Ποια πλεονεκτήματα έχουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης ξεχωρίζουν χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Η τακτική κατανάλωση ινών σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και καρδιαγγειακών κινήσεων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Ποια πλεονεκτήματα έχουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς γνωρίζετε ποια πλεονεκτήματα έχουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης; Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φαγητά στον κόσμο. Έχουν καλές οργανοληπτικές ιδιότητες και προμηθεύουν με αρκετή ενέργεια. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές.

Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία συγκριτικά με τα επεξεργασμένα ή λευκά ζυμαρικά. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τις ιδιότητές τους και γιατί θα πρέπει να τα επιλέξετε.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης αποτελούν πηγή ινών

Σε αντίθεση με τα λευκά ζυμαρικά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν σημαντική ποσότητα ινών. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Για την ακρίβεια, η κατανάλωση αυτής της ουσίας συνδέεται με την υγεία της χλωρίδας, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe.

Επίσης, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για την ακρίβεια, αρκετές μελέτες συνδέουν την κατανάλωση ινών με τη μείωση της εμφάνισης τέτοιων παθήσεων.

Από την άλλη, αυτή η ουσία βοηθά ελαφρώς στην τροποποίηση του λιπιδικού προφίλ, φράζοντας μερικώς την πρόσληψη χοληστερίνης στο έντερο.

Άτομο τρώει ζυμαρικά
Κάτι που κάνει τα ζυμαρικά ολικής άλεσης να ξεχωρίζουν από τα λευκά ζυμαρικά είναι η περιεκτικότητά τους σε ίνες.

Προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν το πλεονέκτημα να προάγουν τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και τις αλλαγές της ινσουλίνης απ’ ότι η επεξεργασμένη ποικιλία τους. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να υποφέρετε από αντιδραστική υπογλυκαιμία και αυξημένη όρεξη λίγο μετά την κατανάλωση φαγητού. Γι’ αυτό, είναι σαφώς καλύτερο τρόφιμο από τα λευκά ζυμαρικά αναφορικά με το αίσθημα πληρότητας.

Η καλή διαχείριση του μηχανισμού κορεσμού είναι κρίσιμη για όλα τα άτομα τα οποία επιθυμούν να αδυνατίσουν. Ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τις δίαιτες είναι το άγχος για φαγητό. Αυτό σχετίζεται κυρίως με τις φτωχές διατροφικές επιλογές οι οποίες οδηγούν σε συνεχή όρεξη για φαγητό.

Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε ίνες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθάτε στην πρόκληση κορεσμού. Έτσι, κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερο αριθμό θερμίδων, το οποίο έχει θετική επίδραση στο αδυνάτισμα.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την υγεία σας

Άλλο ένα πλεονέκτημα των ζυμαρικών ολικής άλεσης είναι πως μειώνει την παγκρεατική επίδραση. Αυτή η τροφή στρεσάρει λιγότερο το πάγκρεας απ’ ότι τα λευκά ζυμαρικά. Αυτό έχει πολλαπλά υγιεινά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η παραπάνω πάθηση καλλιεργεί το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Σήμερα, οι ειδικοί γνωρίζουν την ανάγκη αποτροπής παθολογιών του παγκρέατος. Ο διαβήτης σχετίζεται συχνά με την παχυσαρκία και την πρόκληση καρδιακών παθήσεων.

Για τον λόγο αυτό, αντικαθιστώντας την κατανάλωση λευκών δημητριακών και αλεύρων με την ποικιλία ολικής άλεσης, κάνετε ένα βήμα προς μια υγιεινή ζωή.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης με σουσάμι
Τα φαγητά με προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινά.

Είναι καλύτερη επιλογή για αθλητές

Πολλοί αθλητές έχουν συνηθίσει να τρώνε ζυμαρικά πριν ή μετά την προπόνηση. Ωστόσο, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης μπορούν να ωφελήσουν σε αυτή την περίπτωση. Αυτά επιτρέπουν στο σάκχαρο να παραμείνει σταθερό, αντί να προκαλεί απότομες αλλαγές.

Η κύρια συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι η καθυστέρηση της κόπωσης. Επιπλέον, μειώνοντας τον κίνδυνο αντιδραστικής υπογλυκαιμίας θα βελτιώσετε την απόδοσή σας.

Οι αθλητές θα πρέπει να αποφεύγουν την απλή ζάχαρη και τα επεξεργασμένα αλεύρια πριν από έναν διαγωνισμό. Το ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι τροφές που θα εξασφαλίσουν σωστή και ασφαλή ενέργεια.

Γιατί θα πρέπει να επιλέγετε ζυμαρικά ολικής άλεσης

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των λευκών ζυμαρικών. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες. Αυτό αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και ρυθμίζει την ινσουλίνη, μειώνοντας τις επιπλοκές που σχετίζονται με την αντιδραστική υπογλυκαιμία.

Όμως, πρόκειται για τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες, γι’ αυτό δε θα πρέπει να το παρακάνετε. Να θυμάστε ότι το καστανό ρύζι ή η κινόα ολικής άλεσης είναι καλύτερες πηγές αυτού του θρεπτικού στοιχείου. Από την άλλη, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το θεμέλιο μιας καλής δίαιτας είναι η ποικιλία. Έτσι, είναι σημαντικό να περιλαμβάνετε διάφορους τύπους τροφίμων στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Makki K., Deehan EC., Walter J., Backhed F., The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host Microbe, 2018. 23 (6): 705-715.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.