Πώς να καταπολεμήσετε φυσικά τη διαβρεκίτιδα

Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από διαβρεκίτιδα, δείτε κάποιον ειδικό για να πάρετε μια σωστή θεραπεία. Μετέπειτα, μπορείτε να συνδυάσετε τη θεραπεία με αυτές τις τροφές, για να σας βοηθήσουν με την κατάστασή σας
Πώς να καταπολεμήσετε φυσικά τη διαβρεκίτιδα
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η διαβρεκίτιδα είναι μία νόσος η οποία επηρεάζει την πέψη. Εμφανίζεται στο έντερο, όταν οι σάκοι στο εντερικό σας τοίχωμα, οι οποίοι ονομάζονται εκκολπώματα, παρουσιάζουν φλεγμονές. Θα δούμε στη συνέχεια πως μπορείτε να καταπολεμήσετε φυσικά τη διαβρεκίτιδα.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί αυτήν τη νόσο. Πιστεύεται όμως, ότι οφείλεται στην υπερβολική δύναμη που ασκούν κάποιοι κατά την αφόδευση. Αυτή προκαλεί πίεση στο εντερικό τοίχωμα και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό.

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αίμα στα κόπρανα
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ναυτία
  • Τσιμπήματα
  • Πόνο όταν ακουμπάτε την κοιλιά

Εάν πάσχετε από αυτήν την ασθένεια, το πιθανότερο είναι ότι θέλετε να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα και να νιώσετε καλύτερα. Πρώτα θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας. Έπειτα, δοκιμάστε κάποιες από αυτές τις σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε φυσικά τη διαβρεκίτιδα.

Αντιμετωπίστε φυσικά τη διαβρεκίτιδα με πατάτες

Αντιμετωπίστε φυσικά τη διαβρεκίτιδα με πατάτες

Από γευστικής πλευράς, αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο βαρετά λαχανικά. Παρ’ όλα αυτά όμως, συνιστάται πολύ να τρώτε πατάτες όταν πάσχετε από διαβρεκίτιδα.

Κυρίως επειδή έχουν μεγάλο αριθμό σε αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και άμυλο. Αυτά βοηθούν την πέψη σας.

Να θυμάστε, είναι κακή ιδέα να τις τρώτε τηγανιτές. Αν αυτό σκοπεύατε να κάνετε, θα πρέπει να ξέρετε ότι το λάδι θα χειροτερεύσει την κατάστασή σας. Επίσης θα αναιρέσει όλα τα πιθανά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει η πατάτα.

Οι καλύτερες επιλογές είναι στον φούρνο, στη σχάρα ή πουρέ.

Παπάγια και αχλάδια

Πρόκειται για τα καλύτερα φρούτα για να σας βοηθήσουν στη χώνεψη. Ο συνδυασμός της παπάγιας και των αχλαδιών είναι γευστικότατος. Και όχι μόνο αυτό, μας δίνουν και μια μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Τα φρούτα αυτά βοηθούν το κόλον, εξαιτίας των οργανικών συμπλεγμάτων που περιέχουν.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθιστούν καλό αυτόν τον συνδυασμό. Και τα δύο φρούτα έχουν μεγάλο αριθμό ινών. Έχουν επίσης υψηλά επίπεδα βιταμινών και μετάλλων, παράγοντες  που βοηθούν το σώμα σας στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της διαβρεκίτιδας.

Βιταμίνη C για να καταπολεμήσετε φυσικά τη διαβρεκίτιδα

Το σώμα σας χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Αυτό το κάνει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε πολλές εσωτερικές διεργασίες. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να προσέχουμε τα επίπεδα μας σε βιταμίνη C.

Ανάμεσα στις πολλές λειτουργίες της βιταμίνης C είναι να βοηθά το σώμα σας να δημιουργεί νέα κύτταρα, να διεγείρει το νευρικό σας σύστημα και χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις σωματικές διεργασίες.

Κριθάρι

Πώς να καταπολεμήσετε φυσικά τη διαβρεκίτιδα - κριθάρι

Είναι ένας σημαντικός καρπός για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας όταν πάσχετε από διαβρεκίτιδα.

Το κριθάρι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει και άλλα συμπλέγματα που είναι υπέροχα για την καταπολέμηση της πάθησής σας. Όμως, να θυμάστε πως άλλοι καρποί είναι κακοί όταν είστε σε αυτήν την κατάσταση.

Το κριθάρι μπορεί να καταναλωθεί σε σούπες, αναμεμειγμένο με άλλους καρπούς και δημητριακά ή όπως αλλιώς μπορείτε να φανταστείτε. Το μόνο που σας περιορίζει, είναι η φαντασία σας.

Δεν έχετε δικαιολογία για να μην το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά στις φυσικές θεραπείες. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να γιατρέψουν μυριάδες σωματικές παθήσεις, περιλαμβανομένης της διαβρεκίτιδας.

Τα ενεργά συστατικά του σκόρδου είναι πανίσχυρα. Αποτρέπουν μολύνσεις σε όλο σας το σώμα.

Να θυμάστε, η διαβρεκίτιδα χειροτερεύει όταν έχετε φλεγμονή στην κοιλιακή σας χώρα. Η κατανάλωση σκόρδου κρατά αυτό το πρόβλημα υπό έλεγχο. Επίσης, χρησιμοποιώντας αυτή τη θεραπεία, μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των αντιβιοτικών που παίρνετε.

Διαβάστε σχετικά: Ανακαλύψτε τις υγιεινές και αντιπηκτικές ιδιότητες του σκόρδου

Αποφύγετε τα καυτερά φαγητά

Αν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά ή τα πιάτα με βαριά μπαχαρικά, θα πρέπει να τα σταματήσετε μέχρι να γίνετε καλύτερα. Τα καυτερά φαγητά είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι, δεν μπορούν ν’ απαλλαγούν από τη διαβρεκίτιδα.

Τα καυτερά φαγητά, ερεθίζουν παραπάνω τις επηρεαζόμενες περιοχές. Αυτό επιμηκύνει τη διαδικασία της θεραπείας. Χειροτερεύουν επίσης τα συμπτώματά σας.

Γι’ αυτό λοιπόν, θα πρέπει να κάνετε μια προσπάθεια να σταματήσετε αυτά τα φαγητά, μέχρι να γίνετε καλύτερα. Αξίζει τον κόπο.

Ρίγανη

Πώς να καταπολεμήσετε φυσικά τη διαβρεκίτιδα - Ρίγανη

Το να βάζετε ρίγανη σε όλα σας τα φαγητά, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα. Αυτό το μπαχαρικό ανακουφίζει σημαντικά όσους πάσχουν από διαβρεκίτιδα.

Η ρίγανη έχει καταπληκτικές αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Θα βοηθήσει στο ν’ απαλλαγείτε από παράσιτα και μολύνσεις που επηρεάζουν το έντερό σας.

Επίσης, η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καθαρίσει από απόβλητα εύκολα. Περισσότερα για τις ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης μπορείτε να διαβάσετε στη μελέτη των Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J.

Από αυτό το σημείο, όλα επιστρέφουν στη φυσική τους κατάσταση και η διαβρεκίτιδα θεραπεύεται ευκολότερα.

Καστορέλαιο

Ένας καλός τρόπος ν’ απαλλαγείτε από βακτηριακές μολύνσεις του παχέος εντέρου σας, είναι η καθαριότητα. Μία επιλογή για να το καθαρίσετε είναι το καστορέλαιο.

Μιας που το γνωρίζετε αυτό, να θυμάστε ότι αυτό το λάδι είναι πολύ δυνατό. Έχει τη δύναμη να σκοτώσει ακόμη και τα καλά βακτήρια του εντέρου σας.

Λόγω αυτού, να παίρνετε τη συνιστώμενη ποσότητα ή να το παίρνετε υπό επίβλεψη. Αν πάρετε μεγάλη ποσότητα αυτού του λαδιού μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο, εφόσον το χρησιμοποιείτε λανθασμένα.

Δείτε επίσης: Οι καλύτερες χρήσεις του καστορέλαιου στην υγεία

Η σπουδαιότητα της σωστής διάγνωσης

Τα συμπτώματα της διαβρεκίτιδας είναι όμοια με αυτά άλλων προβλημάτων πέψης, όπως η νόσος του CrohnΕξαιτίας αυτού, είναι πολύ εύκολο να μπερδέψετε τη διαβρεκίτιδα με άλλες εντερικές παθήσεις.

Σας συμβουλεύουμε ν’ απευθυνθείτε στον γιατρό σας, αν πιστεύετε πως πάσχετε από διαβρεκίτιδα.

Οι μολύνσεις του παχέος εντέρου μπορεί να κρύβουν κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διαβρεκίτιδα, δείτε τον γιατρό σας. Θα σας πει πόσο υγιής είστε.

Εν τω μεταξύ, δοκιμάστε αυτές τις θεραπείες, για να καταπολεμήσετε φυσικά τη διαβρεκίτιδα, μαζί με αυτή που σας έδωσε ο γιατρός σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • A., B., M.S., D., R.A., B., G.B., F., & S.A., J. (2013). The role of non-starchy polysaccharides (“soluble” dietary fibre), in particular (1,3;1,4)-beta-glucans and arabinoxylans, in promoting bowel health. Planta Medica.
  • Dahl, C., Crichton, M., Jenkins, J., Nucera, R., Mahoney, S., Marx, W., & Marshall, S. (2018). Evidence for dietary Fibre modification in the recovery and prevention of reoccurrence of acute, uncomplicated diverticulitis: A systematic literature review. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu10020137
  • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.