Άνετη διακόσμηση: Τι είναι και πώς μπορώ να την εφαρμόσω;

Ένα στυλ με άνεση επιδιώκει να μεταδώσει ηρεμία στο σπίτι. Για να το επιτύχει αυτό, επιλέγει μια σειρά από μαλακά υλικά, φυσικά υφάσματα και ουδέτερα χρώματα.
Άνετη διακόσμηση: Τι είναι και πώς μπορώ να την εφαρμόσω;

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Νοεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν να διακοσμήσουν τα σπίτια τους με τρόπο που να μεταδίδει μια αίσθηση ζεστασιάς, φυσικότητας και ηρεμίας. Μια από τις πιο κατάλληλες τάσεις για το σκοπό αυτό είναι η cozy ή αλλιώς άνετη διακόσμηση. Αυτό το στυλ βασίζεται στη χρήση χειροποίητων στοιχείων, φυσικού φωτός και απαλών χρωμάτων. Είναι ένα στυλ που προέρχεται από τη σκανδιναβικές χώρες. Χρησιμοποιεί απλά στοιχεία, αλλά επιδιώκει να τα διανέμει με συγκεκριμένο τρόπο.

Η χρωματική παλέτα, οι υφές και η φωτεινότητα είναι απαραίτητα για την επίτευξη άνετων, οικείων, ζεστών και φιλόξενων δωματίων. Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο διακοσμητικό στυλ στην εφαρμογή του, αν και πρέπει να τηρούνται μια σειρά από βασικές διατάξεις.

Τι είναι η “άνετη” διακόσμηση;

Πρόκειται για μια τάση που έχει τις ρίζες της στο σκανδιναβικό στυλ. Η λέξη cozy παραπέμπει σε μια αγγλική έκφραση που αναφέρεται στην άνεση και τη ζεστασιά. Χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορους τομείς της μόδας.

Όσον αφορά το διακοσμητικό στυλ, η τάση cozy επιδιώκει να δημιουργήσει άνετα περιβάλλοντα μέσω της εφαρμογής απαλών χρωμάτων και φυσικών αξεσουάρ. Η βασική ιδέα είναι να μεταδίδει ηρεμία, γαλήνη και ευεξία, απολαμβάνοντας παράλληλα έναν άνετο χώρο με άπλετο φως.

Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί κάποιες συγκεκριμένες υφές, όπως το μετάξι ή το βελούδο, συμπεριλαμβανομένης μιας ουδέτερης χρωματικής παλέτας. Η ζεστή διακόσμηση μεταμορφώνει τα δωμάτια με μια σειρά απλών και προσιτών τροποποιήσεων.

Χαρακτηριστικά και εφαρμογή της cozy διακόσμησης

Η πραγματοποίηση της cozy τάσης στο σπίτι σας είναι μια απλή εργασία και μπορεί να είναι πολύ φιλική προς τον προϋπολογισμό. Βασίζεται στην παρουσία ορισμένων υφασμάτων, φυσικών στοιχείων, φυτών, μαξιλαριών, κουβερτών και υλικών όπως η λυγαριά ή το ξύλο.

Cozy decoration and Scandinavian style
Το cozy στυλ είναι παράγωγο της σκανδιναβικής διακόσμησης. Υιοθετεί ορισμένα σκανδιναβικά εννοιολογικά στοιχεία, όπως τα χρώματα και οι γραμμές.

Χρωματική παλέτα

Η πιο αποτελεσματική γκάμα αποχρώσεων για τη δημιουργία αίσθησης ηρεμίας είναι οι ουδέτερες αποχρώσεις. Ανάμεσά τους είναι το μπεζ, το ανοιχτό γκρι, το καφέ και το λευκό.

Για την άνετη διακόσμηση, είναι πάντα σημαντικό να ενσωματώνετε κάποιες πράσινες, ροζ ή παστέλ μπλε λεπτομέρειες. Αυτό γίνεται με σκοπό να προσδώσετε μια αίσθηση ζεστασιάς.

Φυτά για άνετη διακόσμηση

Ένας καλός τρόπος για να ενσωματώσετε το πράσινο χρώμα είναι μέσω των φυτών εσωτερικού χώρου. Πρόκειται για στοιχεία που παρέχουν το φυσικό στοιχείο, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τις συνθήκες του αέρα και προσθέτουν οπτική αισθητική.

Μερικά παραδείγματα φυτών για το στυλ μπορεί να είναι ο αγγλικός κισσός, η γαρδένια ή η γλώσσα της τίγρης. Είναι σημαντικό να παράγουν ευχάριστο άρωμα και να έχουν άνθη κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους.

Φωτισμός για άνετη διακόσμηση

Μία από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες που συνθέτουν την τάση cozy είναι η παρουσία φωτεινότητας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του φυσικού φωτός ή και μέσω του ζεστού φωτός. Ο στόχος είναι να μεταδοθεί μια αίσθηση ευεξίας και χαράς.

Η παρουσία της φωτιάς, είτε με κεριά είτε με τζάκια, ταιριάζει επίσης πολύ καλά στη ζεστή διακόσμηση. Σε αυτή τη γραμμή, τα διακοσμητικά κεριά χρησιμοποιούνται ευρέως, τόσο για τη δημιουργία ζεστασιάς στα βοηθητικά έπιπλα όσο και για τα κεντρικά κομμάτια του τραπεζιού.

Υφές

Όπως η γκάμα των χρωμάτων είναι σημαντική, έτσι είναι και οι υφές των υφασμάτων που προβάλλονται στο σπίτι. Για τα κλινοσκεπάσματα, τα μαξιλάρια και τα αξεσουάρ του καναπέ, η άνετη διακόσμηση περιλαμβάνει συνδυασμούς από βελούδο, μετάξι, fleece ή μαλλί.

Η παρουσία αυτών των στοιχείων προσδίδει ηρεμία και κομψότητα στο χώρο. Από την άλλη πλευρά, η τοποθέτηση λινών κουρτινών συνεργάζεται με αυτή την αίσθηση ηρεμίας και ζεστασιάς. Παρόλο που το υλικό πρέπει να είναι μαλακό, το σχήμα της κουρτίνας πρέπει να είναι παχύ.

Υλικά για μια άνετη διακόσμηση

Μια άλλη πτυχή της εφαρμογής αυτής της τάσης με ενοποιητικό τρόπο είναι η χρήση ορισμένων υλικών. Θα πρέπει να ακολουθούν την παραδοχή ότι φέρνουν μια πινελιά φυσικότητας στο χώρο.

Για παράδειγμα, το ξύλο, η λυγαριά ή η πέτρα είναι όλα εξαιρετικά στοιχεία για να διακοσμήσετε έναν άνετο χώρο. Πρόκειται για στοιχεία φυσικής προέλευσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διακοσμητικά, έπιπλα, ράφια και άλλα αξεσουάρ.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Φυτά εσωτερικού χώρου που θα λατρέψετε

Χαλιά

Μια κατηγορία που αποκτά εξέχουσα θέση στη ζεστή διακόσμηση είναι αυτή των χαλιών. Χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν άνεση και θαλπωρή στα δάπεδα του δωματίου.

Παράλληλα, μπορούν να φανούν χρήσιμα για την οριοθέτηση χώρων και την αναδιοργάνωση των επίπλων. Είναι σημαντικό να προσαρμόζονται στην ουδέτερη χρωματική γκάμα.

Cozy decoration
Τα χαλιά που χρησιμοποιείτε πρέπει να έχουν χρώματα ανάλογα με το στυλ του χώρου σας, αλλά οι έντονοι τόνοι δεν συνιστώνται για ένα πραγματικά ζεστό στυλ.

Υφάσματα που δημιουργούν ζεστασιά

Ένας πολύ απλός τρόπος για να προσαρμόσετε το χώρο σας στη ζεστή διακόσμηση είναι να προσθέσετε διάφορα αξεσουάρ στον καναπέ του σαλονιού σας. Συγκεκριμένα, δοκιμάστε μερικές μάλλινες κουβέρτες throw, οι οποίες δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας και ζεστασιάς. Επιπλέον, κατά τους χειμερινούς μήνες, προσφέρουν ζεστασιά.

Οι κουβέρτες, τόσο για τον καναπέ όσο και για το κρεβάτι, είναι τυπικά αντικείμενα αυτού του διακοσμητικού στυλ, αλλά όχι τα μόνα. Είναι επίσης δυνατό να προσθέσετε μαξιλάρια  με ουδέτερα χρώματα για να αυξήσετε την αίσθηση ηρεμίας. Το ίδιο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και κατά τη διάταξη των επίπλων. Καλό είναι να επιλέγετε άνετες καρέκλες και καναπέδες με κυκλικές άκρες αντί για ευθείες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Balderrama Armendáriz, César Omar, Flores Figueroa, José de Jesús, Aguilera Ampudia, Germán,  El entorno cotidiano, la estética kitsch y su relación con los diseños. NÓESIS. REVISTA DE CIENCIAS SOCIALES [Internet]. 2016;25(49):98-120. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85943066004
  • RODRÍGUEZ, MAURICIO BERMÚDEZ. “DISEÑO DE INTERIORES Y DECORACIÓN.” Anfitrión, como Deleitar a Sus Comensales. Universidad del Externado de Colombia, 2021. 101–122. Disponible en: https://doi.org/10.2307/j.ctv1ddcx02.8
  • del Olmo Barbero, Jesús,  El color como elemento comunicacional. Comunicar [Internet]. 2006; (26):112-116. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=15802617

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.