Πνευμονογαστρικό νεύρο του αφτιού: Πώς γίνεται η διέγερση

Όταν εφαρμόζονται μικρές ροές ηλεκτρικού ρεύματος στο αφτί, δημιουργείται αίσθηση σαν μυρμήγκιασμα. Οι γιατροί τις χρησιμοποιούν για να μειώσουν την ταλαιπωρία που προκαλείται από τον πόνο.
Πνευμονογαστρικό νεύρο του αφτιού: Πώς γίνεται η διέγερση

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαρτίου, 2021

Η διέγερση στο πνευμονογαστρικό νεύρο του αφτιού είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε σύνθετα ζητήματα όπως η διαχείριση του πόνου και η επιβράδυνση της γήρανσης σε κάποιο βαθμό. Στην πραγματικότητα, έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξάνεται ο αριθμός των ερευνών για την επικύρωση της αποτελεσματικότητάς της.

Μελέτες όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν από το Technische Universität Wien (Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης) υπογραμμίζουν την αποτελεσματικότητα της διέγερσης του κολπικού νεύρου του αφτιού για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αλλά απαιτείται ακόμη περισσότερη έρευνα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να μας πει η επιστήμη μέχρι στιγμής.

Πνευμονογαστρικό νεύρο: Διέγερση

Πώς είναι δυνατόν η διέγερση του κολπικού νεύρου του αφτιού να μπορεί να επηρεάσει τον πόνο, τη γήρανση, ακόμη και πράγματα τόσο περίπλοκα όσο η ψυχική υγεία;

Επειδή υπάρχει σχέση μεταξύ της θέσης αυτού του νεύρου, της ακουστικής συσκευής και ορισμένων λειτουργιών των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Το αφτί είναι μια πύλη προς το νευρικό σύστημα. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές όπου διεγείρεται το κολπικό νεύρο, κυρίως στο εξωτερικό μέρος του αφτιού. Επειδή αυτή η δομή διαπερνά εσωτερικά όργανα, οι πληροφορίες που μεταφέρει φτάνουν στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

Το κολπικό νεύρο, επίσης γνωστό ως πνευμονογαστρικό νεύρο, μεταδίδει πληροφορίες από τον εγκέφαλο σε διάφορα όργανα, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά. Ομοίως, έχει έναν συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό κλάδο. Ρυθμίζει λειτουργίες όπως την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την πέψη.

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την εισαγωγή μικρών ηλεκτροδίων, που ελέγχονται από μια φορητή συσκευή στο λαιμό, στο αφτί. Αυτή η συσκευή μεταδίδει ηλεκτρικούς παλμούς, οπότε ένα άτομο βιώνει συχνά μια αίσθηση γαργαλήματος.

εξέταση αφτιού
Το αφτί είναι η πύλη προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ένα αντίδοτο για ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging αποκάλυψε ότι αυτή η τεχνική βοηθά στην προστασία των ανθρώπων από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. Συγκεκριμένα, αυτές είναι η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με την Beatrice Bretherton, συντονίστρια της μελέτης, η προσομοίωση επηρεάζει τη μεταβολική ισορροπία του σώματος για την πραγματοποίηση διορθωτικών ενεργειών. Ευτυχώς, η διέγερση του κολπικού νεύρου του αφτιού δεν απαιτεί φάρμακα ή άλλες επεμβατικές διαδικασίες.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αυτό, αλλά ο συμπαθητικός κλάδος του νεύρου του κόλπου βοηθά το σώμα να προετοιμαστεί είτε για μάχη είτε για πτήση. Επίσης, ο παρασυμπαθητικός κλάδος επηρεάζει την ανάπαυση και την πέψη. Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να γερνούν, ο συμπαθητικός κλάδος αναλαμβάνει σταδιακά.

Η τεχνική διέγερσης του κολπικού νεύρου του αφτιού χρησιμοποιείται για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Αυτό που κάνει είναι να ενεργοποιήσει τον παρασυμπαθητικό κλάδο και να τον ισορροπήσει με τον συμπαθητικό κλάδο. Υπάρχει λιγότερο άγχος. Ως εκ τούτου, λιγότερος κίνδυνος ανάπτυξης διαφόρων υγειονομικών συνθηκών υπό αυτές τις συνθήκες, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω.

Διέγερση στο πνευμονογαστρικό νεύρο για τον χρόνιο πόνο

Η τεχνική διέγερσης του κολπικού νεύρου στο αφτί έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το κολπικό νεύρο προκύπτει στο μυελό και ενυδατώνει τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το λάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους, την καρδιά, το στομάχι, το πάγκρεας, το ήπαρ και κάποια άλλα όργανα.

Η διέγερση των ινών του κολπικού νεύρου μειώνει τον πόνο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γιατροί είναι να βάλουν τα ηλεκτρόδια στη σωστή θέση.

Τα μοντέλα υπολογιστών μπόρεσαν να καθορίσουν, με αυξανόμενη ακρίβεια, ποια ηλεκτρικά σήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Τόσο η ένταση όσο και το σχήμα αυτών των σημάτων αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.

πόνος στο αφτί
Το αφτί και το κολπικό νεύρο επικοινωνούν με διάφορα όργανα του σώματος, εξ ου και η βάση της διέγερσης για ανακούφιση από τον πόνο.

Πρόσθετα αποτελέσματα της τεχνικής

Αυτός ο τύπος διέγερσης ήταν επίσης αποτελεσματικός στην εξάλειψη των εμβοών. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι ένα επίμονο βουητό στο αφτί σας που δεν προέρχεται από καμία εξωτερική πηγή. Έχει πολλές αιτίες που κυμαίνονται από τραύμα, σύνδρομο Ménière, άγχος ή κόπωση λόγω υπερβολικής εργασίας.

Συνολικά, οι αποκαλύψεις σχετικά με αυτήν την τεχνική είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι ερευνητές πίστευαν ότι θα βρουν νέες εφαρμογές και οφέλη για αυτήν την καινοτόμο μέθοδο στο εγγύς μέλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Niebla, J. G. (2004). Imágenes electrocardiográficas derivadas de una incorrecta colocación de los electrodos V1-V2. Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología, (32), 38-44.
  • Bretherton, B. (2019, 30 julio). Effects of transcutaneous vagus nerve stimulation in individuals aged 55 years or above: potential benefits of daily stimulation. Recuperado 7 de junio de 2020, de https://www.aging-us.com/
  • Velasco, R. C. (2019). Nuevas terapias: Electrocéutica. Diagnóstico, 58(4), 211-211.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.