Πώς να διδάξετε στα παιδιά να είναι επίμονα

Ένα από τα κλειδιά για την ενθάρρυνση των παιδιών να είναι επίμονα έχει να κάνει με την υποστήριξη της αυτοεκτίμησης και της διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Πώς να διδάξετε στα παιδιά να είναι επίμονα

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου, 2022

«Όλοι βλέπουν την επιτυχία σου, αλλά όχι την προσπάθειά σου». Αυτό το απόσπασμα αναφέρεται στο γεγονός ότι η επίτευξη ενός στόχου συχνά θολώνει ή επισκιάζει την καθημερινή προσπάθεια. Τα μικρά βήματα για την επίτευξη ενός στόχου ονομάζονται επιμονή. Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να είναι επίμονα;

Τι είναι αυτό; Πότε αναπτύσσεται;

Μάθετε τα πάντα για αυτό σε αυτό το άρθρο!

Τι είναι η επιμονή;

Η επιμονή έχει να κάνει με τη σταθερότητα και με την παραμονή στην πορεία σου. Σημαίνει να μην τα παρατάς όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα και να πας για περισσότερα ενώ ξεπερνάς τις προκλήσεις.

Η επιμονή σχετίζεται επίσης με την υπομονή και την προσπάθεια. Απαιτεί να έχετε ένα μακροπρόθεσμο όραμα για να εκτιμήσετε έναν μεγαλύτερο στόχο πέρα από την καθημερινή ικανοποίηση.

Η επιμονή περιλαμβάνει επίσης το να μάθουμε να επιλέγουμε, γιατί συχνά πρέπει να εγκαταλείπουμε κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να έχετε καλή απόδοση στην προπόνηση το πρωί του Σαββάτου, θα πρέπει να ξεκουραστείτε καλά το βράδυ της Παρασκευής, ακόμα κι αν θέλετε να μείνετε σε ένα πάρτι γενεθλίων μέχρι αργά.

Τα πλεονεκτήματα του να είναι επίμονα τα παιδιά

Η επιμονή έχει το πλεονέκτημα να πηγαίνει χέρι-χέρι με την ικανοποίηση, είτε πρόκειται για την επίτευξη του στόχου είτε για την προσπάθεια.

Στην πορεία, μαθαίνεις πολλά νέα πράγματα, ειδικά για τον εαυτό σου. Αναπτύσσετε διαφορετικές δεξιότητες και μερικές φορές συναντάτε και νέους ανθρώπους.

Άρα, γενικά, η επιμονή συνήθως προσφέρει θετικά οφέλη για τα παιδιά. Ωστόσο, για να είναι έτσι, συνιστάται πάντα να εργάζεστε στα διαφορετικά συναισθήματα που εμπλέκονται στη διαδικασία, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η ανοχή στην απογοήτευση.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της διδασκαλίας στα παιδιά να είναι επίμονα είναι ότι θα συναντήσουν δυσκολίες στην πορεία, που θα τους επιτρέψουν να αναζητήσουν λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα. Αυτό είναι κάτι που είναι πολύ χρήσιμο όταν πρέπει να το κάνουν σε άλλους τομείς, όπως το σχολείο.

Aprender a ser persistentes en la escuela.
Για το σχολείο, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν την επιμονή και να τη χρησιμοποιούν.

Συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να είναι επίμονα

Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά να είναι επίμονα, καθώς είναι μια αξία που θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό που προορίζονται ως οδηγός για τους γονείς:

 • Βοηθήστε τα να ρυθμίσουν τον εαυτό τους (ώστε να το κάνουν αργότερα μόνα τους). Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα όταν είναι κουρασμένα ή αν τους συμβεί κάτι. Η επιμονή έχει να κάνει με τη συνέχεια, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος. Μερικές φορές, για να συνεχίσεις, πρέπει να ξέρεις πότε να σταματήσεις. Η διαδικασία πρέπει να είναι πιο πολύτιμη και ευχάριστη από το ίδιο το αποτέλεσμα.
 • Μην τους διακόπτετε. Όταν τα παιδιά ασχολούνται με μια εργασία, μπορεί να τα διακόψουμε και να τους ζητήσουμε να κάνουν κάτι άλλο. Αυτό τους αποσπά την προσοχή και τους αποσυνδέει από αυτό που κάνουν, κάτι που αντίκειται στο όφελος της επιμονής.
 • Υποστηρίξτε τα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παρακινήσετε την επιμονή πηγαίνει χέρι-χέρι με τη σκέψη των δραστηριοτήτων σε ζευγάρια για να τα ενθαρρύνετε και να τα κάνετε να αισθάνονται υποστήριξη. Για παράδειγμα, αν τους αρέσει πολύ το τένις αλλά είναι πολύ τεμπέληδες για να πάνε σε μαθήματα το πρωί του Σαββάτου, μπορείτε να συντονίσετε τις δραστηριότητες και να συμμετέχετε κι εσείς.
 • Οραματιστείτε τον στόχο. Αν τους βοηθήσετε να οραματιστούν έναν στόχο, σίγουρα θα έχουν περισσότερα κίνητρα αν μπορούν να φανταστούν το αποτέλεσμα.
 • Η αυτοπεποίθηση είναι το θεμέλιο. Για να αναπτύξουν την αξία της επιμονής, πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Μπορούμε να το πετύχουμε αν παρατηρήσουν ότι τους εμπιστευόμαστε κι εμείς. Με αυτόν τον τρόπο, είναι σημαντικό να τα κάνετε να συμμετέχουν σε διαφορετικές δουλειές του σπιτιού για να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Για να μην απογοητεύονται, μπορείτε να προτείνετε δραστηριότητες που πηγαίνουν από χαμηλότερο σε υψηλότερο βαθμό πολυπλοκότητας.
 • Κάθε παιδί έχει τον δικό του χρόνο. Είναι απαραίτητο να το κατανοήσουμε αυτό, καθώς η επιβολή στόχων που δεν είναι εφικτοί  οδηγεί σε ανυπομονησία και προκαλεί άγχος.
 • Δώστε συγχαρητήρια για τα επιτεύγματα και την προσπάθειά τους. Φυσικά, εκτός από το να επαινείς τον στόχο που επιτεύχθηκε, είναι επίσης απαραίτητο να αναγνωρίσεις την προσπάθεια, τον χρόνο και την επιμονή.

Τέλος, είναι καλό να τονώνετε το πνεύμα της αυτοβελτίωσης και της ανάπτυξης, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλετε. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης απαραίτητο να διδάσκουμε το σεβασμό προς τους άλλους.

Επομένως, είναι σημαντικό να μάθουν για τον υγιή ανταγωνισμό.

Madre acompaña a hijo para que sea persistente.
Η συνοδεία των παιδιών στις δραστηριότητές τους είναι ένας τρόπος να μοιραστείτε την επιμονή μαζί τους.

Μην ρομαντικοποιείτε την επιμονή στα παιδιά

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα οφέλη της επιμονής. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να είμαστε επίσης ειλικρινείς ότι είναι συχνά δύσκολο και δαπανηρό. Ας το συζητήσουμε ρεαλιστικά με τα παιδιά.

Θα υπάρξουν μέρες που θα είναι πολύ πιο ευχάριστο να μείνουν στο κρεβάτι από το να σηκωθούν και να κάνουν τα μαθήματά τους. Δεν πρέπει να αισθάνονται ένοχοι ή άσχημα για αυτό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε πόρους και εναλλακτικές λύσεις για να παρακινήσουμε την επιμονή και να δούμε τα οφέλη.

Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό οι ενήλικες που είναι υπεύθυνοι να μην απογοητεύονται ή να παραιτούνται μπροστά στα παιδιά, καθώς μπορεί να καταλάβουν ότι είναι ανίκανοι. Για αυτόν τον λόγο, είναι επίσης απαραίτητο για αυτούς τους ενήλικες να αναθεωρήσουν το στυλ εκπαίδευσης και ανατροφής που έχουν με τα παιδιά τους.

Για παράδειγμα, οι γονείς με αυταρχικό στυλ θα τείνουν να απογοητεύουν και να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους πιο συχνά. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν δημοκρατικό ύφος θα αποτελέσουν σημαντική πηγή κινήτρων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Castillo, S., Sibaja, D., Carpintero, L., & Romero-Acosta, K. (2015). Estudio de los estilos de crianza en niños, niñas y adolescentes en Colombia: un estado del arte. Búsqueda2(15), 64-70.
 • Lacunza, A. B., & de González, N. C. (2011). Las habilidades sociales en niños y adolescentes. Su importancia en la prevención de trastornos psicopatológicos. Fundamentos en humanidades12(23), 159-182.
 • Foster, S. L., Brennan, P., Biglan, A., Wang, L., & al-Gaith, S. (2006). Prevención de problemas de conducta: lo que sí funciona. CENEVAL.
 • Pacho, Z. R., & Triñanes, E. R. (2011). Programas de entrenamiento para padres de niños con problemas de conducta: una revisión de su eficacia. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 27(1), 86-101.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.