποίες ίσως σας βοηθήσουν να επιλύσετε αυτό το μικρό πρόβλημα:

  • Βεβαιωθείτε πως το παιδί σας ουρεί τουλάχιστον δύο φορές πριν πάει στο κρεβάτι.
  • Προτείνετέ του και υπενθυμίστε του να ουρεί ανά δύο ώρες περίπου.
  • Αποτρέψετε τα εξανθήματα βοηθώντας το να πλυθεί το πρωί απευθείας μόλις ξυπνήσει.

Εν κατακλείδι, αν και η νυχτερινή ενούρηση είναι κοινή στα παιδιά και εξαφανίζεται όσο μεγαλώνουν, μπορεί να γίνει επίμονη. Τότε, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.