Τι πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια ορχιδέας

Οι ορχιδέες είναι ιδανικά φυτά για τη διακόσμηση του εσωτερικού ή του εξωτερικού χώρου του σπιτιού. Ανακαλύψτε τα κόλπα για την αποτελεσματική καλλιέργεια ορχιδέας εδώ.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την καλλιέργεια ορχιδέας

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι ορχιδέες είναι κομψά και εκλεπτυσμένα φυτά που είναι εύκολα στη φροντίδα τους και ομορφαίνουν τους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, δεν μοιάζουν με οποιοδήποτε άλλο φυτό. Οι διάφοροι τύποι απαιτούν ορισμένη ειδική φροντίδα. Ως εκ τούτου, η καλλιέργεια ορχιδέας είναι εύκολη υπόθεση, αν τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Η ορχιδέα είναι ένα φυτό που φέρνει αισθητική και κομψότητα στο σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τις ορχιδέες ως διακοσμητικό στοιχείο.

Αν και είναι ιδανική ποικιλία για το σκοπό αυτό, οι ορχιδέες δεν πρέπει να μένουν χωρίς φροντίδα, καθώς μπορεί να ξεραθούν ή να προσβληθούν από ασθένειες. Επιπλέον, καλό είναι να γνωρίζετε ποιο συγκεκριμένο είδος ορχιδέας έχετε, ώστε να εφαρμόζετε συγκεκριμένες θεραπείες.

Συμβουλές για την καλλιέργεια ορχιδέας

Πρόκειται για ένα απλό στη φροντίδα, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητο είδος. Αυτό σημαίνει ότι η καλλιέργεια ορχιδέας απαιτεί προσοχή στο πότισμα, το έμμεσο ηλιακό φως και τη συνεχή υγρασία.

Χώρος και φωτισμός για την καλλιέργεια ορχιδέας

Γενικά, αυτά τα λουλούδια χρειάζονται χώρους όπου το ηλιακό φως φτάνει έμμεσα. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο να μην τα αφήνετε σε άμεση επαφή με τον ήλιο, καθώς μπορεί να στεγνώσουν και να μην ανθίσουν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό εξαρτάται από το είδος της ορχιδέας που έχετε. Η επιλογή μιας γωνίας με επαρκή φωτισμό αλλά χωρίς ηλιακό φως είναι ιδανική.

Αν δεν έχετε κάποιον μέρος στο σπίτι που να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορείτε να καταφύγετε σε τεχνητό φωτισμό. Για να το κάνετε αυτό, απλώς τοποθετήστε λαμπτήρες φθορισμού και κρατήστε τους σε απόσταση 20 εκατοστών από αυτές για 15 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Καλλιέργεια ορχιδέας: Πότισμα

Όσον αφορά το νερό, η καλλιέργεια των ορχιδέων απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Το συνηθισμένο νερό της βρύσης μπορεί να είναι πολύ βαρύ για τις ρίζες τους, γι’ αυτό συνιστάται η προμήθεια υγρού με χαμηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείται σταθερή η υγρασία στο χώμα αλλά χωρίς υπερβολές.

Από την άλλη πλευρά, συνιστάται το πότισμα με ψεκαστήρα. Οι άφθονες και κατανεμημένες αρδεύσεις είναι ιδανικές για τα φυτά αυτά, με την προφύλαξη της δημιουργίας καλής αποστράγγισης.

Riego por goteo para las orquídeas.
Η άρδευση με σταγόνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ορχιδέες που φυτεύονται σε μεγάλες ομάδες. Στο σπίτι, ένας ψεκαστήρας είναι καλύτερος.

Κόψτε τα άνθη

Τα στελέχη πρέπει να κόβονται σε περιπτώσεις που η ορχιδέα δεν ανθίζει πια ή όταν δεν είναι ορατή η αναβλάστηση. Αρκεί να ξηλώσετε 1 εκατοστό, ωστόσο, να το κάνετε πάντα πολύ προσεκτικά. Καλό είναι να εκτελείτε αυτή την εργασία για την καλλιέργεια ορχιδέας πριν το στέλεχος κιτρινίσει.

Καλλιέργεια ορχιδέας: Θερμοκρασία

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη φροντίδα των ορχιδέων είναι η θερμοκρασία. Λάβετε υπόψη σας ότι δεν ανέχονται το πολύ κρύο.

Είναι φυτά που χρειάζονται ένα εύκρατο κλίμα, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 30 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρείται η υγρασία. Σε περίπτωση που ζουν σε ξηρές περιοχές, μπορείτε να τοποθετήσετε πέτρες με νερό ή έναν υγραντήρα.

Λίπασμα

Για τη σωστή καλλιέργεια των ορχιδέων, είναι απαραίτητο να ανακατεύετε και να προσθέτετε λίπασμα κάθε λίγους μήνες. Η προμήθεια του απαραίτητου προϊόντος είναι απλή: το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα και να το ζητήσετε.

Μπορεί να είναι συσκευασμένο σε σακουλάκι ή φακελάκι, αλλά πρέπει να περιέχει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του φυτού. Τα πιο σημαντικά είναι το άζωτο, το κάλιο και ο φώσφορος.

Καλλιέργεια ορχιδέας: Αέρας

Είναι υγιές για τα φυτά αυτού του είδους να δέχονται ορισμένα ρεύματα αέρα. Ως εκ τούτου, μπορούν να τοποθετηθούν κοντά σε ένα παράθυρο ή σε έναν χώρο του σπιτιού όπου κυκλοφορεί ο άνεμος. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι πολύ ισχυρό το ρεύμα.

Ένα κατάλληλο δοχείο

Οι ορχιδέες αναπτύσσονται στους κορμούς και στο φλοιό των δέντρων. Ως εκ τούτου, καθώς δεν δέχονται φυσικά φως, παράγουν φωτοσύνθεση και στις ρίζες τους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται σε γλάστρες που εμποδίζουν το φως, καθώς το χρειάζονται και οι βάσεις τους. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε διαφανή δοχεία που επιτρέπουν την επαφή με το φως.

Καλλιέργεια ορχιδέας: Μεταφύτευση

Η μεταφύτευση ορχιδέας υποδηλώνει, πρώτα απ’ όλα, ότι έχει λάβει επαρκή φροντίδα για την ανάπτυξή της. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η αλλαγή της βάσης τους κάθε 2 χρόνια.

Η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε είναι όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν μετά την ανθοφορία. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται νέα άνθη που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Χαρακτηριστικά

Οι ορχιδέες είναι μια μεγάλη οικογένεια φυτών που αποτελείται από χιλιάδες είδη, με κοινό χαρακτηριστικό ότι παράγουν άνθη διαφόρων χρωμάτων. Συχνά ανθίζουν ταυτόχρονα για αρκετές εβδομάδες και μπορεί να είναι κίτρινα, κόκκινα, πράσινα, λευκά ή καφέ.

Οι ορχιδέες είναι ενδημικές σε τροπικά περιβάλλοντα, όπως τροπικά δάση ή κοιλάδες ποταμών, γι’ αυτό και απαιτούν φροντίδα που προσομοιάζει σε αυτές τις συνθήκες. Εάν έχετε πολλά δείγματα, η διατήρησή τους μαζί δημιουργεί υψηλότερο ποσοστό υγρασίας.

Αναπτύσσονται συνήθως σε περιβάλλοντα με υψηλές θερμοκρασίες και σχεδόν πάντα σε κορμούς δέντρων. Επομένως, ανήκουν σε πολύ υγρούς χώρους και χρειάζονται έμμεσο φωτισμό.

Mujer cuida una orquídea.
Οι ορχιδέες ζουν φυσικά σε τροπικά περιβάλλοντα, οπότε η αναπαραγωγή αυτών των συνθηκών είναι καλή για το φυτό.

Πώς να αναγνωρίζετε τα προβλήματα στην καλλιέργεια ορχιδέας

Τέλος, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα λάθη στη φροντίδα των φυτών, ώστε να τα επιλύετε εγκαίρως. Για παράδειγμα, αν η ορχιδέα δεν ανθίζει ή τα φύλλα της είναι σκούρα και κιτρινωπά, αυτό οφείλεται στην έλλειψη φωτός. Εν τω μεταξύ, αν υπάρχει υπερβολικός φωτισμός, είναι σύνηθες να ξεραίνεται και να εμφανίζονται κηλίδες ή εγκαύματα στα φύλλα.

Από την άλλη πλευρά, οι ορχιδέες πρέπει να διατηρούνται σε καλά αεριζόμενους χώρους. Εάν δεν έχουν αρκετό αέρα, είναι πιθανό να αναπτύξουν μύκητες ή άλλες ασθένειες. Εάν τα άνθη διαρκούν λιγότερο από 12 εβδομάδες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το φυτό στερείται θερμότητας ή ποτίσματος.

Εάν η φροντίδα είναι αποτελεσματική, είναι πιθανό τα φυτά αυτού του είδους να φτάσουν σε ύψος περίπου 60 ή και 70 εκατοστά. Επιπλέον, τα τυπικά λουλούδια τους θα παραμείνουν για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, χάρη στην ανθεκτικότητά τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.