Πώς να εξαλείψετε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες

Το τακτικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια και να μειώσει την εμφάνιση των ευρυαγγειών. Θα δείτε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν το συνδυάσετε με θεραπείες με αιθέρια έλαια.
Πώς να εξαλείψετε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Θέλετε να εξαλείψετε τους κιρσούς; Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι σοβαρά προβλήματα τα οποία ξεπερνούν το αισθητικό ζήτημα του ότι δεν σας αφήνουν να δείχνετε τα πόδια σας. Οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, ενώ απαιτείται εντατική φροντίδα για να αντιμετωπιστούν σωστά.

Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε μερικές συμβουλές πάνω στο πώς να εξαλείψετε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Τι προκαλεί τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες;

Ίσως έχετε προσέξει κάποιες μοβ ευρυαγγείες και δεν τους έχετε δώσει μεγάλη σημασία. Όμως είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε την κατάσταση και να βεβαιωθείτε ότι δεν εξελίσσεται σε κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.

Να θυμάστε ότι μόνο ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την πάθησή σας, ενώ θα πρέπει να προσπαθήσετε επίσης να βρείτε τι προκαλεί την εμφάνιση κιρσών ή ευρυαγγειών.

Με τον καιρό οι κιρσοί μπορεί να γίνουν επώδυνοι αν δεν αντιμετωπιστούν, εμποδίζοντάς σας στο περπάτημα ή στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων σας.

Ευτυχώς όμως, με αφοσίωση και ανάληψη δράσης, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα στις φλέβες μια για πάντα.

Μια αλλαγή στις καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την όψη τους. Οι κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν λόγω των εξής παραγόντων:

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Κιρσοί: 10 αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας.

Συμβουλές για να εξαλείψετε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες

εξαλείψετε τους κιρσούς

Οι γιατροί μας συνιστούν να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, όμως δεν κατανοούμε απόλυτα γιατί.

Οι συμβουλές στο σημερινό άρθρο όχι μόνο θα μειώσουν την εμφάνιση ευρυαγγειών ή κιρσών αλλά θα συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να έχετε.

Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος

Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος είναι σημαντική για όλα τα μέρη του σώματός σας, όχι μόνο για τα πόδια σας. Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως μια βόλτα με το σκύλο, ένας περίπατος στο πάρκο, η ποδηλασία ή η κολύμβηση, αποτελούν όλες εξαιρετικές δραστηριότητες για μια καλή κυκλοφορία του αίματος.

Μπορείτε επίσης να έχετε τα πόδια σας ψηλά όταν είστε στο σπίτι -ακόμα και όταν κάθεστε. Είναι καλή ιδέα να μην κάθεστε ούτε να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Να θυμάστε επίσης να αλλάζετε θέση όσο το δυνατόν πιο συχνά.

Αδυνατίστε

Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος αποτελεί σημαντική αιτία κιρσών και ευρυαγγειών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πόδια σας επιβαρύνονται περισσότερο και οι φλέβες πρέπει να δουλεύουν εντατικότερα για να στέλνουν το αίμα πίσω στην καρδιά σας.

Προσπαθείτε να ακολουθείτε μια διατροφή που σας επιτρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, έτσι ώστε να χάσετε τα επιπλέον κιλά που πιέζουν τα άκρα σας.

Φοράτε κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης

Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν πολύ για επαγγελματικούς λόγους επιλέγουν να φορούν κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Μπορείτε να τις αγοράσετε σε οποιοδήποτε φαρμακείο ή κατάστημα χωρίς ιατρική συνταγή και να τις φοράτε όλη μέρα, όχι μόνο όταν κάθεστε ή στέκεστε σε μία θέση.

Ωστόσο είναι καλή ιδέα να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας σχετικά με το είδος της συμπίεσης που χρειάζεστε και με το πόση ώρα θα πρέπει να φοράτε τις κάλτσες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ή να το αποφύγετε στο μέλλον.

Κάντε μασάζ στα πόδια σας

Κάθε απόγευμα ή βράδυ, όταν γυρίζετε στο σπίτι από τη δουλειά (ή ακόμα και μερικές φορές την εβδομάδα, αν πιστεύετε ότι δεν θα το καταφέρνετε κάθε μέρα), προσπαθείτε να κάνετε μασάζ στα πόδια σας για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Συμπληρώστε το μασάζ σας με μερικά αιθέρια έλαια, όπως έλαιο λεβάντας, ελαιόλαδο, έλαιο ευκαλύπτου ή οποιοδήποτε έλαιο σας αρέσει.

Να κοιμάστε με τα πόδια σας υπερυψωμένα

Μπορείτε να το πετύχετε αυτό με διάφορους τρόπους, όμως το καλύτερο είναι να βάλετε μαξιλάρια κάτω από τους αστραγάλους σας έτσι ώστε τα πόδια σας να βρίσκονται πιο ψηλά από τον κορμό σας. Επίσης μπορείτε να βάλετε μερικούς τσιμεντόλιθους κάτω από τα πόδια του κρεβατιού για να εξασφαλίσετε ότι τα πόδια σας βρίσκονται πιο ψηλά από το κεφάλι σας.

Ένας άλλος τρόπος να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματός σας είναι να αφήσετε τα πόδια σας να ξεκουραστούν πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας για μερικά λεπτά. Μπορείτε να ακουμπήσετε τους αστραγάλους ή τις φτέρνες σας στον τοίχο ενώ ξαπλώνετε στο πάτωμα, στο κρεβάτι ή στον καναπέ, για παράδειγμα.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Μια επίσης καλή ιδέα είναι να συμπεριλάβετε περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες στη διατροφή σας. Αυτές βοηθούν τις φλέβες σας να παραμένουν υγιείς και δυνατές. Η προσθήκη περισσότερων βιοφλαβονοειδών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης ευρυαγγειών.

Βιοφλαβονοειδή βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, όπως στο πορτοκάλι και στα γκρέιπφρουτ.

Φυσικές θεραπείες για να εξαλείψετε τους κιρσούς

Έχετε ήδη μάθει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση των κιρσών και των ευρυαγγειών και γνωρίζετε ότι η διατροφή σας μπορεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης. Τώρα θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές από τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για την εξάλειψη των ευρυαγγειών και των κιρσών:

Κράνμπερι

εξαλείψετε τους κιρσούς με κρανμπερι

Το κράνμπερι συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, επειδή περιέχει αγγειοδιασταλτικές ουσίες που αραιώνουν το αίμα ενισχύοντας παράλληλα τα τοιχώματα των φλεβών σας.

Πέρα από αυτό, το κράνμπερι είναι πλούσιο σε βιοφλαβονοειδή, στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Προσπαθείτε να τρώτε τουλάχιστον μια χούφτα κράνμπερι τη μέρα, είτε μόνα τους είτε σε σαλάτα.

Κατιφές για να εξαλείψετε τους κιρσούς

Αυτό το ανθοφόρο φυτό ωφελεί και το δέρμα σας και την υγεία σας εσωτερικά. Ο κατιφές, ή καλέντουλα, μπορεί να βελτιώσει τη δομή των φλεβών σας, ενώ παράλληλα επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης που φέρνει ο χρόνος και οι κακές συνήθειες. Η καλέντουλα μπορεί να αποκαταστήσει τις βλάβες στους ιστούς, να μειώσει τη φλεγμονή και να εξαλείψει το οίδημα στα άκρα.

Μπορείτε να αγοράσετε φυσική κρέμα καλέντουλας στα καταστήματα υγιεινών τροφών και να τη βάζετε στα πόδια σας κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας αλοιφή στο σπίτι.

Υλικά

Προετοιμασία

Λιώστε τα πέταλα του άνθους στο νερό μέχρι να έχετε έναν πολτό. Απλώνετέ τον στα σημεία που παρουσιάζουν κιρσούς ή ευρυαγγείες κάθε βράδυ. Τον ξεπλένετε το πρωί. Κάντε το αυτό κάθε μέρα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 6 σπιτικές θεραπείες για πρησμένα χέρια.

Αμαμηλίδα για να εξαλείψετε τους κιρσούς

εξαλείψετε τους κιρσούς

Το βότανο αυτό έχει στυπτικές ιδιότητες που βοηθούν στο άνοιγμα του κυκλοφορικού σας συστήματος και ανακουφίζουν από την αίσθηση βάρους που προκαλούν οι κιρσοί. Θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε σε μορφή εγχύματος.

Υλικά

  • 1 κουταλάκι του τσαγιού αποξηραμένα φύλλα αμαμηλίδας
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό (250 ml)

Προετοιμασία

Φτιάξτε έγχυμα όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο βότανο και πιείτε το όταν φτάσει στην καλύτερη θερμοκρασία.

Αν προτιμάτε να το χρησιμοποιήσετε τοπικά, μπορείτε να φτιάξετε νερό αμαμηλίδας. Φτιάξτε το όπως το έγχυμα αλλά, αντί να το πιείτε, μπορείτε να το αφήσετε να κρυώσει και να το απλώσετε στα πόδια σας με ένα πανί ή ένα κομμάτι βαμβάκι.

Τώρα μπορείτε να εξαλείψετε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες με φυσικό τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.