Μπορούν να πέσουν τα μαλλιά σας από την κετογονική διατροφή;

Ίσως να έχετε ακούσει ότι η κετογονική διατροφή ή οι θερμιδικοί περιορισμοί μπορούν να επηρεάσουν τα μαλλιά σας. Παρακάτω, θα σας δείξουμε αν ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί.
Μπορούν να πέσουν τα μαλλιά σας από την κετογονική διατροφή;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα άτομα που ακολουθούν μια κετογονική διατροφή άρχισαν να αναρωτιούνται αν μπορούν να πέσουν τα μαλλιά εξαιτίας της. Αυτή η μορφή διατροφής με περιορισμένους υδατάνθρακες έχει γίνει δημοφιλής χάρη στα πολλαπλά πεδία εφαρμογής της.

Πρόκειται για μια αποτελεσματική διατροφική πρακτική για την απώλεια βάρους, τον έλεγχο του διαβήτη, και την αποτροπή ορισμένων μεταβολικών παθήσεων. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται όλοι καλά σε αυτή.

Επίσης, υπάρχουν αμφιβολίες στο αν ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει αλωπεκία (αυτός είναι ο τεχνικός όρος για την απώλεια μαλλιών).

Παρακάτω, θα συζητήσουμε για το αν η κετογονική διατροφή μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Θα μπορέσετε να “ζυγίσετε” τα υπέρ και τα κατά της διατροφής και ν’ αποφασίσετε αν είναι κατάλληλη για εσάς.

Γενικοί λόγοι τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση είναι ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει τα ηλικιωμένα άτομα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει μετά την εφηβείαΑυτή η διαδικασία συνδέεται με ένα συγκεκριμένο γενετικό φορτίο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, είναι πιθανό να υπάρξει απώλεια μαλλιών εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής τεστοστερόνης από μια ορισμένη ηλικία. Αυτό εξαρτάται από το κυτταρικό DNA.

Παρότι τα γονίδια επηρεάζουν την αλωπεκία, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί η ανάπτυξή της εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως μια διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο για παράδειγμα, έχουμε την αλωπεκία με φαλακρά σημεία η οποία μπορεί να καθυστερήσει αν υπάρχει επαρκής τροφοδοσία βιταμίνης DΑυτό υποστηρίζουν ορισμένες επιστημονικές μελέτες.

Άνδρας σοκαρισμένος κρατά τούφα μαλλιών και χτένα
Η απώλεια μαλλιών στους άνδρες συνδέεται με τα γονίδια και την ορμονική δράση της τεστοστερόνης.

Τα επίπεδα ορμονών μπορούν να καθορίσουν την απώλεια μαλλιών

Μία πτυχή που μπορεί να προκαλέσει αλωπεκία είναι οι ορμονικές αλλαγές. Η χρήση τεστοστερόνης ως φάρμακο για την αύξηση του αναβολισμού και της ενέργειας, μπορεί να σχετιστεί με την απώλεια μαλλιών.

Αυτή η ορμόνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μαλλιών, έτσι οποιαδήποτε αφύσικη χορήγηση τροποποιεί τα δευτερεύοντα φυλετικά χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάρη, την κατανομή των μαλλιών στο άνω μέρος του κρανίου και τις πλευρές του μετώπου.

Γι’ αυτό όσοι χρησιμοποιούν αναβολικά φάρμακα υποφέρουν συχνά από ευρεία απώλεια τριχών τόσο στο κεφάλι όσο και στο υπόλοιπο σώμα. Όμως, η χρήση αυτών των ουσιών δεν επηρεάζει όλους το ίδιο. Υπάρχει και το γενετικό στοιχείο το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει την αντίδραση.

Επηρεάζει η διατροφή το ανοσοποιητικό σύστημα;

Όπως αναφέραμε, η αλωπεκία καθορίζεται από ένα ισχυρό γενετικό στοιχείο. Όμως, ορισμένες αλλαγές στα διατροφικά μοτίβα ίσως επηρεάσουν τη διαδικασία. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν συμπερασματικές μελέτες σε ανθρώπους πάνω σε αυτό.

Έχει μελετηθεί στα ζώα, ειδικά στα ποντίκια, το αν η εντερική δυσθυμία και η στέρηση βιταμινών της ομάδας Β μπορούν να αλλάξουν την πρόοδο της διαταραχής.

Έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Αναφορές Κυττάρων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στέρηση πρόσληψης βιοτίνης θα προκαλούσε αλλαγές στο δέρμα των ζώων και θα διέγειρε την τριχόπτωση. Όμως, θα χρειαστούν μελέτες πάνω σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτή η τοποθέτηση.

Μπορούν να πέσουν τα μαλλιά από την κετογονική διατροφή;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά άρθρα ή πρόσφατες αποδείξεις που να συνδέουν την κετογονική διατροφή, ή μια περιοριστική διατροφή, με την αυξημένη απώλεια μαλλιών. Γι’ αυτό, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα μαλλιά σας δεν πέφτουν κατά τη διάρκεια μιας κετογονικής διατροφής.

Υπάρχουν ορισμένες αναφορές από γιατρούς ή ομάδες επαγγελματιών σχετικά με ένα συγκεκριμένο ζήτημα που υπήρξε για το οποίο όμως δεν υπάρχει καμία καταγραφή. Ένα άτομο που ακολουθούσε αυτή τη διατροφή ανέφερε ότι μειώθηκε η πυκνότητα των μαλλιών του, ωστόσο, ένα άτομο δεν είναι αρκετό για να υπάρχει μια γενική σύνδεση.

Η απώλεια μαλλιών συνδέεται με τις συναισθηματικές διεργασίες που σχετίζονται με το άγχος, τις ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης, ή ακόμη και με γενετικούς παράγοντες. Όμως, ο περιορισμός των θερμίδων ή των υδατανθράκων δε φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχει σημαντική επίδραση σε αυτή τη διαδικασία.

Άνδρας με αλωπεκία πιάνει το κεφάλι του
Η κλασική αλωπεκία στους άνδρες είναι η απάντηση στη δράση της τεστοστερόνης.

Τα μαλλιά δε μπορούν να πέσουν από την κετογονική διατροφή

Παρότι τα μαλλιά σας μπορούν να πέσουν όσο ακολουθείτε μια κετογονική διατροφή, η πτώση τους δεν οφείλεται σε αυτή. Η απώλεια μαλλιών συνδέεται περισσότερο με γενετικούς παράγοντες παρά με περιβαλλοντικούς.

Το φαγητό μπορεί να παίζει κάποιον ρόλο πάνω σε αυτό, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν τα συμπληρώματα βιταμινών για την αποτροπή της απώλειας μαλλιών, αλλά δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ούτε για τη χρήση συμπληρωμάτων.

Το άγχος και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Η χρήση αναβολικών μπορεί επίσης να διεγείρει την απώλεια, καθώς και να τροποποιήσει άλλες πτυχές που σχετίζονται με την εμφάνιση και τη σεξουαλικότητα. Όμως, ο περιορισμός της ζάχαρης ή των θερμίδων δε φαίνεται να επηρεάζει την τριχόπτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Adil A., Godwin M., The effectiveness of treatments for anderogenetic alopecia: a systematic review and meta analysis. J Am Acad Dermatol, 2017. 77 (1): 136-141.
  • Gerkowicz A., Chyl Surdacka K., Krasowska D., Chodorowska G., The role of vitamin D in non scarring alopecia. Int J Mol Sci, 2017.
  • Hayashi A., Mikami Y., Miyamoto K., Kamada N., et al., Intestinal dysbiosis and biotin deprivatin induce alopecia through overgrowth of lactobacillus murinus in mice. Cell Rep, 2017. 20 (7): 1513-1524.
  • Covarrubias Gutiérrez, P., M. Aburto Galván, and L. F. Sámano Orozco. “Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad.” Nutrición Clínica y Dietética y Hospitalaria 33.2 (2013): 98-111.
  • Cortés, Andrea, Felipe Mardones, and Viviana Zemelman. “Caracterización de las causas de alopecia infantil.” Revista chilena de pediatría 86.4 (2015): 264-269.
  • Pérez-Guisado, Joaquín. “Las dietas cetogénicas: potenciales efectos saludables de la Dieta Cetogénica Mediterránea Española.” (2014).
  • Mardones, Felipe. “Productos capilares alternativos para alopecia: Mecanismos de acción y evidencia científica.” Revista chilena dermatológica 30 (2014): 51-58.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.