Πώς επηρεάζει το σώμα σας η νόσος του θυρεοειδούς;

Ο συγκεκριμένος αδένας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Πώς επηρεάζει το σώμα σας η νόσος του θυρεοειδούς;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε πώς επηρεάζει το σώμα σας η νόσος του θυρεοειδούς; Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα που θυμίζει πεταλούδα και βρίσκεται στο λαιμό, ακριβώς πάνω από την τραχεία. Ο συγκεκριμένος αδένας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σώμα και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό και την ταχύτητα με την οποία καίγονται οι θερμίδες. Παράγει επίσης πρωτεΐνες και διαχειρίζεται την ευαισθησία του σώματος σε άλλες ορμόνες.

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να μεταβάλουν τη λειτουργία του και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Τα δύο κύρια είδη του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Οι δύο αυτές νόσοι επιδρούν διαφορετικά στο σώμα και είναι σημαντικό να ελέγχονται πριν επηρεάσουν την ποιότητα ζωής.

Υποθυρεοειδισμός

Νόσος του θυρεοειδούς - Γυναίκα με υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός είναι ένα είδος νόσου του θυρεοειδούς που οφείλεται στο γεγονός ότι ο θυρεοειδής δεν καταφέρνει να παράγει αρκετή ποσότητα ορμονών. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και το άτομο αρχίζει να παρουσιάζει πολλά προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τη μελέτη της Δρ. Ι. Κώστογλου-Αθανασίου η νόσος αυτή επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες.

Ο τρόπος με τον οποίο ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει το σώμα διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με το βαθμό στον οποίο έχει εξελιχθεί η νόσος. Μεταξύ των αλλαγών στην υγεία είναι οι εξής:

 • Εξάντληση ή αδυναμία
 • Αύξηση βάρους ή παχυσαρκία
 • Έλλειψη όρεξης
 • Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
 • Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας
 • Αίσθηση κρύου
 • Δυσκοιλιότητα
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Οίδημα γύρω από τα μάτια
 • Εύθραυστα νύχια
 • Τριχόπτωση

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο συνηθισμένη νόσος του θυρεοειδούς και προσβάλλει κυρίως γυναίκες. Πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηροδερμία, μη ανοχή στο κρύο, ανεπαρκή μνήμη ή προβλήματα συγκέντρωσης. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της λειτουργίας της καρδιάς, των νεφρών, του συκωτιού. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να αναζητήσετε θεραπεία.

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος του θυρεοειδούς - Ανάλυση του θυρεοειδούς

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι το αντίθετο. Εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών και ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Αν και η ιδέα ενός ταχύτερου μεταβολισμού μπορεί να μοιάζει ελκυστική σε εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος, η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως συμβαίνει και με τον υποθυρεοειδισμό, ο τρόπος με τον οποίο η συγκεκριμένη νόσος επηρεάζει το σώμα διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση και με τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμφάνισή της. Στα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Εξάντληση
 • Απώλεια βάρους
 • Νευρικότητα
 • Επιταχυμένοι καρδιακοί παλμοί
 • Αυξημένη εφίδρωση
 • Αίσθηση ζέστης
 • Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
 • Συχνότερες εντερικές κινήσεις
 • Τρεμούλες

Σε μερικές περιπτώσεις, το άτομο που πάσχει από υπερθυρεοειδισμό μπορεί να έχει συμπτώματα όπως πυρετό, ταχυπαλμία και αλλαγές στη διανοητική λειτουργία, όπως σύγχυση, σπασμούς, ανησυχία και κώμα.

Νόσος του θυρεοειδούς και ποιότητα ζωής

Νόσος του θυρεοειδούς - Γιατρός εξετάζει ασθενή

Από όποια νόσο του θυρεοειδούς κι αν πάσχετε, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της. Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί σταδιακά να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας, μέχρι να αρχίσει να επιδρά σοβαρά στην υγεία σας και να σας εμποδίζει στην εκτέλεση των συνηθισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων σας.

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, είναι πολύ σημαντικό να αλλάξετε εντελώς συνήθειες και να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για τον έλεγχο της νόσου, ειδικά της αύξησης του βάρους. Η σωστή και υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο υπερθυρεοειδισμός απαιτεί ειδική δίαιτα από διατροφολόγο, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ιωδίου, που χρησιμοποιείται από το θυρεοειδή αδένα για την παραγωγή ορμονών. Επίσης, όπως αναφέρει στη μελέτη του, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, ο Δρ. Simone De Leo άλλοι τρόποι αντιμετώπισης είναι τα αντιθυρεοειδή φάρμακα και η θυρεοειδεκτομή.

Οι ειδικευμένοι ενδοκρινολόγοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος πρόληψης για κανένα είδος νόσου του θυρεοειδούς. Ωστόσο, επιμένουν ότι η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων στο θυρεοειδή στο μέλλον. Μόλις μια νόσος του θυρεοειδούς διαγνωσθεί, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συστάσεις του γιατρού σας για την αποτροπή σοβαρών αλλαγών στο σώμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.