Διαβήτης σε παιδιά και εφήβους: Ένα μεγάλο πρόβλημα

Ο διαβήτης σε παιδιά και εφήβους είναι συνήθως μια γενετική πάθηση, αλλά σχετίζεται επίσης με την παιδική παχυσαρκία. Μάθετε περισσότερα
Διαβήτης σε παιδιά και εφήβους: Ένα μεγάλο πρόβλημα

Τελευταία ενημέρωση: 06 Νοεμβρίου, 2021

Ο διαβήτης σε παιδιά και εφήβους είναι ένα πρόβλημα που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο για την κοινωνία μας. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια στην οποία το σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι το κλειδί που επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα.

Όταν συμβεί αυτό, η γλυκόζη συνεχίζει να κυκλοφορεί στο αίμα. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης καταλήγουν να βλάπτουν τους ιστούς. Είναι επίσης σημαντικό για τα κύτταρα να λαμβάνουν ενέργεια. Εξαιτίας αυτού, ο διαβήτης μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια.

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη: ο τύπος 1 και ο τύπος 2. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων. Το γεγονός αυτό σχετίζεται ιδιαίτερα με τον τρόπο ζωής μας και την αύξηση των περιπτώσεων παχυσαρκίας.

Στην πραγματικότητα, ο διαβήτης σε παιδιά και εφήβους είναι πρακτικά ο ίδιος με τους ενήλικες σε συμπτωματικό επίπεδο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στο πώς και γιατί αναπτύσσεται. Στις επόμενες ενότητες, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν.

Τι προκαλεί τον διαβήτη σε παιδιά και εφήβους;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, γενικά, υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι όπου το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, ενώ στον διαβήτη τύπου 2 ο οργανικός ιστός του ατόμου αντιστέκεται στην ινσουλίνη, επομένως δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Ο διαβήτης σε παιδιά και εφήβους έχει παράγοντες κινδύνου και συγκεκριμένες αιτίες. Αρχικά, θα εξηγήσουμε τον διαβήτη τύπου 1 λίγο πιο αναλυτικά.

Μια ένεση ινσουλίνης.

Διαβήτης τύπου 1

Αυτός ο τύπος αναπτύσσεται επειδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Τα τελευταία βρίσκονται στο πάγκρεας. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα δεν μπορεί να παράγει την ινσουλίνη που χρειάζεται, όπως εξηγεί το KidsHealth.

Αυτή είναι μια χρόνια ασθένεια. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες στα παιδιά. Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως για γενετικούς λόγους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα μεγάλο γενετικό συστατικό σε αυτό. Εάν ένας γονέας έχει διαβήτη, είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρει και το παιδί από αυτόν.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης σε παιδιά και εφήβους αυτού του είδους αναπτύσσεται επειδή ο οργανισμός δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη. Είναι διαφορετικός από τον τύπο 1 όπου το πάγκρεας συνεχίζει να παράγει ινσουλίνη. Αυτό το είδος συνδέεται με το υπερβολικό βάρος και την παιδική παχυσαρκία.

Η σχέση μεταξύ αυτών είναι πολύπλοκη. Συνοψίζοντας, όπως μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Spanish Association of Pediatrics (Anales de Pediatría ) αναφέρει ότι όταν ένα άτομο είναι υπέρβαρο, το πάγκρεας χρειάζεται να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κύτταρα να χάνουν την ευαισθησία σε αυτό το μόριο και να αναπτύσσουν αντίσταση.

Τι επιπλοκές προκαλεί ο διαβήτης σε παιδιά και εφήβους;

Ο διαβήτης σε παιδιά και εφήβους μπορεί να είναι πιο περίπλοκος από ό,τι στους ενήλικες, όπως δείχνει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ισπανική Ένωση Παιδιάτρων. Σε σωματικό επίπεδο, ο κίνδυνος του ατόμου να υποφέρει από άλλες ασθένειες κατά τη διάρκεια της ζωής του αυξάνεται σημαντικά. Για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 1 σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο να πάσχει το άτομο από αυτοάνοσες ασθένειες.

Με παρόμοιο τρόπο, ο διαβήτης σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, ανισορροπίες βάρους και φυσικά οξείες επιπλοκές. Από αυτές ξεχωρίζουν η θεραπεία ή οι επαγόμενες από διαβητική κετοξέωση υπογλυκαιμικές κρίσεις.

Διαβήτης σε παιδιά και εφήβους.

Ωστόσο, η πιο περίπλοκη πτυχή του διαβήτη σε παιδιά και εφήβους είναι το φυσιολογικό σύμπλεγμα. Η ταλαιπωρία από αυτή την ασθένεια προκαλεί αλλαγή στην κοινωνική ζωή και την αυτοεκτίμηση του παιδιού, κυρίως επειδή η θεραπεία με ινσουλίνη προκαλεί αύξηση βάρους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη έχουν προβλήματα με άγχος ή κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από όταν είναι μικρά, αυτά τα παιδιά υπόκεινται σε σημαντικό άγχος σχετικά με τον έλεγχο των πραγμάτων, είτε πρόκειται για τη διατροφή είτε για τη θεραπεία τους, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν μια τυπική ξέγνοιαστη παιδική ηλικία.

Επιπλέον, η εικόνα του σώματος είναι εξαιρετικά σημαντική σε αυτή την ηλικία. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά και τους εφήβους να εργαστούν πάνω στην αυτοεκτίμησή τους. Πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τον εαυτό τους και να κατανοούν τις επιπλοκές που δημιουργεί αυτή η ασθένεια.

Ο διαβήτης σε παιδιά και εφήβους…

Με οριστικούς όρους, ο διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους είναι πρακτικά ο ίδιος όπως και στους ενήλικες. Σε αυτές τις ηλικίες, η πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλονται σε γενετικά αίτια. Ωστόσο, με την αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, ο αριθμός των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 έχει αυξηθεί.

Ομοίως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, αν και πρόκειται για σωματική ασθένεια, σε αυτό το στάδιο της ζωής ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα αυτοεκτίμησης και διάθεσης. Για το λόγο αυτό, όσοι επηρεάζονται μπορεί να χρειαστούν και ψυχολογική υποστήριξη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.