Πώς να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας

Κουραστήκατε από το ερεθισμένο δέρμα μετά το ξύρισμα; Στο σημερινό άρθρο, θα σας δώσουμε τις καλύτερες συστάσεις για να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας.
Πώς να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Το να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται σαν μια αδύνατη αποστολή. Είτε επειδή είστε πολύ ευαίσθητοι, είτε επειδή πάσχετε από ακμή, είτε επειδή δεν χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική ή τα κατάλληλα εργαλεία, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να εμφανίζονται κοκκινίλες, κηλίδες και εξογκώματα μετά το ξύρισμα.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία η αφαίρεση των ανεπιθύμητων τριχών από τα γένια, το μουστάκι, τα πόδια, τις μασχάλες ή την περιοχή του μπικίνι. Παρόλο που υπάρχουν και άλλες επιλογές (όπως η αποτρίχωση με κερί ή η αποτρίχωση με λέιζερ), συχνά είναι ακριβές και χρονοβόρες.

Για να αποφύγετε αυτές τις ενοχλήσεις κατά το ξύρισμα, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας ορισμένες συστάσεις που σχετίζονται με την ενυδάτωση και τα καλλυντικά προϊόντα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ξύρισμα χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα.

Μια σύντομη ιστορία της αποτρίχωσης

Πώς να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας
Είναι σημαντικό να φροντίζετε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας τα σωστά στοιχεία και βελτιώνοντας την τεχνική σας.

Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι ανησυχούσαν για την αφαίρεση των τριχών του σώματος από ορισμένες περιοχές. Αυτό μπορεί να συναχθεί από τα ευρήματα ορισμένων εργαλείων, όπως πέτρες ή αιχμηρά κοχύλια.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής αυτοκρατορίας, καθώς και με το μεγαλείο του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, οι τεχνικές για τέτοιους σκοπούς βελτιώθηκαν με τσιμπιδάκια, ξυραφάκια και κρέμες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρχικά, το ξύρισμα περιοριζόταν στα γένια των ανδρών και μόνο σε ορισμένους πολιτισμούς. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το βιβλίο Depilación definitive: Un repaso por las técnicas depilatorias (Αποτρίχωση: Ένα ταξίδι στις τεχνικές αποτρίχωσης), οι γυναίκες δεν είχαν αυτή τη συνήθεια και αποφάσισαν να το κάνουν μόνο όταν άρχισαν να δείχνουν περισσότερες περιοχές του σώματος.

Έτσι, τον δέκατο έκτο αιώνα, στην Αγγλία, υιοθετήθηκε η συνήθεια της αφαίρεσης των φρυδιών στις γυναίκες. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στις μασχάλες, στα πόδια (με την εμφάνιση της μίνι φούστας) και, τέλος (μέσα του 20ου αιώνα), στην αποτρίχωση της περιοχής του μπικίνι, λόγω της χρήσης του μπικίνι.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, παρά την τεχνολογία, εξακολουθούν να παρατηρούνται ανεπιθύμητες συνέπειες μετά την αποτρίχωση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Γιατί το ξύρισμα ερεθίζει το δέρμα;

Πριν μιλήσουμε για το πώς να ξυρίζεστε ώστε να μην ερεθίζετε το δέρμα σας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους εμφανίζονται κηλίδες ή κοκκινίλες μετά το ξύρισμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες συνέπειες.

Ευαίσθητες περιοχές

Υπάρχουν ευαίσθητες περιοχές στο σώμα. Σε γενικές γραμμές, οι πιο ευαίσθητες περιοχές είναι οι μασχάλες και η περιοχή του μπικίνι και ακολουθούν τα πόδια. Φυσικά, αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι ερεθίζονται εύκολα, ακόμη και όταν ξυρίζουν τα γένια τους.

Εκτός από αυτό, οι τρίχες είναι επίσης πιο πυκνές σε ορισμένα σημεία, οπότε η αφαίρεσή τους απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ερεθισμού.

Ακμή και αλλεργίες

Σε άτομα που υποφέρουν από ακμή, είναι σύνηθες να εμφανίζονται κοκκινίλες, κάψιμο ή εξογκώματα, ακόμη και ελαφρά κοψίματα μετά το ξύρισμα. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν δερματικές αλλεργίες λόγω επαφής με τα εργαλεία ή αντίδρασης στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται.

Έλλειψη περιποίησης

Το ξύρισμα του δέρματος χωρίς ερεθισμό είναι εφικτό αν λάβετε ορισμένα μέτρα σχετικά με την προηγούμενη περιποίηση της περιοχής. Αν δεν απομακρυνθούν προηγουμένως οι ακαθαρσίες και τα υπολείμματα, μπορεί να προκληθεί όχι μόνο ερεθισμός, αλλά ακόμη και μολύνσεις σε περίπτωση κοψίματος.

Κακή τεχνική

Τοποθέτηση του ξυραφιού σε λάθος θέση, μη μετακίνηση προς την κατεύθυνση που αναπτύσσονται οι τρίχες, πάρα πολλά περάσματα… σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος.

Ανεπαρκή εργαλεία

Ένα καλύτερο εργαλείο για την αφαίρεση των τριχών μπορεί να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα, τόσο από αισθητικής άποψης όσο και κατά την εκτέλεση της διαδικασίας. Για να ξυρίσετε το δέρμα χωρίς να το ερεθίσετε, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ξυραφάκια με πολλές λεπίδες που είναι καινούργια και κοφτερά. Διαφορετικά, πρέπει να ασκείτε μεγαλύτερη πίεση.

Τι πρέπει να κάνετε πριν από το ξύρισμα για να μην ερεθίζετε το δέρμα σας

Πώς να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας
Η προετοιμασία του δέρματος πριν από το ξύρισμα είναι απαραίτητη για την αποφυγή ερεθισμών.

Ο στόχος του ξυρίσματος είναι να γίνει το δέρμα πιο ελκυστικό. Ωστόσο, αν έχετε σπυράκια ή περιοχές με κοκκινισμένο δέρμα μετά, δεν πετυχαίνετε τη δουλειά σας. Ευτυχώς, μπορείτε να αποτρέψετε να σας συμβεί κάτι τέτοιο.

Λάβετε υπόψη σας, γιατί παρακάτω θα σας πούμε τι πρέπει να κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ξύρισμα του δέρματός σας για να αποφύγετε τον ερεθισμό του.

Δώστε προσοχή στο περιβάλλον για να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας

Αν και μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν το ξύρισμα είναι το μέρος όπου θα πραγματοποιήσετε την ενέργεια. Δηλαδή, ο χώρος του σπιτιού όπου ξυρίζεστε.

Είναι σημαντικό να είναι ένα καλά φωτισμένο και ήσυχο περιβάλλον. Το πρώτο είναι επειδή, προφανώς, πρέπει να βλέπετε πολύ καλά αυτό που κάνετε. Και, φυσικά, πρέπει να έχετε έναν καλό καθρέφτη αν πρόκειται να ξυρίσετε οποιοδήποτε μέρος του προσώπου σας.

Τώρα, όσον αφορά την ησυχία και την ηρεμία: αυτό απαιτείται επειδή πρόκειται για μια λεπτή και δυνητικά επικίνδυνη δραστηριότητα. Να θυμάστε ότι χειρίζεστε ένα αιχμηρό αντικείμενο και θα μπορούσατε να κόψετε τον εαυτό σας.

Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή για να ξυριστείτε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας

Όσον αφορά τον τόπο και τον χρόνο, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να το κάνουν στο μπάνιο και αμέσως μετά το ντους. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή. Αν έχετε κάνει ένα ζεστό μπάνιο, τόσο το καλύτερο, καθώς το δέρμα θα είναι όχι μόνο καθαρό, αλλά και πιο χαλαρό.

Ωστόσο, αν θέλετε να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα, δεν είναι καλή ιδέα να ξυρίζεστε αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Εκτός αν είναι πολύ επείγον, θα πρέπει να το αποφύγετε. Έχετε υπόψη σας ότι εκείνη την ώρα μπορεί να είστε λίγο νυσταγμένοι και να μην συντονίζεστε πολύ καλά.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν έχετε κάνει ντους ή δεν έχετε χρόνο να το κάνετε, η πρόταση είναι να βρέξετε το δέρμα εφαρμόζοντας ένα πανί με ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Αυτό βοηθάει στο να μαλακώσουν οι θύλακες της τρίχας και κάνει την τρίχα λίγο πιο εύκολη στο κόψιμο.

Πραγματοποιήστε καθαρισμό και απολέπιση πριν το ξύρισμα

Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να πλένετε καλά το πρόσωπό σας για να απομακρύνετε όλα τα ίχνη βρωμιάς, προκειμένου να αποφύγετε ερεθισμούς και πιθανές μολύνσεις. Τα άτομα με λιπαρό δέρμα θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα, όπως η χρήση ουδέτερου σαπουνιού για την απομάκρυνση της περίσσειας ιδρώτα. Αν θέλετε να βγάλετε τα φρύδια σας, για παράδειγμα, θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη μακιγιάζ.

Γενικά, συνιστάται να κάνετε απολέπιση του δέρματος προηγουμένως με μια λοσιόν. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων που εμποδίζουν τους θύλακες. Αυτό είναι επίσης ένα καλό μέτρο για την πρόληψη των ενσφηνωμένων τριχών.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα απολέπισης με ρετινοϊκό, γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ. Το τελευταίο, εκτός από το να βοηθά στην απομάκρυνση του σμήγματος και των νεκρών φραγμάτων του δέρματος, είναι επίσης αντιφλεγμονώδες. Μην ξεχνάτε να τρίβετε ελαφρά ή να χρησιμοποιείτε γάντια για να απομακρύνετε όλες τις χαλαρές τρίχες και το νεκρό δέρμα γύρω από την περιοχή που θέλετε να ξυρίσετε.

Κόψτε πριν ξυριστείτε για να αποφύγετε τους ερεθισμούς

Όταν το μούσι σας είναι πολύ μακρύ ή πυκνό και έχετε αποφασίσει να το αφαιρέσετε εντελώς, θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσετε με το κόψιμο με ψαλίδι, πριν προχωρήσετε στη χρήση ξυραφιού.

Οι κορυφαίες συμβουλές κατά το ξύρισμα για να μην ερεθίζετε το δέρμα σας

Τώρα που έχετε προετοιμαστεί, είναι ώρα να πιάσετε δουλειά. Το δέρμα σας είναι καθαρό και απολεπισμένο, έτοιμο να ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά πώς ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας;

Χρησιμοποιήστε τζελ ξυρίσματος

Δεν μπορείτε να περιμένετε να ξυρίσετε το δέρμα σας στεγνό χωρίς να το ερεθίσετε. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε κάποιο προϊόν, όπως κρέμα ξυρίσματος ή τζελ. Αυτό, εκτός του ότι διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο, βοηθάει το ξυράφι να γλιστράει εύκολα.

Από την άλλη πλευρά, το τζελ ή ο αφρός σας βοηθάει να βλέπετε καλύτερα την περιοχή που έχει ήδη ξυριστεί. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε να περνάτε πολλές φορές από το ίδιο σημείο και επίσης αποφεύγετε τους ερεθισμούς.

Σημαντική συμβουλή: Εφαρμόστε τον αφρό ή το τζελ και περιμένετε μερικά λεπτά πριν περάσετε το ξυράφι.

Επιλέξτε ένα καλό ξυράφι ή ξυριστική μηχανή για να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας

Υπάρχουν διάφορα μοντέλα ξυραφιών, ξυριστικών μηχανών ή ξυριστικών λεπίδων. Θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα σας λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές:

  • Οι λεπίδες: Συνιστάται η χρήση λεπίδων από ανοξείδωτο ατσάλι.
  • Η κεφαλή: Μια εύκαμπτη κεφαλή προσαρμόζεται καλύτερα στο σχήμα του σώματος, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, όπου υπάρχουν περισσότερες γωνίες.
  • Για πιο οικείες ή ευαίσθητες περιοχές, υπάρχουν μικρές ξυριστικές μηχανές που δίνουν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Από την άλλη πλευρά, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο ξυραφάκι για το πρόσωπό σας και για το υπόλοιπο σώμα, καθώς αν προχωρήσετε με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να φθαρούν οι λεπίδες. Οι θαμπές λεπίδες τραβούν τις τρίχες αντί να τις κόβουν, προκαλώντας φθορά.

Επίσης, θα πρέπει να αλλάζετε συχνά το ξυραφάκι. Ορισμένα ξυραφάκια πρέπει να αντικαθίστανται μετά από τρία ξυρίσματα. Ωστόσο, αν ξυρίζεστε συχνά, οι τρίχες θα έχουν αναπτυχθεί λιγότερο και θα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν και η διάρκεια ζωής του ξυραφιού θα παραταθεί.

Φροντίστε την τεχνική σας

Θα πρέπει πρώτα να ξυρίζεστε προς την κατεύθυνση προς την οποία αναπτύσσονται οι τρίχες. Αυτό συνήθως σημαίνει ξύρισμα από πάνω προς τα κάτω σε περιοχές όπως το πρόσωπο ή τα πόδια. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το μέγεθος της τρίχας.

Στη συνέχεια, προχωρήστε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να ολοκληρώσετε την αφαίρεση των τρίχας που προεξέχουν και να αφήσετε την τρίχα στο ίδιο επίπεδο με το δέρμα. Ωστόσο, μην περνάτε από το ίδιο σημείο πάρα πολλές φορές. Θυμηθείτε ότι ο στόχος είναι να ξυρίσετε το δέρμα χωρίς να το ερεθίσετε.

Και στις δύο περιπτώσεις, είτε πηγαίνετε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, τοποθετήστε τη ξυριστική μηχανή σε γωνία 45 μοιρών προς την επιφάνεια που πρόκειται να ξυριστεί. Με αυτόν τον τρόπο, οι λεπίδες θα είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένες για να κόψουν. Βοηθήστε τον εαυτό σας με το ελεύθερο χέρι σας τεντώνοντας το δέρμα και αγγίζοντας το για να αισθανθείτε πού προεξέχουν τυχόν επίμονες τρίχες.

Συμβουλές για μετά το ξύρισμα

Μπορεί να έχετε καταφέρει να ξυρίσετε το δέρμα μέχρι τώρα χωρίς πολύ ερεθισμό. Ωστόσο, μην είστε υπερβολικά σίγουροι, καθώς ενδέχεται να εμφανιστούν κάποιες αντιδράσεις μετά από λίγο.

Για να τις αποφύγετε, μόλις τελειώσετε, πλύνετε καλά την περιοχή με ζεστό νερό, στεγνώστε την καλά και στη συνέχεια ανανεώστε και ενυδατώστε το δέρμα με κάποιο προϊόν. Κατά προτίμηση επιλέξτε μια κρέμα που δεν περιέχει αλκοόλ ή άλλες ενώσεις που μπορεί να είναι ερεθιστικές, όπως το λαουρυλοθειικό νάτριο.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: 5 μάσκες για καμμένα μαλλιά

Εναλλακτικές λύσεις για το ξύρισμα χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας

Με κάθε ξύρισμα, κινδυνεύετε να υποφέρετε από μικρές πληγές ή κοψίματα, ερυθρότητα, κάψιμο ή εξογκώματα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αφαιρέσετε τις τρίχες και να μειώσετε αυτές τις αντιδράσεις.

Μεταξύ αυτών των εναλλακτικών λύσεων είναι τα ηλεκτρικά εργαλεία αποτρίχωσης, τα οποία έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με το ξύρισμα, καθώς, για παράδειγμα, φθείρονται λιγότερο και η κεφαλή τους προστατεύει από ερεθισμούς.

Λέγεται επίσης ότι, μακροπρόθεσμα, τα ηλεκτρικά εργαλεία ξυρίσματος μπορούν να μεταφραστούν σε μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, όταν συγκρίνετε τη διάρκεια ζωής τους με αυτά που ξοδεύετε για ξυραφάκια σε διάστημα ενός έτους. Ωστόσο, τα ηλεκτρικά ξυραφάκια δεν είναι τόσο ακριβή σε ορισμένες περιοχές, οπότε και συχνά αναπόφευκτα πρέπει να καταφύγετε στο χειροκίνητο ξύρισμα.

Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή της αποτρίχωσης με κερί και του έντονου παλμικού φωτός (IPL), όπου ο θύλακας της τρίχας ακτινοβολείται για να αναστείλει την ανάπτυξη της τρίχας. Ορισμένοι προτιμούν αυτές τις τεχνικές επειδή τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι τέλειο: στην περίπτωση της αποτρίχωσης με κερί, μπορεί επίσης να προκληθεί ζημιά και τραυματισμός από το τράβηγμα. Τέλος, και το έντονο παλμικό φως είναι μια πολύ ακριβή μέθοδος αποτρίχωσης.

Σε γενικές γραμμές, η αποτρίχωση με κερί είναι η πιο ενοχλητική, αν και έχει κάποια πλεονεκτήματα (εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, κυρίως). Όπως ανακαλύψατε σε αυτό το άρθρο, είναι δυνατόν να λάβετε κάποια μέτρα για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο και να ξυρίζετε καλά το δέρμα σας χωρίς να το ερεθίζετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Badia Vila M, García Miranda E. Depilación mecánica y decoloración del vello. Madrid: Paraninfo, 2014.

  • Barba M. Depilación definitiva. Un repaso por las técnicas depilatorias de finales del siglo XIX y principios del siglo XX. Santa Cruz de Tenerife: Editorial Melusina, 2019.

  • Löffler H, Happle R. Profile of irritant patch testing with detergents: sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate and alkyl polyglucoside. Contact Dermatitis. 2003; 48: 26-32.

  • Vázquez-Flores H, Hexsel D. Decapagem, ácido retinoico 3-5%. Una modalidad de exfoliación superficial. Una aplicación dermatológica cada vez más en boga. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2003;1(2):117-119.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.